меню

Структури и съоръжения 6.11.2018

Разсадник Кокиче го направи сам

оранжерийно кокиче

В заводската конфигурация оранжерията „Кокиче” е компактна и устойчива на корозия сграда. Ширината му е 1,2 м, а дължината му варира от 4 до 8 м в зависимост от модела. Максималната височина на конструкцията от тръби от HDPE е 1 m.

Като покритие се използва нетъкан тип “Suf-42”. Не преминава UV и осигурява топлоизолация на разсад. Зелените зони не страдат от липса на влага и свеж въздух, което благоприятно влияе върху добива.

Предимства и недостатъци

Компактна оранжерия осигурява свободен достъп на градинаря до разсад. В суровия климат вътрешното пространство е инсталирано. Като допълнителна мярка се използват единици, които позволяват запазването на топлината.

достойнство недостатъци
Ще поддържа топлината вътре в t - 4-6 C. Силен вятър.
Увеличава добива. Ниска височина - не е подходяща за високи култури.
С рязък спад на t извън, вътре в парниковите условия остават стабилни. Малка ширина.
Дизайнът може да се инсталира в райони с тежки климатични условия.
Не позволява проникване на вредители и птици.
Няма нужда да се създават пътеки за достъп до растенията.
Няма нужда от прекомерно уплътняване на почвата.
Дизайнът може да се използва като временно убежище за зеленина.
Намалява риска от заразяване на разсад.
Не е необходимо често да проветрявате стаята.
Можете да извършвате засаждане на растения при t 0 + 3 C.
Оптимален топлообмен.
Естественото ниво на влажност.
Разумна цена.
Лесен монтаж и поддръжка.
Съвет!

Парцелите, на които е инсталирана оранжерията, не трябва да напускат оранжерията. Използва се за първоначално засаждане на зеленина.

Спецификации на производителността

Рамката е изработена от екологичен материал. Износоустойчивите полимерни дъги са устойчиви на дълготрайните ефекти на природата. Основата е фиксирана към земята с щифт. Достатъчно, за да ги погребат в земята и да се поправят. Инсталирането на основата не е необходимо. Фиксирането на покритието към дъгите се извършва с помощта на пришити джобове, които осигуряват по-високо ниво на якост.

Изградете оранжерия със собствените си ръце

Отправната точка ще бъде чертежът. Може да се изтегли онлайн или да се направи самостоятелно, ако градинарят има опит в областта на дизайна. За малък парцел подходящ дизайн, дължината на който варира от 4 до 6 м. Следващата стъпка - закупуването на агрофибър спанбонд. Можете да го намерите в магазина за стоки за градинарство.

Производителност на влакното

В основата на оранжерията - агрофибър, чиято плътност е 42 г / м2. Материалът формира достатъчно ниво на сянка, но не намалява естественото количество слънчева светлина. Други характеристики на покритието са следните:

 • водата не се задържа на повърхността си;
 • поливане може да се направи върху него;
 • поддържа слани до -5 С;
 • гаранционен срок на използване: 5 години;
 • не предизвиква алергична реакция;
 • миещ се материал;
 • съдържа SUF-стабилизатор за подобряване на производителността;
 • материалът ще издържи на душ - в случай на продължително овлажняване тъканта не става по-тежък.
Съвет!

Ако закупената агрофибър не е достатъчно широка, проблемът може да бъде решен по следния начин. Вземи тесни ленти и ги зашийте в ново платно. За да се избегнат такива проблеми може да бъде на етапа на проектиране. В плана се поставя малко повече (15-20%) от материала, отколкото е необходимо.

Вижте също:

Събираме оранжерии от дъги

Оранжериите, събрани от дъгите и платна от покриващ материал, са широко разпространени в почти всички…

Структурно проектиране

Те се базират на аркирани тръби. Изработени са от поливинилхлорид. Препоръчително е веднага да закупите съединители, които отговарят на размера. При липса на тръби, те се заменят с лешникови клони. По отношение на фиксирането на една и съща височина за всички арки, в противен случай покритието пропада. Желаната форма на арките може да се даде без използването на допълнителни инструменти, което опростява монтажа. За да създадете кокиче "Кокиче" ще са необходими следните детайли:

 • 1 ролка агрофибър (или филм);
 • 20 броя скоби за фиксиране на агрофибър върху дъги;
 • 7 арки с диаметър 20 mm - дъгите трябва винаги да бъдат с 1 повече от дължината на острието;
 • щипки за краищата на тръбите - вземете 2 повече, отколкото ви е необходимо.

Завършва списъка с необходимите инструменти - agroscotch.

Производствени стъпки

За работата ви е необходима ножовка, строителна лента, лопата и ножици. Препоръчителното разстояние между дъгите е до 1 м. Не може да бъде превишено, в противен случай покритието ще се отпусне или разкъса. В гънките, оставени върху материала, внимателно навийте тръбата. Диаметърът им е 20 мм. Следващият етап е монтирането на тръбите в клечки от армировка. Последните трябва вече да са вдлъбнати в земята. Следната процедура е както следва:

 • избраната зона е свободна от чужди тела и дива растителност;
 • линия на парцела;
 • дъното на бъдещата оранжерия се полага с покрити със слама клони, за да се осигури равномерно дрениране;
 • върху него се излива слой плодородна почва;
 • Скобите са фиксирани на дъгата, така че те могат да бъдат премествани, за да се осигури равномерна вентилация;
 • не се изисква подреждане на отделен вход;
 • Spunbond и дъги са фиксирани в долната част на конструкцията, в противен случай дългите силни пориви на вятъра ще разкъсат покритието;
 • тръби и арки задвижват 1/3 от дължината им в земята;
 • Аз фиксирам агрофибърът на дъното с помощта на товари - тухли, поръсени с пръст.
Съвет!

Оранжерията се поставя така, че да получава максимално количество естествена светлина. Второто изискване е да се осигури постоянна циркулация на въздуха. Ако мястото има хълм, тогава е необходимо да го построите. Географски, оранжерия се намира по протежението на изток-запад.

Вижте също:

Оранжерии и оранжерии - каква е разликата?

Отговорете на въпроса каква е разликата между оранжерия (стационарна) и оранжерия (сезонна), възможно е само след разглеждане ...

Условия за ползване и поддръжка

През зимата дизайнът не може да се използва. Дори при малки замръзвания тъканите и дъгите са подложени на разрушителни ефекти. Препоръчва се да се разглоби оранжерията и да се съхранява на закрито. Не отнема много място. Втората препоръка предвижда измиване на агрофибрите веднъж годишно. За да изпълните задачата, подходяща перална машина. Гардънър определя "деликатния режим". Други препоръки за грижата за оранжерия са следните:

 • фиксирането на платното върху арките се извършва само с помощта на скоби;
 • ако градинарят използва остри предмети в оранжерията, внимавайте, в противен случай тъканта ще се повреди;
 • парцел, където планират да инсталират оранжерия, да копаят и хидратират след и преди инсталацията.

Гаранционният срок на експлоатация на конструкцията варира от 4 до 5 години, но градинарят не трябва да се отпуска. Ако на дъгите или капака е отбелязана повреда, трябва незабавно да се извърши смяна.

Отзиви

Ярослав

Въз основа на моя собствен опит ще кажа това.Необходимо е да се вземе 6 м тръба. Дължината на участъка ще бъде около 1.9 m, а височината - 0.8 m под билото. За работа ще се доближат билковият прът и арки, които аз разтягам с тел. Тя държи по-силна от агроскопски.

Виталий

Още преди инсталацията на оранжерията чух много негативни твърдения за недостатъчната здравина на рамката. Проблеми възникват, както по-късно разбрах, поради грешки на етапа на строителството. Първият не е достатъчно стегнат арки в земята. Второто е, че те забравят да попиват почвата и да я напоят.

Парникови "Кокиче" се използва за сезонно отглеждане на ниско растящи култури. Евтините, мобилни, лесни за поддръжка и инсталиране на устройството осигуряват бърз достъп до разсад. За да се гарантира дълготрайността на дизайна ще помогне правилно проектиран план. Той отчита дължината и ширината на сградата. Второто изискване е да се осигури стъпка между арките от 1 м. След монтажа на основата и материала, последният се закрепва допълнително с камъни.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
оранжерийно кокичеоранжерийно кокиче

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания