меню

Отглеждане на домати 2.11.2017

Отглеждане на домати според метода на IM Маслоу

Отглеждане на домати според метода на IM Маслов. Предимства и недостатъци на метода

В преследването на най-доброто, отглеждането на домати по метода на И.М. Маслов става популярно. Самият метод не носи нещо ново и непознато, като правило, всички зеленчуци знаят нещо за него и са чули нещо, а много от тях дори го прилагат за себе си. Въпреки това, УИ Маслов систематизира и обосновава всяка агротехническа операция.
Зеленчукопроизводителите, които вече са се опитвали да отглеждат домати по този метод от „А“ до „З“, реагират много положително. Някои от тях взеха от методологията едно нещо и бяха също толкова доволни от резултата.

Основата на метода

Чрез внимателно наблюдение на доматеното растение може да се види, че корените могат да растат от всяка точка на стеблото. Съвършено вкоренени и доведени деца, и двамата се наведоха на земята и се отделили от родителския храст и поставили във водата. Гледайки доведен син във водата, можете да видите как кореновите изпъкналости (бели “акне”) растат по целия участък, а след това се превръщат в млади корени. След известно време на стеблото няма дори малко място без коренов процес. Именно тази ботаническа характеристика е в основата на метода.

Вижте също: Spark Flames Tomato - ревюта

Отглеждането на домати с помощта на метода на Маслов е, че на доматеното растение се дава възможност да отглежда много обемна коренова система. Колкото по-големи са корените, толкова по-голяма е площта на усвояване на хранителните вещества, толкова по-висок е добивът.

Земеделските производители твърдят, че закърнелите сортове, отглеждани по този метод, добавят до 25% добив, а високите - с 8-10 пъти. Затова всички единодушно твърдят, че по този метод се отглеждат само високи домати.

Методът се основава не на засаждане на разсад, а на полагане. Полагайки разсадите в почвата, и заспивайки стеблото, ние му позволяваме да изгради кореновата система по цялата дължина на стъблото.

Особености на периода на разсад

Говорейки за неговия метод, Маслов препоръча използването на обрасли разсад. Експериментирайки с доматена култура, той многократно е доказал, че високият стъбло естествено би дал повече корени при вкореняване, само защото е позволено от областта, метър.

За да следват биологията на растението, и да растат високи, обрасли разсад трябва да се сеят много по-рано.

Много производители на зеленчуци вече са успели да подобрят метода на Маслов и да извършат многократно претоварване с промяна в саксиите с по-голяма и по-голяма височина, отколкото се стремят да увеличат кореновата система за дълъг период от време, преди разсадът да падне в открития терен.

Избор на разнообразие

При избора на семена, трябва да се отдава предпочитание на тези домати, които поставят първата четка върху лист от 9-11. След това трябва да изберете онези разновидности, които не са къси междувъзлия, така че цялото пространство да бъде обрасло с коренови процеси.

Следователно, закърнелите, надничащи, определящи сортове са напълно неподходящи за този метод.

Давайки предимство на сорт или хибрид от домати, когато маркирането е посочено неопределено, човек може без съмнение да засади такива. Изборът на цвят, форма, употреба е ваш.

При закупуване на семена, трябва да се помни, че авторът на метода препоръчва да се правят култури с 5-7% повече, отколкото позволява засаждането.Това е направено така, че от всички разсад можете да изберете най-добрите, силни случаи.

Отглеждат разсад

Отглеждането на домати според Маслова има своите особености в периода на разсад.

 1. Засяването трябва да се извърши предварително. След засяването на семената в края на февруари, това ще ни даде възможност да имаме по-възрастни разсад по време на засаждането на открито;
 2. Ако обикновените разсад се отглеждат за “дебели”, ниски и плътни, тогава този трябва да бъде удължен;
 3. За да се разтегнат разсадът, е необходимо да издържат на условията на осветяване и температура. Колкото по-тъмни и по-хладни, така и по-тънки и по-тънки;
 4. Засяването се извършва най-добре по групов метод и доста стегнато, а след това на първия етап разсадът се изтегля нагоре;
 5. В периода на образуване на първите истински листа, ние извършваме бране № 1 и го посаждаме в кутия с захранваща площ 2 х 2 см;
 6. След 2,5-3 седмици, след първото вкореняване, ние извършваме бране № 2. За да направим това, отрязваме долните два листа и ги поставяме в обща кутия с 3 х 3 см хранителна зона;
 7. След следващите 2.5-3 седмици отново откъсваме два листа и се засаждаме още по-дълбоко. Това ще бъде тройка за избор и зоната за хранене вече ще бъде 4 x 4 cm.

Някои производители растат без бране, но го правят по особен начин. За отглеждане се взема пластмасов контейнер 0,5 литра, прозрачен. Семената се засяват в самото дъно, а докато расте, постоянно се излива подхранваща почва. По този начин кореновата система, в края на периода на разсад, заема почти 25 cm.

Вижте също: Домат "Кардинал": описание на сорта, снимки, ревюта

Засаждане на открито

Ако отглеждате разсад достатъчно далеч от мястото за кацане, ще трябва да сте подготвени за трудности при транспортирането. Отглежданите по този начин разсад са доста обемисти, високи, издължени и крехки. Опитните фермери успяват да го транспортират не в изправено положение, а в хоризонтално положение, както ще бъде засадено. Растенията са сгънати в една кутия един върху друг с "жак" и са красиво транспортирани.

Методът на отглеждане на домати според Маслов включва засаждане на разсад, разположени хоризонтално. За целта се прави дълбока траншея и се пълни с вода. След това оставете водата да се накисва и да се напълни отново с вода.

В разсад те отрязват всички листа за почти 23 издънки и ги полагат в канавки. Маслов препоръчва да се постави „главата” на север, така че мястото на вкореняване да се загрее добре, а „гръбнакът” на разсадът да се повиши във всеки случай и да расте вертикално.

Въпреки това, според експерти, земеделски производители, така че засадени само в северните райони, където слънцето не е много горещо. В южните райони агротехнологията на засаждане на разсад предполага насаждане на разпръснати разсад “на главата” на юг, така че когато тя се издига, тя покрива мястото на вкореняване. Ако зоната, където корените и стеблото са покрити с пръст, е в сянка поне за известно време, тя няма да позволи да се прегрее много, а образуването на корен ще бъде по-добро.

Поставяйки растението в браздата, покрийте го с почвена смес от 10-12 cm.

Ако засаждането се извършва в северния район и метеорологичните условия за доматите не са удобни, то мястото на вкореняване трябва да бъде покрито с мулчиращ материал, за да се предотврати преохлаждането на младите корени.

При кацане не запълвайте изкопа на същото ниво със земята, а трябва да е с добра вдлъбнатина.

Култура на грижите

Засадени по този начин, растението се нуждае от много обилно поливане и много обилни превръзки. Но как иначе. Ако планираме да получим огромна реколта, и за това сме израснали огромна коренова система, затова трябва да осигурим голямо количество хранителни вещества.

Няма смисъл да се изгради коренища в прясно земята, без значение колко корени, няма какво да се вземе. Без значение колко убедени са онези, които препоръчват метода, че грижите не се различават от обичайните, така че не може да бъде. Храненето трябва да се извършва:

 • редовно;
 • своевременно;
 • комплекс;
 • root и не-root.

Говеда или не

Маслов убеждава всички, че отстраняването на страничните издънки е намаление на добива. Методът му напълно предотвратява отстраняването на страничните издънки.

С stepons правя, както следва: веднага след като доведен син на 25-30 см, той започва да се навежда. По-добре е да направите това, когато растението не се полива няколко дни и тургорът е леко загубен. В противен случай, с прилагането на прекомерна сила, доведен син може да се счупи.

Стъпките, които под въздействието на склона са достигнали нивото на земната повърхност, са напълно изчистени от листните плочи и покрити с пръст, а след това се отглеждат като съседно растение.

Без значение колко добър е методът, независимо регулирайте броя на пасинките, иначе рискувате да превърнете градината в джунгла, без да достигнете желаната реколта.

Нюанси на грижата

Внимателно обмисляне на метода, трябва да се предвиди, че доведените деца ще трябва да се вкорени в близост до майчиното растение. Цялата тази „конструкция“ трябва да се полива и „хранят“ интензивно. Между тези растения ще трябва да се движат така, че да извършват агротехнически дейности.

Нещо повече, силно удебелените насаждения в райони, където фитофтората често бушува, също ще внесат свои собствени нюанси, тъй като все още няма напълно устойчиви сортове и те ще трябва да бъдат третирани често.

С поглед към всички нюанси, трябва да се разбере, че за такова кацане е необходимо да се разпредели един метър на метър за всеки храст. Първоначално ще изглежда, че растенията рядко се засаждат, но когато започва постепенното вкореняване, ще стане ясно, че няма достатъчно място.

Растенията с жартиери се нуждаят по същия начин, както и с други методи на отглеждане. Въпреки това, ако сте свикнали с тънки чисти редове, тогава този метод е по-сложен. Свържете Маслов препоръчва на опънатата мрежа, а след това в каква конфигурация го дърпате, ще зависи от вашия храст.

Вижте също: Сортове домати от сибирска селекция със снимки и описания

Предимства на метода

Най-голямото предимство на този метод е, че имате нужда от малко количество разсад. След като са засадени няколко храсти, и като използват доведени деца, ние получаваме цял храст с огромен брой дъщерни растения.

Когато разбират как да се отглеждат домати, използвайки метода на Маслов, понякога зеленчукопроизводителите са озадачени как да го поливат. Въпреки това тук имаше метод. Около тази плантация копаят канали, а водата тече през тях. Те също се хранят и хранят. Някои намират за много удобно, спестявайки време и усилия.

С въвеждането на капковата система в производството на зеленчуци въпросът за поливането стана още по-лесен. Поставената “капка” в диаметър и сектори ще позволи да се извършва редовно и своевременно поливане и хранене.

Когато решавате да засадят доматите по метода на Маслов, не планирайте много наведнъж, засадете няколко растения, а след това, ако искате, разширете насажденията. След като отгледате доматите веднъж коригирайте метода "от себе си" и може би завинаги ще се откажете от традиционното отглеждане на домати.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Отглеждане на домати според метода на IM Маслов. Предимства и недостатъци на методаОтглеждане на домати според метода на IM Маслов. Предимства и недостатъци на метода

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания