меню

Отглеждане на домати 8.09.2018

Лунен календар градинар - градинар през септември 2018 година

работа в градината

Първият есенен месец е един от най-интензивните за градинари и градинари. Прибиране на реколтата, засяване на студоустойчиви култури, земни работи, обработка на почвата. В съответствие с лунния календар можете не само правилно да разпределите целия обем задачи през месеца, но и значително да подобрите резултатите.

Каква работа трябва да се направи

За този период е необходимо да се планират следните градински работи:

 • последния жив плет;
 • прилагане на органични торове;
 • разхлабване на земята около храсти;
 • засаждане на помощни култури в билата.

В цветната градина трябва да се обърне специално внимание на многогодишните растения. Големите култури трябва да бъдат внимателно засадени, изкореняване на луковични пори, като се фокусира върху фазите на луната, както и върху температурата. Оптималното време за такава работа е периодът, когато брезовите листа започват активно да пожълтяват.

Феновете на домашните цветни лехи трябва постепенно да прехвърлят растенията от открити площи и веранди към къщата. В същото време, култури като здравец са присадени. Постепенно намаляване на изобилието на поливане, което е особено важно за активно цъфтящи растения, те се нуждаят от зимна почивка.

Съвет!

На открито, дори и след началото на студеното време, някои култури като азалия и дори орхидея трябва да останат. Термичният режим ще позволи на завода да заспи правилно и активно да цъфти през следващия сезон.

В градината трябва да планирате реколтата от последната реколта, лечението на паразити и различни болести. Дървета се напояват за последен път в годината, голямо количество влага ще помогне за зимата дори и на младите плодови култури. През септември е необходимо да се разхлаби почвата под дърветата, за да се извърши лечението на гъбички и бактерии.

Благоприятни дни

Не са прекалено много благоприятни дни за работа с растения през септември, като в по-голямата си част този месец трябва да се отдели за подготовка на земя и почви. В началото на месеца е по-добре да се планират всички разтоварвания на ден 3 и 5. През този период можете да сеете зимни култури, да отглеждате зимуващи насаждения и цветни култури. 13 и 14 септември са благоприятни за работа с храсти. Можете да засаждате и преработвате малини, всички култури ще се отличават със сила и устойчивост към обичайните заболявания. 19-ти е благоприятен ден за засаждане на зеленчуци.

Фази и знаци

Когато се планират различни работи в градината, трябва да се имат предвид фазите на Луната и зодиакалните знаци. Влиянието на тези фактори се доказва от опита на много поколения градинари и градинари, потвърдени от обективни изследвания.

Лунните периоди

Първото десетилетие ще се проведе във фаза на намаляващ месец, така че засаждането на повечето култури, с изключение на зимните култури, трябва да бъде изключено. Бавният растеж, активното вкореняване и удебеляването на стъблата са полезни за зимния чесън, ряпа или лук. Ако се изисква активен растеж, засяването трябва да се отложи. През този период се препоръчва събиране на кореноплодите: в намаляващата фаза соковете се извличат активно от корените от растението, поради което зеленчуците се съхраняват дълго време.

В средата на септември луната ще се промени на нарастваща, така че трябва да планирате култури в оранжерии за зеленчукови култури и зеленчуци. Стрелите ще се появят бързо и растенията ще бъдат здрави и здрави.Дори причудливи парникови краставици и домати могат да бъдат засадени по това време. В средата на септември идва времето за засаждане на гъбени спори в неуспешни райони и в специални мини-насаждения. Това е чудесно време за събиране на корените на лечебни билки.

Съвет!

В допълнение към лунните фази, е възможно да се фокусира върху естествените знаци. Например, наличието на паяжини на треви и храсти подсказва, че първите замръзвания няма да бъдат скоро и с прибирането на реколтата може да се чака събирането на корените.

Последната седмица от месеца трябва да се отдели за обработка на почвата, тъй като почти всички дни се считат за неблагоприятни за пряка работа с растенията. През този период е необходимо да се произвеждат органични торове, да се събира листа, сухи клонки и плевели.

Знаци на зодиака

Първият ден от месеца започва в Телец, един от най-плодородните знаци. През този ден можете да имате време да засадите всичко необходимо, както в градината, така и в цветната градина. Компостните торове няма да бъдат излишни. Въпреки това, трябва да се избягва нараняване на корените.

На 4 септември фазата на Джемини ще продължи. Това е един от непродуктивните знаци, така че е по-добре да планирате почистването, копането на плевелите. Ако зеленчуковите храсти все още са запазени, трябва да ги притиснете. Последната реколта ще бъде богата и богата по ваш вкус. Време е да премахнете издънките и храстите.

От 5 до 6 септември луната преминава през сегмента на Рака. Това е най-доброто време за засаждане на трайни насаждения. Можете да засадят нови ягодоплодни храсти, да прищипвате ягодови мустаци, да правите обилни торове. Следващите 3 дни ще се провеждат под знака на Везни, което допринася изключително за отстраняването на плевелите и обработката от инфекции.

До 19 септември луната ще премине частите от знаците на Скорпион и Козирог. През този период се препоръчва да се нарушават до минимум растенията: да се избягва работа с корени, копаене, засаждане, отказване на подрязване и прищипване, намаляване на напояването до минимум. Това е чудесно време за събиране и рециклиране. Подобни препоръки за дните на Водолей, които ще се проведат от 20 до 23 септември.

Краят на месеца отново е под знака на Телец. Това е най-доброто време за засаждане на зеленчуци и зеленчуци в оранжерията. Многогодишни цветя и храсти се трансплантират тези дни.

Съвет!

Независимо от зодиакалния сегмент, не можете да работите с растения и земя на пълнолуние, което ще се проведе на 25 септември.

Фокусирайки се върху зодиакалните сегменти, можете да избегнете грешки при планирането на градински работи:

Зодиакален знак дати Какво да не правим
рак 5-7 дни Събирайте за дългосрочно съхранение, използвайте пестициди за обработка на почвата и растенията.
Лъвът и Дева в новолунието 7-10 дни Активно се хранят, обилно поливат, пресаждат растения и произвеждат култури.
Стрелец 15-17 дни Прищипване на растения, спиране на растежа, изкопаване на корени, резитба на дървета и храсти.
Водолей 20-22 дни Накиснете семената и засадете разсад, направете превръзка.

На какви култури трябва да обърнем внимание

През септември специално внимание трябва да се обърне на:

 • репички, репички;
 • патладжан;
 • краставици;
 • Български пипер и чили;
 • домати;
 • зеле;
 • картофи;
 • моркови.

Стрелите в открити и затворени почви от семена ще бъдат успешни, ако засаждането се извършва в благоприятни дни. Препоръчва се засаждане на рози, клематис и грудкови култури през този период. Разсадът от касис, цариградско грозде, нови храсти от ягоди и малини също се вкореняват перфектно. Удобно е да се придвижвате според таблицата с благоприятни дни за засаждане на специфични култури:

култура Засаждане дни
Чесън, лук 18, 19, 27
Зеле от всички сортове 13, 14, 17
Пипер сладък и горчив 13, 14, 29
Патладжан, тиква 23, 24, 27
домати 13, 14, 23, 27

Доматите ще изискват специално лечение през този период. Тя трябва да щипка точки на растеж, премахване на сушени листа и клони. Ако в оранжериите има цветни четки, те също трябва да бъдат отстранени.Благоприятен месец за санитарна резитба на всички видове дървета, изкуствено формиране на корона.

В края на септември настъпва благоприятно време за презасаждане на всички видове храсти. Цветята на крушката също перфектно трансплантират местата за сядане и се прехвърлят на ново място. Препоръчително е да се избере конкретен ден за тези работи, базиран на фазите на луната и знаците на зодиака.

Съвет!

По-добре е да почиствате луковиците в дните на намаляващата луна точно преди новолунието. По това време растението издърпва целия сок, така че посадъчният материал се съхранява много по-дълго.

Вредители и контрол над тях

Една от най-опасните заболявания от този период е брашнеста мана. Тиквички и краставици, чушки и патладжани са под заплаха. Засегнатите листа трябва незабавно да се отстранят, след това да се третират със специални препарати. Допустимо лечение на мулеин. Килограм, разреден в 10 литра вода, настоява няколко часа, след това се пръска от растението, процедурата се повтаря след няколко дни.

По това време се активират всички гъбични заболявания, тъй като влажността нараства рязко. В същото време, ниските нощни температури предотвратяват бързото развитие на лезии, така че основната мярка е навременното отстраняване на заразените листа и дори цели растения.

В началото на есента трябва да се извърши профилактика на големи храсти и дървета. Двупроцентният разтвор на бордоската смес пръска всички насаждения. Това ще предотврати появата на гъбични заболявания през пролетта и началото на юни.

Неблагоприятни дни

Всяка работа в градината трябва да бъде отложена по време на пълнолуние, което ще бъде на 25 септември. Броят на неблагоприятните дни включва и 4,15,26 и 28 дни от месеца. Препоръчват се 9-ти и 22-ри числа, за да се сведе до минимум планираната работа, но лунният календар не ги забранява напълно. Фокусирайки се върху благоприятни и неблагоприятни дни, е необходимо да се вземе под внимание, че влиянието на Луната започва на предишния ден приблизително след 17-18 часа на деня.

Отчитането на лунните фази и зодиакалните знаци не само ще ви позволи да планирате септември, което традиционно е натоварено с градински работи. Този подход дава възможност значително да се подобрят резултатите, да се получи по-богата реколта с по-малко усилия. Правилната работа през този период ще помогне да се подготвят многогодишните култури и почвата за следващото пролетно пробуждане.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
работа в градинатаработа в градината

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания