меню

Доматените сортове със снимки и описания 14.03.2018

Разнообразие от домати "Монашеско хранене": възможност за използване на диетична храна

Степента на средносрочен период на зреене е предназначена за отглеждане в открит терен и под навеси. Отличава се с ярко оцветяване на плодове, подобни на портокалите.

описание

Растението е детерминантен, расте на открито до 1 м височина, в оранжерии - до 1,5 м, има мощно стъбло. Храстовете са среднерскасистие, изискват задължителни жартиери за опора, листата са тъмнозелени.

Плодовете са вързани с четки (6-7 на растение), имат характеристики:

 • Формата е закръглена, плодовете са подравнени, като близнаци.
 • Цветът на доматите, когато узрее, става ярко оранжев, "оранжев".
 • Теглото на плода 150-200г, при добри условия на поддръжка може да достигне 400гр.
 • Месото е много нежно, има приятен вкус, напълно лишено от киселина. Кожата е дебела, гладка.

Зреенето на плодове става в рамките на 125-130 дни след поникването, но при неблагоприятни климатични условия може да се забави. Според мненията на зеленчукопроизводителите, доматите са добре разпределени, като се отстраняват зелени.

Използването на универсални плодове - пресни, салати, в производството на сокове и кетчупи.

Тъй като манастирското ястие по своите характеристики и описание на сорта се отличава не само с отличния вкус на плодовете, но и с ниското си съдържание на киселина, то се използва за диетично хранене.

Силни и слаби страни

Според отговорите на летовниците, много претенции възникват не толкова до качеството на самия сорт, колкото до работата на производителите на семена - отбелязано е ниска кълняемост. Самите домати имат следните предимства:

 • Страхотен външен вид.
 • Висок вкус.
 • Добро запазване на качеството и преносимост.
 • Еднородност на плодовете.
 • Стабилна реколта.
 • Ограничения растеж на храста.
 • Възможността да се използват домати в диетата.

Недостатъците включват способността да се напуква - какво се случва най-често с излишък на влага, необходимостта от образуване на растения и прикрепване на стъблото към опорите.

Вижте също: Серия от домати "Cream гигант": описание на сортовете

Как да расте?

Тъй като монашеското хранене е вид домат, който е средно рано, те предпочитат да го отглеждат в незащитена почва в южните райони - с дълго лято.

В райони с по-тежки климатични условия те използват или отглеждането на домати в оранжерията, или използването на временни убежища, които позволяват по-ранно засаждане на растения в земята.

Когато отглеждате домати за кратко лято, важно е да се оформите правилно - в едно стъбло. За да се гарантира зреенето на плодовете, е необходимо да се дарява реколтата - през есента, когато нахлуе студено време, да се подберат цветя и яйчници, които отнемат храната от доматите.

Болести и вредители

Сортът е чувствителен към повечето болести на кучешките, като късна фитосанитарна болест, черни крака, петна, фузариум. За да се избегнат болести, трябва да спазвате основните правила на агротехнологията на доматите:

 • Наблюдавайте сеитбооборота - връщайте се на едно и също място или след други растения от семейство на пасбище след 3-4 години.
 • Прилагайте превантивно лечение на растенията след кацане в земята - с препарати, съдържащи мед, фитоспорин.
 • Когато използвате оранжерии, да ги дезинфекцирате ежегодно, да сменяте земята или да ги третирате с противогъбични препарати.
 • Съхранявайте растенията в удобни условия, по време на поливане и хранене, тъй като развитието на повечето заболявания се среща в отслабени растения.
 • Избягвайте висока влажност в оранжериите, за да избегнете появата на гъбични заболявания.

Някои зеленчуци използват домашна инфузия на чесън като народни средства за борба с болестите.

Най-опасните вредители за доматите са колорадският бръмбар, бялата муха. В малки области срещу тях използвайте репеленти - отвари от горчив пипер, брезов катран с добавка на сапун.

Отглеждане на разсад

За да растат здрави и силни разсад, подготовката и сеитбата на семената започват предварително - 60-65 дни преди засаждане в земята:

 • Придобиват или подготвят почвата от смес от земя с джун и торф. Ако е необходимо, извършвайте обработката му с дезинфектантни разтвори.
 • Подгответе семената - третирани със слаб разтвор на калиев перфманганат, разтвор на микроелементи.

Засяването се извършва във влажна почва в контейнер за разсад на дълбочина 5-7 мм с интервал от 2-3 см между семената. Тара плътно покрита и поставена на топло място при температура от 24-25 градуса.

Семената покълват доста бързо - след 5-7 дни, така че е важно да не пропуснете момента на поникването им. За да се избегне поникването на растенията, е важно растенията да се засаждат в най-осветеното място - на первазите на прозореца или под лампите за изкуствена светлина.

Почвата в кутиите трябва да се държи леко влажна, за да се избегне овлажняване, за да се избегнат заболявания на черния крак, които най-често засягат разсад.

Разсадът може да бъде втвърден - поставен в по-хладни условия (намаляване на температурата с 5-6 градуса) за 10-14 дни, след което се връща в комфортна среда за растенията.

Вижте също: Домат "Red Giant": продуктивен и продуктивен сорт

С слабо развитие на растението се хранят торове за разсад (1-2 пъти през целия период), напоени с топла утайка вода.

С появата на няколко истински листа, разсадът се потапя в просторни кутии на разстояние 15-20 см между растенията или в отделни контейнери - саксии, чаши.

За да могат растенията да се чувстват комфортно, те трябва да осигуряват добро осветление, не трябва да си затварят помежду си.

Трансплантация в земята

Преди засаждане разсад подготвят легла и оранжерии - те носят хумус, пепел, минерални торове.

Засаждането на растенията започва от началото на продължителна топлина. В случай на внезапни студове е желателно да има устройства за временно убежище на растения - дъги, филм или спанбонд.

Доматите се засаждат във влажна почва, като се поставят 3-4 растения на 1 кв. М и се поставят опори. Ако при засаждане разсад е слънчево горещо време, растенията след засаждане покритие от слънцето.

грижа

През първата седмица след засаждането те не се докосват, а допълнителните грижи включват обичайните процедури за доматите:

 • Поливане - веднъж седмично. Добри резултати се получават чрез прилагане на капково напояване, поливане директно под корена на доматите в специални контейнери.
 • Плевене. При плевене, разхлабване и леко затопляне на храстите е позволено, тъй като в този случай се образуват допълнителни корени в растенията.
 • Мулчиране на почвата. Мулчирането предпазва почвата от изсушаване, не позволява растежа на плевелите. Ако растителните остатъци се използват като мулч - трева, плевели (разкъсани, но без семена), тогава при преобръщане мулчът ще снабдява растенията с хранителни вещества.
 • Хранене. През първите седмици след пресаждането в леглата растенията трябва да увеличат теглото си, така че торенето се извършва с азотсъдържащи торове - разредени 1:10 с екстракт от лопен или трева. След образуването на яйчниците се инжектират торове, съдържащи предимно поташ и фосфорни съставки.Провеждането на превръзки трябва да се извършва на влажна почва.
 • При използване на оранжерии задължителна вентилация, тъй като доматите предпочитат ниска влажност.
 • Жартиера за подложки или пергола. Образуване на растения в 1-2 стъбла, унищожаване на пасинките и пожълтяване на долните листа.

Вижте също: Домат "Giant red": мощни храсти с тежки домати

Докато доматите от Манастира за хранене трябва да се напояват във времето, не трябва да забравяме тенденцията на крекинг на сорта, който се проявява, когато има прекомерна влага.

Според прегледите на градинари, доматите се разпределят добре в зелено, като създаването на условия може да продължи до 40 дни.

Видео: 10 грешки при отглеждане на домати

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
Коментари по статията: 1
 1. Zoe

  “Монашеското хранене” е любимото ми разнообразие, плодовете са със среден размер, еластична, нежна плът, без киселина, най-важното в чаша не е използвано. Аз самият правя разсад, колкото мога, нямаше проблеми с тях, в градината храстът нараства до един метър, стъблото е силно, въпреки че се изисква свързване. Сортът е средно ранен, един от първите, който дава плод.

  отговор

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания