меню

Отглеждане на домати 2.09.2018

Какво се нуждае от домати сега (август - септември)

грижа за домати през есента

Доматите в навечерието на есента изискват не по-малко внимание към себе си, отколкото в началото на сезона. През този период е важно да се предотврати появата на болести по растението, както и да се ускори узряването на плодовете. Как да се грижим за доматите през август и септември?

Внимателно наблюдавайте външния вид на стъблото, листата; време за хранене и правилно формиране на растителност.

Грижа за домати в края на лятото

През последното десетилетие на август растението активно плододава. Определено ниво на влажност, специално хранене и използване на мулч спомагат за ускоряване на процеса.

поливане

Културата рязко реагира както на липсата на влага, така и на превишението на нормата. Влажността под земята и над нея през август трябва да бъде от 60 до 70 процента. Необходимостта от спешно поливане ще покаже увиснали листа. На излишък - избухна и почернели зелени домати. Поливането трябва да се извършва изключително в основата.

Топ дресинг

За да се предпазят растенията от фитофтора, полезно е да се излее специална инфузия. Съставките се разтварят във вряща вода:

  • вряща вода (10-литрова кофа);
  • дървесна пепел (един и половина литра);
  • йод (10 ml);
  • борна киселина (10 g);

След 24 часа охладената смес се разрежда с вода в съотношение от 1 до 10. Разходът за прилагане на тор е 1 литър течност за всеки корен.

В допълнение, можете да увеличите нивото на въглероден диоксид в околния въздух, за да ускорите процеса на образуване на плода. За да направите това, достатъчно е да поставите кофа с течен тор в оранжерията през нощта.

Важно е!

Имате ли нужда от традиционна преработка на домати в този момент? Ако натрупате ствола и добавите хумус или компост под него, ще започнат да се образуват нови корени. Плодовете се забавят драстично. Ако тези торове се добавят към пътеката, растението ще реагира с интензивно увеличаване на листата. Зреенето на доматите ще се върне към дълбоката есен.

наторяване

За да се защитят корените на доматите от прекомерна топлина, ще ви помогне 10-сантиметровата възглавница от слама, сено или плевели. Мулчирането ще запази влагата в почвата и ще я оплоди с органична материя. Ако дойдат първите слани, такава защита ще спаси есенната реколта.

Грижа за домати в началото на есента

Домати, узрели в градината, много по-сочни, по-ароматни и по-здрави от дома. За да стане червеният плод преди замръзване, трябва да работите с храста:

  • прекъсване на всички доведени деца;
  • подрязване на съцветията, разположени в горната част на растението;
  • отстранете горната част на културата, като по този начин спрете растежа на стъблото;
  • откъсват листата под четка с почервеняли домати. За да не нараните растението, почистете листата на всеки няколко дни.

Въпреки това, не забравяйте за постоянно поливане. Зреенето на доматите изисква повишена влажност, за да се образува плът.

Превенция на заболяванията през септември-август

С появата на росата върху доматите се появява късна филе. Така, че болестта не прониква в оранжерията, тя трябва да се излъчва сутрин: росата извън сградата вече лежи на тревата, спорите на болестта не се извисяват във въздуха. Допълнителна защита - пръскане на храсти Бордоска течност (5 g на половин литър вода).

Всяка промяна в структурата или цвета на листата и стъблата на доматите (петна, ивици или инсулти) трябва да доведе до частично или пълно разрушаване на храста. Епидемията може да бъде спряна чрез третиране на все още заразени растения с разтвор на калиев перманганат, който не съдържа антисептични кристали.

заключение

Есенни домати в оранжерията или градината имат специален вкус. Но те ще бъдат достъпни само ако градинарят ясно разбира как да се грижи за доматите през август и септември. Ако се придържате към посочените препоръки и знаете нюансите на грижата за узряване на плодовете, реколтата ще задоволи не само с качество, но и с количество.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
грижа за домати през есентагрижа за домати през есента

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания