меню

Съвети 3.06.2019

Правилният избор и използване на зелен тор в градината

Зелена тор за градината

Зелен тор - зелен тор. Такива растения се отглеждат за нормализиране на състава на почвата. Те разхлабват почвата с мощни коренища и увеличават плодородието чрез свързване на молекулите на азота с помощта на специални бактерии в краищата на корените. Най-добрият siderata за градината - горчица, грах, овес. За да могат зелените торове напълно да изпълняват функциите си, е необходимо да се сеят и отстраняват растенията своевременно.

Сидерати: характеристики, функции и ползи

Има много начини поддържа плодородието на почвата, Употребата на зелени торове обаче е най-екологичният метод. Предотвратява растежа на плевелите, обогатява почвата с азот, фосфор, калий, избягва разпространението на бактериални заболявания. Като правило, зелените торове се засяват в свободната част на зеленчуковата градина, която е погребана в земята по време на активния вегетационен период преди размножаване.

Растителността спомага за запазването и подобряването на почвената структура. За да се осигури аерация и пропускливост на почвата, регулиране на киселинността и предотвратяване на ерозията (изветряне и излужване), земеделските производители използват различни схеми за отглеждане на зелен тор:

 1. Независимо - отглеждат само зелени торове. Методът се използва през есента след прибирането на основната реколта или на силно изтощена земя през целия сезон.
 2. Успоредно се отглеждат компактни сидерати и зеленчуци.
 3. Kulisnoe - зелени торове растат на отделни сегменти на мястото с основната култура, между редовете.

Популярни растения

Засяването sideratov - важен елемент на естественото земеделие. За градината най-често се използват растения от тези семейства:

 1. Бобовите растения (грах, соя, леща, люцерна, лупина) се засяват на леки и тежки почви, тъй като те разхлабват почвата перфектно, насищат го с азот, увеличавайки хумусния слой.
 2. зърнени храни (овес, сорго, просо) - отглеждани на всякаква почва, с изключение на кисела. Фосфорните съединения се предлагат за селскостопански растения.
 3. Кръстоцветни (горчица, рапица) - подходящи за глинести и песъчливи почви. Предотвратете ерозията, подобрете структурата, обогатете с азот, калий.
За ваша информация!

Сидератите са бързорастящи растения, чиято зелена маса се коси и след това се оставя на повърхността или погребват. Корените гние в земята и насища почвата с хранителни вещества.

След като производителят е определил оптималното семейство зелен тор, в зависимост от почвените показатели (структура, състав), той трябва да избере конкретно растение. Популярни зелени торове:

 1. Горчица - може да се засява от ранна пролет до есента. При самостоятелно култивиране зелената маса се разора 2 месеца след появата на леторастите. И след 2 седмици сеят основната култура. Като засяване можете да използвате домати и патладжани с пипер, тъй като те се нуждаят от повече време за техническа зрялост.
 2. Овес - отличен избор, ако е необходимо, разхлабете гъстата почва. За обогатяване с всички макроелементи, често се комбинира с фий. Като правило се засяват в средата на пролетта с дълбочина на засяване 3-4 см и разходна норма от 10 г / м2.
 3. Грахът е универсален сидерат, подходящ за всякакъв вид почва. Защитава бъдещите култури от болести. Зелен тор се засява самостоятелно през пролетта или се отглежда на място с основната култура. Дълбочина на засяване - 3-7 см, в зависимост от плътността на почвата.

Нюансите на сеитбата и прибирането на реколтата

Sideral растения могат да бъдат засети през целия сезон. Обикновено има три периода:

 1. Пролет - ранните срокове могат да предотвратят растежа на плевелите и да разхлабят почвата (всичките три популярни сидерати са подходящи).
 2. Лято - засети след прибиране на реколтата на основната култура за възстановяване на показателите за плодовитост. Горчицата показва добри резултати.
 3. В зимната зима - времето за зимния овес, който действа като естествен прах за печене. Също така на мястото се поставят горчичните легла, които вече не се косят.

Тъй като сидератите имат кратък вегетационен период, до 4 „добиви“ от зелени торове могат да се получат за един сезон. Фермерите използват метода на оране или рязане с плосък нож. В първия случай се отбелязва, че основната култура е недостатъчна в полезните микроорганизми. При използване на плосък резач до дълбочина на почвата 5 cm, зелената маса на зеления тор се разпределя равномерно по повърхността, като се мулчира, за да се предотврати изсушаването. С течение на времето се образува компост, който обогатява почвата с голямо количество азот, което я прави разхлабена. Оптималното време за провеждане на двата метода в последващото култивиране на основната култура е 2 седмици преди засяването (засаждането) на последната.

Почистване на Сидератов

За отглеждането на екологично чисти продукти се използват растения от зелен тор, които поддържат плодородието и трошливостта на структурата. За да се постигне максимален ефект, те се засяват и събират в определено време, в зависимост от вида на зеления тор.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Зелена тор за градинатаЗелена тор за градината

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания