меню

Отглеждане на домати 19.10.2017

Зелената тор за домати в оранжерията

След като разгледа ситуацията, възниква въпросът: "Кои siderats да засадят през есента в оранжерия за домати?". И отговорът е прост - не чакайте есента.

Време за засяване

Много често за засяване на сидерична култура, зеленчукопроизводителите чакат до момента на пълното събиране на основната култура. Въпреки това, в парникови домати дават плодове до късна есен, и дори с настъпването на значителен студ на клоните, доста тежки плодове все още тежат.

Ако се разгледат всички особености на технологията за производство на домати, засаждането на зелени мъже в оранжерията не трябва да се отлага до късна есен, а през август е необходимо да се сеят. През този период долните листа вече са почистени, под храстите лежи мулч, а под него е топло и влажно. Засяването на почвата със sideratami и да получите огромен ефект от това може и трябва да бъде.

Изплакнете мулчето, посейте сместа от зелен тор и покрийте с цялата мулч, която е била отгребли. Вода и да се чака за разсад. Появилите се зеленчуци ще започнат да растат много бързо. Веднага след като достигне височина 25-30 cm, косите или нарязани. По-нататъшният растеж няма да бъде толкова буен, тъй като температурният фон пада и осветлението намалява, но зеленият килим постепенно ще се увеличава, превръщайки се в буйни.

Вижте също: Сортове домати от сибирска селекция със снимки и описания

Избор на култура

Изборът на siderata за домати в оранжерията няма смисъл да се отдава предпочитание на всеки един тип. Смес от култури е пръчка за пръчки, която ще осигури:

 • повишаване нивата на азот в горните почви;
 • вдигане на минерали от дълбоки почвени слоеве;
 • направи минералите биологично достъпни;
 • потискане на растежа на патогенната микрофлора;
 • елиминира необходимостта напълно да замени почвата;
 • подобряване на физическата структура на почвата.

Всеки производител на зеленчуци е свободен да прави смес за домати, като взема предвид неговия опит, познания, климатични условия и почвата. Можете обаче да се възползвате от нарастващия опит на някой друг и да го изпробвате в оранжерията си.

селекция

Смес от култури за засаждане на домати следва да се състои от:

 • житни растения;
 • бобови растения;
 • кръстоносец.

зърнени храни

Основата на страничната смес са зърнени, като може да се предпочита овес или ръж.

В едновременните култури тези култури се държат сдържано и толерантно. Тези, които практикуват сняг, заспиващ ​​в оранжерия, не си струва да отказват, зърнените култури ще го приемат както трябва.

През пролетта тревата ще продължи да расте до засаждането на разсад от домати. Косенето на трева не може да се премахне и се използва като мулч. Ако се практикуват уплътнени насаждения от зеленчукови зелени култури, тогава зърната се събират в компоста или се изкопават.

Особено добре зърнените култури превръщат калия в налични форми. Този елемент играе важна роля в метаболизма на въглехидратите и азота. Калий влияе върху силата на доматите и натрупването на захарно съдържание на плодовете. При липса на този елемент, образуването на пъпките се забавя.

Вижте също: Домат "Мазарин": характеристики и описание на сорта, ревюта

пулс

Ако има недостиг на азот, тогава бобовите растения не могат да направят. Асимилирайки азот от въздуха и го фиксирайки с помощта на нодулни бактерии и давайки го на почвата, растенията от тази група извършват работа по азотното подхранване на доматени храсти. Степента на използване на азот в растителна основа в доматите е почти два пъти по-висока от тази на минералния произход.

Като добавка като най-добрия сидерат за доматите се използва Вика.Тази култура се разбира добре с овес и обогатява почвата с азот, а доматите са много благоприятни за него, увеличавайки добива наполовина.

crucials

Тези култури трябва да бъдат обсъдени по-подробно, тъй като те са тези за доматите, които играят основната и решаваща роля в няколко аспекта.

Коренната система на кръстоцветните сидерати е изобилно „висена” с бактерии. За тяхното препитание се нуждаете от желязо. Този елемент е много в почвата, но е в недостъпна форма, но микроорганизмите го превръщат в достъпни и кръстоцветни с удоволствие го консумират. Желязото, от своя страна, също е необходимо за патогенни гъби, но кръстоцветните растения така умело „отнемат”, че гъбата просто няма време да я консумира. Механизмът на фунгицидното действие на кръстоцветните култури за защита на доматите от фитофтора се основава на това.

Една от най-добрите култури е горчицата. През лятото се засява в смес с други култури. Някои производители практикуват горчични култури през февруари-март, пунктираната, рядка сеитба позволява да се засаждат разсад от домати между тези насаждения, без да се унищожава зеленият тор.

През целия вегетационен период горчицата се подрязва, като се избягва фазата на пъпкуване.

Понякога производителите разбират: „Кои са най-добрите сидерати за доматите, които да сеят през есента - горчица или изнасилване?” Опитът обаче показва, че те не са взаимно заменящи се култури, а взаимно допълват.

Рапицата принадлежи към семейството от зеле. Растителните му тъкани са много деликатни и след косене, след като са косени, бързо се разграждат от микроорганизми и се превръщат в хранителни елементи за доматите.

Долейте пропорцията

Решавайки да прибегне до смес от sideratov, а не до някакъв конкретен, трябва да разберете коя част ще принадлежи на една или друга. Опитните производители на зеленчуци, които отглеждат домати в оранжерия в монокултура без сеитбооборот, са стигнали до заключението, че това е възможно без да се обръщат почвите, а се използват услугите на зелен тор.

Съставът на сместа се въвежда:

 • овес - 100 броя;
 • Вика - 30;
 • горчица - 30;
 • рапица 30.

Семената на културите се смесват и се сеят с доста щедра ръка. Сместа се е доказала както на леки почви, така и на тежки, изискващи подобрение на структурата.

Тези, които извършват култури такава смес от година на година, го препоръчват като универсална, която не изисква допълнителни корекции.

Ако сеитбата се извършва в периода, когато доматите продължават да дават плодове, след приключването му, растението домати не се изкопава от корените, а се нарязва на нивото на земята. До есента сидератите образуват здрав зелен килим. Дори и по време на силни студове дъното на реколтата да излезе, другите ще вземат палката и ще заемат нейното място.

Вижте също:Кога да засадят домати за разсад през 2018 г.?

Фацелията в оранжерията

Много зеленчуци са се влюбили в тази не капризна култура, а самата тя е красива и полезна.

Ако оранжерията се използва на 100% и зеленчукопроизводителят замества културите и отглежда ранни зелени култури като спанак и репички, а след това се засаждат доматени култури, тогава фацелията става незаменима.

Сеят фацелията през август септември. Образува прекрасен килим и оставя преди зимата, без да образува самостоятелно засяване. Някои производители практикуват косене, но това не е необходимо.

В началото на пролетта всичко е старателно изкопано и погребано. Ранни насаждения се засаждат и след прибирането им се засаждат домати.

В този случай, phacelia:

 • обогатява почвата с калий и азот;
 • спомага за елиминиране на жични червеи;
 • понижава киселинността;
 • прави почвата дишаща и хлабава.

Самата Phacelia е издръжлива, толерира суша, е непретенциозна към почвата, тъй като прекурсорът е подходящ за всички култури, с изключение на краставиците.

Чрез прилагане на смес от зелен тор под доматите в оранжерията е възможно не само да се подобри структурата на почвата, но и да се извърши санитарна обработка без разходите и усилията и парите.Siderates стават все по-популярни с причина, те ще помогнат за обогатяване на почвата, без да прибягват до минерализация на почвата, което ще се отрази както на количеството на културата и качеството. Отглеждане на домати, искате да опитате неговата сладост и да знаете истинското удоволствие от вкуса, което може да се постигне само с баланса на хранителните вещества.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания