меню

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания 20.01.2018

Домат "сибирски f1": голям, продуктивен, устойчив

За да се удължи сезонът на сладки плодове, животновъдите предлагат по-късно сортове и хибриди, които са устойчиви на болести и са много плодотворни. Един от тях е доматите Sibiryak f1, които според характеристиките и описанието на сорта отговарят на тези изисквания, а според прегледите достигат високи добиви.

Основното нещо за "Сибирска f1"

Това е късният хибрид, плодовете му узряват след 125-130 дни след появата на първите издънки. Доматът "Sibiryak f1" е неопределен, характеризиращ се с резистентност към много вирусни заболявания, прегряване. Предлага се за отглеждане в затворена почва.

Мощни храсти растат до 1.6 - 1.8 m. Те изискват притискане и задължително жартиери за опорите, образувани главно в едно стъбло. Листата са дълги, тъмнозелени.

Плодовете са големи, образувани след всеки 3-4 листа:

 • Средното тегло на плода е 350g (първото до 600g).
 • Формата на доматите е плоска, леко оребрена.
 • Когато узреят, придобийте яркочервен цвят.
 • Доматите не се напукват.
 • Пълнежът на плода е ароматен, приятен сладникав вкус.
 • Може да се използва за готвене при производството на салати, различни ястия, както и при приготвянето на кетчуп и лечо.
 • С добра грижа, добивът достига до 6кг с 1кв.м.

Болести и вредители

Хибридът Sibiryak f1 се характеризира с резистентност към болести като кладоспориоза, вирус на тютюневата мозайка, фузариум.

Въпреки това, както повечето домати, които се отглеждат в оранжерията, той се нуждае от превантивни мерки за защита, като например:

  Дезинфекция на семена и почва за разсад.

 • Дезинфекция на оранжерии (стени, оборудване, почва).
 • Прилагането на правилата за сеитбообръщение.
 • Лечение с фитоспорин, други средства за превенция на заболявания.
 • Проветряване на оранжериите, за да се намали нивото на влажност.

Доматите вредители - паяк акари, охлюви, колорадски бръмбари могат да се видят при инспектиране на листата на растенията. Най-често в оранжерии те се събират на ръка, или се използват срещу тях от различни народни средства - отвара от пелин, настойки от лук, чесън, горчив пипер. Когато масово изглежда спрей инсектицидни лекарства.

Такива вредители като телбод, ларвата на майския бръмбар също причиняват значителни щети на кореновата система на растенията, те могат да бъдат открити чрез изкопаване на почвата от препланта или ако растението вече умира.

За да се предотврати навлизането на ларвите в почвата, е необходимо внимателно да се инспектира компостът, когато се поставя в кладенците преди засаждането. За борбата с жилестите червеи препоръчваме есенното копаене на земя с доломитово брашно или вар.

Вижте също: Най-добрите сортове домати за открит терен

Предимства и недостатъци на доматите "сибирски f1"

Едно от основните предимства на доматите "Sibiryak f1" - способността да се получи реколтата, когато повечето от останалите сортове завърши плодните. Непретенциозността на сорта, устойчивостта към болести и суровите климатични условия, позволява да се получат плодове в оранжерии на по-късна дата.

Други предимства на хибрида:

 • Производителността.
 • Големи плодове.
 • Приятен аромат и вкус на плодове.
 • Универсалност на употребата на плодове.
 • Плодовете са добре запазени и транспортирани.

Растенията изискват оформяне, жартиери и прищипване, което се счита за недостатък за някои градинари, но тези методи се използват за отглеждане на всички високи домати в оранжерии.

Характеристики на отглеждане

Срокът на засаждане на растения за разсад - 65-67 дни преди засаждане на разсад в оранжерии. Като се има предвид това временно предлагане, семената се третират:

 • Дезинфекцирайте в разтвор на калиев перманганат (в рамките на 20 минути).
 • Измитите.
 • Поддържа се в продължение на 5-6 часа в разтвор от микроелементи, инфузия на пепел или растежни стимуланти.

Почвата за засаждане може да се приготви чрез смесване на дезинфекцираната почва от градината с компост и пепел. Ако почвата не е достатъчно хлабава, можете да добавите торф към нея.

Различни видове почви за засаждане на разсад предлагат търговия.

Семената се засяват във влажна почва с интервал от 2-2,5 см, слоят пръст на върха на семената не трябва да бъде повече от 5-8 мм. Капацитетите за разсад трябва да имат дренажни отвори, така че влагата в тях да не застоява. Засетите семена са покрити с фолио, почистени за няколко дни в топло помещение (24-25 градуса).

Вижте също: Доматени сортове за поликарбонатни оранжерии

Отглеждане на разсад

Няколко дни по-късно, веднага след появата на бримките, разсадът се поставя на слънчеви первази или веранди. Ако времето е облачно и осветлението е слабо, добавете изкуствено осветление.

Като втвърдяващо растение, прилагайте двуседмична експозиция при по-ниски температури, като понижавате температурата в следобедните часове до 15-16 градуса, през нощта до 12-14 градуса.

Поливането на растенията през този период е важно само с топла вода и много умерено - само за да се предотврати изсъхването на почвата.

След образуването на няколко истински листа, доматите се гмуркат в отделни чаши или саксии. Може да се трансплантира в по-просторни кутии, така че растенията да не пречат на растежа.

Грижа за разсад е периодично поливане и 1-2 торене (в зависимост от състоянието на растенията).

Засаждането на растения в оранжерията започва със стабилно топло време. В случай на връщане на студове, благоразумните летни обитатели имат допълнителни спанбонд калъфи или филми, които могат да се използват, докато чакат за студ.

Засаждане и грижа за растенията в оранжерията

Отворите за засаждане на домати се правят на разстояние 40 - 45 см в ред и 60 см между редовете. Те правят пепел и компост, вода. След засаждане растенията се поливат отново и се поставят опори.

Грижата допълнително се състои от:

 • Редовно поливане, 1 път седмично. Водните растения под корена, за предпочитане сутрин, с топла вода.
 • Плевене и разхлабване на земята около доматите.
 • Мулчиране на почвата с трева или сено. Мулчирането предотвратява изсушаването на земята, намалява изпарението и предотвратява растежа на плевелите.
 • Подхранване: през първите седмици - инфузия на ферментирала трева или лопен разреден с вода. След образуването на яйчниците, добавете минерални поташ и фосфатни торове. При необходимост към диетата на растението се добавят и микроелементи. Всички подкорки, важно е да се извършва на мокра земя - след поливане.
 • Проветряване на оранжерии с вентилационни отвори и врати за намаляване на влажността на въздуха.
 • Образуване на растения в едно стъбло. Доматите са обвързани с опорите, докато растат, подрязват се пасищата и пожълтяват листата. Когато се появи заплаха от растителна болест, те се пръскат с фитоспорин или други противогъбични средства.

Вижте също: Разнообразие от домати "Матрешка": чудесен избор за консервиране

Спазвайки правилата на агротехнологията, дори при неблагоприятни метеорологични условия, един домат ще ви възнагради с късна, но не по-малко вкусна реколта от красиви домати.

Видео: Първа грижа за домати след слизане

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 оценки, средно: 3,33 от 5)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания