меню

Съвети 17.06.2019

Признаци на здравец: какво е нашия квартал?

От незапомнени времена здравецът (известен още като пеларгония или кранът) се отглежда в оранжериите на богатите благородници и на первазите на селските къщи. Причината за тази популярност се крие не само в красивото цъфтене, но и в убежденията, че това растение е истински домашен чар.

Талисман за дома

Гераниумът не се смята за символ на домашна топлина и комфорт. Един вид повдигане на цветя. Според вярванията, кранът е:

  • защитава къщата и жителите му от завист и лоши мисли;
  • облекчава безсъние и кошмари;
  • повишава познавателните и творческите способности (особено при децата);
  • облекчава промени в настроението;
  • успокоява и изглажда конфликтите;
  • подобрява благосъстоянието.

Pelargonium се нарича още "семейния психолог".

Цветето се дава на сватби и годишнини, вярвайки, че това не позволява на любовните чувства да изчезват и помага да се намери хармония.

Как цветовете на растенията влияят върху енергията на цветето?

Крейн е известен с разнообразието от цветове. Основната им гама е в червения спектър, от кестеняв, почти черен, до снежнобял. Всяка сянка носи своя семантичен товар и се асоциира в популярното съзнание с определени знаци.

Скарлет пеларгония е символ на любовта, страстта. За семейните двойки, а не за първата година от брака, това цвете може да съживи няколко охладени чувства. За неомъжените момичета внимателната грижа за червените здравец ще донесе успешен брак, а когато се поставят в детската стая, цветето донякъде ще успокои малкото неспокойно и ще насочи енергията си към творческия канал (разбира се, ако децата нямат противопоказания, които са обсъдени по-долу).

Успокояващи свойства са характерни и за розовия пеларгоний. Тя е дори по-често от червено, давана на момичета, които искат да намерят семейно щастие. Розовият гераниум събужда вдъхновение, разкрива творчески способности.

Белите здравец се приписват на чудодейните свойства да се отърват от кошмарите и дори от лечението на безплодието. Това се дължи на повишеното съдържание на фитонциди. Снежнобяло цвете често се поставя в офиси с надеждата да привлече нови клиенти.

Люляк (лилаво) Крейн символизира приятелството и уважението. Тя може да бъде дадена на роднини, за да се подобрят отношенията.

Време на цъфтеж и знаци

С правилна грижа, здравец обикновено цъфти от пролетта до есента. Ако тя не иска да угажда на собствениците с цъфтеж, тогава може би причината се крие във вътрешните сътресения, скандали.

Струва си да разгледаме вашия близък кръг, вероятно сред тях е враг, чиято отрицателна енергия е погълната от растението.

Буйни цъфтеж показва добра емоционална ситуация в семейството. Можете да намерите такова суеверие: ако кранът (особено розов) цъфти в късна есен или зима, не е добре. Въпреки това, има разновидности на здравец с целогодишен тип цъфтеж, така че не приемайте тази вяра твърде близо до сърцето.

Здравни ползи от здравец

Изпаряването на етерични масла в големи количества, съдържащи се в листата, има антибактериални свойства, допринася за дезинфекцията на въздуха, служи като естествен репелент, плаши комари и молци. Доказано е и антидепресантното действие на маслото от здравец. В случай на нервно пренапрежение, главоболие, умора се препоръчва да прекарате само 15 минути до цветето, за да забележите подобрение на благосъстоянието. Уникалният аромат на Pelargonium е полезен и за тези, които страдат от сърдечно-съдови заболявания. Тинктури на базата на това цвете се използват при лечение на настинки, ишиас, зъбобол.

Вредно растение

Интензивната миризма на здравец може да доведе до влошаване на състоянието на хора, които са предразположени към алергии, особено при деца. Особено внимателни трябва да бъдат тези, които страдат от бронхиална астма. Най-често реакцията е причинена от бели сортове. Но дори и да няма алергии в къщата, не е нужно да се намесвате и да поставяте саксии от пеларгония във всички стаи.

В продължение на много векове отглеждането на здравец е придобило много знаци и суеверия. Препоръчително е това цвете да се отглежда както в жилищни сгради, така и в офиси, поради мирни, защитни и лечебни свойства на пеларгония.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания