меню

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания 3.02.2018

Домат "Юбилейна Тарасенко": много плодотворна и еднакво популярна

Домат "Yubileyny Tarasenko" ревюта, снимки и описание на сорта може да бъде двусмислено и различни, но опитни производители, които вече са усвоили тайните на отглеждане на този супер високо-добиви сорт никога няма да се откаже от "Юбилейна Тарасенко."

Обща информация

Автор на сорта е развъдчик-аматьор (учител по физика) Ф. Тарасенко. Творбите му хибрид Тарасенко 2, 6, "Легенда за Тарасенко" той създава през 80-те години на миналия век в Сумска област с. Воронеж, Украйна.

Сортовете, въпреки че се наричат ​​хибриди (това е обичайното съществително), не са вписани в регистъра на развъдните постижения на Украйна или Русия. Въпреки това, слухове, ревюта, добив и вкус за много десетилетия държат сортове на пазара.

“Юбилейният Тарасенко” е създаден от автора през 1987 г. и съвпада с неговата годишнина, той навърши 75 години.

Прародителят на сорта е мексиканският Сан Марцано. Именно генният му материал даде възможност да се създаде резистентност към фитофтората и кафявото петно.

Доматено средно узряване.

Характеристики и описание

Доматът е висок, дори не се нарича неопределен, но се нарича лианоид. Главната стрелба лесно достига височина от 3 метра и ще продължи да расте, ако зеленчукопроизводителят не го спре сам.

Вегетативната форма има слаба листа. Нищо не затваря красиви купчини домати от слънчева светлина. Самият храст по време на узряването се превръща в гирлянда с червени множество фенери.

Полагане на първия клъстер се случва на 3-4 листа, след това след 1-2. Също така се случва, че след формирането на първия клъстер доматите веднага слагат второто и третото, а след това след 2.

По време на цъфтежа доматен храст изглежда изключително невероятно. Тя е толкова гъсто покрита с жълти цветя, че листата е почти незабележима. Въпреки това, не всички цветове са предназначени да бъдат домати. Комплекс съцветия, цъфтеж много великолепно лежи на яйчниците не е в същото време, а не заедно. Първоначално яйчникът се появява в центъра на съцветието, а след това има преход към периферията. Тази функция настройва отпечатъците си върху колекцията от домати, тъй като една четка може да носи както зрели, така и току-що започнали домати.

Плодът

Доматите са кръгли или плоско-закръглени по форма, а върхът е украсен с "нос". Много зеленчуци първоначално се влюбиха в този сорт за „носа” и едва тогава разбраха, че доматът има много други предимства.

Плодовете не са равни по размер. Една четка може да носи като 200 грама домати и 100 грама. В същото време растежът и узряването на плодовете също не се срещат равномерно. С поглед към четката, която може да съдържа до 30 плода, първоначално наблюдаваме, както би могло, разносортицу, но постепенно узрява, доматите вдигат цвят и се превръщат в богат, оранжево-червен.

Първите групи домати имат тегло до 5 кг, след което стават по-малки.

Като се имат предвид два домати от една и съща четка, но с различни размери, може да се види, че големите могат да имат лека ластика и техният “нос” е леко изтеглен. По-малкият домат е почти идеално кръгъл, а чучурът е само леко забележим.

Когато се нарязва, можете да преброите 6-8 камери, но те не са кухи и семената са здраво задържани в пулпа. По време на дегустацията оценката от всички членове на комисията ще бъде “отлична”. Доматът е плътен, с богат вкус и устойчив финал. Мнозина ще разпознаят доматен сок.

На допир доматът е плътен. Той запазва формата си дълго време и едва след 1,5 месеца започва постепенно да се омекотява.

Доматената кора е доста гъста, еластична, тя е тази, която не позволява зрели домати да се напукват и задържа плътта след топлинна обработка на плода.

Вижте също: Лятна домати: характеристика и описание на сорта

Фетална употреба

Домат "Тарасенко юбилей" е подходящ за употреба в пресни, консервирани, кисели, ферментирали, в салати и кетчупи.

Когато съхранява плодове в същия буркан с други разновидности, самата ръка неволно достига до „носовата“. Първоначално искам да го ухапя само за „носа”, но тогава, когато не ми дойде кашата в устата, но богата плът с приятен вкус, гастрономите започват да осъзнават, че това е перфектният домат за консервиране.

Доматените продукти от плодовете на този сорт са дебели, богати, ярки и вкусни.

Особеност на доматите е, че той запазва качествата си перфектно за 1-1,5 месеца след пълно узряване. Често производителите премахват доматите на гроздове и ги съхраняват в неопределеност, като ги изтръгват при необходимост.

Болест и устойчивост на вредители

Юбилей Тарасенко наследи от родителя уникална устойчивост на гъбични и бактериални заболявания на доматите.

Този домат е обичан от онези зеленчуци, чийто район на отглеждане се намира в район с чести промени на температурата и влажността. След като се опитаха много сортове, зеленчукопроизводителите дават първото място на Юбилейния Тарасенко.

Сортът от вредители е засегнат в същата степен, както и всички други сортове и хибриди домати.

Силни и слаби страни

В чест на своята годишнина Тарасенко донесе разнообразие, което има някои предимства:

 • висок добив;
 • отличен вкус на пресни плодове и доматени продукти;
 • висока устойчивост към заболявания;
 • интересна форма и "чучур".

Някои производители на зеленчуци също посочват недостатъци, въпреки че те могат да се разглеждат като особености на плододаването на този сорт:

 • неравномерно узряване и набор от плодове;
 • хетерогенност по величина.

Характеристики на растящите сортове

Като се има предвид характеристиката на доматите "Юбилейни Тарасенко" и описанието на сорта, трябва да се подчертае, че тази растителна форма трябва да се отглежда, като се вземат предвид биологичните особености.

Отглеждане на разсад

Зеленчукопроизводителите, които постоянно сеят семената на юбилейния Тарасенко и останалите от Тарасенки, отбелязват, че разсадът се появява 2-3 дни по-късно за всички други сортове и хибриди. Като се има предвид тази характеристика, времето за сеитба трябва да се избира малко по-рано и да се сее първо.

Доматите трябва да се затоплят и да покълнат. За да направите това, те са увити в влажна кърпа, поставени в найлонова торбичка и изпратени на топло място за 3-4 дни. Засяването се извършва само тези семена, които показват признаци на добро качество.

При сеитбата на семена е необходимо да се вземе предвид, че този сорт е лиановид и първоначално може да се засява, както и други сортове в общ контейнер. Изборът обаче трябва да се извършва, като се вземат предвид индивидуалните особености.

След като отглеждате разсад до две истински листа, е необходимо да ги вземете в отделни контейнери.

Изборът на опаковки за отглеждане

За да се получи добра реколта от lianoid домати по време на разсад период, е необходимо да растат не само стреля, но и на кореновата система.

Самият автор - Ф. Тарасенко, още през 80-те, публикувайки в списания, се опитва да научи зеленчукопроизводителите правилно да увеличат кореновата система по време на разсадния период.

Вижте също: Домат "Moneymaker": високопродуктивен и транспортируем сорт

За да се развие доматите разсад да премине оптимално, а не ширината на индивидуалния капацитет, но височината е необходимо. Като rassadnogo пот, той препоръчва да се правят контейнери от пластмасово фолио. С измерената височина 20–25 cm и превърната в ролка с диаметър 5 cm, дъното първоначално е прибрано, а горната част е пълна с подхранваща почва. Кълновете се засаждат до листата на котиледоната и се поставят на лекия прозоречен перваз. С нарастването си и „Юбилейната Тарасенка“ расте бързо и драматично, а долната част на торбата се обръща и издърпва нагоре, така че има възможност да запълва почвата постоянно, докато расте.

Можете да използвате други контейнери, но изливането на почвата е задължителен процес.

Трансплантация в земята

Характеристики там и разсаждане на разсад. Коренната система на lianoid домати има тенденция да проникне дълбоко в земята в търсене на хранителни вещества за своите плодове, това трябва да се вземе под внимание.

Опитните зеленчукопроизводители, които постоянно растат лиановидни домати, имат специална тренировка за засаждане, която е лесно да се правят дълбоки дупки. Ако няма такова устройство, тогава си заслужава да се работи с лопата и да се направи яма за засаждане на най-малко 50 cm дълбочина.

Разстоянието между растенията трябва да бъде най-малко 50 см, това ще направи възможно да не се засенчва един друг, но разстоянието между редовете трябва да бъде най-малко един метър.

След това направете следното:

 • предварително подгответе почвената смес, състояща се от хумус, компост, почва в съотношение 1: 1: 1.
 • За всяка кофа на сместа се добавят 0,5 кг пепел пещ и 2 супени лъжици. лъжици суперфосфат;
 • разбъркайте добре и дайте колкото е възможно повече за 2-3 седмици;
 • копаем дупка;
 • заспиваме дупка с подготвената почвена смес и внимателно вода;
 • внимателно освобождаваме разсад от резервоара, за да запазим колкото е възможно повече земното легло и да не повредим кореновата система;
 • засаждаме в дупка до първите листа;
 • заспиваме земната смес;
 • много вода и мулч.

грижа

"Юбилейна Тарасенко" много плодотворно разнообразие. Този, който го е отгледал веднъж с спазването на селскостопанските технологии, е в състояние да провери непредсказуемостта на този домат. Въпреки това, за да се постигне този резултат, е необходимо редовно хранене.

Първото хранене се извършва 15 дни след слизането, а след това на всеки 1520 дни.

Най-добри резултати се постигат с редуващи се храни с органични и минерални торове.

Необходимо е да се спре храненето в средата на юли, за да се даде възможност да се узреят всички плодове навреме.

Оформяне и жартиера

Опитните фермери съветват да се образуват разнообразие от 2 или 3 стъбла. Но прищипване на върха е необходимо в края на юли. Това ще позволи на всички плодове да наддават на тегло и напълно узряват.

Особено внимание трябва да се обърне на жартиера. Клъстерите на „годишнината” са много тежки и могат да се откъснат без фиксация. По-добре е да започнете да фиксирате в периода на обвързването на доматите и след това да продължите да го държите постоянно.

Вижте също: Домат "Медена капка". Характеристики и описание на сорта

Контрол на заболяванията

Независимо колко стабилен е сортът, е необходимо да се извърши превантивно лечение в момента, в който плодовете започват да се определят.

Съвременните фунгицидни лекарства са сложни и с ниска токсичност, нито пък могат да помогнат за предотвратяване на размножаването на спори и заразяване на културата.

Домати "Юбилейна Тарасенко" много плодотворна. За да могат да покажат целия си генетичен потенциал, са необходими максимални усилия при сеитба и отглеждане на разсад, поливане, хранене и оформяне. Получената реколта от домати от универсалния сорт ще бъде награда за положените усилия.

Видео: Всичко за сорта "Юбилея Тарасенко"

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания