меню

Структури и съоръжения 13.11.2018

Стъклена оранжерия го направи сам

стъклена оранжерия

Стъкло оранжерии - един от най-трайните опции. Той е структурно по-сложен от обикновена оранжерия, направена от геотекстил или завършен поликарбонат, но също така и светлопропускащите, топлоизолационни свойства са много по-високи.

Струва си повече от конкурентите си, но според чертежите можете да го направите сами.

Плюсове и минуси

Основното предимство на такава оранжерия е възможността за поддържане на необходимия за растенията микроклимат без разходи и усилия. Осветление, влажност, температура - всичко това е важно за получаване на богата реколта. В стъклени оранжерии можете да го съберете няколко пъти за сезон.

Сред предимствата са:

 • трайност;
 • лекота на ремонта;
 • висока изолация;
 • лекота на грижа.

Лесно се почиства стъкло от мръсотия, прах, възстановявайки светлината. Ако някоя част е счупена, подмяната може да се извърши дори и с употребявани материали, което е значително по-евтино. Дори през зимата през стъклото ще проникне достатъчно слънчева светлина, а отоплението продължава, така че цената на отоплителната система може да бъде значително по-ниска.

Този дизайн има недостатъци. На първо място, това е голям брой структурни елементи. Основата, рамката, поддържащата подкрепа е необходима. Това се дължи на голямото тегло на готовата сграда. В допълнение, напукване, чипинг са възможни дори поради валежите, например градушка. DIY парник от стъкло ще струва 40-60 процента повече, отколкото просто оранжерия от пластмасови или метални арки.

Съвет!

Такива оранжерии са добри във всеки климат, обаче, за да се приберат богата реколта, трябва да се вземат предвид характеристиките на дизайна за отделните региони.

Закупените продукти имат същите характеристики като домашно приготвените. За оранжерията да служи за дълго време, не се нуждаят от постоянни ремонти, важно е внимателно да изберете всички материали. Стъкло не може да бъде по-тънко от 0,4 милиметра. Ако предлагате по-скъп изолационен профил, по-добре е да го разгледате в раздел. Когато продавачът не е готов да покаже отделни проби за проучване, покупката трябва да бъде изоставена. Най-трайна версия на рамката - метал. Ако има защитно покритие, то ще продължи до 25 години. Но за студен климат, по-добри дървени рамки, рамки, които не изискват увеличена изолация капитал. В същото време е необходимо да се обработва редовно, за да се предпази от влага и вредители.

Монтажни материали

Стандартната форма на такава оранжерия - "къща". Икономична опция - стена. Подходящ е за тези, които имат капиталова структура на обекта, например селска къща. Изграждането на отделна оранжерия обаче ще бъде изпълнима задача. Необходимо е да се определи правилно наборът от материали, тези характеристики, които те трябва да притежават.

Видове очила

Типът стъкло трябва да се определя въз основа на планираните насаждения. За плодовете и зеленчуците, отглеждането на плодове за продажба, ще изисква максимум светлина. В този случай е по-добре да си купите напълно прозрачно двойно стъкло. Тропическите сортове, растенията от по-ниско ниво се нуждаят от леко затъмнение, но голямо количество топлина, влага, полу-матирано стъкло или тройно остъкляване ще се поберат по-добре.

Двойното стъкло е универсално решение както за умерения климат, така и за студените райони, дори за южните оранжерии. С дебелина от 3,2 милиметра тя има най-ниско тегло, но не и най-висока плътност, якост. Поради това е оптимално да го използвате за малки площи, за рамки със значителен брой джъмпери, странични конструкции. Дисплейното стъкло с повишена дебелина е по-подходящо за високи оранжерии с монолитно остъкляване. Рамките с големи размери трябва да бъдат затворени с точно толкова силно, дебело стъкло. Адекватната дебелина ще бъде 6.5 милиметра. Основният недостатък е голяма тежест, в резултат на това, необходимостта от надеждна база, странична опора.

Съвет!

В продажба можете да намерите панели със специален топлоотразяващ филм. Това ще намали дела на изкуственото отопление, без да се намалява интензивността на осветлението.

Когато самостоятелно сглобяване не се препоръчва да се използва в цялата област двойно остъклени прозорци. Количеството на предаденото UV е значително намалено. Закалено стъкло може да изглежда практично, но това не е случаят с оранжериите. Неговата специална структура не позволява рязане в занаятчийски условия, а в случай на повреда има голяма вероятност цялата повърхност да се счупи на малки парчета. Извадете ги от площадките вече ще бъде много трудно. Ако се избират евтини проекти, има нужда да се използват материали втора употреба, стоки с отстъпка, трябва да търсите стъклени повърхности без пукнатини, включвания, „капки”, петна. Те ще фокусират светлината в определени точки, което ще увеличи риска от изгаряне на растенията.

Рамки и прозорци

Рамките, особено използваните, са най-достъпният вариант. С собствените си ръце, практически всеки може да събере стъклена оранжерия. Стари дървени конструкции нямат допълнителни уплътнения, те се нуждаят от редовно боядисване, допълнително затопляне. Такава оранжерия е добра в топлите райони или за сезонно поникване на разсад, отглеждане на тропически зеленчуци, плодове и ранно прибиране на реколтата. Сред недостатъците са ниският коефициент на икономия на топлина, висок риск от постоянно изтичане.

Съвет!

Най-здравите рамки трябва да бъдат монтирани на подветрената страна. Тук товарът е най-голям.

За да направите надежден, безопасен за растенията и човешкото строителство, премахнете старата чаша, особено ако са с многобройни повреди, подменени. Можете да използвате рамки с различни форми и размери. В този случай проектните параметри трябва да бъдат внимателно изчислени. Повечето от старите рамки вече имат отделни отвори, клапи. Ако те бъдат допълнително затоплени, теченията няма да бъдат страшни. Тези елементи обаче могат да се използват за допълнително проветряване, сушене.

Класическите двойно остъклени прозорци често се използват като основа на готовите конструкции. Евтини пластмасови опции добре за самостоятелно изграждане. Основното им предимство е отличната топлоизолация, плътност. Ако поликарбонатът има само 8 единици на скалата за пестене на топлина, тогава прозорецът с двойно стъкло е 183. Това е най-доброто решение за оранжерия, построена в студен климат. В такава сграда, можете да растат непретенциозни култури целогодишно. Но е важно да се вземе предвид: коефициентът на светлопропускливост пада поне веднъж и половина пъти в сравнение с обикновеното единично стъкло. Затова през зимния и есенния месец е необходим допълнителен източник на ултравиолетова радиация. Алтернативно решение е да се инсталират специални стъкла с повишена прозрачност. Те са по-скъпи, така че рядко се използват за оранжерии във фермите.

При монтажа на стъклопакет с едно стъкло трябва да се вземе под внимание теглото, като се изисква основата и страничните опори. Ако помещението не се отоплява, е необходимо да се предвиди възможност за компресия и разширяване на материала.Това може да стане чрез полагане на специални гумени или силиконови уплътнения в конструкцията. Някои прозорци с двоен стъклопакет вече са оборудвани с такива елементи. Ако запишете на този етап от инсталацията, рамката бързо ще стане неизползваема: слой уплътнител ще се свие, ще се напука и ще започне да изтича влага. Първият знак - замъгляването на отделни части от стъкло в оранжерията.

Какво друго е необходимо

Необходимо е да се избере вида на рамката. Ако не са готови опаковки или рамки, можете да закупите дървен или алуминиев профил. Първият е по-скъп, но по-добре е топло. Металът е издръжлив, достъпен, лесен за почистване. Трябва да подготвите следните материали:

 • хидроизолация;
 • пясък;
 • цимент;
 • уплътнител;
 • винтове, пирони;
 • канап.

Инсталационните инструменти се нуждаят от най-прости, сред тях:

 • ниво на сградата;
 • заваряване с помощта на профил;
 • български език;
 • бормашина.

Освен това, можете да направите канап, метални ъгли, специално импрегниране за дървен материал или защитна боя за алуминиевата рамка.

Съвет!

При избора на материали е необходимо да се има предвид, че някои произвеждат вредни изпарения, особено при редовно намокряне. Те трябва да се избягват.

Изчисляване на количеството

За да се получат необходимите размери и количества от всички материали, е необходимо да се изчисли площта на капачката, площта на крайните и страничните части. Можете да направите това, като умножите ширината и дължината, а след това и дължината на правоъгълниците на бъдещите стени. Необходимото количество стъкло може да се определи чрез добавяне на площта на страничната стена и края, след което се умножи с две. По-трудно е да се изчислят размерите на бъдещия покрив: умножете дължината по ширината и с коефициент 0,3, след това добавете резултата от същото умножение, но без коефициента. За общата сума трябва да добавите още 10% като марж за квоти и грешки, грешки при измерването. Например, оранжерия с дължина 3,8 метра, широчина 2,9 и височина 2,2 с покрив от стандартен наклон, ще изисква 32 метра квадратно стъкло.

Независимо изчисляване на броя на дървен материал е доста трудно. По-лесно е да направите това с помощта на специални програми, особено ако имате нужда от солидна основа. Най-простата версия на оранжерията е горната и долната тапицерия плюс усилването на крайните ъгли. Количеството на дървесината е равно на базовия периметър, умножен по два, плюс височината, умножена по четири. Резерв от 5% ще бъде достатъчно. Също така е желателно да се осигури трета подложка в средата на височината и две допълнителни опорни греди на всяка от дългите страни.

За основата и ъглите, трябва да използвате дебела лента 50 * 50, за средната лента и допълнителни опори можете да вземете по-малко издръжлива опция, а именно бар 10 * 10 и дори летви 10 * 6.

Вижте също:

Разсадник Кокиче го направи сам

В заводската конфигурация оранжерията „Кокиче” е компактна и устойчива на корозия сграда. Ширината му е 1,2 м и е дълга ...

Етапи на строителство

Когато се изчислят всички основни материали, трябва да изберете вида на конструкцията. Дори ако това е опция за стена, е необходимо да се осигури малка основа. Особено важно е хидроизолацията и защитата срещу замръзване на почвата вътре. Един прост вариант за тези, които не искат да изградят оранжерия от нулата, е сглобяване на стари рамки.

фундамент

Оптималният тип фундамент - лентовата основа. За капиталовите оранжерии ще са достатъчни траншеи с дълбочина 50 и ширина 30 сантиметра. Първо трябва да маркирате района с канап и колове. Недостатъците на този етап няма да позволят на стените да бъдат издигнати гладко в бъдеще, така че не трябва да бързате. Пясък от пясък се удря в окоп. След като армировката се монтира по стандартната схема за не-капитални сгради, тя се излива с бетон.

Съвет!

Важно е да се избере бетон, който не променя размера си под въздействието на температурата. Поради изместването на стъклото може да се спука само за няколко сезона.

Най-правилната основа предвижда увеличаване на височината от 10 сантиметра от тухла или блок зидария, но това не е необходимо.Тази техника ще позволи 15-20% да намали загубите на топлина през зимата. По-опростен вариант - твърдо запълване. Трошен камък се поставя на платформата, утъпква се, поставя се пластмасова изолация, покрива се със слой пясък, полага се с тухли без пролуки, отново се покрива с пясък. След използване на хидроизолация. Такъв по-лек вариант е подходящ за изграждане на оранжерия от конни рамки, но не и от стъклопакети.

кадър

Първо направете долната облицовка. Полага се дървен материал с напречно сечение най-малко 100 милиметра, подравнен с инструмента, закрепен към основата. След монтирани ъглови стойки. Те трябва да се закрепят с метални ъгли и винтове. След това изпълнете горната облицовка от същия тип дървен материал. На този етап е необходимо да се изгради допълнителна хоризонтална връзка. С дължина до 4 метра е допустима една опора, с дължина повече от 6 метра са необходими две хоризонтални греди на нивото на горната връзка.

Ако стъклото е дебело и тежко, трябва да се изградят допълнителни хоризонтални и вертикални опори. При височина от около два метра е достатъчна една хоризонтална лента. Използвайте дървена рейка или по-тънка дървесина. При изграждането на вертикални опори по ширината на страничната стена те са ориентирани към стандартната ширина на стъклената ламарина или върху параметрите на използваните материали втора употреба.

Монтажът на металната рамка следва същия модел. Използвайте ъгъл 25 * 25 за допълнителни опори и 40 * 40 за основни елементи. В същото време се предвижда поставянето на стъкло отвън.

покрив

Минималният набор от материали за покрива: 5 двойки греди, 5 греди, 5 носещи клина. За греди използвайте барове 5 * 10 сантиметра или многослоен шперплат с подобна дебелина. Монтажът се извършва под ъгъл от 15 градуса. Това ще позволи да се отървете от конденза, ще осигури сняг подвижен и дъжд дъжд отвън.

В кръстовището се усилва конструкцията на клиновидните прорези, всъщност равностранен триъгълник. Освен това, с тире 1/3 от височината, затегнете връзката на всяка двойка греди. Ако товарът е голям, билото е изработено от дебел дървен материал. Покривът се закрепва към рамката с врязване, завинтване на винтовете.

Съвет!

Не трябва да използвате дебел дървен материал, той ще увеличи теглото на конструкцията и ще намали издръжливостта му.

Монтажът се извършва на земята, само след това се повдига към рамката. По този начин може да се избегне увреждане на основната конструкция. Билото или релсата е фиксирано след окончателното сглобяване. Размерите на разстоянието се изчисляват въз основа на по-малки размери на листа. Ако използвате максималната ширина, има голяма вероятност от напукване при натоварване от сняг.

Вижте също:

Парникови конвертируеми

Много градински култури започват да растат рано. Неблагоприятните фактори на околната среда и лошото време могат ...

остъкляване

Страните са остъклени отдолу нагоре, покривът също. Ако това са готови прозорци, те са фиксирани според инструкциите. Отделни стъклени листове, тапицирани с тънко дърво. Към металната рамка се закрепват винтове, уплътнител. Възможно е използването на допълнителен каучуков субстрат. За дървени пръти, завинтени с винтове. Фугите се обработват с уплътнител или силикон. Най-накрая са монтирани врати и отвори.

Интериорно оформление

Вътре е необходимо да се планират няколко легла с ширина от 40 до 50 сантиметра. Оптималният размер на пътя е най-малко 30 сантиметра. Това е достатъчно за удобна поддръжка на разтоварванията. Леглата трябва да бъдат допълнително повишени: те използват бордюр от дървен материал или дървесно-полимерен композит, запълват плодородния почвен слой с торове, подготвят дренажа по-долу.

Релсите, ако е необходимо, са покрити с гумени рогозки. Това е необходимо, за да започнете безопасно да работите преди размразяването. Такива килими не позволяват образуването на слой лед на повърхността, устояват на приплъзването.

Освен това създайте отоплителна система и напояване.В най-простия вариант те издърпват жлеб в края на леглото, поставят хартия, картон, мъх, хумус, тор. Когато се разлага, топлината се освобождава, затопляйки всички разтоварвания.

Монтаж от дограма

Изграждането на оранжерия на дограмата включва всички стъпки. След изграждането на основата се подготвят дървени материали. Те премахват всички панти и дръжки, изваждат стъклото, изглаждат старата боя, преработват със специални импрегнации и боя. Съберете с пирони и ъгли. След стъкло отново с използването на пломби.

Изграждането на покрив от старите рамки може да бъде по-сложно от издигането му от обикновени пръти, така че е препоръчително да се използва същата техника, която беше описана по-рано. В края на конструкцията всички фрактури са сигурно включени. Това ще премахне теченията и ще подобри топлоизолацията.

Изграждането на собствена стъклена оранжерия е лесен начин за изграждане на надеждна оранжерия в продължение на много години с малко отпадъци. Възможно е да се използват както стари рамки, така и модерни прозорци с двоен стъклопакет, екологична дървесина или трайни алуминиеви профили. Следвайки прости правила, можете надеждно да предпазите бъдещите кацания от вятър, студ, валежи и дори от прекомерна слънчева светлина.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
стъклена оранжериястъклена оранжерия

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания