меню

Отглеждане на домати 11.07.2018

5 начина за използване на доматени плодове за всички случаи

Лист от домати

Доматеният лист е от голяма полза при отглеждането на зеленчуци и плодове. Има най-малко 5 начина да се използва завод за отпадъци от домати, което значително ще спести време, усилия и пари на лятното жилище.

Начини за използване на доматени плодове

Понякога изглежда, че храстите на доматите растат по скокове и граници. Аз не са имали време да премахне горните доведени деца, и тук вече по-ниски израстъци. Докато отрязвате долните, без никаква причина, листата са паднали от дланта и са на път да лежат на земята - те също трябва да бъдат откъснати. В резултат на това през лятото са събрани накити от сочни доведени деца и листа и не знаете къде да отидете. Въпреки това, опитни градинари са доволни от такава „реколта“. И затова: Зелените домати могат да действат като естествен инсектицид и фунгицид. Като цяло, върховете са естествена суровина, от която е възможно да се приготви полезен тор, богат на всякакви химически елементи, компост, хранителна смес и мулч.

Контрол на вредителите

Готвена инфузияПовечето от всички зелени лекарства не харесват листни въшки, гъсеници и акари. Нещо повече, дори и най-зловредният враг на кучето, Колорадският бръмбар, престава да се интересува от растения, които се напръскват с инфузия от доматени плодове. Само миризмата на инфузирана трева убива в тях цялото желание да пълзи по лекуваните площадки.

На първо място, тя възпира вредители на върховете поради токсичния си състав. Учените са открили, че влакната съдържат алкалоид соланин - токсично органично съединение.

Между другото!

Solanin има не само инсектицидно, но и фунгицидно действие.

Рецепта за заразяване от вредни насекоми

Необходимо е да се приготвят 2-2,5 килограма зелени листа, листа и доводи, да ги котят. Получените чипове се наливат в кофа с гореща вода и се оставят да се вари в продължение на 5-6 часа. За да ускорите процеса, можете да сварите сместа на слаб огън за 20-30 минути. В резултат отвара (инфузия), щам и се разрежда с чиста студена вода в съотношение 1: 4, след това добавете малко настърган сапун да се придържаме.

Възможно е с такъв инструмент да се пръска всяка растителна култура, както за целите на профилактиката, така и при появата на първите насекоми върху листата. Кърлежите, на които попада такъв разтвор, умират през първите дни след лечението. За да се консолидира резултатът от лечението се извършва на всеки 7-10 дни, заобикаляйки не само засегнатите храсти, но и здрави.

За да се осигурят винаги в полезни суровини, е необходимо да се изсушат събраните върхове и доведени деца - в тази форма те са подходящи и за приготвяне на инфузии и отвари.

Предпазни мерки при използване на инсектициден бульон от домати:

  1. Концентрираната инфузия на соланин може да увреди растенията и да причини изгаряния. Затова трябва да спазвате правилата за предписване и преди обработката на леглата, инструментът трябва да бъде тестван на един храст, за да се идентифицира "алергична реакция". Ако след пръскане листата не се появят мехури, петна и други заболявания, тогава можем спокойно да поемем лечението на цялата област.
  2. Обработка на инфузия на върховете се извършва рано сутрин или вечер. При облачно време можете да прекарате цялата работа през деня. Важно е третираните растения да не се държат под горещото слънце - това може да причини изгаряния на листата.
  3. Растителните отрови не се натрупват в почвата и следователно са абсолютно безвредни за растенията и хората, не се заселват в плодовете, а токсините изчезват на светлина, така че след ден можете да ядете обработени плодове.

компост

Доматите за компостДоматите са отлична съставка за компостна смес. Въпреки това, само млади сочни и зелени върхове, които не са засегнати от болест, са подходящи за хранителния състав. Късното попадение ще бъде по-добре изгорено, в противен случай болестта може да зарази цялата област.

За приготвянето на компост използвайте не само зелените, но и почернелите плодове, които се поставят в голяма бъчва, смесвайки се с малко количество земя. За дезинфекция на субстрата, сместа се отделя със синьо ядро. За да се осъществи процесът много по-бързо, към компоста се добавят лопатка и карбамид, разреден във вода, или се използват специализирани средства, като EM препарат, Sanex. В този случай хранителният тор за почвата ще бъде готов през следващата година.

Компостът е „подготвен“ под черен филм, в който са направени малки дупки, за да се получи въздух вътре. Пролетният компост може да се доставя със сложен тор. Напълно приготвеният компост прилича на ронлив хумус, който може да се използва за мулчиране на земята под овощни дървета, храсти и зимни култури от зеленчуци или за копаене.

Между другото!

Най-добре е да готвите компост от върховете на доматите най-малко три години. Така минимизирате риска от оцеляване на спори на гъби, които могат да останат на листата по време на отстраняването му от храста.

Тревен тор

Известно е, че доматите реагират добре на течни хранения, особено ако са билкови. Но най-вече те предпочитат зелени торове от техните собствени върхове. Тази храна е източник на големи дози азот и други микроелементи, необходими за растежа на доматените храсти.

Готвена инфузияЗа хранителни смеси, доведени, листа и други части на растенията се смесват, като се добавят плевели. Наложително е да проверите зелените за признаци на заболяване - ако го направят, те не могат да бъдат използвани.

Получаване:

Тревата се излива с две кофи с вода, контейнерът се затваря с капак и се оставя да се влива в продължение на една седмица. Готовата бира ще бъде покрита с мехурчета (изход на метан) - сигурен знак, че полезният тор е готов.

Приложение:

Концентратът се разрежда с вода от дебита на 1 литър от сместа на 10 литра вода и се напоява доматите под корена, без да се засягат земните органи на растенията. За листно нанасяне намалете концентрацията, филтрирайте разтвора и напръскайте храстите. Такова торене ще насърчи по-бързото проникване на витамини в растението, както и ще унищожи насекомите, появяващи се на доматите.

пепел

При изгаряне върховете се превръщат в най-ценните, притежаващи полезни свойства, подхранване.

  • първо, получената пепел е естествен и следователно напълно безопасен продукт;
  • второ, в изгорелите растителни остатъци има огромно количество микро- и макроелементи, които „изхвърлят” би било богохулство.

Обогатен с фосфор, калий, калций, магнезий и други елементи на пепелта, е необходимо да се въвеждат в земята по време на есенното копаене. През зимата сухият тор ще снабдява почвата с храна, от която значително ще се увеличи плодородието. Пепел от върховете на доматите може да се направи под многогодишни растения, подготвяйки се за зимния период. Торът се смесва с вода и се залива под храстите, като се дава на пепелта да седи добре в земята.

Топър мулч

Томс върховете могат да бъдат използвани като мулч, полагане в пътеката между леглата, под храстите и жилища дървета при плодни дървета. Зеленият мулч перфектно се справя с плевелите - той спира да расте, запазва изпарението на водата, предпазва корените от прегряване по време на летните жеги, а при гниене доставя на почвата необходимите микроелементи. Само мулчът от остатъци от домати може да намали разходите за труд на градинаря с една трета.В допълнение, сушени доматени плодове, изложени под овощни дървета и храсти, ги предпазват от опасни насекоми, които обичат да прекарват зимата в кората на дърветата. Миризмата на листата им просто ще ги изплаши и те ще отидат в съседната градина, за да търсят дом за времето на студеното време.

Сега и вие знаете за полезните свойства на върховете на доматите, остава само да приложите всички съвети и препоръки за използването на здравословни билки на вашия сайт и да сте щастливи за добра култура, отглеждана без използването на химикали.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
Лист от доматиЛист от домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания