меню

Структури и съоръжения 5.11.2018

Оранжерии и оранжерии - каква е разликата?

Отговорете на въпроса каква е разликата между оранжерия (стационарна) и оранжерия (сезонна), възможно е само след като се вземат предвид характеристиките на двете структури.

Стационарна конструкция, издигната от трайни материали. По избор инсталирайте отоплителната система. Той, между другото, не е в оранжерии. Основната цел на оранжерията е да се осигури предварително засаждане на млади разсад.

Исторически фон

В някои региони хората са били в постоянно търсене на ефективно средство за защита на разтоварванията от природата. Временно решение беше оранжерията. Първите проекти бяха прости. Те се състоят от пръчки и опънат филм. Единственият източник на топлина беше слънчевата светлина. Изгорял конски тор стана допълнителен топлогенератор, върху който бяха засадени разсад. С течение на времето хората усвоили нови материали, като например стъклени рамки. Те започнаха да се използват за допълнителни оранжерии за подслон.

Оранжериите се считат за логично продължение на сезонни проекти. Градинарите търсеха по-ефективен начин да защитят насажденията през четирите пори на годината. Исторически, първата форма на оранжерията се е превърнала в оранжерия. През XVI век. растеше само екзотични зелени площи. Французите са добавили оранжерии към пещната отоплителна система. Няколко години по-късно оранжериите станаха устойчиви на сняг, вятър и дъжд.

 Съвет!

Възможно е да се намали масата с въвеждането на поликарбонат и спанбонд.

Основни различия на 2 дизайна

Между двете конструкции погрешно са поставили знака "=". И двата проекта се използват за различни цели.

парник парник
Сезонен режим на работа. Използвайте 365 дни в годината.
Базата не се изисква. Монтиран на предварително подготвена основа.
Дизайнът е изработен от леки материали. Стените са изработени от поликарбонат или друг траен материал.
Mobile. Позицията в пространството не може да се променя без предварително анализиране на структурата.
Използва се за предварителното разработване на разсад. Използва се за пълния цикъл на развитие на зеленина, защита на растението от прегряване.
Парен ефект поради пряка слънчева светлина. Парен ефектът се формира от отоплителната система.

Началната точка ще бъде крайната цел. Сезонното строителство е конструкция, чиято височина не надвишава 1,5 м. Инсталирането му е оправдано през пролетно-летния сезон. Вътре има млади кълнове.

Експлоатационни характеристики на оранжериите

От конструктивна гледна точка, оранжерията не позволява редовно да се получава бърз достъп до един обект. Ако градинарят планира да засади възрастни разсад, тогава изборът се прави в полза на монолитна оранжерия. Независимо от факта, че инсталирането на отоплителна система не е предвидено в сезонна сграда, то може да се използва за създаване на временен приют за зеленина. Става дума за ситуации, когато по време на пролетно-летния сезон внезапно се появиха краткотрайни втрисания.

Вижте също:

Есенна подготовка на оранжерията за отглеждане на домати

Оранжерия е контролирана от човека среда, ограничена от природни условия и от това как точно е тя ...

Технически характеристики на оранжерията

Параметрите на структурата се избират, като се вземат предвид физикохимичните характеристики на почвата.

Традиционна земя Защитени видове почви
Максималната височина на конструкцията ще бъде 2,5 m. Горният бар достига до 4-5 м.
Инвентарът и оборудването се съхраняват отделно. Отвътре задават място за градинско оборудване и машини.
Строителството е оправдано на голям парцел. Размерът на участъка няма значение.
Източникът на топлинна енергия е слънчевата светлина. Инсталирайте изкуствени източници на топлинна енергия.
Гардънър следи дълбочината на нагряване на почвата. Почвата се загрява чрез изгаряне на органична материя.
Процесът на строителство отнема много време и усилия. На сайта монтирана готова версия на оранжерията.

И в двата случая е важно да се организира технически правилна осветителна система. Първоначално производителят оценява действителното количество естествена светлина. Ако "слънцето" на сайта не е достатъчно, тогава няма да ви се наложи да мечтаете за добра реколта. Първият и най-лесен начин да излезете от тази ситуация е да подредите огледалото по периметъра. Те ще се разпространят в парниковите слънчеви лъчи.

 Съвет!

Вторият метод ще увеличи степента на осветяване дизайн - използването на фолио. Той е настроен така, че материалът да отразява слънчевата светлина.

Конструктивни характеристики

Намалете цената на оранжерията или оранжерията ще помогне на техническата задача. Това е проект, който отчита размера на бъдещата структура, продължителността на нейното използване, климатичните особености на региона. Изборът на един или друг вид оранжерия влияе върху бюджета. Например, обикновена версия на основата е изработена от дървен материал, а ако няма финансови ограничения, изберете блок или тухлена основа.

парник парник
Малка конструкция, оборудвана със странични парапети. Като основа се използва поцинковано желязо.
Тя има схема на покрив. Материалът за нея е прозрачен. С него градинарят ще осигури проникването на най-голямо количество слънчева светлина. Преди началото на строителството на основния блок основа блок или тухла. Начинаещите ще бъдат по-лесни за създаване на фундамент от дървен материал.
Липсва пода или основата. Дизайнът е потопен в земята. Дълбочината на потапяне е обратно пропорционална на дълбочината на замръзване на почвата. Дървесината е предварително обработена с ленено масло. Достатъчно 1 слой на приложение.
Процесът на поддържане на растенията не включва намирането на човек вътре. Създаването на фондация започва с изкопаване на изкоп. В него подреждат покриви и едва след това дървеният материал.
Фиксирането на рамката върху основата се извършва с помощта на метални ъгли.
Директното фиксиране на основата се извършва с помощта на винтове и пирони.
Към ъглите прикрепете други елементи на дизайна.
 Съвет!

Основната структурна разлика между оранжерия и дълготрайна сграда е способността й да издържа на външни физически влияния.

Силни и слаби страни

Производителите казват, че са разработили уникална опция. Опитните градинари настояват да не приемат думата ми за това. Независимо от марката, списъкът с предимства и недостатъци изглежда същият.

достойнство недостатъци
парник парник парник парник
Максимална честотна лента на слънчевата светлина. Лесен монтаж. Висока цена Непригоден за употреба при студено време.
Устойчивост на външни негативни влияния. Ниска цена Материалът е запалим. Повишен риск от разрушаване поради продължително механично напрежение.
Формата може да бъде всяка. За изграждане на подходящи материали под ръка. Инсталацията е човек с опит и знания. Липсата на слънчева светлина влияе неблагоприятно върху степента на съзряване на растението.
Гарантираният срок на експлоатация ще бъде 20+ години. Дизайнът се нуждае редовна поддръжка. Необходимо е да се отваря често за проветряване.
Поликарбонатни модели не е податлив на влага. При избора на материал за покрива внимателно се проверява способността му за предаване на светлина.

Работата на оранжерията и оранжерията зависи от правилния избор на материал и редовността на поддръжката.

Видове оранжерии

Оранжериите се класифицират според метода на монтиране на стационарни и преносими. Вторият параметър е нивото на дълбочина. Има грунтов и по-дълбок вид строителство. Последното е оправдано в области с минимална дълбочина на замръзване. Третият критерий, който се взема предвид при избора на сезонна конструкция, е покривният материал:

  • филм;
  • стъкло;
  • поликарбонат.

Филмът е най-достъпният и лесен за инсталиране. Можете също така да направите оранжерия от това, което беше.

Какъв материал да изберете за оранжерията

Най-евтиният вариант - филм, но не бързайте да избирате. Такива оранжерии не се различават по трайност. След няколко силни дъждове, проектът ще трябва да се промени. Нищо добро не може да се каже за изолационните характеристики на филмовите оранжерии. След няколко студа, културата ще умре. Градинари с опит препоръчват да се обърне внимание на стъклото. Материалът ще продължи дълго време. Основното нещо е редовното инспектиране и дребните ремонти. Преди да поставите стъклото, проверете дали дебелината му надвишава маркировката от 3 мм.

 Съвет!

Запечатайте стъклото, използвано с уплътнител.

Друг вариант материал за оранжерии - клетъчен поликарбонат. Тя ще издържи от -50 до + 50 С. Издръжливо покритие, което може да бъде оформено без загуба на товароносимост. Гарантираният живот надхвърля 20 години.

Вижте също:

Как да се покрият доматите в оранжерията

Много летни жители използват поликарбонатни оранжерии за отглеждане на домати. Доматите са любима зеленчукова култура, на ...

Видове трайни конструкции

Аркирана опция - отнася се до най-популярната. Вътре в дизайна прилича на прозрачен коридор. Височината му е 3,5 м, а широчината му е 6 м. Градинарят може да оборудва 2 реда култури вътре. Второ място по популярност заемат оранжериите с палатки с двоен наклон. Ако в района преобладават обилни валежи, например сняг, тогава на площадката се разполага 3-скатен покрив. На неговата повърхност не се натрупват капризите на природата.

Оранжерията се използва за отглеждане на зеленина през цялата година, а оранжерията - за сезонна употреба. Последният се отличава с мобилност и простота на дизайна. Дори новакът ще го събере без проблеми. Слънцето е единственият източник на осветление и топлинна енергия в оранжерията, така че правилното разполагане е важно.

Вътре в здрава оранжерия са предвидени отоплителна система и прозорци за създаване на вентилационна система. Когато избирате между оранжерия и оранжерия, вземете под внимание продължителността на работата върху градинския парцел - колкото по-дълго лятото прекарва там, толкова повече аргументи в полза на първия вариант.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания