меню

Доматените сортове със снимки и описания 22.01.2018

Мандарин Домат: за тези, които обичат красиви форми

Характеристика на доматите "Мандарин" и описание на сорта, ревюта, снимки, добив, всички съответстват на данните за чантата със семена, но трябва да спрете по-подробно.

Обща информация

Заявител на сорта, след въвеждането му в регистъра на селекционните постижения на Научно-изследователския институт по растениевъдство на защитена почва LLC, Москва Русия, и LLC Agrofirma Gavrish, Moscow Russia. Заявителите са признати и сортове оригинални.

Сортът е регистриран за регистрация през 2003 г. и успешно издържа теста. А през 2004 г. той вече е вписан в регистъра под номер 9609976.

Сортът се препоръчва за отглеждане в Северна, Северозападна, Централна, Волго-Вятска, Централна Чернозем, Северен Кавказ и Средно Волга.

"Мандарин" се препоръчва за отглеждане в градински парцели, усамотни легла, както и за малки ферми за отглеждане на филмови временни заслони.

Характеристики и описание

Според групата на авторите, плодовете започват да узреят на 106-110 дни и прегледите на градинари, които вече са отглеждали сорта, потвърждават тези условия. При пакетиране на семена върху опаковка се посочва период от 90-100 дни, може би това е реално при интензивните технологии, но като се има предвид, че първата четка вече е поставена над деветия лист, проблемът е да се спази този срок.

Вегетативната форма на растението е неопределена. Високият домат трябва напълно да запълни пространството под покритието на филма, но това не се случва с мандарина, защото растежът му спира на 120-150 cm.

Листова плоча "Мандарин" средна, богата тъмно зелено. Съцветие, ботаническа структура, проста. Първият е положен върху 9-ти лист, след това през три листа.

Плодът

За доматен плод, това е защо зеленчукопроизводителите го отглеждат. Когато купуваме семена и виждаме картина, с нетърпение очакваме същите резултати, но това не винаги е така.

Цветът на декларираните от инициаторите плодове е оранжево. Въпреки това, тези, които вече са го отглеждали, говорят за слаба наситеност на цветовете, по-близо до богата на жълто от оранжевото. Трябва да се отбележи, че цветът на доматите е еднакъв в целия плод, в стъблото няма зелено или бледо петно. Точката на закрепване на зелената опашка е много малка.

Вижте също: "Абакан розово" красив червен

Формата на плода е кръгла, с гладка кожа. При ядене кожата е забележимо плътна, най-вероятно тя е тази, която запазва плодовете от напукване, както на храстите, така и по време на транспортиране и съхранение, както и по време на обработката.

Те не приличат на куп домати на клъстери, въпреки че те се придържат към 5-6. Но производителят на фирма "Гавриш", описващ сорта на торба със семена, осигурява отлично опрашване и поставянето на дузина плодове в четката. Всъщност това не се случва.

Заявеният размер от 100-110 g е последователен. Плодовете са почти идентични, нивелирани.

На плътността на доматите еластична. В раздела можете да видите 3-4 камери, пълни с тъканна течност с достатъчно голям брой семена. При натискане течността изтича и остават празнини.

Вкусът на плода е добър, въпреки че дегустационната комисия ги определи като отлични.Доматите са сладки и кисели с богат доматен аромат, но без специален послевкус и изтънченост.

Търговско качество

Добивът на продуктите може да се оцени като добър за това, че плодовете имат еднакъв вид, всички с еднаква форма и почти еднакво тегло.

Сорт домати "Mandarinka" изглежда много хубаво в тенекия. По време на топлинна обработка те не се напукват.

Прибирането на домати може да се извърши самостоятелно или с четка. Доматът не се изсипва от стъблото, а изпълнението му често се среща с „опашка“. Влизайки в буркана със стъбло, доматите изглеждат интересни на плоча за сервиране.

Като недостатък на такива продукти, можем да кажем за гъста черупка, която не хапе лесно, и нарушаване на целостта под него не е много гъста пулпа, а водниста, която премества този домат далеч от предимството в списъка на идеални за съхранение.

Интересен факт е, че създателите на сорта и регистърът като цяло не си направиха труда да опишат посоката на използване на плодовете, затова производителите на зеленчуци трябва самостоятелно да разберат на какво да ги „прикрепят“.

Ако се опитате самостоятелно да "узаконите" неговата посока, тогава ще се окажат приблизително следните:

 • както и за салата - доматът е малък;
 • за коктейл - твърде голям;
 • за преработка в доматени продукти - не е подходящо (цветът не е един и същ);
 • за запазване - изглежда перфектно, но текстурата се проваля.

Ако погледнем всички тези качества, прегледите на онези зеленчуци, които вече са успели да растат, се свеждат до факта, че сортът не е лош, но няма да го отглеждаме отново. След като веднъж се опитаха, хората вече не искат да заемат скъпи високо-хранителни оранжерии за такъв домат.

Вижте също: Описание на доматения сорт "Лапа на мечката" и неговите предимства

продуктивност

Според регистъра на сортовете, добивът е в диапазона 8.6-9, kg / m2, Инициаторът твърди, че торбите не надвишават 6 кг, което според саксиите е вярно.

Въпреки това, ако мислите за факта, че използването на оранжерии за сортове с толкова ниски добиви не е рентабилно, става ясно, че сортът не отговаря на изискванията на производителите на зеленчуци в това отношение.

Болест и устойчивост на вредители

Оригиналът на клас гарантира на торбички с устойчивост на семена на кладоспориоз и фузариум.

Регистърът на сортовете в описанието на сорта не посочва сорта като особено устойчив на всякакви болести.

Зеленчукопроизводителите, описващи резултатите от отглеждането на "мандарин", казват за добрата устойчивост на сорта към болестта, в сравнение с други сортове, които са отглеждани в една и съща оранжерия.

Силни и слаби страни

Все още няма перфектни сортове, но всеки производител на зеленчуци сам решава кои сортове и хибриди заслужават да заемат място в неговата оранжерия и град. Като се има предвид сорта "мандарин" може да се разграничат такива свойства на домати:

Предимства:

 • ранна зрялост;
 • устойчивост на заболявания;
 • добър вкус;
 • красива форма и общ вид, както пресни, така и консервирани;
 • Извличане на целостта на плода.

недостатъци:

 • не заемайте оранжерията вертикално, което предполага втори недостатък;
 • нисък добив;
 • бледо, не съответстващо на името на цвета.

Вижте също: Засаждането на домати в оранжерията изисква компетентен подход

Характеристики на растящите сортове

Тъй като сортът е предназначен за филмови оранжерии, времето за засяване трябва да бъде избрано в началото на март.

Периодът на разсад ще продължи до края на април, а доматите могат да бъдат безопасно засадени за подслон.

Вниманието на зеленчукопроизводителите трябва да бъде насочено към формирането на растението.

Тъй като добива не е висок, самото растение не расте толкова високо, че образуването трябва да се извършва в 4-5 издънки.

Видео: Грижа за доматите. Първи важни стъпки

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 2,00 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания