меню

Отглеждане на домати 12.09.2018

Зърнен зелен тор за домати

зърнени храни

За дезинфекция на почвата в оранжерията, в градината може да има без химикали. Текущи задачи: допълване на извадените от сезона хранителни вещества, подобряване на структурата на почвата и дезинфекция с зелен тор за домати.

С тяхна помощ градината е изчистена от гъби, причиняващи фитофтора, гниене.

За ползите от зелен тор за домати

Зърнените сидерати имат мощна коренова система. Корените навлизат дълбоко в земята, като извличат там хранителни вещества. Доставят ги до горните слоеве на почвата, като подобряват храненето на почвените микроорганизми. Полезната почвена микрофлора помага на доматите да абсорбират хранителни вещества.

Раждаемостта на почвата нараства, когато въздушната част и корените на зърнените култури се разтопят. В процеса на естествено разграждане на сидерато се увеличава процентът на хумуса в почвата, което увеличава неговата плодовитост. Растежът на плодородието се проявява по-ярко на песъчлива почва. Те са бързото извличане на хранителни вещества в долните слоеве на хоризонта.

Зидарите от зърнени култури могат напълно да заменят минералните торове, тъй като те осигуряват домати с хранителни вещества, необходими за вегетативния период. Всички микроелементи, необходими за сезона на растеж, фосфор, калий и азот, доматите се произвеждат в достатъчно количество в смилаема форма. Плодовете, отглеждани на почвата, оплодена със зелен тор, са екологично чисти. Те нямат вредни съединения, те са по-хранителни, вкусни.

По отношение на съдържанието на хранителни вещества, зелената маса на зърнените култури не е по-ниска от оборския тор, а по отношение на фосфора го надвишава. Съдържа фосфор, който не попада в класическия органичен тор. Трябва да знаете за още един плюс на зърнените сидерати. Те помагат да се изчисти градинската земя от плевелите, тъй като те пречат на растежа им.

Когато се сравняват двата вида сидерати на зърнени култури и бобови култури, могат да се отбележат предимствата на първия:

 • в зеленината на зърнените култури процентът на въглерода е по-висок, отколкото в надземната част на бобовите растения, поради което процесът на разлагане протича по-бавно, което допринася за по-доброто натрупване на хумус в плодородния слой;
 • освобождаването на хранителни вещества се осъществява бавно, зърнените зърна се приписват на торове с продължително действие.

За минусите

За да се увеличи желаният обем зелена маса, градинарят ще трябва да работи:

 • прекарват поливане;
 • отрежете надземната част в подходящия момент;
 • хранителни минерални смеси, съдържащи азот, калий, фосфор;
 • планирате кацане, наблюдавайки сеитбооборот.

Видове зърнени култури за домати

За да възстановите почвата в оранжерията, в градината помогнете на зърнените зърна. Летните жители практикуват сеитба на ръж, овес, ечемик, райграс. Всяка култура има свои характеристики на засаждане и отглеждане.

За ваша информация!

Специална субстанция, секретирана от корени от ръжта, помага да се отървете от нематодите.

ръжен засети от края на лятото до края на септември. Културата не се страхува от студове, зимува добре. Зелени издънки се появяват през есента, остават ги до пролетта. Веднага след като снегът се топи, ръжът става зелен, расте, активно увеличава зелената маса и потиска растежа на плевелите. 3 седмици преди засаждането на разсад от домати, надземната част се нарязва, натрошава, погребва в земята по време на подготовката на хребетите.

овес могат да бъдат засадени на почвата от всяка структура. Той я доставя с необходимите елементи на доматите. Първото увеличение на съдържанието на калий и фосфор. Полезно е да се растителни овес на тежки почви, те се разхлабят, по-добре е да се извършва въздух, влага.

Овесът не е устойчив на студ. Посейте го в началото на пролетта (след разтопения сняг), в началото на есента (септември). Консумацията на зелени торове на квадратен метър е 10 g, дълбочината на внасяне е 4 cm, овесът изпълнява функциите на естествен фунгицид. Веществото, което убива гъби, бактерии, се произвежда в корените му.

ечемик засадени пролетта и зимата. Засадена е със специфични цели:

 • попълване на съдържанието на хумус в почвата;
 • потискане на плевелите;
 • подобряване на аерацията на почвата;
 • предотвратяване на ерозия на почвата;
 • отстранете излишните нитрати.

Плюсове на ечемик: ниска цена, лекота на отглеждане, кратък вегетационен период, толерантност към засушаване. Посейте културата във влажна почва през зимата преди началото на ноември, в началото на пролетта. Дълбочината на засипката при засаждане 3-6 cm.

райграс подобрява дренирането, механичния състав на почвата, допринася за натрупването на хранителни вещества, предотвратява растежа на плевелите. Културата бързо расте, добре се натрупва азот, може да расте на изчерпани, глинени (свръхмолени) почви. През есента се засяват 1,5 месеца преди началото на стабилни студове. През лятото на културата могат да бъдат засети домати в началото на цъфтежа. През пролетта сидерата се засажда 6 седмици преди засаждането.

Как да затворите зеления тор

Работи като зелен тор, когато подхранва вегетативната маса в почвата. Оставете свръхрастеж, цъфтежа на зърнените култури не си струва. Добрата почва дава натрупаните хранителни вещества за младите растения.

култура Метод на прекратяване
овес преди колосовете да се появят в овес, коренът се нарязва на дълбочина 5 см и се вкарва в земята
ръжен когато надземната част нарасне до 30 см, тревата се коси под корена, заровена в почвата, нарязани стъбла могат да се използват като мулч
райграс по време на цъфтежа
ечемик косите преди появата на първите тръби
За ваша информация!

Зърнените култури работят по-добре в смеси: овес + грах + ечемик, ръж + фий.

Когато в почвата се включи зелена маса от зелени торове, се спазват следните правила: дебелината на слоя не трябва да надвишава 2 см. С по-голямо количество органичен тор, масата започва да се кисели, което ще доведе до активно размножаване на патогенни микроорганизми.

Сидерата преди и след доматите

През август, след прибиране на реколтата, отстраняване на растителни остатъци, можете да засадите всяка смес от зелен тор:

 • бяла горчица за почистване на билото от инфекция;
 • лупина, фацелия, люцерна, нормализират киселинността, дезинфектират, увеличават плодовитостта.

С настъпването на топлите пролетни дни в градината, където доматите ще растат, сеят бобови растения:

 • зърна;
 • грах;
 • зърна;
 • фий.

От времето на засяване до засаждане разсад трябва да отнеме най-малко 1,5 месеца. В същото време, детелина и сладка детелина могат да бъдат засети като зелен тор за домати.

Преди сеитба на зърнени култури преди зимата, разберете кой може да се използва във вашия район. За по-добри резултати използвайте смес от бобови растения за посев. В сухите райони не бива да се забравя поливането. Почвата под доматите ще бъде отлична, ако мястото е засято с зелен тор за цял сезон. От пролетта до есента, можете да сеете и косите растения, които растат до максимална височина 5 пъти. Отпочинали през годината, напълно оплодената почва ще благодари за следващата година на богата реколта от домати.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
зърнени хранизърнени храни

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания