меню

Препарати и торове 13.05.2019

Дребна превръзка за буйно цъфтеж на здравец

здравец

През зимата пеларгониите на закрито почти престават да растат. Причината за това е краткият светлинен ден и недостига на микроелементи в почвата. За да се поддържа жизнеността на растението, производителите използват топ превръзки. Но за това не е необходимо да се използват скъпи химически торове. Един добър резултат дава торене, приготвено на базата на конвенционалната хлебна мая.

Ползите и вредите от дрожди

Маята е гъбична едноклетъчна структура. Хранителна среда за гъбичните колонии са местата, в които има много органични съединения. Почвата, в която се отглеждат закрити здравец и други цветя, е среда, съдържаща точно такива съединения. Съдържа отпадъчните продукти от насекоми, растителни остатъци.

Съставът на дрождите включва много протеини, минерални соли, аминокиселини, включително съществени. Благодарение на този състав дрождите могат да се използват като тор за различни растения.

Полезният ефект на храненето с дрожди е както следва:

 • растежът се активира;
 • има укрепване на кореновата система;
 • въздушната част на растението се развива;
 • периодът на цъфтеж е удължен;
 • растенията растат добре дори при кратък светлинен ден и липса на светлина;
 • активира се жизнената активност на бактериите, които насищат почвата с азот;
 • подобрява химическия състав на почвата.

Препаратите на базата на дрожди не са напълно оплодени. Такива агенти действат като стимулиращи растежа. Затова е полезно да ги използвате за снабдяване на помещението с гераниум с полезни вещества и успешно вкореняване на резници по време на размножаването.

Важно е!

Неподходящата употреба на фураж на базата на дрожди може да навреди на растението. За тяхното развитие, дрождите отнемат калий и калций от почвата, от която се нуждаят растенията. Ето защо, не е необходимо да се злоупотребява топ превръзки на базата на тях, и да запълни дефицита на полезни елементи, периодично добавяте дървесна пепел на земята.

Рецепти за хранене с мая

За приготвянето на дрождите инфузията ще се нуждае от вода. По-добре е, ако е мек и утаен, без следи от хлор. Можете да вземете пролет или дъжд. Ако няма време да защитите течността, можете да я пропуснете през домашен филтър. Задължителен компонент на разтвора е дървесната пепел. Той помага да се компенсира дефицитът на калий и калций, който се проявява по време на жизнената дейност на гъбичките и активната обработка на органичната материя.

За да се създаде хранителна среда за дрождите по време на ферментацията, към водата се добавя захар. Самата мая трябва да бъде кулинарна. За рецептата се вписват различни видове: суха или сурова. Единствената разлика е в количеството на продукта.

Разтворът за хранене се приготвя на два етапа. Първо, направете концентрат, разтваряйки дрождите във вода и чакайки началото на ферментацията. Работният разтвор се приготвя точно преди попадането в почвата.

Рецепта за сурово хранене с мая

съставки:

 • 3 литра вода;
 • 100 грама захар;
 • 100 г сурова мая;
 • 1 чаша дървесна пепел.

Как да готвя:

В голяма тенджера или петлитров буркан смесете всички съставки. Оставете контейнера на топло и тъмно място за четири часа. Важно е да се предотврати директно излагане на ултравиолетова светлина върху дрождевия разтвор. Контейнерът не е плътно затворен, така че въздухът да може да тече навътре за ферментация. Преди използване на готовия концентрат се разрежда чрез добавяне на 1 част от приготвения разтвор 40 части вода, загрята до температура от +35 градуса.

Приготвяне на горната превръзка от сухи гранулирани дрожди

На същия принцип се приготвя хранителен разтвор на базата на суха мая. Всички компоненти остават същите. Количеството на сухите дрожди се намалява до 30 г. Времето на ферментация също се намалява с 1 час.

Не съхранявайте приготвения разтвор за дълго време. Активността на гъбичките значително се намалява на следващия ден. Поради това е по-добре разтворът да се приготви точно в деня на хранене. Трябва да се вземат предвид броят на растенията и обемът на саксиите за цветя. За стаята здравец ще бъде подходящо да се приготви малко количество дресинг. Следователно броят на съставките, ако е необходимо, се намалява пропорционално.

Рецепта за квас

За промяна можете периодично да подменяте превръзката, приготвена по класическата рецепта, със специален стартер. Подходящ е за укрепване на разсад на здравец.

съставки:

 • остарял черен хляб без следи от плесен;
 • 10 g сухи гранулирани дрожди;
 • 200 мл кисело мляко;
 • 100 g дървесна пепел;
 • топла вода.

Как да готвя:

Хлябът се нарязва на малки парченца и се поставя в кофа, като се напълва наполовина. Можете да използвате корички вместо хляб. Въведете останалите компоненти и изсипете топла вода, така че да покрива съдържанието на кофата. Отгоре завържете марля за капацитет и оставете на топло място за 7 дни. Периодично масата в кофата се смесва. Преди употреба получената превръзка се разрежда наполовина с топла вода.

Други употреби на дрожди

Решенията, базирани на гъби, могат да бъдат използвани за защита на помещението от здравец от фитофтора. За да направите това, разтворете 10 г сурова мая в 1 л вода и се оставя за 2 часа. След това концентратът се разрежда наполовина с топла вода и се пръскат растенията. Първият път лечението се извършва след засаждане на млада здравец в постоянен съд. След това прекарайте още няколко пръскания на всеки 2 седмици, до образуването на пъпките.

Можете да използвате дрожден разтвор за накисване на семената. Такова третиране преди засаждане стимулира покълването. За да се приготви разтворът в 500 ml топла вода се разбърква 20 g влажна мая и се оставя за 2 часа. След това в разтвор овлажнява марля или друг подходящ естествен плат. Семената се увиват в нея и се поставят в найлонова торбичка. Той прави няколко дупки, оставени в топла стая. Няколко дни по-късно семената набъбват. Тогава те могат да бъдат засети.

Правила за преобличане

За развитието на дрожди гъбички се нуждаят от топла среда. Следователно, за да се разреждат разтворите, водата се загрява предварително до температура от +35 градуса. Обработката на здравец също е желателно да се извършва в топло помещение. В противен случай процедурата няма да бъде ефективна.

Важно е!

За да се избегнат изгаряния на корените, препоръчва се растението да се излее с топла вода, преди да се нанесе горната превръзка. Пръскането на растенията трябва да се извършва вечер или сутрин, когато няма активно слънце. В противен случай са възможни изгаряния върху листата.

Не използвайте твърде често дрожди. Достатъчно е да преработите растението 1 път през февруари и след това да повторите процедурата след 3 седмици. Ако се използва пръскане на листа, прекарайте 4 хранене с интервал от 2 седмици.

Стайният тор от здравец от дрожди е прост и удобен начин за укрепване на растенията. Той дава тласък на доброто развитие на корена и ви позволява да получите дълъг цъфтеж.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
здравецздравец

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания