меню

Доматените сортове със снимки и описания 21.01.2018

Домат "Розов слон": едри плодове с множество предимства

Една от тези прекрасни сортове е розовият слон домат, колоритно описание на сорта и снимка напълно съвпадащи с прегледите на тези, които харесват тези вкусни домати. Сортът е средно ранен, със зрялост 110-115 дни след поникване. Растението се счита за полу-определящо, тъй като може да расте до 2 м или повече в оранжерии.

“Розовият слон” се отглежда предимно в летни къщи в оранжерии или в земята под временни заслони, тъй като натоварените с големи плодове клони изискват задължителни подвързии и са неудобни за отглеждане в големи ферми.

Основното за сорта

Бушът при сорта “Pink Elephant” е мощен, средно листен, оформен главно в две стъбла. Листата са големи, подобни на картофите. Яйчниците започват да се появяват след 7-мия лист. Доматите растат с четки.

Описание на плодовете

 • Плодовете са ярко розови.
 • Формата на доматите е кръгла, леко сплескана.
 • В една четка до 4 плода.
 • Теглото на доматите на първите съцветия достига 500 g (в някои случаи до 800 g), а при следващите обикновено е по-малко - 200-300g.
 • Месото на доматите е сладко, сочно, "сладко" на почивката.
 • Разнообразие главно за салата, се използва и за приготвяне на доматено пюре, кетчуп, сок.
 • Производителност - 7-8 кг от 1 кв.м.

Вредители и болести

Доматеният розов слон, според неговите характеристики и описание, се отнася до сортове, които са устойчиви на болести. Фактът, че зрее по-късно в сравнение с много домати, го прави податлив на фитофтора и някои други заболявания.

Използването на оранжерия прави условията на отглеждане на домати по-удобни, но също така увеличава риска от бактериални и гъбични инфекции. За да се предпази растението от заболяване, се препоръчва:

 • Проведете дезинфекциращо третиране на оранжерията, инвентара, почвата.
 • Отнасяйте семената и почвата за разсад.
 • В процеса на растителност на растенията те се третират с препарати, съдържащи мед, преди образуването на плодове.
 • Когато се появят първите признаци на инфекция, доматите се изваждат и изгарят. Останалите растения се третират с фитоспорин и бордоска смес.
Доматите имат врагове, които увреждат наземната част на растението - охлюви, колорадски бръмбари, белокрилки и вредители, които разрушават кореновата система - жилки и хрускам.

Наземните насекоми са по-лесни за откриване - само трябва внимателно да изследвате листата и стеблото на растенията. За борба с тях се използват различни възпиращи съединения - инфузии от чесън, лук и пелин. Колорадските бръмбари се събират на ръка и е препоръчително да не пропускате момента на появата на ларвите, който винаги е по-труден за работа.

Вижте също: Най-добрите сортове домати за открит терен

Много по-трудно е да се открият вредители, живеещи под земята. За да ги контролирате, преди засаждането, е необходимо дълбоко да копаят почвата, да събират и унищожават вредители. В случай на масово увреждане на растенията от вредители се използват ентерични препарати.

Използването на есенно обработваемо доломитно брашно ще ви позволи да се освободите завинаги от тел.

Силни и слаби страни

Многобройните предимства, които розовите слончета имат за прегледи, отразяват плодовата снимка.

Предимствата на сорта:

 • Атрактивен вид на розови плодове, които растат пискюли.
 • Големи плодове - максималното тегло достига 800 грама.
 • Прекрасен вкус на месести сочни плодове.
 • Устойчивост на заболявания.
 • Висока доходност.
 • Доматите се съхраняват добре и се транспортират.

Отбелязаните недостатъци са необходимостта от оформяне и свързване на стъблата с подкрепата. Въпреки факта, че храстите на доматения слон са мощни, тежестта на плода изисква жартиера за пергола.

Някои градинари отбелязват наличието на напукване на плодове в областта на стъблото. Този дефект обаче може да се обясни с метеорологичните условия или прекомерното поливане на растенията.

Характеристики на грижа за растенията

Обикновено разсад се засаждат на възраст от 55-60 дни. Въз основа на тези термини всеки зеленчуков производител определя времето на започване на засаждането.

Повечето от лятните жители, които отглеждат розов слон, се засаждат в тунелни заслони или в оранжерии, което се дължи на възможността за ускоряване на засаждането на разсад с почти две седмици. В средната лента времето за засяване на домати за разсад варира от средата на март до началото на април.

Подготовка на семена

Тъй като сортът Розов слон отдавна се е установил в дачните парцели, много жители на лятото имат свои собствени семена, или са получени от колегите си, градинари. Ако купувате семена, трябва да проверите датата на издаване, датата на изтичане и производителя.

За да се защитят доматите от инфекция, семената се засяват преди сеитбата:

 • В разтвор на калиев перманганат (1%) или фитоспорин в продължение на 20 минути.
 • Измити във вода.
 • Третирани с растежни промотори или разтвор на микроелементи за 5-6 часа.

Почва за отглеждане на разсад, можете да си купите готови в магазина или да се готвите сами. За да направите това, смесете дезактивираната градинска почва с торф, компост и пепел. Ако градинската почва е глина, добавете торф или пясък към него.

Градинската почва може да бъде гравиран с разтвор на калиев парфюм пероксид или калциниран. Кутиите за разсад трябва да имат дренажни отвори и ако вече са използвани, трябва да бъдат обработени.

Вижте също: Домат "Славян". Описание на сорта

Грижа за разсад

Обработените семена се засяват във влажна почва на интервали от 2–3 cm, покрити с пръст (5–7 mm) и покрити с плътна хартия или филм. За да се ускори разсад, тарата с разсад се поставя за покълване при температура от 24-25 градуса.

След 4-6 дни, в зависимост от температурата, примките се появяват по повърхността на земята в кутиите. След това, вашата задача е да осигурите максимално осветление. Ако има облачни дни, не забравяйте да добавите изкуствено осветление, така че разсадът да не се разтяга.

За да се увеличи стабилността на разсад, можете да прекарате две седмици втвърдяване на растенията, за това, температурата се намалява през деня до 15-16 градуса. Поливането на целия този период се извършва много внимателно, като не позволява на почвата да изсъхне.

Мариноване на разсад

Разсадът се потопи в отделни контейнери или по-големи кутии, когато растенията ще имат 3-4 истински листа. В същото време разстоянието между тях се увеличава до 15-20см. Поливане на разсада, когато почвата изсъхне, за целия период се извършват 1-2 хранения с минерални торове с микроелементи.

Растенията, готови за засаждане в земята, трябва да бъдат здрави, тъмнозелени, не продълговати

Грижа за растенията на открит терен и в оранжерията

След началото на топлото време, растенията се засаждат под филмово покритие или в оранжерията.

На хребети маркират дупките с интервал от 40 cm в ред и 50 cm между редовете, те се внасят в компост, пепел, поливат. Разсадът се засажда в дупката, покрива се с пръст и се напоява отново, поставя се опора. Процедурата за засаждане на разсад се прави най-добре в следобедните часове.

Грижа за растенията е своевременно поливане, превръзка и плевене.

Торове се извършват с тор от "бъчва" - с лопен или екстракт от трева, разреден с вода, и се повтарят в зависимост от състоянието на растенията 1-2 пъти до образуването на яйчниците. След това се хранят с поташ и фосфатни торове и пепел. Всички видове превръзки за предпочитане се извършват след поливане на растенията.

Вижте също: Заболявания на домати в оранжерията и тяхното третиране

Доматите в оранжериите са изложени на патогени поради висока температура и влажност, за да се избегне това, е необходимо:

 • Поливането се извършва директно под корена на растението.
 • Мулчирайте почвата.
 • За да издухне оранжерията.

Порасналите растения са вързани с опори, образувани в 2-3 стъбла, за да произвеждат по-големи плодове, доведен син и отрязват долните листа. При добри условия, големите плодове могат да се получат дори с голям брой стъбла.

Видео: Преглед на разнообразието от домати "Розов слон"

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 1,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания