меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 20.08.2018

Фитотоксичност на почвата и нейното въздействие върху доматите

зелени домати

Правилният състав на почвата е важен за успешното развитие на зеленчукови култури. Фитотоксичността на почвата оказва неблагоприятно въздействие върху всички зеленчуци, така че е препоръчително внимателно да се следят торовете, правилното прилагане на торове. Само в този случай ефектът върху доматите от токсични почви ще бъде успешно предотвратен.

Защо се проявява фитотоксичността на почвата

В повечето случаи прекомерното количество минерални елементи води до фитотоксичност. Доматите се нуждаят от допълнително хранене, но трябва да се добавят правилно за успешното развитие на културата. В противен случай има рискове от смърт на домати.

Обърнете внимание!

Повишеното съдържание на йони в почвата е свързано със спецификата на разтваряне на хранителните вещества в киселинни условия. Обикновено се отбелязват неблагоприятните ефекти на алуминия и мангана.

Понякога отпадъчните води се отразяват неблагоприятно върху състава на почвата. Препоръчително е да се предотврати появата на олово, кадмий, живак.

Натрият също е опасен за доматите. Този компонент в умерени количества е полезен, но с прекомерно количество нарушава правилния растеж, влошава качеството.

Токсичността също е свързана с алкалност. За да се поддържа оптимален алкален баланс, се препоръчва да се въведат вещества, съдържащи вар. Желателно е почвата да остане неутрална (цифрата трябва да бъде 6,5).

Признаци на токсични ефекти на почвата върху домати

Фитотоксичността на почвата включва промяна в свойствата. Обикновено това води до неправилно използване на пестициди, торове. Хранителните компоненти първоначално имат положителен ефект, а след това - депресиращо и дори отравяне.

Основните прояви на домати, свързани с токсични компоненти отравяне:

  • листа се превръщат в тъмнолилав оттенък;
  • растението изсъхва постепенно;
  • поражението върви отдолу нагоре.

Тези промени показват нарушение на нормите за добавяне на торове смеси. При наличието на вещества в почвата, които влияят неблагоприятно на растението, се забелязва влошаване на бъдещата реколта.

Принципи на лечение

Токсичното замърсяване на почвите води до различни заболявания на доматите. Първоначалната задача е да се дефинира болестта, тъй като подходът към лечението ще бъде различен. Един благоприятен резултат може да се очаква само ако съставът на почвата се подобри и се поддържат оптималната температура и влажност.

Съвет!

Обикновено при лечението се използват антибактериални препарати, съдържащи микроорганизми. Понякога земните гъби се използват за защита на растенията от вредни ефекти.

В трудни случаи ще помогнат само силни системни фунгициди, които проникват дълбоко в растенията.

Препаратите за контактно действие често стават неефективни, тъй като не проникват дълбоко в тъканите и остават на повърхността, поради което не показват желания ефект. Народните средства не винаги помагат. Следователно лечението изисква използването на агротехнически лекарства, за да се подобри съставът на почвата.

Превантивни мерки

Успешното отглеждане на доматите е свързано с правилната организация на земята.

  1. Отводнителните работи се извършват редовно. Основната задача е да се намали нивото на земята. За да направите това, използвайте дренажни структури, водоприемни структури.
  2. Парцелите се измиват в съответствие с установените норми за тези процедури.
  3. Оран на земята винаги се извършва по склона, когато е наличен. Правилната обработка осигурява пълно усвояване на хранителните вещества в доматите.
  4. Зеленчуци, които се засаждат редовно, се редуват. Това се дължи на правилния сезон на засяване, защита от паразити и болести.
  5. На площадката се засаждат растения, които имат положителен ефект върху развитието на културите.
  6. Пестициди, които засягат не само почвата, но и развиващите се растения, се използват само в началото на растежа на доматите. Впоследствие, отказвайте да използвате химикали, които са опасни за вредители. Народните методи често са полезни. Например, една калинка се храни с листни въшки, различни насекоми, които са вредители. Традиционно за борба с плевелите се използват тревопасни насекоми. Редовната употреба на пестициди не е допустима.

Предотвратяването на фитотоксичното замърсяване на почвата осигурява цялостно възстановяване на характеристиките на площадката. Редовните дейности ще повлияят положително върху състава на почвата: растенията ще получат хранителни вещества и ще се развиват правилно, реколтата ще бъде богата и полезна.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания