меню

Отглеждане на домати 2.07.2018

Как да се увеличи плодните домати? Съвети опитни градинари

Как да се увеличи плодните домати

Често неопитни градинари са озадачени от производството на изобилие от домати, тъй като не всеки може да успее да го отглежда. Домат - капризна култура, мрачна. За да се увеличи производителността на доматите и да се получат в резултат здрави големи и сочни плодове, е необходимо да се знаят някои нюанси на отглеждането на зеленчуци.

Причините за лошите плодови домати

Първо трябва да разберете какво точно причинява недостига на реколтата в повечето случаи. Най-честите причини включват следното.

Нарушаване на температурата

Биологичният ритъм на оранжерийните растения е изцяло зависим от микроклимата на оранжерията. Доматите са особено чувствителни към температурата, Ако те са студени или горещи, тогава растенията реагират незабавно - изхвърлят цветя и яйчници, което води до голям недостиг на култури. За да се запази цъфтежа (опрашване на цветя) и плодоносното чифтосване, е необходимо да се поддържа оптимална температура:

 • +24 -28 градуса - в ясни дни;
 • + 20-24 градуса - при облачно време;
 • + 18 + 19 градуса - през нощта.

 

Внимание!

При над +30 градуса, прашецът става стерилен, а под +15 градуса не се развива. В резултат на това опрашването не се случва и яйчниците отпадат.

 

Студена вода за напояване

Доматите вече не се развиват нормално, ако се поливат с вода от кладенеца. Преживяване стрес от ледената вода, разсад бързо се разболяват и в резултат на това не донесе добра реколта.

Проблеми с опрашването

Опрашването също не се дължи на твърде много влажност. Ако е над 65%, поленът се слепва в бучки и не се излива от разсад, следователно не опрашва цветята, а последните не образуват яйчника. Повишената влажност често се среща в рядко вентилирани оранжерии. Освен това опрашителите на насекоми не могат да влязат в оранжерията и да помогнат на растенията да пренесат полена на правилното място. Затова се препоръчва изкуствено опрашване чрез разклащане на клони. Вратите и прозорците на оранжерията през лятото винаги трябва да са отворени за чист въздух.

Неспазване на сеитбообращението

Много хора пренебрегват това правило, но напразно. Годишното отглеждане на домати на същото място бързо изчерпва почвата, което води до слаб добив. Но засаждането на домати в бившите легла с картофи, чушки и патладжани също е изпълнено с ниска доходност. Факт е, че всички зеленчуци имат едни и същи болести и са засегнати от едни и същи вредители.

Суха почва

В периода на цъфтежа и плодните домати тежко се нуждаят от вода. Ако има липса на влага в почвата (почвената влага е под 70%), тогава цветята и яйчниците ще падне поради факта, че корените в сухата почва бързо се повреждат и вече не подхранват напълно надземната част на храста. Ако по време на образуването на плода се усети жажда, те няма да растат без вода. Но ако изведнъж започнете поливане кацане, тогава доматите ще започнат да се напукват, Във всеки случай прекъсванията в напояването ще повлияят на качеството и количеството на културата.

Излишък от азот

Излишният микроелемент в почвата води до нарастване на зелената маса на храста и растежа на корените в ущърб на цъфтежа и плододаването. Доматите, разбира се, ще цъфтят, но много слабо. В резултат на това можете да получите почти храсти с 1-2 плода. Азотът е необходим за разсад само в първия етап на растителността. Но по време на цъфтежа и плодове формация домати се нуждаят от други елементи - калий и фосфор.

Използването на хибридни семена

Често несъзнателно, градинари се вреди, използвайте нискокачествен семенен материал. Всеки знае, че събира семена от хибридни сортовеи след това засяването им за следващата година няма смисъл. Тези семена няма да дадат същия добър добив като родителския сорт. Всичко е свързано с генетиката - хибридите не предават гените си на потомството си и затова чакат добра реколта е безполезна.

Как да се увеличи добива на домати

Доматите са отзивчиви към грижите, като се вземат предвид характеристиките на културата. Зеленчуците обичат топлината, водата, плодородната земя, леко течение. Ако им предоставите всичко, от което имате нужда, тогава увеличената доходност ще бъде гарантирана.

Сеитбообращение

Доматите могат да се засаждат след краставици, зеле и лук. Въпреки това, на тяхно място можете да получите посредствен реколта. Най-добрата производителност на доматените храсти е показана на мястото, където преди са отглеждани корените - репички, моркови, ряпа, цвекло, зеленчуци. Можете да ги засадите след бобови растения, които насищат почвата с азот. Но е идеално да се култивират доматите след сидератов. Под тях почвата има време да се отпусне и да получи достатъчно хранителни вещества. Връщането на домати в първоначалното им място е допустимо само след три години.

Полезен душ

По време на цъфтежа на доматите на открито място, за да се избегне проливането на яйчниците, е необходимо да се извършват пръскане на стимуланти за растеж. Специализираните лекарства оказват благотворен ефект върху имунната система на растението и стимулират образуването на яйчници, дори и при най-неблагоприятни метеорологични условия. Експертите препоръчват използването на разтвор на борна киселина (10 грама прах на 10 литра вода). Борната обработка дава редица предимства:

 • формират се нови точки на растеж;
 • настъпва бързо поникване на полени;
 • бързо затегнете и отглеждайте плодове;
 • добивът се увеличава с поне 15-20%.

Парникови домати отговарят добре на допълнително поливане под формата на спрейове. Чрез листа, хранителните вещества идват в растението многократно по-бързо, което води до увеличаване на силата и „работата“ на храста. За листно торене използвайте карбамид, калциев нитрат, калиев монофосфат и йоден разтвор.

Помогнете на анкетата

Елементът докосва парникови домати. Ако има слаб цъфтеж, тогава най-вероятно става въпрос за недостатъчно опрашване. Можете да опрашвате доматите сами. За това ви е необходимо:

 • Разклащайте периодично цветни четки
 • използвай вентилатора, за да взривиш вятъра, който носи полена,
 • Използвайте четка или четка за зъби, за да прехвърлите полена от място на място.

 

Съвет!

След процедурата е необходимо да се напръска въздухът, така че поленът да се уталожи върху цветята.

 

окопаване

За да може растението да се развива добре и бързо да дава плодове, то се нуждае от силни корени, които могат да бъдат увеличени с помощта на проста агротехническа техника - хелинг. Дъмпинг на основата на стъблото с влажна почва стимулира образуването на странични издънки, корените, които допълнително допринасят за подхранването на растението. Той идва в растеж, обилно цъфти и дава плодове. По време на сезона процедурата трябва да се извърши два пъти: 2 седмици след слизането на разсад и още 14-18 дни по-късно.

Правилното формиране на храста

Доматите обикновено разклоняване трудно, От пъпките, разположени в аксилите на листата, се образуват множество доведени деца. Ако не бъдат премахнати, ще се появят много подобни издънки с цветни пискюли, които ще ограничат появата и узряването на плода. pasynkovanieтова е премахването на пасинките, ускорява узряването на плодовете и увеличава добива като цяло, тъй като растението, което няма вторични издънки, дава цялата си сила на образуването на домати и тяхното изливане. В допълнение към stepons от храст е необходимо да се съберат всички по-ниски, както и старите пожълтели листа.

Защита на заболяванията

Ако разсадът са болни с каквато и да е инфекция, тогава реколтата не може да чака. Затова храстите трябва да бъдат защитени от появата на болести с помощта на биологични продукти. Разсад, третирани с фунгициди веднага след кацане в земята. Обикновено се използват Epin, Ridomil, Gaupsin, Phytofluorine и други. Разпръскващите лекарства ще подобрят имунитета на растенията - те могат да издържат на атаката на инфекцията и да дадат плодотворна реколта накрая.

Превенция на вредителите

Въздействието на смучене, гризане и други видове насекоми намалява количеството и качеството на плодовете. Колкото по-малко вредители в градината, толкова по-здрави и по-здрави храстите от домати растат, те изграждат мощна коренова система, плетат добре, произвеждат големи, сочни и красиви плодове. Тъй като нито парникови, нито домати, живеещи на открито, са защитени от вредители, е необходимо систематично да се използват инсектициди, които могат да се справят с всички живи същества. Най-добрите ефективни лекарства включват лекарства Aktellik, Karate, Fitoverm, Konfidor. Те обработват храсти както за профилактика, така и за откриване на ларви на вредители.

Незрели плодове

За да се увеличи броят на плодовете, можете да прибегнете до хитрия метод - премахнете от храста плодовете, които все още са в етап на млечна зрялост. Незрелите домати могат спокойно да "разхождат" по перваза на прозореца. И по това време на освободеното място ще се оформи нов плод, а растението ще даде силата си на растежа си.

Ако искате да ускорите процеса на зреене, тогава на градинарите се препоръчва да превърнат доматите на различни страни към слънцето - така че те ще станат по-кафяви по-бързо.

Да свържеш или не?

В оранжерията се препоръчват високи сортове домати да бъдат вързани, в противен случай прекомерната влага и сянката на почвата могат да предизвикат развитието на болестта. Но на открито, гигантските сортове са допустими за отглеждане, което позволява на храста да се движи свободно по земята. Стъблата ще образуват допълнителни корени, следователно добивът ще се увеличи. Но когато плодовете узреят, не трябва да им се позволява да се докосват до земята, в противен случай те ще хванат инфекцията. Този метод е подходящ за големи площи.

Грамотно поливане

Доматите изискват условия за напояване, Те растат добре, когато е топло и сухо, но земята трябва да бъде полу-влажна. Често, но умерено поливане се възприема от растенията по-добре от рядко, но в изобилие. Като имат постоянен достъп до вода, доматите растат равномерно, не се стресват от жажда. Но ако рядко ги поливате, растежът на растенията ще бъде нередовен, което води до по-ниски добиви.

Начинът на напояване на домати в открито поле се свежда до следните правила: първата седмица след засаждането, разсадът не се полива, така че отслабените корени могат безопасно да се вкоренят в новата почва. След това леглата се поливат 3 пъти седмично, разходвайки 2-3 литра на храст.

Поливането на оранжерийни растения се извършва по-рядко, тъй като влагата в оранжерията остава по-дълго в почвата. За напояване на доматите разходите 1-2 пъти седмично, тъй като горният слой на почвата изсъхва. За да не се създава прекомерна влажност в помещението, се препоръчва земята да се мулчира.

По време на цъфтежа и образуването на плодове количеството на поливане се увеличава, тъй като през този период корените изискват много вода. По време на периода на узряване на културата поливането се намалява до максимум.

 

внимание!

Поливайте само домати с топла вода, рано сутрин или по-близо до нощта.

 

Правилен тор

Пепел като тор за доматиКолкото по-плодородна е почвата, толкова по-богата е реколтата - тя е аксиома. Но почвата трябва да се храни с правилните торове. Органични вещества, по - специално тор и. котило за пилеНе се препоръчва да се използва, защото доматите не харесват такива агресивни химически съединения.Те предпочитат минерализирани превръзки, от които се развиват много по-добре и по-бързо. В периода на плодните не е излишно ще се хранят храсти пепел, мая, суроватка, билкови настойки.

В допълнение, доматите са отзивчиви към храненето от техните собствени върхове. След прибиране на реколтата, те прибират всички здрави върхове, нарязват го и я поставят в почвата по време на есенното копаене. Следващото лято млади кълнове се засаждат на оплоден плод.

 

Съвет!

Доматите растат добре на почвата с неутрално рН. Ако в почвата се наблюдава вкисляване на почвата, тогава, когато копаете, трябва да добавите вар - той ще "угаси" киселината.

 

Съвети опитни градинари

„Не е трудно винаги да имаме много вкусни домати“, казват опитни производители. Тази култура благоприятства системната грижа. Всичко трябва да бъде умерено и във времето - това е, когато доматът расте много. И в отглеждането на богат домати трябва да следват тези препоръки:

 1. Струва си да се припомни, че добивът на домати от събраните семена пада всяка година. Ето защо е необходимо да се редовно (веднъж на 3 години) актуализиране на семена, избор на сортове със силен имунитет.
 2. При закупуване на семена, си струва да се разгледат характеристиките на сорта и където е за предпочитане да се отглежда. Например, от парникови сортове, отглеждани на открито, не трябва да очаквате добра реколта. На всяко място.
 3. В оранжерията леглата са разположени по ширина, т.е. от изток на запад. В открит терен, засаждане е подредена така, че корените изглеждат на юг и корона на север. Това ще увеличи скоростта на узряване на плодовете.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 2,50 от 5)
Зарежда се ...
Как да се увеличи плодните доматиКак да се увеличи плодните домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания