меню

Структури и съоръжения 7.11.2018

Коя мини оранжерия е по-добра?

оранжерия в страната

Отглеждане на разсад не е лесно. Растенията се нуждаят от подходящ микроклимат, за да растат и да се развиват бързо. Ето защо градинарите инсталират мини-оранжерии на парцелите си.

Съществуват различни видове такива проекти. Тъй като фантазията на занаятчиите е неограничена, можете да направите проста структура по своему. За това се нуждаем и от разумни, и от импровизирани средства. Ако трябва да направите силен продукт за външен монтаж, може да се нуждаете от поликарбонат или агрофибър.

Защо имаме нужда от мини-оранжерия

Мини-оранжерия е необходима не само за градината или вилата, но и в апартамента. Може да се засаждат причудливи и термофилни растения. Такава структура има няколко очевидни предимства:

 • защита от вятър, течение и дъжд;
 • оптимален микроклимат;
 • разсад постепенно се привикват към условията на улицата;
 • удобно е да се грижите за растенията;
 • лесен монтаж

Често се случва, че малка площ от обекта не позволява поставянето на пълноценна оранжерия върху нея. В малка зона можете да инсталирате компактна и практична мини-оранжерия. Рано или късно, порасналите разсад ще трябва да бъдат трансплантирани в условия на открит терен, но оранжерията винаги ще стане удобен дом за други растения (зеленина, моркови, цвекло, цветя). Те не се нуждаят от голямо пространство: те се чувстват чудесно в мини-оранжерията.

Това е интересно!

Компактна оранжерия се побира на лоджия и дори на перваза на прозореца.

Вижте също:

Оранжерии и оранжерии - каква е разликата?

Отговорете на въпроса каква е разликата между оранжерия (стационарна) и оранжерия (сезонна), възможно е само след разглеждане ...

Сортове мини-оранжерии

Има много разновидности на мини-оранжерии. Те могат да имат различни форми и размери.

Мини-оранжерия у дома

Като правило, тя се поставя на перваза на прозореца, и културите започват да растат в началото на пролетта. Някои растения се засяват през зимата. Основната цел на приложението е да се ускори развитието на растенията, така че те да могат да бъдат засадени в открита почва през пролетта или лятото.

На външен вид домашните структури не се различават от уличните, с изключение на размерите. Много популярни редуцирани копия на улични модели на дъгата. Има оранжерии, състоящи се от няколко нива или етажа. Като прост вариант, използвайте обичайните дървени кутии, покрити с филм от полиетилен.

Преносима конструкция на борда

Това е дървена кутия без дъно, но с капак от фолио или стъкло. Кутията може да се премести навсякъде по всяко време. Използва се, когато пролетните студове застрашават посевите, засадени в земята. В улицата преносими парникови добре вкоренени зеленчуци, плодове и цветя.

Дълбока или белгийска оранжерия

За да създадете белгийска оранжерия, ще трябва да копаете окоп и да укрепите стените му с лента. В траншеята извади леглото с плодородна земя. Дизайнът е покрит с капак. Материалът за него е филм или поликарбонат.Плодородната почва е идеален топлоизолатор, но ако е необходимо, можете допълнително да затоплите сградата с биогориво.

Съвет!

Белгийските оранжерии най-често се правят с покривни покрития. Това спестява място на сайта.

Мини-оранжерия "Пеперуда"

Моделът "Butterfly" получи името си поради конструктивните особености на клапаните. Ако и двете са напълно отворени, структурата става като пеперуда с отворени крила. Тъй като оранжерията остава отворена от двете страни, това осигурява лесен достъп до растенията по всяко време. Размерът на "Butterfly" може да бъде всеки, но най-вече е привлекателна малки по размер структури.

Оранжерия "Охлюв" или "Хлебница"

Тази оранжерия точно повтаря дизайна на истинска житница. Неговият полукръгъл затвор напълно се повдига. В същото време тя се движи зад неподвижната част на полукръглия покрив. Удобно е да се грижите за растенията, а строителството не заема много място.

Оранжерии с балкон (рафт)

За производството на "рафт" парникови с помощта на стар шкаф или багажник. В шкафа те свалят стената отзад, а получената празна част се затяга с полиетилен. Предната врата е оборудвана с врата, която често изглежда като обикновен филм. Вратата се фиксира с летва или магнити. Такава оранжерия прилича на витрина. Тя е прозрачна и ви позволява постоянно да наблюдавате растенията. Тя може да отглежда зеленчуци и зеленчуци през цялата година.

Стена мини-оранжерия

Той винаги се намира в близост до стената на къщата или жилищната сграда. Оранжерията е компактна и може да бъде отличен изход, когато лятната вила е съвсем малка и е невъзможно да се постави дори малка „пеперуда”. Този дизайн има навес. Тя ще трябва редовно да почиства снега.

Важно е!

За мини-оранжерия стената трябва да изберете южната стена на къщата, така че растенията да получат достатъчно топлина и светлина.

Пластмасови бутилки мини оранжерия

Можете да направите няколко мини-оранжерии от обикновени бутилки, ако не искате да купувате дървени кутии и да се забърквате с пластмасова обвивка. Ще ви трябва бутилка пластмаса с капацитет 2 литра. В него се изрязва правоъгълна дупка. Получената врата е извита, след това бутилката се пълни с пръст и семената на растенията се засаждат в контейнер. Вратата на оранжерията трябва да бъде плътно затворена, закрепвайки лентата. Веднага след като семената покълнат, можете да започнете проветряване, така че растенията да получат повече кислород.

Мини-оранжерия от стара бъчва или кутия

Не изхвърляйте стара кутия или варел. От тях можете да направите страхотна класическа форма на оранжерия. За да направите това, няколко дупки се режат в цевта или кутията. Отворите трябва да бъдат направени така, че да е удобно да се грижат за разсад. След като дупките са готови, отгоре е прикрепен дебел материал под формата на брезент или двоен полиетилен. За закрепване ще има достатъчно четири винта. По-добре е да се използва брезент, защото полиетиленът ще се износва бързо поради вятъра.

Прозорци с мини-оранжерия

Това е тежка конструкция, така че трябва да изградите основа за това. Рамките преди монтажа трябва да бъдат внимателно подготвени. Те се почистват от стара боя и се покриват с петна или ленено масло. За производството на рамката се нуждаят от една стойка и две ленти - долната и горната. Подът е по-добре да се направи бетон, със слой от хидроизолация, а покривът - фронтон. Въпреки някои трудности, предимството на един продукт от дограмата е, че основните му елементи могат да се получат безплатно.

Съвет!

Рамките трябва да бъдат подбрани по един и същ размер и форма, в противен случай ще бъде трудно да ги прикрепите по време на монтаж.

Материали за производство

При изграждането на обикновена мини-оранжерия, използваща такива материали:

 • пластмаса;
 • метален профил;
 • дърво;
 • полиетиленово фолио;
 • поликарбонатни листове;
 • agrovoloknom;
 • стъкло.

За сводести оранжерии се нуждаят от гъвкава рамка. Дъгите на рамката са изработени от пластмаса или метал.Сред градинарите има занаятчии, които успяват да направят полукръгла рамка от дърво.

Дървото изглежда много красиво, но е склонно към гниене. Металът или пластмасата изглеждат по-прозаични, но са по-практични. Недостатъците им са, че пластмасата се огъва, а металът е подложен на корозия. Когато се използва метал, ситуацията може да бъде коригирана: третирайте с антикорозионен агент и го боядисайте. За разлика от метала, пластмасата не е податлива на корозия, но е по-крехка и струва много по-малко. Най-често дървото се използва за направата на кутия за преносими модели.

Това е интересно!

Когато инсталирате пълноправен оранжерия с метална рамка, ще ви трябва заваръчна машина. За рамката на мини-парник заваряване не е необходимо. Елементи от метал се огъват и залепват в земята.

Сега трябва да разберете материалите, които се използват за покритие. Агрофибърът е добър материал. Той предава светлина и създава добър микроклимат в оранжерия. Agrofibre е много плътен и порест, има способността да премине влагата и да запази топлината вътре. Материалът се измива лесно, а ако се съхранява внимателно, ще служи много години.

Често в градините можете да видите оранжерии, покрити с полиетилен с различна дебелина. Филмът е лесен за използване. Създава микроклимат за растенията не по-лошо от други материали, но не може да се нарече траен. При лоши метеорологични условия, особено когато вятърът е силен, той се разбива бързо, така че трябва да се сменя на всеки два до три сезона.

поликарбонат - материал, който много градинари харесват. Тя е лека и издръжлива. Можете да ги покриете с малка оранжерия и пълноценна оранжерия. Удоволствие е да се работи с поликарбонат: лесно се реже и обработва. Може да се даде всякаква желана форма. Продуктите от него изглеждат красиви и спретнати.

Вижте също:

Оранжерия от това, което беше

Всеки уважаващ себе си производител има оранжерия. Някои купуват завършен дизайн, други предпочитат да направят своя собствена ...

Стъклото е красив, но много крехък материал. Оранжерия, облицована със стъкло, ще служи дълго време, но тъй като това е компактен дизайн, по-добре е да не се харчи толкова много енергия, а да се направи поликарбонатна подплата. Работата със стъкло изисква опит и умения, които не всеки домашен майстор има.

В зависимост от вида на конструкцията на мини-оранжерия, опитни градинари препоръчват:

 • поликарбонат - за облицоване на "пеперуда" и "житница";
 • агрофибър - за други оранжерии;
 • пластмасово фолио - за домашни конструкции.
Препоръка!

Стъкло е най-добре да се използва за изграждане на голяма оранжерия с инсталация за отопление.

Производство на оранжерии с различен дизайн

Най-лесният вариант е оранжерия без рамка. Необходимо е да се покрие леглото с агрофибър или пластмасово фолио. За да направите това, покрийте земята с материал и фиксирайте ръбовете му с камъни или тухли. Строителството изглежда примитивно, но ако мислите добре за неговото укрепване, то ще бъде пълноценна оранжерия - с необходимия микроклимат за отглеждане на разсад.

Аркиран дизайн отнема повече време. За производството на сгради арката или тунела трябва да изпълнят няколко стъпки:

 • закупуване на тръби от пластмаса или метал;
 • направи три или четири дъги с еднакъв размер;
 • поставете ги на същото разстояние един от друг (приблизително 40 cm);
 • при монтиране, изкопайте краищата на дъгите в земята на дълбочина 30 cm;
 • фиксира дъгата в горната точка с телена или дървена релса;
 • покриване на рамката с филм;
 • фиксира полиетилена от едната страна (с жични или пластмасови скоби);
 • завийте релсата от другата страна на фолиото (за да преобърнете полиетилена по време на отварянето на вратата).

Остава да затворите краищата с парчета полиетилен и да фиксирате дизайна с тухли или камъни.

Преносима оранжерия, изработена от поликарбонат или стъкло, също може да бъде направена самостоятелно.За да направите това, имате нужда от малко дърво, набор от винтове, няколко сенници и дръжка. Алгоритъмът на действията ще изглежда така:

 • направете рамката на типа скосена кутия;
 • направете дървена рамка с помощта на тънки пръти (за основата на капака);
 • поставете поликарбонат или стъкло в получената рамка;
 • прикрепете го към навесите (от другата страна на кутията, които ще бъдат по-високи);
 • вземете бара, направете опора за рамката;
 • направете кука (за удобство и допълнителна фиксация на капака).
Съвет!

Можете да направите преносима оранжерия напълно от поликарбонат. Това ще отнеме повече време, но продуктът ще бъде прозрачен и лек.

Възможности за проекти на мини-оранжерии са много. Ако има желание да се ангажират сериозно с отглеждането на градински култури, правенето на оранжерия може да се превърне в интересен и творчески процес. Можете да изградите надеждна и практична структура. В него растенията ще се развиват добре и ще се чувстват комфортно.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 1,50 от 5)
Зарежда се ...
оранжерия в странатаоранжерия в страната

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания