меню

Съвети 20.05.2019

Тайните на рохкава и плодородна почва

плодородна почва

Видът и съставът на почвите пряко засягат качеството и количеството на произведената култура, декоративни растения и тяхното здраве. За да направите почвата хлабава и плодородна, трябва да се хранят и мулчират леглата по време на вегетация. Но първо е необходимо да се определи какъв вид почва състав в градината. Това ще помогне за точното определяне на вида на хранителните смеси, мулчирането, а след това тежката почва ще се превърне в мека.

Необходимостта от определяне на вида, състава на почвата

Плодородието на почвата е гаранция за добър растеж, добро здраве на растенията, от които ще бъде възможно да се събират добри култури в бъдеще или, в случай на декоративни растения, да се получи буйно цъфтене, гъста зеленина. Торове, изпъкнали с бакпулвер, ще помогнат да се обогати почвата, да я направи въздушно-водопропусклива. За да изберете правилния тип на последното, трябва да определите вида на почвата, нейния състав. Има два начина за решаване на проблема:

  1. Вземете земя в агролаборатория.
  2. Независимо проучване на механичната структура.

Първият метод дава безспорен резултат, но не е достъпен навсякъде и е скъп. Вторият няма да отговаря на въпроси за недостига или излишъка на хранителни макро-, микроелементи, но ще позволи да се определи структурата на почвата. Земята се овлажнява с вода, те образуват топка от нея. Ако фигурата се разпадне, почвата е лека, ако успеете да оформите някакъв вид въже, дори „да го завъртите в пръстен“ е тежка.

Как и как да се подобри трошливостта, плодородието на тежка почва

Да се ​​осигури въздух и вода пропусклива структура на почвата с помощта на органични вещества. Това е по-достъпни не само за цената: можете да го подготвите сами, компост тор в присъствието на животни, сеят зелени торове, правят мулч от косена трева.

пясък

Натурален бакпулвер. За подобряване на структурата на почвата се прави груб речен пясък в размер на 20 кг на 1 м2 глинеста почва. Тя се разпределя равномерно по повърхността на леглата и след това се изкопава до дълбочината на лопатата, която е 20-25 см. Ако почвата е алкална, можете да добавите торф. Последният кисел земята - използвайте го с повишено внимание.

За ваша информация!

Ако почвата е безплодна, се добавя допълнителен хумус, тъй като високото съдържание на пясък ще направи земята още по-бедна.

Green тор

Зеленият тор е важен компонент за подобряване и поддържане на трошливостта и плодородието на земята. Поддържащите органичното земеделие осигуряват тези показатели чрез сеитба зелено торене, Последните са бобови растения (лупин, фий, грах, люцерна). На техните мощни корени са възли, които концентрират азота, улавяйки и свързвайки го от въздуха. Благодарение на силата на кореновата система почвата не само е обогатена с важен макроелемент, но и се разхлабва: добре аерирана.

тор

Органичните вещества под формата на жизнени резултати от животните на животните са източник на всички макроелементи, необходими за развитието на растенията: азот, фосфор, калий. Натоянието връща плодородието. В градината се използва главно крава, защото е по-малко агресивна в сравнение с прасето, в която концентрацията на азот е още по-висока. Най-добре е да се внесе изгнила тор в размер на 2 кг / м2.Това може да се направи през есента при копаенето, както и преди пролетната сеитба.

За ваша информация!

Пресният оборски тор съдържа висока концентрация на азот - той може да изгори насаждения. Използвайте го само по време на есенна подготовка Почва за следващия сезон (5 месеца преди полевата работа), само опитни фермери.

Косене на трева за мулчиране

Вид бавен тор. На тежки почви, използвани от началото на лятото до късна есен: когато се използват през пролетта, леглата ще се затоплят бавно и няма да имат време да изсъхнат за сеитба. Целите, които градинарят може да постигне с този метод:

  1. Дайте на леглата разхлабеност, мекота.
  2. Запазвайте влагата чрез намаляване на изпарението.
  3. Осигурете непрекъснато подаване поради постепенно разграждане.

Поставете сламата между леглата и в близкия кръг на растенията със слой от 10 см. По правило около 20 м2 се изразходват около 1 бала слама. Мулчът трябва да бъде оставен да прекара зимата на леглата. Приемането за разхлабване на тежки почви се повтаря постоянно. Първите резултати могат да се видят само за 3-4 години, в зависимост от състоянието на земята.

Дори и с тежка почва в градината, можете да постигнете високи добиви. Основното нещо е постоянно да се поддържа ронливостта на почвената структура и плодородието.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
плодородна почваплодородна почва

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания