меню

Препарати и торове 10.08.2018

Кога доматите се нуждаят от селитра?

домат

Калциевият нитрат е лекарство, което се използва в селското стопанство, както и се използва в битови парцели като ефективен тор. Предлага се в опаковки под формата на кристали и гранули. Идеално разтворим във вода. Това лекарство се различава от много торове, защото съдържа оптималния процент на азот и калций.

В нитратите те се намират в правилното количество, така че киселинността на почвата остава ниска. Това позволява веществото да се използва на всички видове земя. Идеален за дерново-подзолиста почва, ефективно стимулира развитието на растенията.

Състав и предназначение

Дефицитът на калций влияе неблагоприятно на кореновата система, издънките и плодовете. Културите не получават необходимото количество хранителни вещества и основни минерали. Основният проблем е невъзможността за усвояване на вода от корените. Водата се застоява в корените и те гният. В резултат на това целият баланс е нарушен. Това води до смъртта на цялото растение.

За да се избегнат негативните последствия, калциевият нитрат трябва да се използва своевременно и да се дозира. Когато купувате тор, трябва да сте сигурни, че има ръководство, което обяснява всичко подробно. Той казва колко и колко вода се разрежда с нитрат.

В селското стопанство този химикал се използва активно за увеличаване на добивите. Понякога се използва в строителството. Калциевият нитрат е ефективен и безвреден азотен минерален тор. Има азот и калций в съвсем малки количества.

Лекарството се произвежда от различни производители. Поради херметичната опаковка, срокът на годност е 2 години. Между другото, гранулите абсорбират по-малко вода от кристалите, така че са идеални за дългосрочно съхранение.

Важно е!

Калцият повишава абсорбцията на азот. Това е едно от необходимите качества на калциев нитрат, използван в кисела почва.

топ дресинг доматОсновният елемент в храненето на растенията е азот, но с висока киселинност на почвата азотът се абсорбира слабо. Някои азотни торове подкисляват почвата, но калциевият нитрат работи по различен начин. Активно взаимодейства с калций и азот.

Повечето култури не толерират хиперацидност, а калций намалява концентрацията или напълно я неутрализира. Ролята на този химичен елемент в развитието на растенията е трудна за надценяване.

Калциеви характеристики:

 • синтезира хлорофил;
 • подобрява структурата на почвата поради способността си да подпомага развитието на полезни организми;
 • надеждно неутрализира вредните микроелементи и блокира проникването им в стъблата;
 • стимулира покълването на семената;
 • не позволява на вредителите да се размножават и се сблъскват с много болести;
 • активира растежа на малките корени;
 • укрепва растителните мембрани на клетъчно ниво.

Редовното хранене на селскостопански култури с ефективни торове, включително калциев нитрат, значително намалява тяхната честота и подобрява цвета на плодовете. За някои растения обаче съществуват ограничения. Калцият не се изисква боровинки, боровинки, lingonberries, както и маково семе, орлови нокти и калина.

Следните култури изискват калциево покритие: краставици, домати, тиквички, патладжани и чушки, боб и грах. Този списък се допълва от тиква, пъпеш, диня, както и ягоди, картофи, зеле.

Важно е!

Теглото и обемът на калциевия нитрат са равни на обема и теглото на водата. Така че, при изчисляване на дозата, скалите няма да се изискват. Теглото на един литър тор е 1 килограм. 200 грама селитра се поставят в стандартна чаша, а 20 грама се поставят в празна кутия.

приземенКогато почвата се разхлабва в зоната или се орат полета за засаждане на култури, сухи кристали или гранули се въвеждат в земята. Максималното тегло на парцел от 100 m² е 2500 грама. Тъй като сухият тор не вреди на корените на растенията, той може да се прилага директно към кладенците преди засаждането.

При засаждане на зеле и пипер дозировката на калциев нитрат е - една десертна лъжица в една дупка. След поникването на леторастите, те започват да поливат с въвеждането на течен тор в подготвената почва. Ще трябва да разтворите 20 грама тор в десет литра вода и да обработите земята с площ от 10 м². Всеки храст изисква 2-3 литра течен тор.

Силни и слаби страни

Първо, калциевият нитрат започва да подава покълнали разсад от домати.

Важно е!

На киселата почва калциевият нитрат буквално съживява храсти от домати, абсорбирайки излишък от вредни елементи, които депресивно действат върху процеса на растеж.

Удобства хранене с домати:

 • ускоряване на фотосинтезата, което влияе положително върху развитието на храсти и плодове;
 • многократно увеличение на добива;
 • обогатяване на почвата с калциев нитрат, ускорява кълняемостта на семената многократно;
 • благоприятен ефект върху кореновата система;
 • подобряване на външния вид на плода, както и подобряване на вкуса;
 • повишена устойчивост на храсти и плодове към болести.

калциев нитратОсновният недостатък на използването на калциев нитрат е предозиране или неправилно поддържани пропорции на вода и лекарството. В този случай тора влияе отрицателно върху листата и кореновата система. При спазване на всички препоръки на експерти, това няма да се случи.

Основното нещо не е да се ограничава до изхранването на корените, тъй като стъблата и листата също изискват слабо концентриран разтвор. Това е необходимо за храстите по време на развитието на плода, след което пръскането е спряно. Разтворът се приготвя в размер на 20 грама или пълна кошница с тор се разрежда в литър вода. Всичко се извършва строго според инструкциите.

Правилната подготовка на разтвора

Честотата на хранене и дозировката зависят от областта на културата и сеитбата. За бързото хранене на доматените храсти се получава течен разтвор от калциев нитрат. Можете да си купите течен калиев нитрат веднага. Такива лекарства се продават в запечатани опаковки с приложени към тях правилни инструкции за употреба.

Ако те са кристали, тогава за кореновата превръзка веществото се разтваря във всяка вода, след което под всеки храст се налива обем разтвор, посочен в придружаващите документи. За хранене след бране на разсад, те започват забележимо ускоряване на растежа.

Важно е!

Отглеждане на домати в оранжерии, азотсъдържащи лекарства се използват само преди цъфтежа. През този период от време храстите създават силен имунитет към болести.

поливане на доматОт началото на засаждането на разсад до събирането на плодове храстите на доматите се поливат три пъти. Прекаленото подхранване е нежелателно, тъй като в почвата се натрупва голямо количество нитрати. Препоръчителната доза не вреди на здравето на растенията и до началото на новия сезон изчезва напълно от почвата. Това допринася за обилно поливане на леглата, както и за топенето на сняг.

Особено ефективно хранене по време на лека мъгла. В допълнение, влагата допринася за развитието и разпространението на болести, а калций и азот не позволяват да се удари в стъблата и плодовете.

В допълнение към доматите, краставиците се хранят с този тор.Основното при подготовката на решението е да се поддържат правилните пропорции. Като мярка можете да използвате кутия с мачове. Съдържа 20 грама кристали. Подхранването се извършва преди прибиране на реколтата.

Друг метод е пръскането на храстите. Първата процедура се извършва след появата на третия или четвъртия лист. Препоръчва се допълнително пръскане на всеки 10 дни. Тази превръзка развива кореновата система, а листната - защитава произхода на болестите.

Особено калций се нуждае от зеле. Първото хранене се извършва чрез приготвяне на приготвения състав в основата на разсад. Зелето расте слабо в киселата почва, а калциевият нитрат може да неутрализира киселината. Между другото, вместо течен състав, в предварително подготвен, можете да поставите гранулиран нитрат. Под един храст от разсад е достатъчна една чаена лъжичка от това вещество.

Инструкции за употреба

Съгласно инструкциите, калциев нитрат се прилага към почвата при изкопаване на района. Това обикновено се прави в края на есента, но много градинари напускат оран до пролетта. Вторият вариант е най-правилен, тъй като пролетните дъждове и топенето на сняг измиват някои от торовете предварително и качеството му е значително намалено.

Ако е необходимо, калциев нитрат се използва за обработка на листата. Основното нещо, по време на подготовката на решението, трябва правилно да поддържат препоръчителните пропорции. Въпреки инструкциите, кристали калциев нитрат се поставят във всяка ямка, тъй като лекарството не може да навреди на корените на разсад, а по-скоро ги укрепва.

Мерки за сигурност

Калциевият нитрат не е токсичен, така че не може да увреди здравето. Не причинява алергии, с изключение на хора, чието тяло дори реагира на миризмата на цветя. При работа с този тор, градинарите използват конвенционални мерки за безопасност.

За да не се получават мръсни ръце, достатъчно е да се носят гумени ръкавици. При правилно използване на калциев нитрат, торът не носи никаква опасност. Те могат да бъдат отровени в един случай, ако приемете голяма доза вътре.

Правила за съхранение

Съхранявайте калциевия нитрат в съответствие с правилата за безопасност. Това е суха, влажна стая. Необходимо е периодично да се излъчва. При максимална температура от 30 ° C влажността не трябва да надвишава 50%. Не се препоръчва съхраняването на торове заедно със запалими вещества.

Тъй като селитрата се продава в херметични, водоустойчиви опаковки, е необходимо да се гарантира целостта на торбите преди съхранение. Останалият кристален или гранулиран тор се поставя в стъклени буркани и се покрива с найлонови капаци.

препоръки

Калциевият нитрат е независим ефективен тор, поради което не се препоръчва да се смесва с тебешир, стърготини, слама, вар, тор.

 1. Не се препоръчва да се комбинират с торове, съдържащи сяра или фосфор. Препоръчва се дървената пепел и карбамидът да се използват заедно със селитра. Тези компоненти са перфектно комбинирани, следователно, при торене на културите, значително увеличаване на добива.
 2. Калциевият нитрат е най-ефективният тор за всяка култура. Основното, което трябва да знаете е, че за многогодишни растения идеалният период за хранене на корените е първата половина на лятото, в противен случай намалява тяхната устойчивост на замръзване.
 3. Тъй като калций ускорява фотосинтезата, това обикновено има положителен ефект върху общото състояние на растенията. Лекарството допринася не само за увеличаване на зелената маса, но и за бързото развитие на плодовете. Благодарение на калциевия нитрат добивът се увеличава многократно и представянето на плодовете се подобрява.
 4. Не всеки собственик на култури знае, че калций, фосфор и азот значително подобряват развитието на растенията. Въпреки съдържанието на азот, той не влияе върху киселинността на почвата.
 5. Калциевият нитрат е еднакво ефективно използван за всички видове земя. Що се отнася до дерново-подзолистата и тежка подзолиста почва, без нея няма селитра. Ако някои култури показват признаци на излишък от азот, те не се хранят.

Ако земя, приготвена за засаждане на култури, се характеризира с висока киселинност, тогава гранулите на калциевия нитрат се поставят най-добре директно в дупката. Основното нещо, което трябва да знаете, че за хранене на младите разсад, достатъчно 10 грама на веществото. Дозата не се препоръчва да се превишава - по-добре е да не се докладва. В допълнение, пропорциите трябва да бъдат наблюдавани, тъй като излишъкът от нитрат може да наруши плододаването.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
доматдомат

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания