меню

Отглеждане на домати 13.09.2018

Бийн сидерата за домати, което е по-добре?

боб сидерата

Важна роля в отглеждането на домати има сеитбообращение, ако игнорирате процедурата, земята е изтощена, ще се натрупват агенти на различни заболявания. Ами онези, които нямат възможност да засадят домати на едно място само веднъж на 3 години?

Бийките siderats ще дойдат на помощ, те ще подобрят и обогатяват почвата, което ще намали времето за изчакване.

Фасул Siderats за домати

Градинарите използват няколко бобови растения като siderat за домати, те се натрупват и дават азот на почвата и освобождават фосфорни съединения, които трудно се усвояват от доматите. Корените на Sideratov имат положителен ефект върху аерацията.

 

 

Внимание!

Билките от семейството на бобовите култури създават благоприятни условия за жизнената дейност на полезните бактерии, червеи и други почвени микроорганизми. В здрава земя, доматите повишават имунитета към различни негативни фактори.

Избираме най-добрите предшественици на доматите от семейството бобови, за удобство ги описваме в таблицата.

Сидерични растения Свойства, състав на полезни вещества (на 10 квадратни метра) Препоръчителен тип почва Кога може да сее
фий Най-добрият предшественик на доматите. Бързо увеличава зелената маса, потиска плевелите, предотвратява ерозията на почвата. Съдържа 160 грама азот, 75 грама фосфор, 20 грама калий. Неутрални почви. Вика може да се сее през пролетта и есента. Разсадът се засажда 2 седмици след косене на тревата.
люцерна Насища почвата, увеличава хумусния слой, намалява киселинността. Люцерна се засява в оранжерия или в район с топъл климат. Растението се развива добре само във влажна почва, не толерира тежки, прекалено кисели, каменисти и глинести почви, както и солените блата и блата. Сеитбата се извършва в началото на пролетта и след прибирането на основните култури.
Лупинът е на една година Един от най-добрите sideratov за торене на земята, той обработва почвата, дори в изоставени райони. Корените растат до 2 метра дълбоко. Растението съдържа 230 грама азот, 65 грама фосфор, 210 грама калий. Всеки тип. Лупинът се засажда 4 седмици преди засаждане или веднага след прибиране на реколтата. В ранните етапи лупинът расте бавно и изисква влага.
грах Корените отводняват почвата, растението съдържа 115 грама азот, 70 грама фосфор, 215 грама калий. Неутрални, умерено влажни почви. Грах увеличаване на необходимата зелена маса за 1, 5 месеца, издържат на леко понижение на температурата, но не понася замръзване, сеят зелен тор в началото на пролетта.
комунига Разработената коренова система позволява детелината да извлича хранителни вещества от дълбоките почвени слоеве. След наклона на зеленината корените се отказват от натрупаните вещества в горния слой на земята. Растението отблъсква жилките и нематодите, намалява нивото на сол. Неутрална, песъчлива, глинеста почва. Мелилотът се отглежда за 2 години - сеитбата се извършва веднага след прибиране на реколтата, косенето на зелено за зимата. През пролетта, преди засаждане на домати, се нарязва новоизрасла трева.
ornithopus Растението възстановява и нормализира почвата, съдържа 115 грама азот, 55 грама фосфор, 220 грама калий. С много влага той расте на всички видове почви, с изключение на твърде кисели. След засяването са необходими две срезове (по 3 седмици), така че растението трябва да бъде засадено в началото на пролетта.
Боб Растение със силно коренище, структуриращо почвата на дълбочина 2 метра.Зърната нормализират киселинността на почвата, съдържат до 60 грама азот, 25 грама фосфор и 60 грама калий. Подзол, блатисти, тежки и глинести почви. Фасулът може да се засява след прибиране на реколтата, растението може да издържа на температури до -8 градуса.

Необходимо е да се отреже зелен тор в периода на пъпкуване или в началото на цъфтежа, да не се допускат семена и самостоятелно засяване да узреят. Много градинари копаят siderats или погребват зелената маса в земята, докато професионалистите препоръчват косене на растенията (до точката на растеж) и ги оставя на леглата като мулч.

Внимание!

Погребаните зеленчуци на сидератите пречат на нормалното преминаване на влага, което води до преовлажняване. След като горният слой на земята изсъхне, се образува плътна кора, зелената под нея се превръща в торфена маса, която няма полезни свойства.

Предимства и недостатъци на бобовите сидерати

Бобените зърнени растения нямат минуси, няма да причинят вреда на доматите, ако са правилно и своевременно засети. Но ползите от горните култури изобилстват:

 • нормализиране на структурата на почвата, разрохкване;
 • обогатяване на земята;
 • прехвърляне на труднодостъпни вещества във форма, която може да се абсорбира от други растения;
 • нормализиране на киселинността;
 • контрол на плевелите;
 • подобряване на поминъка на живите почвени организми;
 • превенция на болести и вредители.

Бъдете внимателни при избора на siderata, опитайте се да не надвишавате почвата с азот, в противен случай доматите ще увеличат активно зелената маса в ущърб на плодовете. Също така, не сеят растения, deoxidizing почвата в прекалено алкална почва, когато първо трябва да се възстанови нормалната киселинност.

Алтернативен зелен тор за домати

Описали сме не всички боб зелени мъже, които могат да бъдат предшественици на доматите. Някои градинари сеят еспарзета, тя е устойчива на замръзване, не се страхува от суша, но расте на едно място до 7 години. Възможно е да се извърши разреден сеитба (така че корените не запушват доматите), периодично отрязват зелените или копаят леглата преди засаждане.

За пълното възстановяване на силно изтощена почва можете да използвате и детелина, тя също принадлежи към бобовите растения. Растението се отглежда за 2 години, след което се копае парцела и се засаждат домати. Сред sideratov други полезни култури за следните домати са полезни:

 • ръж;
 • овес;
 • пшеница;
 • Phacelia;
 • горчица;
 • изнасилване.

Ако желаете, можете да смесвате няколко вида сидерати в една област, като по този начин допълвате полезните свойства на някои билки с предимствата на другите. Във всичко, което трябва да знаете мярката, помислете за първоначалното състояние на земята. Sideration е сложен процес, но помага за отглеждането на органични зеленчуци. Не отделяйте време и усилия, грижете се за почвата, тогава винаги ще имате добра реколта от вкусни домати.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
боб сидератабоб сидерата

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания