меню

Отглеждане на домати 22.10.2018

Есенна подготовка на високи легла за зимата

Есента е време, когато градинарите се занимават с възстановяване на плодородието на земята. Всеки има свой собствен подход и целта е една и съща: всеки иска да подобри почвата, да попълни хранителните вещества, консумирани от зеленчуците през лятото. Особено важно е есенното обучение на високи хребети, те са неподвижни, изискват специален подход.

Използваме siderata

Картофи, домати могат да се засаждат на едно високо легло за няколко години подред. За да се предотврати натрупването на вредители и патогени в горния слой на земята, зелените сеяния веднага след прибиране на реколтата.

Фацелията, засадена през август след доматите, расте добре. Cut не е необходимо, първата слана ще го сложи на земята, стъблата на phacelia ще покрие почвата с твърд килим, да я предпази от замръзване. Микрофлората на почвата под слой от мулч е по-малко засегната от ниските температури.

Важно е!

Земята, покрита през зимата със слой от нарязана трева, се топи по-бързо през пролетта, можете да започнете засаждане по-рано.

Сидерати - основата на естественото земеделие. Според неговите поддръжници земята не трябва да бъде празна. Веднага след прибиране на реколтата, високият хребет трябва да посее всяка здравна култура:

 • масло от репички;
 • бяла горчица;
 • Phacelia;
 • фий;
 • ръж.
Изливаме с ЕМ-лекарството

Ниски издънки не се режат, не се копаят, те отиват през зимата без никакво лечение. Siderats, засети в средата на лятото, през септември, отсече, ако те са високи и оставете по билото.

Докато температурата на въздуха не пада под 15 ° C, се приготвя разтвор на EM подготовката, те са хълмове. Биодеструкторите (Shine, Baikal-M) съдържат полезни микроорганизми, които допринасят за разпадането на върховете. През пролетта, когато се топи снега, остатъците от тревата се изместват, земята бързо се затопля. Останките от миналогодишните сидерати мулчират хребети.

Благодарение на есенното засаждане на siderats, доматите могат да се отглеждат на едно високо легло в продължение на много години подред. С помощта на зелени торове се извършва сеитбообращение, необходимо за всички растения, почвата възстановява плодородието. Ако доматите бяха болни през лятото, хребетът през септември се разсипва с ЕМ лекарство или фунгицид.

Слагаме компост

Можете да възстановите плодородието на високото било с помощта на органична материя. Не е нужно да го купувате, компост Можете да го направите в градината си. Направете купчина компост, напълнете го с растителни отпадъци през лятото, налейте го с пръст, напойте с агенти за зреене, а органичният тор е готов до есента.

Важно е!

Вие не можете да хвърлите трева с семена в купчина компост. Намалява качеството на топовете на картофите и доматите.

Слагаме компост

Билото се почиства от растителни остатъци, почиства се от напоителната система, ако е инсталирана. Почвата не се изкопава. Компостът се разстила в равен пласт (8-10 см), изравнен с гребло, плитко заровен в земята с вили или плосък резач. Дълбочината на засяване е около 8 см. Компостирането може да се извърши за една година.

До есента, не всички мулч под домати pererevaet. Ако слоят е малък, не е необходимо да го изваждате от високия хребет. След прибиране на храсти от домати, в почвата се вкарва мулч. Тя ще се пренесе през зимата, ще направи почвата по-свободна, ще увеличи плодородието.

За ползите от есенното мулчиране

Почвата, защитена от мулч, запазва зимната плодородие, а горният му слой не изсъхва и не замръзва. Грубият мулч осигурява реални ползи:

 • сено;
 • слама;
 • листа;
 • дървени стърготини;
 • низинен торф.
Съвет!

Дебелината на мулчиращия слой е от 6 до 8 cm.

През есента високите хребети се обработват в следната последователност:

 1. Унищожете многогодишните плевели.
 2. Разхлабете горния слой на почвата.
 3. Оплодете с компост.
 4. Мулчиране.

Свежи стърготини не са подходящи, те имат висока концентрация на танини. Високите легла преди зимата са покрити с паднали дървени стърготини. Най-добрият начин за защита на почвата от замръзване е слой от слама или сено.

Прочетете също

Мързеливо легло в градината за домати

Отглеждането на собствени домати позволява на летовниците не само да разнообразят менюто си с екологично чисти ...

Подходящ за есенно мулчиране на частично изгнила растителна компост. През зимата част от мулчът ще се преработи, а през пролетта остава непокътната, като се освобождава горният слой на почвата. Необходимо е слънцето бързо да затопли земята.

Високо легло за домати

Леглото, на което през лятото се отглежда чесън, моркови или лук, може да се дава през пролетта под доматите. Есента е да се грижи за плодородието му. За всеки квадратен метър да се правят 0.5 кофи с добре изгнила тор.

Използване на минерални торове за възстановяване на баланса на фосфора, калия. Традиционно градинарите правят суперфосфат и калиев нитрат под доматите през есента. Най-добрият резултат е комплексният тор Fertika Autumn.

Опаковките с тегло 1 кг са достатъчни за 20 m². Този тор е подходящ за всякакъв вид почва. Многоцветните гранули съдържат микроелементи, необходими за доматите, фосфора, калия, азота. Направете ги лесни. Използвайки една супена лъжица тор за разпръскване по повърхността на земята (50-60 g на m²) и с помощта на плосък нож, вилици, хеликоптери, за да ги вградите в почвата.

Методи за дезинфекция на почвата

През лятото в почвата се натрупват патогени на гъбични заболявания. Градинарите използват химически и биологични продукти за третиране, така че през следващия сезон зеленчуците да не страдат от брашнеста мана, сива гниене, фитостафил.

Биологични препарати, съдържащи полезни микроорганизми, са ефективни:

Дезинфекция на почвата
 • "Farmayod";
 • "Trihotsin";
 • "Тамир";
 • "Fitosporin";
 • "Trihoplant".

Тези лекарства трябва да се използват в началото на есента. Микроорганизмите работят продуктивно, докато температурата на въздуха не падне под 15 ° C. Химически средства за дезинфекция на високи легла могат да бъдат в средата и късна есен, но преди началото на замръзване.

Популярни инструменти:

 • меден сулфат;
 • oksihom;
 • Бордоска смес.

Всеки инструмент е оборудван с инструкции за употреба. При обработка на почвата е необходимо да се спазва препоръчаната от производителя скорост на приложение на единица площ.

заключение

Плодовитостта на високите легла се поставя през есента. Всички зеленчукови култури ще дадат добри добиви, ако през есента в почвата се засяват органични торове, минерални торове, зелен тор. Есенното третиране на почвата с биологични продукти ще почисти почвата от вредители и патогени. Мулчирането ще забави снега, предпазва почвата от издухване, замръзване.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания