меню

Структури и съоръжения 15.03.2019

Самостоятелно изработена двухкатна оранжерия от профилна тръба

Dvukhskatnaya оранжерия на профила тръба

Оранжерия с двоен покрив не е необичайна в домашните градини. Направете го на рамката на профилната тръба със собствените си ръце, всеки човек може. За успешното изпълнение на проекта можете да направите готови публикувани чертежи или да ги преоразмерите. Ако няма много опит в строителството, подробни инструкции за всички етапи със снимки ще бъдат от голяма помощ в работата.

Предимства и характеристики на дизайна

Dvukhskatnaya оранжерия на профила тръба

Дуплексните оранжерии се показаха добре в различни климатични условия. Поради различни причини те са подходящи за отглеждане на голямо разнообразие от селскостопански и декоративни култури в умерен климат.

 1. Устойчив на вятър и дъжд.
 2. Достатъчна височина за поддържане и отглеждане на високи култури, зеленина и цветя на няколко нива.
 3. Вътрешното пространство е лишено от неудобни и неподходящи за поставяне на растителни зони.
 4. При една и съща заетост, вътрешният обем е по-голям от този на структури с различна форма - повече въздух осигурява добър микроклимат, еднаква промяна в температурата и влажността.
 5. То се загрява и е добре осветено, с достатъчна изолация може да се използва през цялата година.
 6. Лесно е да се изчисли и проектира с минимално количество материални отпадъци за рамката и капака.
 7. Монтажът не изисква рядко оборудване - машина за огъване на тръби. Дори и без заваръчна машина, можете да го направите.

Основната характеристика на парника с двойна склонност е възможността за промяна на височината на билото. Обикновено наклонът на покрива е около 30-40 градуса. Ако зимата е снежна и няма възможност за почистване на покрива, по-добре е да я направи по-стръмна, така че снегът да не се натрупва, а да пълзи под собственото си тегло. При по-топъл климат и зима с малко сняг е удобно да се монтират вентилационни дюзи в покрива.

Покритите оранжерии във формата на къща могат да бъдат:

 • Стъклени или сглобяеми метални конструкции със стъклопакети;
 • полиетиленово фолио - за временни сезонни конструкции и леки оранжерии;
 • PVC филм - по-издръжлив и модерен;
 • Най-популярната опция за покритие е поликарбонат - благодарение на отличните светлинни и топлоизолационни характеристики на разумна цена.

Характеристики на профилната тръба

оформена тръба

Профилната тръба е вид метална ролка от високовъглеродна стомана, оформена с ръбове със стандартна ширина и шев по цялата дължина. Основните качества на профилната тръба - устойчивост на корозия и стрес с ниско тегло. Конструкциите от него могат да се сглобяват както чрез заваряване, така и чрез използване на конвенционални скрепителни елементи - болтове с гайки, винтове, скоби. Инсталиране под силата на един човек, завършеният дизайн може да бъде преместен около обекта.

Съвет!

В продажба има профилна тръба с поцинкована обвивка, предназначена за монтаж без заваряване.

Възможно е да се монтира сезонна сгъваема оранжерия и една неподвижна зима от профилна тръба. За монтиране на малка оранжерия с покритие от популярен поликарбонат е достатъчна тръба с размери 20х20 или 20х40 мм и дебелина на стената 1,5 мм. За основната рамка е по-добре да се вземе по-дебела тръба с квадратно напречно сечение - 40x40 мм и дебелина на стената 2-2,5 мм.Ако планирате да обтекаете рамката с по-тежък материал, тогава трябва или да вземете по-дебела тръба, или да направите повече ребра.

Трябва ли да направя фондация?

парник

За лесно преносима сезонна оранжерия ще има доста стабилна основа от дървен бар. За по-капитален, предназначен за студения сезон или просто за голям, ще ви е необходима фондация. Маркирайте лента парникови основи Препоръчително е да се направи от профилна тръба при спазване на няколко задължителни етапа.

 1. В траншея с дълбочина 40 см и ширина 20 см, е необходимо да се постави чакъл легло с дебелина около 5 см и да се изравнява. Кофраж за мазето е инсталиран над земята.
 2. На чакълеста подложка вертикално монтирайте секциите на по-дебела профилна тръба, която впоследствие ще бъде разположена над горната част на фундамента. Те ще бъдат прикрепени към основата на рамката. Важно е тези колчета да не докосват почвата - това ще предотврати ранното унищожаване от корозия. Трябва да се инсталира на около метър един от друг, а в ъглите - двойка.
 3. Изсипете основата заедно с цокъла и оставете, докато се втвърди за определеното време, покрита с фолио.
 4. Когато фондацията придобие окончателна сила, към нея трябва да се прикрепи база. Най-лесният и най-надежден начин е да се заварява предварително към армировката, монтирана в основата.

Характеристики на рамковата конструкция x2

профилна оранжерия

Рамката на профилната тръба може да бъде сглобена с крепежни елементи и заваряване. Заварени съединения по-трайни, не разхлабени. Приспособлението позволява да се демонтира оранжерията за зимата или по някаква друга причина. За основата, предната и задната стена, основната рамка, инженерите препоръчват по-дебела тръба. За междинни опори и допълнителни усилващи елементи - по-лесно.

 1. Съберете трябва да започнете със задната стена.
 2. След това сглобете предната стена.
Важно е!

Уверете се, че измервате дължината на диагоналите в получената рамка. Диагоналите трябва да бъдат строго еднакви. Това е единственият надежден метод за контрол на равнината на структурата.

 1. Инсталирайте предната и задната стена, като внимателно ги подравнете вертикално с отвес.
 2. След това монтирайте вертикални усилващи елементи по страните. Те трябва да бъдат фиксирани на стъпки от 1 м към основата и армировката на основата.
 3. Закрепете горната част на рамката - успоредно на основата, свързвайки вертикалните опори.
 4. След билото се закрепи горната част на покрива.
 5. Препоръчително е покривът да се подсилва с допълнителни водачи за по-надеждна устойчивост на покрития на товари.

Как да огънете тръбата?

Ако оранжерията не е много голяма, а при проектирането й са взети под внимание размерите на стандартните тръбни секции, тогава вертикалните опори за покрива и стените могат да бъдат направени, без да се реже тръбата от цели парчета. За да огънете тръбата до желания ъгъл при кръстовището на покрива към стената, трябва да измерите и на тази височина направете разрез с мелница. Врязаната тръба лесно се огъва до желания ъгъл, като се прави малко усилие. Сгъването трябва да се фиксира чрез заваряване.

Заваръчни работи

Dvukhskatnaya оранжерия на профила тръба

Заварената рамка е по-здрава, сглобена с крепежни елементи. Особено важно е добро свързване на части от рамката за оранжерията, което предполага използване през цялата година. За производството на рамката на профилната тръба е достатъчно минимално умение за работа със заваръчна техника. За строителството не доведе, трябва да заварите частите, сякаш грабвате, без да правите дълги заварки. За да се гарантира, че задната и предната стени са еднакви, заваряването може да се извърши едновременно, като се поставят една на друга и се закрепват със скоби.

След монтажните работи - закрепването на основата към арматурата, монтирането на предните и задните крайни стени, страничните усилващи елементи и окончателното закрепване на рамката с хоризонтални водачи, е необходимо да се извърши антикорозионна обработка. За да направите това, използвайте метална четка за почистване на заваръчните шевове на мащаба и покрийте цялата рамка с антикорозионен грунд. След като можете да рисувате във всеки цвят, който желаете.

Важно е!

Старателно почистете заваръчните шевове и краищата на отрязаните тръби, за да не повредите покритието с остри метални нарезки.

Парникова покривка

парник

Оранжерията на профилната тръба може да бъде покрита с временни или постоянни материали. Полиетиленови и PVC фолиа няма да издържи натоварванията от валежи през зимата, поради което са подходящи само за временни сезонни оранжерии. Поликарбонатът е подходящ за целогодишно ползване, така че е разумно да се покрие рамката с тях. Преди да поставите поликарбонат, всички фуги и краища трябва да бъдат внимателно запечатани.

Клетъчният поликарбонат се прикрепя вертикално към камерите за оттичане на естествения конденз. Всички фуги трябва да се комбинират с детайлите на рамката. За да се предотврати повреда на покритието от термични деформации, за монтиране трябва да се използват болтове с термични шайби. След монтажа точките на закрепване трябва да се третират с лепило-уплътнител.

чертеж

Dvukhskatnaya оранжерия - прост и гъвкав съоръжение за отглеждане на зеленчуци, билки, цветя, подготовка на разсад. Той е доста просторен и удобен за работа в градината. Рамката на профилната тръба и издръжливото изолационно покритие го правят подходящ за използване през лятото и зимата в средната част. Можете да го направите сами, без да имате рядко допълнително оборудване или инструменти.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Dvukhskatnaya оранжерия на профила тръбаDvukhskatnaya оранжерия на профила тръба

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания