меню

Структури и съоръжения 5.11.2018

Клетъчен поликарбонат: от инсталация до поддръжка

Клетъчен поликарбонат за оранжерии

Висококачествен клетъчен поликарбонат за оранжерии и оранжерии - залог за дълготрайност на конструкцията. Поради физическите си характеристики материалът е по-добър от стъкло и филм. Има много предимства за материала.

Оценете ги ще бъде този, който няма да бърза да купуват. Отправната точка ще бъде техническа задача или списък от изисквания, които трябва да отговарят на оранжерията или оранжерията.

Видове клетъчен поликарбонат

В зависимост от структурата, полимерният материал е твърд и пчелна пита. В първия случай става дума за по-малко издръжлив материал, който се използва по време на пролетно-летния сезон. За работа в студени условия и висока влажност, твърдият поликарбонат не е подходящ. Клетъчен тип се идентифицира чрез характерни ребра за втвърдяване. Ако направите напречно сечение, така наречените зърна стават видими. Те придават на материала повишено ниво на сила.

Укрепващите елементи позволяват монтаж под прав ъгъл на повърхността или наклоняване. Шумът и топлоизолационните свойства на клетъчния поликарбонат се обясняват с присъствието вътре в специалните клетки, в които се натрупва въздух. Вторият тип класификация се основава на степента на издръжливост на покритието. Например, “2Н” е двуслоен материал, вътре в който има пчелни пити с правоъгълна форма. Дебелината му варира от 0,4 до 1 cm.

Важно е!

Броят на слоевете се избира, като се вземат предвид климатичните особености на района. “2H” е подходящ за сезонна употреба в европейската част на страната, а “5H” е подходящ за целогодишно ползване в по-суров климат.

Предимства на клетъчния поликарбонат

Гарантираният живот на материала - 20 години, при спазване на правилата за грижа. Второто предимство е, че клетъчният поликарбонат е 200 пъти по-силен от силикатно стъкло, като е 6 пъти по-лек. Списъкът с предимствата на материала продължава следните факти:

 • минимално ниво на натоварване върху основата;
 • нивото на пропускане на светлина варира от 85 до 88%;
 • полимерният материал разпръсква слънчевата светлина;
 • блокира опасната UV радиация;
 • добро ниво на топлоизолация;
 • повишено ниво на устойчивост на материалите към валежи;
 • работна температура: -40 ... + 120C.

Характеристиките на листа са посочени върху опаковката. Ако няма такива, тогава те отказват да купят.

Материални недостатъци

В допълнение към положителните страни, покритието има редица "минуси". Отваря списък със слаба устойчивост на преки и силни механични напрежения. Списъкът с недостатъците ще продължи фактите, изброени по-долу:

 • прекомерната прозрачност е типична за евтини материали;
 • значително количество топлинна междина - колкото по-често настъпват температурните колебания, толкова по-активно материалът се свива и разширява;
 • прекомерна отразяваща способност.

Последният "минус" е по-забележим в случаите, когато дъговият тип строителство доминира в оранжерията. Намира се в зеленината ще получи минимум слънчева светлина.

Изберете цвят и дебелина

За оранжерия или оранжерия подходяща клетъчна или, както се нарича, клетъчен поликарбонат. Дебелината му се избира, като се вземат предвид климатичните характеристики на района и ботаническите особености на култивираните зелени площи. Ботаниците препоръчват да се обърне внимание на редица допълнителни критерии:

 • месечни валежи;
 • максимална скорост на вятъра;
 • вида на използваната боя;
 • стъпка на сандъка;
 • тип строителство на оранжерия.

За сезонно ползване през пролетта и лятото подходящи листа, дебелината на които е 3,5-4 мм. Ако оранжерията работи за 12 месеца, тогава е по-добре да закупите клетъчен поликарбонат, който е с дебелина 7-8 мм. Цветът на клетъчния поликарбонат се избира, като се има предвид максималното t в региона. Първото място разделя оранжево и червено оцветяване, което активно абсорбира опасни UV. Втората линия е взета от прозрачен тип, който ще осигури естествено осветление.

Практически съвети за избор

Поликарбонатни листове с различна дебелина са в продажба. Колкото по-голям е, толкова по-голям е ъгълът на огъване.

Тип поликарбонат Дебелина (мм) Препоръчителен радиус на огъване (мм)
Единична камера 4 700
6 1000
8 1400
10 1750
двукамарен 16 2700
засили 4 910
6 1400
куадро 25 4400

При избора на дебелина на листа се набляга на максималното количество валежи, които попадат в района и максималната скорост на вятъра.

Оферти от различни производители

Магазинът предлага евтини и трайни поликарбонатни листове. За пролет-лято използване е подходящ евтин вариант, а за постоянно - по-дебел и по-скъп. Минималната цена е 2400 рубли, а горният бар е 10 хиляди.

компания описание
козирка Това е скъпо. Материалът е доста труден за грижа.
Plastilux Тя ще струва 1 лист в диапазона от 4 - 5 хиляди. Гарантираният срок на експлоатация е 10 години.
Italon Това е евтино. Покритието е подходящо за сезонна употреба.
"Актуал" За 1 лист трябва да платите до 3500 рубли. Тя ще продължи 5-7 години.
"Polygal" Характеризира се с висока степен на твърдост. Гарантираният срок на експлоатация е 15 години.
Carboglass Предлага чаршафи, чиято дебелина е 6 м, и размери - 2,1 х 6 м. Покритието е предназначено за работа в умерен климат.

Трябва да закупите материал, произведен в страни с повече или по-малко сходен климат. В противен случай съществува риск от загуба на културата.

Важно е!

Някои производители предлагат поликарбонат на пазара с маркиращата светлина. Листовете са по-тънки и нямат защитен слой. От такава покупка трябва да бъде изоставена, в противен случай след 3-4 месеца ще трябва да направите повторен ремонт на оранжерията или оранжерията.

Как да определим качеството

Производителите по всякакъв начин възхваляват стоките, но купувачът не трябва да губи бдителност. Преди да си купите, обърнете внимание на характеристиките на повърхността. Не трябва да има механични повреди. Второто предупреждение е, че дори и при наличието на незначителни зони, където материалът се ексфолира, покупката трябва да бъде изоставена. Списъкът с препоръки ще продължи описаните по-долу подробности:

 • оребрените ребра (дори не са разположени) не са допустими;
 • трябва да откажете да закупите листове без UV защита;
 • ако в магазина са изложени на ребрата, тогава покупката трябва да бъде изоставена.

Последната точка заслужава специално внимание. Дори листът, който първоначално има отлични характеристики, ще стане неизползваем, ако се съхранява неправилно.

Правила за рязане

За работа ви е необходим нож за строителство. Ако не е под ръка, вземете електрически пъзел или папка с малки зъби. Ако трябва да работите с тънки листове от поликарбонат, тогава те се поставят върху лист от дебел картон. До десетина листа поликарбонат се поставят върху него за последващо рязане. Процедурата е следната:

 • премахване на чужди тела;
 • извършва оформлението на листа с маркер и линийка;
 • поставя се под двете части на изрязания лист на дъската - 4x10x220 cm;
 • използването на "мелница" е разрешено само в случаите, когато рязането се извършва на равна линия;
 • за фигурен разрез подходящ канцеларски нож;
 • ако се нарязва лист с ламинирана повърхност, той се поставя с лицето нагоре.

Последният етап е раздуване на всички шевове и пити със сгъстен въздух.

Вижте също:

Събираме оранжерии от дъги

Оранжериите, събрани от дъгите и платна от покриващ материал, са широко разпространени в почти всички…

Основни правила за инсталиране

По време на монтажа трябва да се уверите, че усилващите елементи са разположени строго вертикално. В противен случай между листовете се натрупва конденз. Второто правило - огъването се извършва строго според радиуса, препоръчан от производителя. "Самодейност" ще доведе до отслабване на носещите характеристики на структурата. Други правила за експлоатацията на материала са следните:

 • преди монтажа на панелите, краищата са запечатани - за работа е необходима самозалепваща се лента;
 • директен монтаж се извършва с помощта на поликарбонатен профил;
 • фиксирането се извършва с помощта на самонарязващи винтове, оборудвани с термични шайби;
 • веднага щом инсталацията приключи, отстранете защитното фолио.
Важно е!

Редовна грижа - залог за дълготрайност на материала. Отстранете праха и другите видове замърсявания само с мека кърпа. Допуска се използването на гъба. Като единствено възможно почистващо средство използвайте топла сапунена вода.

Използването на клетъчен поликарбонат за изграждане на оранжерии и оранжерии поради своята издръжливост. С относително ниска цена градинарят получава защита от ултравиолетовите лъчи и капризите на природата. Градинарят отчита климатичните особености на региона. Колкото по-капризно е времето, толкова по-дебел трябва да бъде листът. Поликарбонатът е непретенциозен в грижата, така че не се безпокоят.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Клетъчен поликарбонат за оранжерииКлетъчен поликарбонат за оранжерии

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания