меню

Структури и съоръжения 22.11.2018

Как да изберем филм за оранжерии и оранжерии?

парников филм

Полиетиленовото фолио за дълго време остава най-бюджетния материал от покриващ тип. Въпреки това, тогава популярността му падна поради кратък експлоатационен живот, ниска якост, ниска изолационна способност.

Производителите са предложили филми за напълно различни видове оранжерии с добра пропускливост на светлината, изолиращи индикатори, които могат да издържат на големи напрежения и разкъсвания. От всички нови материали можете да изберете най-доброто както по цена, така и по качество.

Хидрофилен материал със стабилизация

Градинарите и градинарите трябва да сменят полиетиленовите заслони поради такова явление като разграждането на полимера под въздействието на ултравиолетовото лъчение. Влакната постепенно губят своята еластичност, стават по-тънки, в резултат на което филмът напълно губи свойствата си. Хидрофилният материал е модифицирана версия, в която вече са добавени елементи, които правят влакната имунизирани срещу опустошенията на слънчевата светлина.

Съвет!

Ултравиолетовите разрушават покриващите материали дори в най-облачните райони. Малък брой слънчеви дни не показва ниско ниво на радиация.

По отношение на инсталирането и изхвърлянето на такива филми не се различават от всички останали. Лесно се пробиват с остри предмети, така че инсталацията се извършва внимателно, използване за създаване на оранжерии: пластмасови тръбискоби и рамка. Животът може да се определи от цвета на материала жълт - до една година, червен - до две години, зелен - до три години.

Подсилено платно

При производството на подсилени покривни материали за основа се взема светло-стабилизиран полиетилен, който допълнително го подсилва с пропиленови влакна. Възможно е да се получи материал, който е добър за покриване на големи площи с минимална рамка.

Филмът от този тип не е широко разпространен поради противоречиви свойства. От една страна, той е необходим за вятърните натоварвания. Високите и дългите оранжерии с лека рамка са основната област на приложение, особено в райони с високорисково земеделие. Но от механичното въздействие, подсиленият материал също лесно се разкъсва, изисква внимателно закрепване със специални скоби. В същото време коефициентът на пропускливост на светлина, дължащ се на добавянето на полипропилен, дава най-малко 20%. Периодът на разлагане в естествената среда също се увеличава значително, така че не може просто да бъде изхвърлен, но е задължително той да бъде предаден за рециклиране.

Съвет!

Лесно е да се пробие такъв филм с остър предмет, така че той все още изисква точност при инсталиране и по-нататъшна поддръжка.

Когато избирате многогодишен усилен филм, трябва да обърнете специално внимание на плътността на пропиленовите влакна. Колкото е по-високо, толкова по-силно е платното, толкова по-малко светлина и въздух преминава. Можете да намерите продукти със специални отвори, но те са много по-скъпи. В някои случаи армировката се извършва с помощта на стъклени влакна. Тези материали ще бъдат неподходящи за използване в селското стопанство, ако се извършват в нарушение на стандартите. Влакната могат да замърсят почвата и водата, ако проникнат на повърхността, следователно съединение с полипропилен се счита за безопасно.

Нестабилизирани видове

Полиетиленният обикновен филм, който не се подлага на стабилизация, е първият в употреба в частни домакинства. Това е най-тънкият платно с минимална сила и издръжливост. Използва се като подслон за един сезон и е по-добре да се използва за оранжерии и оранжерии, които се засаждат от средата на пролетта до средата на есента. Материалът предава до 90 процента от радиацията, така че растенията ще получат максимум ултравиолетова радиация, но също така ще охладят въздуха вътре достатъчно бързо.

Съвет!

По време на пролетните студове е важно да не се поддържа температурата вътре, а не да се оставя студената мъгла да се установи върху растенията и почвата, така че дори и тънък филм е ефективен.

Срокът на годност на тези платна е един сезон. Най-често те се продават в чиста форма, т.е. като част от полиетилен с ниско и високо налягане, без съполимерни добавки. Ако композитът има повече LDPE, ефектът на разтягане ще бъде ясно изразен, но експлоатационният живот и силата са още по-ниски. Колкото повече в състава на HDPE, толкова по-дебел платно, толкова по-устойчиви е на механично напрежение, но по-малко еластични. В нестабилизирана форма се предлага и филм от PVC. Неговото използване и дори производството са забранени в много страни от ЕС поради високото ниво на токсичност на самия материал. Полиетиленовите продукти са абсолютно безопасни, така че е препоръчително да ги купувате.

Когато инсталирате, бъдете внимателни и следвайте съветите:

  1. Невъзможно е да се позволи прекомерно разтягане, допустимо е платно да се постави на два слоя, за да се увеличи здравината и топлинната изолация.
  2. Като рамка, по-добре е да се използват гладки тръби PP с малък диаметър.
  3. Много собственици на обекти изгарят такъв филм след един сезон, допустимо е, ако площта на платното е малка, но би било по-правилно да я предадете на обработващите центрове.
  4. Когато купувате, трябва да обърнете внимание на класа на екологичност. Производителите могат да използват тези вещества, които се считат за относително безопасни. Например, добавките за прозрачност са токсични при изгаряне или силно нагряване.

Материали за въздушни балони

Мехурчест филм, широко използван в опаковката, може да бъде надеждна защита за растенията от студ и вятър. Този материал е направен от полиетилен под високо налягане, така че не е еластичен, но здрав и издръжлив. За разлика от по-тънките филми, въздушният балон не се страхува от механични повреди, не се разпръсква след пробив и може бързо да се възстанови. Всеки балон е отделна камера с въздух, така че при повреда цялото платно запазва своите свойства.

Съвет!

Колкото по-малка е камерата, толкова по-удобно е да използвате платното за покриване.

Материалите, покриващи мехурчета, са отлични за монтаж на метални и дървени рамки, за покриване на големи площи. Те вършат добра работа с вятър и дори снежно натоварване, защото имат индикатор за висока якост. Мехурчетата не фокусират светлината, така че растенията не се изгарят. Но тази форма на повърхността води до това, че валцуването на конденза е трудно, така че може да изтича по листата, което е неприемливо за редица парникови култури.

Възможно е да се фиксира такъв материал с помощта на специални щепсели и щраквания, както и с помощта на обикновени перли. Протягам не може, напротив, препоръчва се да се остави малко безплатно, за да се увеличи устойчивостта на вятъра. Съхранявайте филма с мехурчета в ролка. Той не е токсичен за околната среда, но не се разлага, така че не може да бъде изхвърлен.

Производството на мехурчест филм е скъп процес, някои производители спестяват при промяна на съотношението на добавките към основния материал и включват вторични суровини в сместа от полимери.Такива филми трябва да струват много по-малко, така че когато купувате, трябва внимателно да проучите композицията. Покриващите листове на базата на рециклирани продукти са много по-лоши за предаване на светлина.

Топлоустойчив полиетилен

Редица материали имат подобни свойства. На първо място, те вече са наречени платна с въздушен мехур. В тях температурата се поддържа поради наличието на изолирани камери и голяма дебелина на покриващия материал. Друга конструкция са непрозрачни полиетиленови филми, които имат специални свойства за генериране на топлина поради преобразуването на ултравиолетовите лъчи. Производителите постигат този ефект чрез създаване на сложни полимери с много добавки. Основата е същата - полиетиленът в различни комбинации, филмът дава непрозрачност на полипропилен, който има минимален капацитет по отношение на топлината.

За и против:

  1. Такива покривни материали имат много малък експлоатационен живот при висока цена. Това е основният недостатък.
  2. Повече от един сезон не се използват, ако оранжерията е целогодишна, може да се наложи подмяна след 7 или 8 месеца.
  3. По силата си - това е почти усилващ филм за големи оранжерии, счупване на дебел слой материал е доста трудно. Следователно, инсталирането не е трудно.
  4. Когато инсталирате оранжерия, трябва да изберете най-слънчевото място, така че загряването ще бъде най-доброто и осветлението е оптимално. В такива оранжерии културата узрява с около 15-20% по-бързо, така че често се използва за промишлени цели.

От гледна точка на опазването на околната среда, такива трайни филми за оранжерии не са най-опасни. Те са напълно безвредни за околната среда, разлагат се по-бързо от много други, особено при наличие на слънчева светлина. Но това е невъзможно да се изгори материал, поради големия брой добавки, както и да го погребат в земята.

Съвет!

Полиетиленът е безопасен от гледна точка на запалването. Той моментално се топи, не поддържа горенето, така че може да се използва дори в близост до къщата.

Материалите от този тип са най-подходящи за целогодишни оранжерии, в които културите се засаждат както през зимата, така и през лятото. Необходимо е обаче в конструкцията на рамката да се предвиди възможност за отваряне и често вентилация. Тъй като топлината не се движи навсякъде от вътрешното пространство, може да възникне ефектът на повръщане, което е опасно за растенията.

Тези свойства са пряко свързани с устойчивостта на замръзване. Такива филми са подходящи за усамотяване на постоянни оранжерии, които не са чисти за зимата, особено в северните климати. При температури до минус 80 градуса, филмът не “дублира” и не се напуква. Той губи малко еластичност, така че по време на такъв период е по-добре да не се извършват никакви манипулации с него, а да се изчака поне малко загряване.

Етилен ацетат

Много хора наричат ​​най-добрия филм за оранжерии платна на съполимер на етилен и ацетат. Това са специални видове полимери, които имат повишена механична якост. Те също понякога добавят хидрофилни гранули, съставът е устойчив на замръзване. Поради това такъв филм може да продължи няколко сезона. Той е подходящ за големи неразделими оранжерии и дори за зимни оранжерии. Оптималната дебелина на материала за покриване до 0,5 милиметра. Въпреки че продажбата може да се намери и филми до 1 милиметър дебелина, но те вече почти не позволяват на слънчевите лъчи. Основният недостатък на този материал е вероятността от прегряване на растенията при топло време при силна слънчева светлина.

Пълното име на този вид филм е етилен винил ацетат. Това е кръстоска между полиетилен и винилхлорид. Но за разлика от PVC, такъв покриващ материал е напълно безопасен както за екологията, така и за хората. Основният недостатък е ниската устойчивост на температурни ефекти, което не позволява използването на този вид материал при изключително горещи климатични условия за защита на растенията.Филмът позволява до 98% от ултравиолетовите лъчи, така че въздухът вътре ще се затопли незабавно при слънчево време. Ако рамката на оранжерията е метална, при такива условия тя бързо ще се затопли до температурата, критична за материала. Вече при плюс 55 градуса, топенето може да започне. Затова при сглобяването на оранжерия е по-добре да изберете пластмасов или дървен калъф.

Съвет!

Всички метали, включително леки алуминий и поцинкована стомана, се нагряват еднакво на слънце.

Етилен ацетат има висока еластичност, така че при монтажа трябва да се дърпа внимателно. Филмът не се страхува от пробиви, така че скрепителните елементи могат дори да се използват евтино. Срокът на експлоатация е около три години, но в този случай, ако оранжерията не е сгъваема.

При избора на филм оранжерии или оранжерии Струва си да се обърне внимание не само на цената, но и на срока на експлоатация, изолационните свойства. Индикаторите за стабилизация на светлината са подходящи за слънчев и горещ климат, докато за северните региони е от значение способността на материала да издържа на ниски температури и да задържа топлина вътре. Когато купувате, трябва внимателно да проучите състава, безопасността и екологичните характеристики, така че можете да намерите опция за всяка задача.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
парников филмпарников филм

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания