меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 2.09.2018

Aspermia или bushiness на върха на доматите, как да се бият

усукани листа от домати

Причинно-следственият агент на заболяването, което се проявява само на закрито, е вирус на доматите с аспермия. Периодът на неговата дейност е от януари до февруари, когато първоначалните симптоми са записани от градинаря. Първото споменаване на болестта е от средата на 20-ти век в малко градче в Англия, след което вирусната патология се разпространява навсякъде.

Районът на разпространение на вирусния патоген е район със стабилен топъл климат и умерена влажност.

Патогени и носители на болестта

Основният носител на вируса е листна въшка. По-рядко, патогенът се предава механично, например, когато градинарят използва заразени семена или прекалено голяма точност на леглото. Катализаторът за развитието на патогена ще бъде повишено ниво на влага в оранжерията. Вторият отрицателен фактор са грешките на производителя, свързани с неправилния избор на средства за хранене и поене.

 

Симптоми на заболяването

В рамките на няколко дни, след като вирусът влезе в активната форма, се образуват множество бели точки на повърхността на страничните вени. Както правилно, те са локализирани на долните листа. Отнема още 4-5 дни и по-голямата част от повърхността на листа променя цвета си на тъмно кафяво. Ако градинарът остави ситуацията без надзор, след 2-3 седмици листата изсъхват.

Важно е!

Острата форма на патологията е огрубеността на централната вена на повърхността на листа. Следващият етап е тяхната деформация и усукване надолу. Визуално изглежда, че листата се простря. Практически винаги гъстотата на върха на доматите се разпространява строго вертикално.

Друг механизъм за развитието на заболяването е както следва:

 • постепенно усукване на листата около оста;
 • До второто десетилетие на февруари долната част на доматения храст става силно деформирана;
 • долните листа придобиват удължена форма по отношение на стеблото;
 • самото растение придобива леко веретенообразна форма;
 • храст, засегнат от патоген, значително изостава от здравите си колеги в темповете на растеж;
 • вените на листната плоча получават ясно изразен син цвят;
 • области на стеблото и листата, където се записва клетъчната смърт, се стеснява;
 • цветът на венчелистчетата се променя - става бледожълт;
 • Броят на тичинките се увеличава многократно.

Горните симптоми на заболяването се развиват в определен период от време, така че градинарят има достатъчно възможности да обърне внимание на проблема своевременно.

Терапевтични техники

Веднага щом градинарят забележи признаците на болестта в едно от растенията, той веднага го отхвърля. Ефективността на предприетите мерки намалява вероятността от по-нататъшно заразяване. Второто необходимо действие е задължителното третиране на почвата в близост до засегнатите храсти, като се използва фунгицид от синтетичен характер.

Важно е!

Такива вещества се използват в ограничена степен. В противен случай в плодовете на доматите се натрупват токсични вещества.

Списъкът с препоръчаните лекарства е както следва:

 1. "Ридомил" - широкоспектърно лекарство. 2,5 mg от веществото се добавят към 10 литра вода. Прекарайте 2 процедури на сезон.
 2. "Ахат" е биологично вещество, произведено в течна форма. 3 ml е достатъчно за 40 литра вода.
 3. "Acrobat" - за всеки 10 литра вода се използват 5 mg от веществото. Достатъчно 1 лечение на сезон.

Насоки за превенция

Веднага след като на мястото се появи поне едно болно растение, то веднага се изхвърля чрез изгаряне. Други методи няма да доведат до разрушаване на патогена. Вторият превантивен съвет е използването на инсектициди за отстраняване на възрастни листни въшки и ларви:

 1. "Актара" - в рамките на 30 минути след нанасянето, вредителят губи своя гастрономически интерес към третираните култури. Смъртта на листните въшки се появява в рамките на 24 часа. Лечението на мястото се извършва 1 път на всеки 6 седмици само при химическа защита. Препоръчителната доза е 4 g на всеки 10 литра вода.
 2. "Командир" - концентрат, който трябва да се разреди във вода, има широк спектър на действие. Един пакет е достатъчен за обработка на 10 акра. Съдържанието на опаковката се разтваря в 20 литра вода.
 3. "Корадо" - характеризира се с увеличена продължителност. За всеки 10 литра вода се взимат 1 ml от веществото. Обработката се извършва само в сухо време.

След приключване на реколтата, градинарят е длъжен да разчиства леглата и да копае. Всички растителни остатъци трябва да бъдат отстранени. Желателно е процедурата да се повтори през пролетта и есента. Завършване на списъка с практически препоръки, напомнящи за спазването на сеитбообращението. Забранено е отглеждането на астри, хризантеми и домати на 1 място.

 

 Опитните производители препоръчват избор на сортове домати, които са устойчиви на вирусни патогени. Списъкът от тях е както следва:

 • "Блиц";
 • "Опера";
 • "Спартак";
 • "Виртуозен";
 • "Бохеми".

Пухкостта на върха на храста домати е заболяване, което се проявява само при защитени земни условия. Повишената влажност и стабилното топло време са най-добрите условия за ускорено развитие на вируса. В ролята на носител на вируса листната въшка, следователно, с нея и неговите ларви трябва постоянно да се бори. Пиковата активност на патогена - януари и февруари. В определения интервал от време трябва да се извършва редовна проверка на разтоварванията.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания