меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 4.08.2018

Как да се справим с градинска лъжичка върху домати?

лъжичка върху домати

Гъсеници на градинската лъжичка се хранят с листа от домати, отслабвайки растенията, което негативно влияе върху образуването на яйчниците и плодовете. Вредният организъм също причинява директни увреждания на културата чрез ядене на месото на плода. Повредените домати изсипват от храстите, без да имат време да достигнат зрялост.

Насекомото може да атакува други градински култури, като картофи, патладжани, чушки, но това са доматите, които като любима храна на вредителя са застрашени на първо място.

Характеристика на вредителите

Възрастният индивид от лъжицата е кафяво-сива пеперуда, чиято дължина е 1 см, а ширината на крилата е 3-4,5 см. На предната двойка крила на насекоми могат да се различат петънца, задната двойка е украсена с тъмна граница и има по-светъл цвят.

Годината лъжичка започва през май и продължава до края на юли. Пеперудите лежат жълти яйца с диаметър не повече от 0,5 мм, които ги прикрепят към гърба на листата. Гъсениците имат зелен или кафяв цвят, могат да достигнат до 3 см дължина. Хранят се през нощта, през деня, когато се крият в почвата. През зимата гъсениците отиват на земята и могат да издържат на температури до -10 ° С. Загубата се случва през пролетта.

Кученцата са кафяви и с дължина около 2 cm. Процесът на кучене трае 30-40 дни, но в топлия сезон този период може да бъде намален до 18 дни. Ако гъсеницата получи достатъчно храна, тя може да влезе във фазата на кученцето още в средата на лятото. Така в южните райони могат да се отделят 2 поколения вредители по време на сезона.

Съвет!

Възрастни, като гъсеници, са нощни. За да се открият вредители, преди те да причинят сериозно увреждане на засаждането на домати, е необходимо да се оставят капани на мястото за нощ от време на време. Ако сутринта получат пеперуди, спешно трябва да се вземат мерки за защита.

Борба с гъсеници

 

Част от гъсениците могат да бъдат събрани на ръка, намирайки ги в земята при разхлабване. Желателно е да се комбинира процедурата за механично отстраняване на вредители с използването на биологични и народни средства. Но значителна загуба за разтоварване на сушата изисква обработка на химикали.

химични агенти

От ефективните химически препарати срещу лъжичка:

 • органофосфатни пестициди - “Фуфанон”, “Золон”, “Данадим”, “Дурсан”;
 • синтетични пиретроиди - Kinmiks, Fury, Karate Zeon, Arrivo, Detsis Profi, Shtefesin, Zeta-cypermethrin, Inta-Vir;
 • неоникотиноиди - Aktara, Confidor, Proteus (съдържа също пиретроиден делтаметрин).

Пиретроидите имат голям инсектициден ефект в сравнение с органофосфорните съединения, натрупват се главно в повърхностните растителни тъкани, следователно се показват по-бързо, без да се концентрират в плода. В допълнение, тези вещества се разлагат по-бързо, замърсяват околната среда в по-малка степен и са безвредни за полезни насекоми.

Неоникотиноидите са по-малко токсични в сравнение с органофосфатните пестициди, могат да проникнат във всички части на растението, но са опасни за полезни насекоми, по-специално за пчелите. Разпръскващите препарати не трябва да се извършват по време на периода на цъфтеж на доматите.

Биологична защита

Биологичните агенти, действащи срещу лъжички, могат да съдържат:

 • растителни токсини;
 • отпадъци от бактерии и гъбички, засягащи нервната и храносмилателната система на гъсениците;
 • бактерии и гъбички, които паразитират върху лъжички.

Всички тези инструменти са безопасни за хората, но унищожават вредителите. За да премахнете гъсеницата от засаждане на домати, препоръчваме лекарства като "Фитоверм", "Дендробацилин", "Акарин", "Битоксибацилин", "Актофит", "Ентобактерин", "Лепидоцид".

Народни рецепти

 

Повечето от народните средства не унищожават, а плашат гъсеници и пеперуди от растения, затова за устойчив ефект те трябва да се обработват няколко пъти за сезон. В допълнение, народни рецепти са подходящи за предотвратяване на лъжичките.

 • Пелинът. Пресни стъбла и листа трябва да бъдат нарязани и напълнени с вода в размер на 3 кг на 10 литра, да доведе до кипене и се оставя за 20 минути. Напръскайте доматите веднага след охлаждане.
 • Горчица на прах. В един литър вода е необходимо да се разредят 50 г горчица и да се вари 10-15 минути. Настоявайте 24 часа. Преди пръскане 1 част от продукта трябва да се разреди с 20 части вода.
 • Червен (горчив) пипер. Вземете 1 кг пресни плодове от червен пипер (можете да използвате сушени плодове или прах, в този случай, ще се нуждаят от 500 г) и се налива 10 литра вода. След кипене на бульон за 60 минути, оставете да се влива за един ден. Преди пръскане на засаждането на доматите трябва да се разреди 10 литра средства 70-80 литра вода.
 • Репей. Зелените части на растението се смачкват и напълват с кофа на върха, след което се налива вода. Настоявайте за 2-3 дни, покрити с капак.
 • Стрели от чесън. Инфузията се приготвя подобно на репей, но трябва да се настоява на слънчево място, като се разбърква от време на време, за да се активират процесите на ферментация през седмицата. Готовата инфузия се разрежда с 10 части вода. Напръскването се извършва на всеки 2 седмици.
 • Чесън. 20 грама зъби от чесън трябва да бъдат смачкани (за да се подобри ефекта, можете да добавите 20 г тютюнев прах и 10-20 г лук кори) и, изсипва се литър топла вода, се вари в продължение на един час. Преди употреба бульонът се разрежда с 5 литра вода.
 • Лук. 70-80 г лук кори или 350 г нарязан на ситно лук маса се изсипва 10 литра вода и се оставя за 12 часа.
Полезен!

Ако процедурата за пръскане на домати се извършва преди цъфтежа, препоръчително е да се добавят 20 g амониев нитрат в кофата на готовата инфузия или отвара, като се комбинира третирането срещу вредителя с азотен тор и засилване на ефекта на агента.

 • Калиев перманганат. Засаждането на домати се напръсква с бледо розов разтвор на калиев перманганат.
 • Дървесна пепел. 500 g пепел се изсипва с кофа студена вода. Добавете стружките от 1/10 от шината на сапуна за пране. Пепел може да се нанася в суха форма за разпрашаване на доматите чрез смесване в равни части с тютюнев прах и вар.

Борба с пеперуди и лъжички ларви

 

Работата по лъжичката не трябва да се ограничава до унищожаването на гъсеници, необходимо е да се предприемат мерки срещу възрастни пеперуди и какавиди. Само комплексният ефект срещу вредителя на всички етапи на развитие може напълно да изгони насекомото от мястото.

Борба с възрастни

Когато на мястото на пеперудите се намерят лъжички, задачата на градинаря не е да позволи на насекомото да снася яйца на насаждения. За тази употреба:

 1. Капани. Пеперудите са привлечени към ферментирали напитки (бира, квас, сиропи, сокове), с които се поставят контейнери.
 2. Развъждане на хищнически насекоми, хранещи се с лъжичка. Те включват трихограма, спирачка. Можете да закупите такива помощници на специални ферми.
 3. Изплаши. Ако искате бързо да отговорите на появата на лъжичките, можете да разпръснете черупките на яйцата между редовете. Предварително планиране на защитата, заслужава засаждане на растения в близост до засаждането на домати и други потенциално уязвими култури, чиято миризма отблъсква вредителя. Това е кантарион, босилек, невен.
 4. Обработка на инфузия.Народните лекарства, особено тези с изразен аромат (инфузия от лук или луковица, зъби или стрели от чесън, горчичен прах, прах от тютюневия прах), също ще изплашат пеперудата от засаждане.

Унищожаване на ларвите

 

Ларвите на лъжичките са доста големи, така че част от тях могат да бъдат събрани с ръце при изкопаване на района. Но за да изберем напълно насекоми, особено с голямо кацане, е невъзможно. Необходимо е да се прибегне до допълнителни методи за борба:

 1. Възходът на долните слоеве на почвата. След прибиране на реколтата, изкопайте парцела дълбоко. Необходимо е да се обърнат слоевете на почвата на дълбочина от 25-30 см - повечето какави се крият на това ниво и умират от студа, като са на повърхността. Същата процедура се повтаря в началото на пролетта, за да се унищожат вредителите, оцелели през зимата.
 2. Привличане на птици. Лопатката на цици, мухоловки и врабчета с нетърпение ядат ларвите.
 3. Химическа обработка на почвата. Използвайте инсектициди срещу почвени вредители. Сред най-ефективните otkovki градинари наричат ​​"Basudin".

предотвратяване

Много вредители, включително лъжичка, градинари, като правило, забележете, когато населението на насекомите в района става голям, поради което борбата срещу тях става трудна задача. Редовните превантивни мерки потискат разпространението на паразитите в началото на лезията или ограничават броя им на ниско ниво.

Срещу ефективно лъжички:

 1. Отстраняване на плевели. Лопатите слагат яйца върху листата не само на култивирани, но и на плевели. В допълнение, в началото на вегетация, когато все още има малко храна, гъсениците могат да ядат плевели. Цъфтящите плевели са особено опасни, защото привличат пеперуди. С оглед на това, плевелите трябва да бъдат изтребени и изгорени. Градинска лъжичка, която засяга доматите, особено обича киноа, коприва и трева.
 2. Често разхлабване. Тази процедура, полезна сама по себе си за домати, също е ефективна в борбата срещу лъжичката - тя ще помогне да се вдигнат гъсениците, скрити от слънцето до повърхността на земята, което ще доведе до тяхната смърт.
 3. Есенно почистване. Останките от върхове или плевели в района осигуряват допълнителна защита за зимуващи гъсеници. Внимателното почистване и изкопаване на площадката значително ще намали популацията на вредителите.
 4. Правилно планиране на обекта. Не е необходимо да се засаждат в близост до доматите най-предпочитани култури за вредители - картофи, чушки, боб, картофи, патладжан, царевица. Но засаждане между редовете на плаши лопати на растенията ще бъде отлична защита срещу пеперуди.

Мерките за предотвратяване появата на лъжички са полезни като превантивна мярка за някои други вредители (например бяла муха, паяк), както и гъбични заболявания. Същото се отнася и за народните средства, чиято обработка няма да бъде излишна дори при явното отсъствие на вредители. При първите признаци на увреждане на домати с лъжичка, си струва да се опита да реши проблема с биологични средства и агротехнически методи, оставяйки “химия” за изключителни случаи.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания