меню

Отглеждане на домати 13.08.2018

Когато в Московска област и други региони на страната да се събират домати в открития терен?

домати

Зреенето на всичките ви любими домати в различни региони става с малка разлика. Тя зависи от вида, дневната светлина и климатичните условия. Повечето градинари в Русия, Беларус и Татарстан започват да се събират на открито в началото на август. За да премахнете доматите от храстите с добро качество, е важно да не пропускате времето на прибиране на реколтата.

Характеристики и време за събиране на домати в Сибир

В сибирски открито място, сортове и хибридипредназначени специално за този регион, тъй като реколтата от такива сортове е надеждна и прилична.

Разбира се, не всеки хибрид е подходящ за отглеждане в този суров климат, но съвременните създатели са разработили нови сортове, които успешно се отглеждат от сибирски градинари. Трябва да се помни, че дори и най-ултра-ранният хибрид трябва да бъде сглобен до момента, в който средните дневни температурни параметри паднат до +13 градуса. В противен случай плодовете ще изгният и те няма да бъдат подходящи за ядене.

Доматите в регионите на Сибир започват да се събират в началото на август. Често доматите от средни и средно късни сортове в условията на сибирския климат нямат време да узреят преди началото на рязко намаляване на нощните температури, така че те трябва да бъдат отстранени кафяви, сгъващи се в помещенията за стареене. В този случай плодовете на зачервяване ще имат кисело-горчив вкус.

Ако желаете да удължите узряването на доматите в условията на сибирския климат, близо до растенията те задвижват стълбове, на които разтягат агрофибър или полиетилен. В този случай реколтата от плодове може да бъде удължена до 1 септември.

Характеристики и време за бране на домати в Московска област

В този район сегашната топлина идва късно, а есенните студове стават много рано. Краткият летен период кара градинаря да събира ранозрели хибриди и сортове за отглеждане, както и да създава условия за ранно узряване на доматите.

Засадени домати разсад в Московска област за добро узряване на плодовете трябва да бъде снабден с добър слой мулч и три пъти хранене със сложни торове. В този случай почвата ще се затопли добре, като гарантира ефективното развитие на полезните микроорганизми, а кореновата система на растението е защитена от прегряване и преохлаждане.

Ранни сортове и хибриди на зеленчуци започват да се събират в Московска област в края на юли. За да започне събирането на домати в този регион трябва да бъде на етапа на плодовете на млечната зрялост. Трябва да се отбележи, че ако времето е дъждовно, плодовете трябва да се събират, без да се чака пълното узряване. В крайна сметка, с висока влажност, доматите са атакувани от патогени. Доматите кафяви кафяво узряват добре в сухо помещение.

Важно е!

Ако искате да съберете домати в района на Москва до края на есента, растенията трябва да бъдат защитени от студени дъждове и роса. За тази цел, в средата на август, полиетиленът се простира върху насажденията, които трябва да бъдат покрити с агрофибър в случай на нощни студове.

Характеристики и време за събиране на домати в Урал

При отглеждането на домати в този район трябва да се даде предимство на хибриди и сортове, устойчиви на неблагоприятни метеорологични условия, кратък светлинен ден и повишена устойчивост към болести. В този район не трябва да се чака пълното узряване на плода. Доматите трябва да се отстраняват в етапа на потъмняване в средата на август и да зреят в стаята. Такива плодове узряват добре в стайни условия за 10-18 дни.

Сигнал за факта, че всички домати трябва да бъдат изцяло добити от храстите, е унищожаването на растенията от късна филе, което в уралските райони причинява непоправими щети на културата, което води до смъртта на цялата реколта.

Характеристики и време за събиране на домати в Татарстан

Ултра ранните сортове и хибриди в този регион узряват в началото на юли. В този случай пълната смърт на храстите се случва в края на август. Ето защо, до средата на последния месец на лятото трябва да бъдат отстранени зачервени плодове, които могат да бъдат dozarivat на закрито.

Регионът на Татарстан заема голяма територия, така че различните региони се отличават с климатични особености и краткосрочно понижаване на температурата през нощта. Растежът на доматените храсти в този случай се забавя, но културата се запазва.

Високата температура на въздуха в района излага плодовете на по-ранно узряване и слънчево изгаряне. В този случай насажденията могат да бъдат защитени с нетъкана мрежа за потъмняване. Градинари, които отглеждат домати в Татарстан твърдят, че без този материал не може да се очаква добра реколта от домати. С този метод за защита от слънце и спазване на всички агротехнически методи, масовата реколта от домати в този район започва от 5-10 юли. За да се получи добра реколта, трябва да се избере засаждане на сортове и хибриди, съответстващи на отглеждането в региона.

Характеристики и време за събиране в средната лента

Компетентната грижа за растенията на открито в този район допринася за постигането на прилична реколта. Като се имат предвид средните климатични условия на отглеждане, трябва да знаете, че разсадът на доматите трябва да бъде засаден през първото десетилетие на юни, когато вероятността от понижаване на нощните температури под нулата е заобиколена.

След засаждане на разсад на постоянно място, градинарят ще се нуждае от максимална грижа и поддръжка на насажденията. За да се получи добра реколта в Централна Русия, е необходима навременна организация: напояване, разрохкване, торене, превантивни лечения от патогенни гъби и насекоми-вредители.

Прибирането на плодове в централна Русия пада в първите дни на август, а превантивните лечения с биофунгициди с променливо пръскане на лекарствените билки ще помогнат за удължаване на реколтата.

Важно е!

Изложени на зреещите плодове на домати в слънчева светлина, ще получат по-ярък цвят от тези, които ще оцелеят в тъмното.

Особености и време за събиране в Chelyabinsk

Плодовете на доматите трябва да се събират в началото на август, без да се чака биологичната им зрялост. Навременното прекъсване на кафявите и болните домати ще даде възможност да се узре следващата вълна от домати.

За да направите това, доматите трябва да бъдат разложени в стая с добро осветление и вентилация, както и температура на въздуха от +18 - +26 градуса.

Средно-късните сортове и хибриди, които нямат време да узреят преди началото на студа в Челябинска област, трябва да бъдат отрязани в зелено. При зреенето такива плодове няма да имат захарен вкус.

Доматите принадлежат към тези зеленчуци, които изискват систематично счупване на зрели плодове. Във всеки регион, без да се премахват узрелите плодове, можете да предотвратите тяхното повлияване от патогенни заболявания. Ето защо, където се отглеждат домати, най-важното е да се прибере навреме.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
доматидомати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания