меню

Отглеждане на домати 31.08.2018

Хидропонни домати

Доматите са най-популярната култура в повечето градинари. Много от тях са опитали метод за отглеждане на домати на изкуствена среда без почва, което позволява регулиране на условията за отглеждане на растения.

Хидропонна работа

Хидропонният метод е заместител на обичайното отглеждане на растения в почвата. Тази технология е приложима в случаите, когато не е възможно да се засаждат зеленчуци или зеленчуци директно в почвената смес. Методът е доста скъп. Въпреки това, той бързо плаща за себе си, когато расте растения в региони с неблагоприятни климатични условия.

Когато се използва методът, културите се освобождават от почвата, са в среда, която служи като опора за кореновата система, като получават всички хранителни вещества от специален разтвор. За всяка култура решението се избира индивидуално в зависимост от нуждите. От него растенията се хранят с калий, азот, фосфор и други важни микроелементи.

Растенията се поставят в субстрат, който се полива редовно с вода, защото освен минерали и витамини, кореновата система се нуждае от кислород. В действителност, под въздействието на светлината и топлината, фотосинтезата се среща в зърната на листата на хлорофила. В резултат на този процес въздухът около растенията се обогатява с кислород и се изчерпва с въглероден диоксид.

Важно е!

Въпреки факта, че хидропонната техника е иновативна технология, древните вавилонци го използват преди няколко хиляди години, за да създадат известните Висящи градини.

Предимства на хидропонния метод

Използването на хидропоника ускорява процеса на узряване на плодовете, тъй като е по-лесно да се осигурят на растенията нива на температура и влажност, когато се обработват на закрито. Той има предимства пред стандартния метод на отглеждане:

 • зеленчуците и плодовете, отглеждани по хидропонен метод, са напълно микро и макро елементи, което допринася за тяхното ускорено развитие. Растенията имат богат цъфтеж и увеличен добив;
 • не можете да си спомните за съществуващата заплаха от изсушаване или преовлажняване на почвата;
 • в изкуствената среда няма патогенни гъби и насекоми вредители, така че не е необходимо да се използват химически агенти;
 • при трансплантация на растение, тя не получава контузената коренова система, тъй като не е необходимо да се освобождава от буца пръст. Достатъчно е да се пренесе културата в друг съд, като към него се добави хидропонен разтвор;
 • кореновата система на растенията в изобилие получава влага и кислород;
 • няма отрицателни миризми при отглеждане и замърсяване;
 • с неоснователно отглеждане в околната среда не се натрупват радионуклиди и нитрати, а плодовете са екологично чисти;
 • култивиране на растения на хидропонни системи е естетически красив зелен ъгъл във всяка стая.

Недостатъци на хидропонния метод

Недостатъците на неоснователното отглеждане на растенията включват:

 • значителни разходи за закупуване и монтаж на конструкции, както и хидропонно решение;
 • постоянен контрол върху състава на работния разтвор;
 • трудността при отглеждането на растения с дълъг вегетационен период;
 • невъзможност за отглеждане на грудкови растения.

 

Важно е!

Самият субстрат не осигурява никакви хранителни вещества за кореновата система. Той служи само за подпомагане на растенията. Храната за активен растеж е самият хидропонен разтвор.

 

Опции за инсталиране

В зависимост от средата, в която ще бъдат разположени инсталациите, инсталациите ще споделят:

 • технология агрегатонику, в която доматите се отглеждат в гъсти неорганични елементи: вулканично стъкло-перлит, експандиран глинен чакъл и чакъл, други натрошени неорганични гранулирани материали. Използвайки тази технология, растенията се поливат със специален хранителен разтвор, като се използва изкуствена среда за 3-5 години;
 • Технология на химиопониката, при която доматите се отглеждат в органична среда като: езда, неутрализиран торф, торфен мъх, дървесен чипс. Както и отпадъците от мелене на ориз и обвивката от слънчогледово семе. Презареждането с минерали с тази технология става повърхностно, без да се изисква специално оборудване за напояване;
 • Ionitoponics технология, при която като среда за култивиране на домати се използват високомолекулни синтетични съединения с макропореста структура. Веществата са способни да запазят и задържат хранителни вещества сами по себе си, като постепенно ги предават на кореновата система. С тази технология растенията се поливат само с чиста вода без добавяне на микроелементи;
 • технология aeroponiku, в която кореновата система на доматите висят във въздуха, и напояване с вода и хранителни вещества се осъществява чрез пръскане. За да запазят корените си сухи, на всеки няколко секунди се извършва автоматично пръскане. Използвайки технологията, тя отнема по-малко място, защото аеропонната инсталация може да бъде оборудвана във вертикално положение;
 • технология за отглеждане на вода, при която растенията се корени в висок слой стерилен субстрат върху хидропонен хранителен разтвор с ниска концентрация. За средата се използва порест материал бетон, лактон или базалтов пясък, при който съд с вода и хранителни вещества се поставя в хидропонен резервоар.
Важно е!

Методът на култивиране в изкуствени среди не е приложим за всяко растение. Хидропонен метод не се използва за отглеждане: картофи, моркови, гъби, цвекло, корен от целина.

Необходими материали

С правилното проектиране и инсталиране на хидропоника, конструкциите позволяват ефективно използване на свободно пространство в помещението, като растат голям брой растения дори на перваза на прозореца или в гардероба. Това ще изисква:

 • пластмасов или стъклен непрозрачен капацитет от 3-20 литра за съдържанието на вода и хранителни вещества;
 • контейнери за субстрата;
 • помпа за перисталтични или дренажни маркучи за пълнене на вода в системата;
 • подложка за пълнене;
 • Шкурка за обработка на ръбове;
 • нож за строителство

Напоителни системи за хидропонна система

В допълнение към създаването на хидропонна конструкция за отглеждане на домати, трябва да се внимава да се организира качествено напояване с капково или разпръскващо устройство. Чрез оборудването на системата с автоматично напояване можете също да опростите грижите за растенията.

Точкова напоителна система

Ако желаете, можете да направите своя собствена хидропонна система без големи финансови инвестиции чрез интегриране на капково напояване в нея. Такава система е подходяща за начинаещи, а средата в структурата ще защити кореновата система от внезапни промени в температурата и потребителските грешки. За това ви е необходимо:

 • Правоъгълни пластмасови корита;
 • минерална вата или кокосов субстрат в брикети;
 • мини помпа;
 • евтина напоителна система с вторични пластмасови тръби за спагети.

Периодична напоителна система

Когато се използва тази напоителна система, средата се пълни напълно с хидропонен разтвор с микроелементи, след което цялата течност се източва. Системата е пластмасово корито за разсад, монтирано върху насипен пластмасов контейнер с вода. За подвижност, резервоар с разтвор се поставя на дъното. Механизмът за периодично наводняване започва работа благодарение на помпата, която се намира под резервоара.

Когато включите хидравличното устройство, хранителният разтвор бавно запълва коритото на разсад. В процеса на това действие натрупаният въздух се измества, създава се кислород, образуваният въглероден диоксид се изцежда.

Когато изключите хидравликата, хранителният разтвор започва самостоятелно да изтича в контейнера с вода през същите отвори, през които се издига. Чрез повишаване и понижаване на височината на водата, системата осигурява на растенията достъп до кислород, без който нормалният процес на фотосинтеза няма да се случи. За това ви е необходимо:

 • добре дрениран субстрат;
 • мини помпа;
 • резервоар за капацитет от непрозрачна пластмаса от 8-20 l;
 • правоъгълно корито за разсад.
Важно е!

Големите недостатъци на напоителната система за точково напояване и периодично наводняване е зависимостта от електричеството. В крайна сметка, ако няма захранване на помпата или помпата дори за няколко часа, растенията ще се разболеят и могат да умрат.

Напоителна система за пасивна хидропоника

Използването позволява поддържане на почвената влага в саксии поради синтетичния влагопоглъщащ филц. Уникалното напоително устройство осигурява непрекъснато овлажняване до двадесет дни, снабдявайки се с вода до 20 л.

Принципът на пасивното напоително устройство е да постави растенията в резервоар, напълнен с органичен субстрат. Контейнерът с инсталацията е разделен от бариера с долна част, в която има вода. В горната част на контейнера се поставя синтетичен шнур, поглъщащ влага, който се увисва през водната камера. Благодарение на физическо явление, което може да промени нивото на течността в тесни капиляри, водата се издига през шнура и осигурява кореновата система с влага и хранителни вещества. За да приложите пасивно напояване, ще ви е необходимо:

 • контейнери за растения;
 • синтетична влагопоглъщаща нишка;
 • земята.

Технология на отглеждане

При отглеждане на домати, хранителен разтвор е ключов елемент, тъй като растенията ще могат да получават вода само от тази смес. И да растат домати хидропонно в оранжерии и на закрито, трябва да следвате някои правила.

Отглеждане на разсад

Младите разсад в самото начало на своето развитие трябва да бъдат защитени и защитени от болести. Тя трябва да обърне голямо внимание, защото бъдещата реколта ще зависи от здравето на малките разсад. В началото на отглеждането на домати на изкуствени носители, разсадът расте много по-бързо, а семената не трябва да покълнат и дезинфектират.

 1. Когато сеете семена на разсад, вземете редовна гъба за миене на съдове, накиснете я за половин час във вода с добавянето на „Epin“ или „Zircon“.
 2. Гъба, нарязана на ивици, разстила семената на разстояние 2 см на 2 см.
 3. Поставете влажния материал със семена на най-светлото място, като го накиснете с вода с добавянето на стимулатор на растежа три пъти на ден.
 4. За добър растеж на младите разсад да се осигури на растенията с температура на въздуха от + 25- + 28 градуса и лек ден за най-малко 13 часа.
 5. Максималният срок за отглеждане на разсад в порестия материал е 20 дни. След това, гъбата леко нарязани на парчета, така че във всяка част имаше едно растение.
 6. Вместо стандартна почвена смес, за разсаждане на млади разсад, за да се подготви изкуствена среда. Това може да бъде: бетон, лактон, базалтов пясък или торф с кокосови стърготини.
 7. За субстрат в размер на 6 кг вещество добавят: 2 чаши пепел, 1 супена лъжица селитра, 1 супена лъжица калий, 1 супена лъжица суперфосфат, 0,5 г манган калий.
 8. Разбъркайте субстрата, добавете вода, така че готовата среда да има консистенция на течна каша. Засадете млади домати в субстрата с пяна.
Важно е!

Възможно е в хранителния разтвор да се добавят минерални торове и да се подхранват в кореновата система едва след като се разсадят напълно.

Възрастни растения

 

Отглеждане на домати с помощта на хидропонен метод, ще ви трябва: материали в зависимост от вида на системата, саксии за поставяне на домати с обем най-малко 4 литра-резервоари за съдържанието на хранителен разтвор.

 1. Подгответе саксиите с вряща вода, напълнете със субстрата, засадете доматите с помощта на един от хидропонните методи.
 2. Поливайте засадените растения.
 3. Осигуряване на вътрешна или парникова температура на въздуха +25 - +28 градуса и лек ден 14-15 часа, извършване на всички необходими агротехнически мерки.
 4. Осигурете хранителен разтвор, състоящ се от: 100 mg азот, 80 mg фосфор, 150 mg калий, 190 mg калций, 30 mg магнезий на 1000 ml вода.
 5. По време на целия сезон на отглеждане, отстранете стъпалата своевременно, разхлабете субстрата след всяко подаване на хранителния разтвор.

Препоръчителни сортове

При отглеждането на домати по хидропонен начин, изборът на сорт или хибрид играе голяма роля. Най-подходящите са ултра-късите узрели. хибридикоито са устойчиви на кратките дневни часове:

 • Asvon F1;
 • Супернова F1;
 • Катюша;
 • новак;
 • Lyon F1;
 • балада;
 • Яна;
 • първи клас;
 • Рио Гранде;
 • Svitnes F1;
 • шкембе;
 • Флорида F1.

Отглеждането на домати по хидропонен метод е чудесна възможност да се получи реколта през цялата година. И ще можете да се наслаждавате на сочни плодове дори и през зимата, въпреки минусовата температура извън прозореца.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания