меню

Доматените сортове със снимки и описания 21.01.2018

Домат "Женя": суперясно с впечатляващ добив

След дълга зима с домати от пластмасови магазини, всеки градинар не може да чака първите си домати. За да получите истински ароматни домати, трябва да имате поне няколко ранни доматени храсти в резерв, които ще се насладят в началото на лятото.

Тези сортове включват доматите на Женечка, които според характеристиките и описанието на сорта принадлежат на суперяно домати, а прегледите и снимките показват много внушителен добив за ранните сортове.

Доматът се отнася за ранни сортове със зрелост 80-85 дни след поникване. Растението е определящо, маломерно. Плодът узрява приятелски. Стабилно се получават вкусни плодове със средни размери, дори и при студени щраквания. Сортът "Гения" се отглежда за отглеждане в Централна Русия, както и в Урал и Сибир.

Основното за сорта

Растението е маломерно - 35-45 см височина, храст средно разклонен, компактен, умерено широк. Не изисква образуването и подрязването (отстранява се само листата, които растат до първата четка).

Плодовете са вързани с четки - до 4 на растението. Производителност - до 3 кг от храста. Плодовете са сравнително гладки:

 • форма закръглена, леко оребрена;
 • тегло от 80 до 100 g;
 • зрели домати, червени;
 • пулпата е сочна, сладка и кисела;
 • не се напуква;
 • Употребата на домати е универсална - за приготвяне на салати, различни ястия, за консервиране.

Вредители и болести

Ранните домати имат голямо предимство пред другите сортове, тъй като плодните им плодове завършват с настъпването на августовските мъгли и студени щраквания.

Тъй като сортът се отглежда специално за райони с рисково земеделие, той се характеризира с устойчивост на температурни крайности и непретенциозност.

За профилактика, при риск от заболяване, растенията се третират с фитоспорин и медикаменти, съдържащи мед.

Най-опасните вредители на доматите са колорадските бръмбари, телените червеи, хрускам (ларвите на майския бръмбар), както и белокожите и охлювите.

За да изплаши колорадския бръмбар от засаждане, използвайте брезов катран, разреден в течен сапун. Композицията пръска почвата около растенията.

Колорадските бръмбари се събират на ръка, за да се предотврати образуването на ларви, които могат да напуснат растението без листа.

Вижте също: Доматите серия "Gnome" - в градината и в чинията

Срещу мнозинството от насекомите, които се хранят с листа, се използват отвари от пелин, инфузии от чесън, лук и тютюн. С масовата поява на вредители е възможно да се използват ентерични средства, които са търговски достъпни.

Ако е сравнително лесно да се открият наземни насекоми, възможно е да се открие само жилест или хрупкав, ако резултатите от вредата са вече видими - растенията са потиснати и изсъхват. Подкопавайки почвата близо до корените, можете да намерите тези жълти червеи.

Силно замърсена тел се препоръчва за третиране на почвата през есента с доломитово брашно, през пролетта с вар, за деоксидация. Добър резултат в борбата срещу този вредител е отглеждането на земята с басудински средства.

Силни и слаби страни

Основното предимство на сорта "Genia" - неговата преждевременност. В повечето прегледи, летни жители също отбелязват други положителни характеристики:

 • простота;
 • компактност на храстите, която позволява да се отглеждат домати, заемащи малки площи;
 • стабилност;
 • висок добив за ранни сортове;
 • устойчивост на заболявания.

Някои хора смятат киселия вкус на доматите за недостатък, но на фона на ранното узряване на плодовете той се изравнява.

Удобства агротехника

За да отглеждате разсад от домати "Genia" до средата на май, е необходимо да започнете да приготвяте семена за 10-15 март.

Засяване и грижи за разсад

Семената преди сеитбата се преработват:

 • Дезинфекция в разтвор на калиев перфманганат или фитоспорин (време на експозиция 20 минути), последвано от промиване с вода.
 • Излагане на разтвор на микроелементи или стимуланти в продължение на 6 часа.

Почва за засаждане на разсад купуват готови или се правят от смес от торф, дезинфекцирани земя, компост, торф, пепел. Ако почвата не е достатъчно лека, към нея се добавя пясък или кокосов субстрат.

Вижте също: Заболявания на домати в оранжерията и тяхното третиране

За дезинфекция на земята се третира със слаб разтвор на калиев перманганат или пара на висока температура.

Семената, които са били подложени на третиране, се засаждат в контейнер с навлажнена почва след 2-3 см. Земната повърхност върху семената трябва да бъде не повече от 5-7 мм. Контейнерът се поставя в найлонова торбичка или се покрива с филм, като се създава парников ефект и трябва да се оставят малки дупки, а отворите за дренаж трябва да са в дъното на контейнера с разсад.

Засетите семена съдържат в продължение на няколко дни при температура от 24-26 градуса. Желателно е да се контролира появата на разсад. Когато се появят първите контури, контейнерите са изложени на светлина. Ако има облачни дни, добавете изкуствено осветление, така че разсадът да не се разтегне.

За втвърдяване на растенията, след покълване, те са подложени на двуседмично съдържание при температура: 15-16 градуса през деня, 12-14 градуса през нощта. През цялото това време почвата се държи в леко влажно състояние - в никакъв случай не трябва да я наводнявате, за да избегнете появата на черен крак.

Отглежданите разсад се поливат умерено, само когато почвата изсъхне, те се хранят с торове. След образуването на първите истински листа, растенията се гмуркат - седят в чаши или по-големи контейнери. В същото време разстоянието между доматите се запазва 15-20см.

Поливайте само с топла вода.

В началото на по-топлите дни разсадът за приспособяване се довежда до закрити веранди или оранжерии.

Засаждане на разсад в земята

Летните жители, които желаят да постигнат още по-ранни реколти, подготвят тунел или други временни убежища за засаждане на домати. Те ще се окажат полезни през нощните студове, тъй като дори най-устойчивите домати не издържат на ниски температури.

До началото на юни необходимостта от тези временни убежища изчезва и те се премахват до следващия сезон.

Почвата за доматите се избира, като се вземе предвид сеитбообращението, като най-добрите предшественици на доматите са цвекло, грах, краставици. След като растат на лехи от маслинови култури, желателно е да се върнете към тях не по-рано от три години.

Кладенците под доматите се маркират на разстояние по ред след 30-35см, между редовете 60-70см. Добавят се компост, минерални торове, пепел. Преди засаждане почвата е обилно напоена.

Не се препоръчва използването на пресен оборски тор при засаждане на домати.

Засадени растения по-добре в облачно време или вечер. Ако времето е горещо, растенията се покриват от слънцето, така че да не падат през първите 2-3 дни.

Грижа за растенията

В следващите дни след засаждането доматите се изсичат, поливат веднъж седмично. След 7-10 дни можете да прекарате първото хранене, обикновено със зелен тор - разреден с екстракт от трева.

След поставянето на плодовете се добавят разредени минерални торове.

Вижте също: Характеристики и описание на хибрид от домати "Евпатор F1"

Всички превръзки се извършват само след дъжд или поливане.

Тъй като плодовете узряват много, желателно е връзките да се завържат на малки подпори.Не е необходимо да се образуват храсти, но след образуването на първата четка, долните пожълтели листа могат да бъдат отрязани.

Земеделските стопани на даките свалят първите домати на сорта Женечка още в края на юни, сортът изпреварва парниковите домати в зреене.

Видео: Правилната грижа за доматите

 

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (6 оценки, средно: 3,50 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания