меню

Структури и съоръжения 20.11.2018

Поцинкован профил за оранжерия

Поцинкован профил за поликарбонатни оранжерии: сила, ревюта, снимки

Силата на оранжерията, изработена от поликарбонат, нейната стабилност и издръжливост до голяма степен се определя от вида на рамката. Поцинкованият профил е високо ценен и често използван, защото отговаря на всички стандартни изисквания за конструкции от този вид. В своите ревюта, градинарите също така отбелязват лекотата на инсталиране, достъпна цена, но те също говорят за някои от недостатъците на материала.

Плюсове и минуси

Поцинкованият метал почти не се страхува от корозия, не изисква допълнително покритие, не е необходимо да се боядисва. За оранжерията, която е постоянно под влиянието на климатични фактори, това е важно. За разлика от други видове метал, стомана с цинков слой отгоре не губи свойствата си в продължение на 10 години или повече. Предимствата включват също:

  • лесно инсталиране;
  • малко тегло;
  • правилна геометрична форма;
  • различни размери.

За да се сглоби рамка, редовен прободен трион или електрически режещ инструмент, комплект от самонарязващи винтове и отвертка са достатъчни, дори не е необходимо да знаете как да използвате заваряване. Лесно е да се прехвърля такава оранжерия от профил и поликарбонат на ново място и дори напълно да се сортира.

Съвет!

Неръждаемите профили също са трайни, но цената им е много по-висока, така че за оранжериите няма да е рационално да се използват.

Като недостатък се нарича малка товароносимост. Допустимо натоварване на 1 кв.м. от готовата конструкция - 20 килограма. Поликарбонатът е лек, но през зимата под натиска на снега оранжерията може просто да се срине. Затова трябва предварително да разгледате ъгъла на наклона на покрива или да осигурите сводеста структура. Ако цинковият слой е твърде тънък, той е повреден, може да се счупи, в който случай започва корозия, ще се изисква боядисване на целия елемент.

Прегледи на потребителския профил

Един от новите видове метални профили от поцинкована стомана е омега структурата. Най-често срещаното им име е шапка профили. Те нямат правоъгълна секция, а извита, с допълнителен усилвател в средата. Възможното натоварване нараства поне три пъти, рамката е по-твърда. За оранжерия ще има достатъчно продукти с дебелина от 0,9 милиметра, а за оранжерия с голям размер е по-добре да се използва фундамент с дебелина 1,5 мм. Такъв профил е малко по-скъп, но към него може да се прикрепи дори и сгъстен поликарбонат.

Металните изделия се различават по раздели и размери. Най-популярните видове са 20х20 и 20х40 мм. Първият тип е по-лек, подходящ за много малки оранжерии, но се нуждае от допълнително фиксиране на земята. Правоъгълният профил е по-удобен от гледна точка на инсталацията, подходящ за изграждане на дълги оранжерии, по-стабилни.

Вижте също:

Стъклена оранжерия го направи сам

Стъкло оранжерии - един от най-трайните опции. Тя е структурно по-сложна от обикновена оранжерия, изработена от геофибърна ...

Двата вида продукти са подсилени профили, които имат допълнителен усилвател. Такива са подходящи за монтаж в най-трудните условия: силен вятър, преовлажняване, голямо количество валежи. Този тип се използва за подреждане на капитали, несезонни и нетранспортни оранжерии. Теглото на профила е много по-голямо от стандартното, както и цената, но общото допустимо натоварване се увеличава до 60 килограма на квадратен метър минимум.

Затвореният стоманен вал е най-евтиният, но и най-крехкият. Квадратното или правоъгълното напречно сечение прави лесно монтирането на поликарбоната на стената, но цялостната стабилност е много малка. Това е добър вариант за мобилен сгъваем дизайн, който не се използва в края на есента и зимата.

Съвет!

Укрепването на отворен профил с база е безсмислено и икономически неизгодно.

W-образните продукти, както и ъгловите, имат отворена верига, следователно не са прекалено силни. Издържат добре на лицевите и аксиалните натоварвания, но не са подходящи за всички сезонни конструкции. Те могат да се използват за укрепване на отделни секции, за частично възстановяване, но не и като основен материал за рамката.

Метални изделия за конструкции от гипсокартон могат да бъдат намерени в продажба. Те са от два вида: водачи и стелажи. Последното може да бъде основа за оранжерията, но за сила, подобна на отворена гледка. Ръководство кола не може да се използва за инсталиране на основните стени и подове, тя няма да издържи дори малък сняг или натоварване от вятър.

Сглобяване на рамката

При избора на вида метални продукти трябва да се вземат предвид характеристиките на оранжерията. Неговата височина, размер, тип покрив, тегло на материала за покритие. Чрез изготвяне на чертеж можете точно да изчислите количеството материали, които ще бъдат закупени. Следователно всички етапи на по-нататъшното строителство трябва да се планират предварително.

Първият етап е формирането на крайната стена. Първо съберете правоъгълник, който трябва да бъде поне 70% от размера на цялата оранжерия от всяка страна. От горния край те поставят перпендикуляр точно в средата, маркирайки началната точка на бъдещия ръб на покрива. От профила се формира равнобедрен триъгълник с връх в маркираната точка. Близо до ъглите пробиват малки закоравяващи елементи. Монтажът на крайната стена е важен етап, тъй като направените деформации не могат да бъдат фиксирани. Веднага съберете две противоположни стени.

Вижте също:

Как да си направим оранжерия от пластмасови тръби със собствените си ръце

В магазините за градинари, можете да намерите всички готови оранжерии, но това не винаги отговаря на желанията на хората. За тази цел ...

Следващият етап е инсталирането на основната рамка. Вертикално поставени краища, подпряни с временни опори. Хоризонталните линии свързват крайните горни ъгли на подготвените стени. След това направете същото под контура на бъдещата оранжерия. След като започнете да запълвате бъдещата рамка. С стъпка в измервателния уред точките на закрепване на вертикалните опори са маркирани на долната плоча. Когато са монтирани, всички затегнете средния ръб. С една и съща междина, наклонените опори са прикрепени към горната шина на бъдещия покрив.

Съвет!

Ако се използва омега профил, възможно е само класическото фронтонно сглобяване, във всички останали случаи е позволено да се създават овални покриви и форми, но при липса на специални инструменти това е трудно.

Необходими са допълнителни усилващи елементи, ако оранжерията има дължина повече от три стандартни разстояния на метър. Също така, този етап не трябва да се пропуска, ако климатът е ветровито, снежно, структурата ще има сериозен товар почти през цялата година. Първо укрепете ъглите, като поставите подпората с държача в точка, малко под половината от височината на страничната стена. Ако профилът е тънък, в рамките на рамката трябва да се създадат допълнителни ръбове. В този случай напречните покривни шини допълнително се закрепват хоризонтално в средата на дължината. Печалбите са приложени към тази лента. От дъното те се завинтват или заваряват към дъното на рамковата рамка.

Инсталирането на поликарбонатни листове започва с монтирането на пластмасови ключалки на кръстовището. По този начин, изключвайте издухване, подобрявайте топлинната изолация без допълнителни материали. Първите листове се поставят на покрива: те се поставят в процепите на ключалката, завинтени към профила със специални винтове с пластмасови глави. Оптималният етап на завинтване е 400 милиметра.При такава плътност на пробиване рискът от напукване е малък и плътността на пресоване е максимална. По-рано под дупките на винтовете се пробиват. Когато всички листове са поставени, остава да премахнете горния капак на всяка брава, отстранете филма от повърхността.

Използването на поцинкован профил като основа на поликарбонатна оранжерия може значително да спести на материали, като същевременно се постигне траен дизайн. Не е необходимо да се боядисва или да се борави с рамката годишно, докато се показва добре дори и при най-трудните метеорологични условия. Спазването на правилната последователност на сглобяване ще ви позволи да изградите оранжерия от всякакъв размер със собствените си ръце.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Поцинкован профил за поликарбонатни оранжерии: сила, ревюта, снимкиПоцинкован профил за поликарбонатни оранжерии: сила, ревюта, снимки

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания