меню

Съвети 6.05.2019

Мини-оранжерия за разсад: всичко гениално е лесно!

оранжерия за разсад

Пластмасовите прозрачни бутилки с голям капацитет, заедно с транспортирането и съхранението на вода в тях, са широко използвани в ежедневието и в задния двор на предприемчивия руски собственик. През зимния период всеки, който консумира закупена вода, натрупва от 2 до 10 броя такива контейнери, след което използва празния контейнер в ежедневието и в градината. Той служи не само като материал за различни градински и градински занаяти, но се използва и за отглеждане на разсад от зеленчуци.

Мини оранжерия

Мини-оранжерии от прозрачни пластмасови контейнери, използвани в два случая:

 • сеят семена при засаждане;
 • те затварят разсада, засаден в земята, отвивайки капака за достъп до въздуха и регулирайки температурата в бутилката.

В първия случай оранжериите се извършват по няколко начина:

 1. При първия метод контейнерът се нарязва наполовина, земята се изсипва в долната част, полива се и се засяват в нея семена, покрити с горната част с капак, който трябва да се отвива от време на време, за да се получи излишък от конденз и въздухът попада в импровизираната оранжерия. Когато се появят кълнове, горната част се отстранява и разсадът се отглежда в долната част на резервоара, докато се постави в земята.
 2. Във втория случай пластмасовият контейнер се поставя на масата отстрани и отворът се отрязва от горната страна на трите страни, без да докосва четвъртия. Тази врата ви позволява да се излее в земята, да се засаждат семена и да се затвори оранжерията, когато е студено. Ако отворен капак се отвори, можете да го затегнете с лента.
 3. В третия случай контейнерът се нарязва на половина по дължина и се покрива с контейнер със засадени семена.

Засаждане на семена в земята под пластмасова бутилка

Подготовката за засаждане през есента се покрива с черен материал в продължение на няколко дни, така че земята да се загрее добре. След това посейте семената на зелето, краставиците, доматите и затворете върха на пет-литров прозрачен пластмасов контейнер с отрязано дъно. Веднага щом семената излязат, капакът на него се отваря от време на време, като дава въздушен достъп вътре.

Защита от замръзване

Втората употреба на бутилки в градината е да се защитят новозасадените разсад от неблагоприятни метеорологични условия. Отглежданите растения се трансплантират на мястото на постоянен растеж, затваряйки всяко кълнове с пластмасова бутилка, за да я спасят от нощните студове.

Съвет!

Ако пластмасова бутилка се напълни с вода и се постави в малка оранжерия, тя се нагрява за един ден, а през нощта се охлажда и отделя топлина на близките растения, като по този начин ги спестява от възможна хипотермия.

Предимствата на използването на пластмасови бутилки

Засаждане под пластмасови бутилки семена на градински растения, като например зеле и краставици, спестява:

 • от прекомерно разтягане, което винаги се случва при отглеждане на разсад по прозорците;
 • те не заемат място на первази;
 • по прозорците няма земя и мръсотия.

Основните предимства на използването на този материал включват:

 • ниска цена;
 • наличност на материали;
 • трайност, те могат да се използват в продължение на няколко години;
 • възможност за регулиране на температурата и подаването на въздух с помощта на капака;
 • тяхното използване на обекти спестява депа за отпадъци от ненужни отпадъци.

Тъй като тези бутилки са на разположение в почти всяко семейство, правенето на мини-оранжерия от тях не е трудно, и ако имате малки площадки за кацане, можете да направите без оранжерии и оранжерии. Но има малък нюанс: в горещо време, растения в такива оранжерии може да изгори, така че когато се появи топло време, те трябва да бъдат отстранени.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
оранжерия за разсадоранжерия за разсад

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания