меню

Доматените сортове със снимки и описания 16.01.2018

Домат "Moneymaker": високопродуктивен и транспортируем сорт

Обща информация

Доматът от този сорт не е вписан в регистъра на развъдните постижения на Руската федерация. Той се прилага успешно както в Русия, така и в Беларус, Литва и Украйна.

Доматът е придобил особена популярност сред онези градинари, които търсят високопродуктивни и транспортируеми сортове с висока пазарна доходност.

Важно е също, че сортът „Moneymaker“ е ранен и ако се наблюдават и развиват технологии в оранжерии, той може да даде добра реколта от ранни и скъпи продукти.

Характеристика и описание

Вегетативната форма на доматите от този сорт е неопределена, висока с доста мощни издънки, които могат да носят огромна реколта от плодове.

Височината на стрелата достига 1,8 или дори 2 метра. Водете растението в 2-3 стъбла с постоянно образуване и обвързване.

Плодът

"Moneymaker" е типичен ръчен домат. Плодовете се събират в красива, хомогенна четка и се образуват от 7 до 12 плода.

Първата четка се полага върху 7 листа, а останалите 2-3. Тъй като сортът толерира течения много добре, неблагоприятни метеорологични условия, температурни капки и в същото време показва отлична настройка, четките са пълни.

Плодовете от домати се изравняват с разлика от няколко грама. Закръглени, гладки, гладки, лъскави, те изглеждат чудесно на четката по време на пълно узряване.

Цветът на доматите е ярък, но не богат на червено. Тяхното узряване се извършва постепенно, но този факт още повече подхожда на онези градинари, които отглеждат домати за продажба на пазара.

Доматено тегло 90-100 гр. Тези плодове не са по-големи и са класика за поставяне в кутии.

Вижте също: Голям доматен Сорт от домати - характеристики и описание

вкус

Доматът има универсална цел. В суров вид се използва като домат от маруля. Въпреки това, много градинари празнуват неговата киселинност и не съвсем подходящ вкус за салата.

Доматът няма интересен вкус и не носи послевкус. Много хора го наричат ​​обикновен домат, който е по-подходящ за полагане в бъчви.

Интересен е и моментът, че до момента, когато плодът стане напълно узрял, вкусът му е отвратителен и едва след пълния набор от зрялост той е равномерно изравнен.

Чрез текстурата, доматът също не е много привлекателен. Семената са кухи, пълни със сок и голям брой семена, а съдържанието на сухи вещества и захари е напълно недостатъчно.

Кожата от домати е плътна, стегната, еластична и добре задържа плътта. Това позволява на плода да се съхранява дълго време след отстраняването и да изчака момента на неговото прилагане на пазара.

Стойност на стоката

Доматите от този сорт имат добра стокова продукция и се търсят поради:

 • равномерност на цвета;
 • равенства на размерите;
 • плътност.
"Moneymaker" се държи много добре по време на топлинна обработка. Кожата не се напуква, доматите не губят тургора, те остават плътни и еластични както в буркана, така и на плочата. При консумация на кисели и кисели продукти не се създава впечатление за празнота при ухапване на кожата, което е много важно за консервирания продукт.

продуктивност

Много зеленчукопроизводители, които вече са отглеждали разнообразие, го говорят като изключително плодотворна.

Ако растението се образува в три стъбла, и всеки ще даде 7 четки, на които има 7-10 плодове, тогава добивът от всеки храст ще бъде повече от 20 кг.

Като се има предвид, че се препоръчва засаждане на 3 растения на квадратен метър, добивът от 60 кг с m2, Въпреки това, трябва да се отбележи, че такива изчисления не са напълно правилни и производителят на торбата показва добив от 9 kg s m2.

Болест и устойчивост на вредители

Този сорт е представен като устойчив на най-вирулентните болести на доматите. Въпреки това, тези зеленчукови производители, които вече са изразили твърдението, че доматите „Moneymaker“, характеристиката и описанието на сорта не отразяват напълно същността и сортът не е много устойчив на фитофтората.

Необходимостта от превантивно пръскане с фунгицидни препарати е дори когато се отглежда в оранжерии, така че трябва редовно да проверявате насажденията и да извършвате своевременна обработка.

Има информация, че сортът е засегнат от класпориозис (кафяво петно), което също налага функции в леченията.

Вижте също: Как да се хранят разсад домати, за да бъде дебеличка?

Силни и слаби страни

Търсейки сортове за засаждане в градината, всеки производител на зеленчуци поставя своето значение в думата „качество“. Като се има предвид "Moneymaker" може да се отбележат следните предимства на сорта:

 • висок добив;
 • отлична продукция;
 • отлична транспортируемост;
 • добро запазване на качеството

За онези зеленчуци, които ценят доматите на първо място, този сорт определено не е подходящ. Като недостатък може да се отбележи:

 • няма вкус на салата;
 • необходимостта от пасинковане и формиране;
 • слаба устойчивост към болести.

Характеристики на отглеждане

Описвайки предимствата на сорта, една от точките беше висок добив. Въпреки това, независимо от генетичния потенциал, без балансирано хранене, за постигане на висока производителност е трудно.

Период на Расада

Стартирането дава правилното култивиране в периода на разсад. Домат от ранно узряване, така че не е необходимо да се засява през февруари, първите дни на март са доста оптимални.

Ако за сеитба можете да вземете по-малко плодородни почви, то за гмуркане се нуждаете от универсални почвени смеси, пълни със сложни торове. Те ще позволят на разсадът да достигне формата, която, когато е засадена, в оранжерия или на открито място, веднага ще расте и ще започне да дава плодове.

Когато отглеждате сорт, трябва да спазвате някои правила:

 1. Доматите "Moneymaker" със сигурност трябва да се отглеждат с мотика от разсад. Тази манипулация ще преведе кореновата система във влакнеста и значително ще увеличи хранителната площ;
 2. За да може кореновата система да овладее цялото земно помещение и да достигне до фазата на пъпкуване във времето, е необходимо оптимално количество почва в отделен съд;
 3. Растението е високо и няма нищо ужасно в това, че е леко опъната.

Опитните зеленчукопроизводители извършват посеви в общ контейнер и се гмуркат в отделни чаши с обем 200 мл. Когато коренът е овладял земната стая, те извършват претоварването с капацитет от 500 мл и вече от него се трансплантират в открит терен или в оранжерия.

Вижте също: Черни домати: предимства и недостатъци на екзотичните сортове

Отглеждане на открито

Като се има предвид високият потенциал за добив, трябва внимателно да се обмисли изборът на площадката за кацане и подготовката на изкоп за преса.

Ако разсадът е удължен, той може да бъде засаден леко положен на своята страна, това ще позволи на растението да разработи допълнителна коренова система.

Претоварването на дадено предприятие се извършва в прясно приготвена земна смес, състояща се от:

 • зрял хумус (кон, прасе, крава) - 1 част;
 • пресен компост - 1 част;
 • пясък - 1 част;
 • пепел - 1 чаша на кофа;
 • суперфосфат - 1 супена лъжица. лъжица върху сместа от кофата;
 • амониев нитрат - 1 супена лъжица. лъжица върху сместа от кофата.

Почвата се приготвя предварително, така че почвените микроорганизми да могат да направят компонентите му бионалични в кореновата система на доматено растение.

Изкопани окопа за засаждане и спускане на разсад в нея отгоре на пълнежа се извършва над посочената смес.

Ако засаждането се извършва при спазване на тази технология, тогава допълнителното хранене трябва да започне само по време на образуването на първия яйчник и най-вече извън корените.

За постигането на високи добиви от домати е възможно, но това ще отнеме известно усилие. Но значително да подобри вкуса, ако не е генетично поставен почти невъзможно.

Видео: Най-продуктивните сортове домати

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания