меню

Отглеждане на домати 20.10.2017

Начини за отглеждане на разсад от домати

Начини за отглеждане на доматен разсад у дома за оранжерии и открити площи

Има различни начини за отглеждане на доматен разсад у дома за оранжерии и открити площи. Въпреки това, всички те имат една цел - да отглеждат разсад силни и продуктивни.

Процесът на отглеждане на разсад може да се раздели на няколко етапа:

 • подготовка на семена;
 • proklov;
 • засяване;
 • фехтовка;
 • разсаждане на открито или в оранжерия.

Подготовка на семена

Закупувайки семена в магазина, понякога може да видите, че семето има оцветяване. Някои семена са покрити със специален състав, който включва микроелементи и фунгицидни препарати. Такива семена имат многоцветна обвивка и вече не изискват допълнително накисване, освен това такова накисване е дори вредно, тъй като ще измие микроелементите.

Нещо подобно предполага китайския начин на отглеждане на разсад от домати, методът на отглеждане на домати на Терехини. При този метод семената се накисват в суспензия, която се приготвя от:

 • топла вода - 1л;
 • пепел - 2 супени лъжици. лъжица.

Семената се държат в суспензия за 3 часа и след това се прехвърлят в разтвор, който има фунгицидни свойства:

 • вода - 1 л;
 • калиев перманганат - 1 g.

След това терехините препоръчват семената да се поставят в разтвор на Апин за една нощ, а след това в хладилник за един ден, привидно за гасене. Но сега можете да започнете да сеете.

Методи за засяване

Всички възможни и изпитани методи на посевните семена могат да се разделят на:

 • почва (сеитба в земята);
 1. разсад за гмуркане;
 2. без гмуркане.
 • без почва (в охлюви, памперси, тоалетна хартия).

Вижте също: Сортове домати от сибирската селекция със снимка и описание

Засяване в земята

За избрания метод на култивиране зависи и съдът, в който ще се отглежда. Ако се избере методът без бране, това означава, че всяко отделно семе трябва да има свое собствено „жилище“, а този домат ще расте в него до момента, в който е засаден на открито или в оранжерия.

Групов метод

Избрана е кутия с височина 10–15 см. Тя се пълни със смляна смес, уплътнена, семената се поставят на земята с разстояние 5х5 см, покрити с пръст, покрити с фолио и поставени за покълване.

Контра!

Не можете да сгъстите културите, ако не планирате да отглеждате растения.

Ако има много разновидности, е възможно да се вземе контейнер, кутия, саксия за всеки поотделно, или да се раздели кутията на пространства чрез поставяне на предварителни етикети.

Ако се предполага разсаждане, то културите могат да се извършват върху много дебели. Разстоянието от 1х1 см е съвсем достатъчно, защото доматите ще останат в този капацитет за много кратко време.

Индивидуален метод

Този метод включва използването на отделна саксия, пластмасова чаша, нарязана от хартия чаша, вестник, пластмасово фолио за всяко семе, торфен разсад, т.е. всичко, което ще позволи на кореновата система да се развива самостоятелно и индивидуално.

Опитните производители започват процеса на отглеждане от малки чаши с капацитет от 50 g (пластмасови чаши). Когато разсадът расте и овладее земната буца, те правят прехвърлянето в чаши с капацитет от 200 грама, и по-нататък, ако растението го изисква в 0,5 л чаши.

За отглеждането на разсад, занаятчиите използват всичко, което могат, мляко и торбички за сок, използвани чаши и нарязани бутилки, пластмасови опаковки, направени от заквасена сметана, майонеза и кисело мляко, като цяло, всичко, което може да се използва.

Както се оказа, разсад от домати в черупката на яйцата също са възможни. Когато използвате яйца, черупката е счупена много внимателно, така че по-голямата част от нея е възможно най-пълна. На дъното се прави малка дупка с шило, за да се източи водата, да се излее в почвата и да се сее семето. Черупката е поставена в хартиена или пластмасова тарелка от под яйцата и разсадът се отглежда там. Този метод предвижда засаждане заедно с черупката, без да го унищожава.

Препоръка!

Този, който вече е успял да използва засаждането с черупка, осъзнал, че черупката не е в състояние да се разложи в един сезон, така че при засаждането е необходимо да се наруши целостта му (факел), или да се даде предимство на друг метод поради факта, че кореновата система в черупката на пилешки яйца. тясно, и щраус скъпо.

Вижте също: Домати "Интуиция": ревюта, снимки, доходност

Торфени таблетки

Що се отнася до торфените таблетки, този метод е много добър, но всяко засадено растение ще увеличи цената му с цената на таблетката, а ако имате нужда от много разсад, то инвестицията няма да бъде малка.

В интерес на истината трябва да се отбележи, че торфените таблетки са просто универсални за отглеждане на семена от домати. Съставът им е балансиран и има всички необходими хранителни вещества за приятелски старт, от който понякога зависи и плодните.

С помощта на торфени таблетки няма нужда от чаши и други контейнери, обаче е необходима огромна стойка, където ще се инсталират торфени таблетки, което налага свой собствен отпечатък. Въпреки че хората успяха в това и решиха да използват същите торби за мляко, само се разпростряха и нарязват. В курса са пластмасови капаци от торти, контейнери, судочки и всичко, което може да се адаптира.

Удобството на торфените таблетки се състои в това, че с тях се засаждат, а земните буци не се нарушават и времето не се изразходва за изваждане на контейнери и изтласкване на разсад.

Пасящи пелени

Не толкова отдавна, градинари заловен вълна от "охлюви" и "пелени". Много от тях вече са успели да се опитат да имат собствено мнение по този въпрос. Някои го харесаха, а други се връщаха към традиционните методи за отглеждане на разсад.

Разсадът в памперси от филма се отглежда с незаменим гмуркане, защото количеството на почвата, което може да побере „пелената” е много малко и развитието на кореновата система в него не е възможно.

От полиетиленово фолио се нарязват и разпръскват ленти с ширина 20 см на масата. Към централната част се нанася почвена смес със слой 1 см, уплътнена, а семената на доматите лежат отгоре с разстояние 2-3 см. Отгоре семената се покриват със слой 1-1,5 см. Долният край на филма се навива и всичко се навива. Тази „градина” се поставя в контейнер, излива се от спрей-бутилка и се изпраща на топло място за покълване.

Веднага щом се появят първите издънки, към вътрешната страна на ушната мида се добавя почвена смес и се поставя върху най-лекия перваз или под фито лампата.

Отглеждането се извършва преди появата на първия истински лист. След това пелената се разгъва, а разсадът - в отделните чаши.

Съвет!

Може би методът е добър, това не е ясно защо такива трудности, каква е разликата между този метод и простото засяване на семена в саксия, последвано от бране?

Засяване без почва

Отглеждане на разсад в "охлюви" е, че семената са изложени и сгънати от охлюв, а след това покълва. За да направите това, е необходимо предварително да нарязвате пластмасови ленти, сложете слой тоалетна хартия, да го намокрите и разпръснете семената с разстояние 1 см, отстъпвайки от ръба 1-1,5 см. Ширината на лентата е 10-12 см.Всичко това се навива и се поставя в контейнер с вода, изляна на дъното. Поставете пластмасова торба и поставете на топло място, за да покълнат.

Семената покълват и кълновете достигат светлината. Веднага щом се появят два истински листа, е необходимо да продължите с бране. Охлювите се разгръщат и има такъв модел, че разсадът в тоалетна хартия без почва се простира до неузнаваемост. При гмуркане, той трябва да бъде засаден в хранителната почва на листата на лехите и след това внимателно да се грижи.

В този метод, разсадът растат само поради водата и хранителните вещества на семената, естествено, той е тънък и слаб, затова не всички зеленчукови производители са одобрили този метод. Методът също не носи значителни икономии в пространството, времето и енергията.

Вижте също: Домат "Мазарин": характеристики и описание на сорта, ревюта

Икономичен метод - ниско разпространение

Опитните производители на зеленчуци отдавна са изоставили сортовите домати. Отдавна е доказано, че доходността, устойчивостта, рентабилността на хибридите са по-високи, а цената на семената е по-висока.

Ако има нужда от голям брой разсад, а цената на семената е висока, можете да увеличите добива на разсад от едно семе.

купуване хибрид скъпи семена, обикновено се обработват и не изискват допълнителни манипулации. Извършва се засяването в земята и отглеждането на разсад до ниво от 20 см. Следващите отвори се отрязват над първата двойка истински листа. Върхът на рязането се потапя в корен прах (в някои разновидности и хибриди, и без него, рязането дава корени добре, а някои са твърди) и се поставя в съд с вода. "Пъзът", в който се отрязва дръжката, продължава да расте и произвежда два медала от вътрешностите и стъблото се корени в почвата.

Освен това, когато доведените деца растат, те също могат да бъдат отрязани и вкоренени, а майчиният „пън“ ще продължи да произвежда доведени деца.

Така от едно семе е възможно да се вземат до 10 разсад, които ще започнат да дават плодове по-рано от тези, отглеждани на собствените си корени.

Разгледаните методи могат да бъдат подобрени до безкрайност, да се комбинират, да се добавят нещо от вашето собствено, да се възстановят и ревизират, докато се избере метод, който ви подхожда точно според вашите специфични условия. Няма смисъл да се отказваме от експериментирането, но във всеки случай е необходимо да направим заключение и да помислим за факта, че печелим.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 оценки, средно: 3,20 от 5)
Зарежда се ...
Начини за отглеждане на доматен разсад у дома за оранжерии и открити площиНачини за отглеждане на доматен разсад у дома за оранжерии и открити площи

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания