меню

Съвети 3.06.2019

Правилният начин за поливане на орхидеи е потапяне

поливане орхидеи

Домашни грижи за орхидея се основава на особеностите на неговата структура - отворената коренова система е в състояние да абсорбира влагата от въздуха, а листната маса и псевдобулба съдържат влага, която помага да се издържи краткосрочна суша. Състоянието на корените влияе директно върху развитието на растението, продължителността на цъфтежа, така че правилното поливане и качествена вода играят голяма роля в тяхното функциониране.

Изисквания за поливане

За да донесе на цветето максимална полза и да не навреди, при поливане е необходимо да се вземат предвид качеството и обема на водата, нуждите на централата, редовността на процедурата

Информация!

С излишък на влага, нивото на киселинност се повишава, почвата спира дишането, в нея започват да се развиват гъбични и бактериални инфекции, с липса на алкализация, изсъхват малки тънки корени.

Вода за напояване

За орхидеите водата не е само източник на влага - тя е доставчик на хранителни вещества, необходими за растежа и цъфтежа. Ако е с ниско качество и съдържа сложни неорганични съединения, излишък от различни минерални вещества, патогенна микрофлора, това пряко засяга състоянието на корените, листата, стъблата, декоративността на цялото растение и причинява заболяването на цветето, а понякога и неговата смърт. Твърде студът води до гниещи процеси в корените.

Какъв вид вода може да се използва:

 • отделени водопроводи, при стайна температура (или леко затоплени), ако е тежко (много калций и магнезий), след това се нанасят начини за омекотяване (варене, сода, оцет, филтриране, утаяване, замразяване);
 • дъжд, събран извън границите на града - да се прилага след дълго време се установява в хладно помещение;
 • топло (30 ° -35 ° C) варено - меко, добре абсорбирано от корените, когато кипящите хлорни съединения се изпаряват, солите се утаяват, вредна микрофлора умира;
 • смес от дестилирана и кран в съотношение 1: 2, ако водата е много твърда, в съотношение 1: 1, ако е със средна твърдост;
 • пречистен (филтриран) - при преминаване през филтъра, излишък от желязо, калций, магнезий се утаява върху него.

Кога да вода

Бенчмаркът е състоянието на почвата (субстрат) - ако е влажно, тогава не е необходимо да се полива, а самото растение (листа, псевдобулби) натрупва определено количество влага, което ще спести с малко забавяне в напояването.

По време на напояването, условията, при които се намира цветето - ако саксията не е разположена на пряка слънчева светлина, няма внезапни температурни промени, можете да овлажнявате почвата през която и да е част от деня, ако е в хладно помещение, тогава най-доброто време е сутрин. Преди деня много влага ще се изпари и през нощта в хладно помещение цветето ще бъде удобно.

През зимата цветето се нуждае от по-малко влага поради по-бавния растеж, а с настъпването на пролетта всички процеси се активират, така че количеството на приложената влага трябва да се увеличи. По време на периода на свързване на пъпките и цъфтежа е особено важно да се спазват нормите и режима на хидратация.

Методи за определяне влажността на почвата:

 • ако съдът е по-тежък от обикновено, почвата не е изсъхнала;
 • залепете суха пръчка в субстрата и изчакайте няколко минути - пръчката се намокри, това означава, че не е необходимо да я поливате, ако остане суха, тогава се изисква влага;
 • на стените на резервоара има конденз - напояването е рано;
 • зеленикав оттенък на корените показва достатъчно количество влага, ако те са сиво-бели, тогава се изисква поливане.

Опции за поливане

Изборът на метод зависи от състава на субстрата, сорта орхидея, капацитета, нивото на влажност в помещението. Не е необходимо винаги да се използва един и същ метод - те могат да бъдат променяни и комбинирани.

Съвет!

Орхидеите, които растат в кората, са подходящи за всички опции, с изключение на пръскането.

Как да се полива:

 • Потапянето се използва за епифитни орхидеи, растящи в кошница или в контейнер с дупки в дъното и стени. Цветето за половин час се поставя в по-голям съд, пълен с топла вода (25 ° -35 ° C) - не трябва да се прелива над ръба на кошницата, а след пълно импрегниране на почвата се издига над врата. След това вземете, поставете в тигана към излишната течност от стъкло. Методът може да се прилага не повече от веднъж седмично. Той е подходящ не само за напояване, но и за добавки, когато торовете се разтварят във вода.
 • Поливането може (без разпръсквач) - бавно, опитвайки се да не влезе в синусите, излива вода на корените, докато не започне да се излива в тенджерата. Източете излишъка от тигана, повторете процедурата още 1-2 пъти с интервал от 3-5 минути, след това попийте синусите със салфетка.
 • Душ (топъл) измива праха върху листата, почиства порите - изпраща поток към листата, ако е възможно, без да попада на цветята. Поливане завърши, когато субстратът е наситен. След известно време изсушете синусите със салфетка.
 • Пръскането е удобно да се използва за орхидеи, растящи в блокове или в субстрат, тъй като корените изсъхват там бързо. По-добре е да се полива сутрин, за да изсъхнат корените преди нощта.
 • Използване на палета - поставете тенджерата в тенджера с вода и изчакайте, докато почвата или субстрата се подадат. Изплакнете таблата веднъж месечно, за да измиете остатъчните соли. Методът не е подходящ за груб субстрат - той абсорбира водата слабо.
 • Поливане в затворен контейнер (без дренажни отвори) - налейте вода на врата, след половин час оттичане. Методът не е подходящ за орхидеи в почвата.

От тях зависи до голяма степен здравето на орхидеите, развитието и цъфтежа правилно поливанеследователно е необходимо да се третира отговорно, като се отчита състоянието на растението, почвата, околната среда.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
поливане орхидеиполиване орхидеи

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания