меню

Отглеждане на домати 13.09.2018

Домати в торби: характеристики на метода

домати в торби

Наскоро към обичайните методи за засаждане на домати бяха добавени нови и оригинални. Един от тези методи е отглеждането на домати в торби. Всеки ден феновете на екзотичния път стават все повече и повече. Привлича летни жители проста технология и висока ефективност.

технология

Оригиналният метод за отглеждане на домати е да се засадят растенията в отделни торби, пълни с питателна почва. "Домати в торби" могат да се отглеждат на открито и в оранжерията.

За това ви е необходимо:

 • торби (с изчисляване на една торба за 1-3 растения в зависимост от обема и сорта);
 • хранителна почва;
 • поддържащи устройства (колчета, канап, тел);
 • разсад.

Най-подходящи са найлонови торбички с обем от 30 до 75 литра. Едно растение се засажда в малки по размер контейнери, два храста ще се побират добре в шестдесетлитрова чанта, а три в 75-литрова торба. Колкото по-плътна е тъканта, толкова по-малък е рискът дъното да се счупи. Най-добрият вариант са торбички със захар. Такава опаковка ще бъде трайна и ще продължи повече от един сезон. Освен това, тъканата структура на чулчето няма да позволи на водата да застине. Осигурен е и достъп на кислород до корените в такива контейнери.

Важна информация!

Tara може да бъде закупена във всеки голям търговски център в градинския отдел. Когато купувате, спрете избора си на бели чанти. Така слънцето ще гори по-малко, което означава, че корените ще бъдат защитени от прегряване.

Хранителната почва може да се приготви самостоятелно или да се закупи готови композиции. Закупената почва специално за домати е готова за засаждане и не изисква допълнителни процедури. За да се запази почвената смес може да се приготви у дома. За да направите това, смесете в равни части следните съставки:

 • хумус;
 • градина или горска земя;
 • дървесна пепел (1 литър на 20 литра почва);
 • суперфосфат (20 грама на 20 литра почва).

Разсад за този метод се отглеждат по обичайния начин. Възможно е да се сеят семена за 10-14 дни преди препоръчаното от производителя време.

За да може резултатът да отговори на очакванията, е важно да се избере правилното разнообразие от домати. Според аграрни техници най-подходящи за оранжерии са:

 • "Третяков";
 • "Брут";
 • "Кошчето на баба".

За отглеждане на открито са подходящи:

 • "Юни";
 • "Енергия";
 • "Турбореактивни";
 • - Смъртоносна сила.

Опитните производители на зеленчуци смятат, че всички закърнели и средно отглеждани домати могат да се отглеждат в торби.

Процедура за кацане

Засаждането на разсад от домати се извършва по следния алгоритъм:

 1. В долната и страничните части на торбата са направени малки дренажни отвори.
 2. Чанти, пълни с хранителен грунд за 2/3.
 3. Горната свободна част на торбичката.
 4. В зависимост от обема на торбата се засаждат едно, две или три растения.
 5. Почвата е обилно изхвърлена с топла вода.
 6. Доматите са обвързани с опора.
 7. Чанти се поставят на открито място на удобно място или се преместват в оранжерия.

грижа

Грижата за доматите "в торби" е проста и се състои от прости агротехнически методи: поливане, хранене и образуване на храст.

Поливане и хранене

Когато отглеждате домати по такъв необичаен начин, обичайното правило е: „поливането е рядко, но в изобилие“ не работи.Поливането растения се нуждаят, когато е необходимо. Тъй като обемът на почвата е ограничен, съществува риск от изсушаване на почвата, което означава корените на разсад. При умерени температури на въздуха доматите се напояват 2-3 пъти седмично. През горещите периоди почвата се овлажнява всеки ден.

Честотата на превръзките се определя от състоянието на почвата и разнообразието на доматите. Така че, ако почвата за засаждане е добре напълнена, тогава първата превръзка може да бъде отложена до периода на формиране на пъпките. През този период ще бъдат ефективни торове със сложен състав. Когато се засаждат в лоша почва, разсадът може да се храни през две седмици. Доматите с дълъг период на плододаване се нуждаят от допълнително хранене след прибирането на първата вълна на културата.

Важна информация!

Доматите трябва да се поливат с топла, утаена вода рано сутрин или вечер, след залез слънце. За да се намалят рисковете от болести поливане на храстите е необходимо само в основата, като се избягва вода на стъблата и листата.

Образуване и обвързване на храсти от домати

За да се ангажират с образуването на храсти трябва да започне още две седмици след разсаждане на растения в торбите. Обикновено по това време започват да се образуват нови издънки (доведени деца), които, в зависимост от сорта, трябва да бъдат отстранени или оставени да растат. Като правило, доматите са в едно или две стъбла, с изключение на късо растящи сортове, които не изискват стада. Най-добре е да се запознаете с препоръките на създателя на сорта и да се опитате да ги следвате.

Независимо от това къде се намира „зеленчуковото легло“ в оранжерията или на открито място, растенията трябва да бъдат вързани. Това може да стане по два начина:

 • поставете дървени колчета във всяка торба и ги свържете с храсти;
 • дръпнете над гребните домати с летва или дебел тел, към който растенията са вързани с връв.

Първият метод се използва от земеделските производители по-често, тъй като, ако е необходимо, доматите могат да бъдат прехвърлени на друго място без никакви проблеми.

Общи препоръки за отглеждане на домати в торби

 • за да се предотврати попадането на вредители в торбичките, те могат да бъдат монтирани на палети или тухли;
 • в гъстата чувал, направете дренажни отвори в долната зона, това ще предотврати застоя водите;
 • Не насаждайте домати твърде често, това може да доведе до недостиг на слънчева светлина и микроелементи;
 • подредете доматите в торби на слънчево място, след което зеленчуците ще бъдат ароматни и по-сладки;
 • сортове растения с различен период на зреене за прибиране на реколтата през целия сезон;
 • ако не е възможно да се напои често доматите, добавете вермикулит към почвата. Тя ще подобри структурата на почвата и ще задържа влагата.

Плюсове и минуси на метода

Въпросният метод има следните предимства:

 • торбичките могат да се поставят на удобно място и при необходимост да се преместват;
 • по време на охлаждане, "зеленчукови легла" могат да бъдат прехвърлени в топло помещение;
 • поради бързото нагряване на почвата, културата узрява една или две седмици по-рано;
 • лекота на грижа (няма нужда да копаят, плевелите);
 • хранителните вещества и водата текат директно към корените, така че добивът е добър;
 • рискът от гъбични инфекции е минимален (доматите са високи от земята и добре проветрени).

Градинарите отбелязват следните недостатъци на метода:

 • торбичките могат да се счупят в дъното;
 • не всеки може да премести пълни контейнери с домати.
Съвет!

За да може торбичката да продължи не един сезон, не спестявайте от качеството на стоките, изберете мехурче с повишена плътност.

Отзиви

Марина, Нижни Новгородска област

За първи път тази година опитах такъв екзотичен метод. Засадени в малка торба със захар (10 кг) домати "Стая изненада". Тъй като почвата използва хумус. Резултатът трябва да се каже доволен. Компактните втулки изглеждаха чудесно в малки торбички. Засадих две растения в една торба. Доматите са малки, но имаше много. Следващата година искам да се опитам да посадя различни сортове в по-големи торби.

Евгений, Челябинск

Първият ми опит с отглеждане на домати в торби беше неуспешен. Използвах големи пластмасови торбички като контейнер. Напълнените торбички се оказаха твърде „тънки“ и нестабилни. Трябваше да ги прикопирам малко с пръст и да ги притисна с тухли, но по време на сезона постоянно ги коригирах. Това със сигурност не е повлияло на доходността. Доматите станаха червени по храстите.

Засаждането на домати в торби, както и грижите за тях не е трудна процедура. Този метод е подходящ за собственици на блатисти, равнинни и малки площи.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (10 оценки, средно: 4,80 от 5)
Зарежда се ...
домати в торбидомати в торби

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания