меню

Отглеждане на домати 12.08.2018

Характеристики на бране на домати в оранжерия от поликарбонат в различни региони на страната

домати в оранжерията

За да бъде културата на доматите голяма и с високо качество, трябва да събирате плодовете навреме. Късното събиране на реколтата води до по-ниски добиви, останалите домати на храстите узряват много по-зле от своите предшественици. Събират се в цялата страна по различни начини поради климатичните характеристики на регионите.

Правилно вземете доматите ще помогнат препоръки и съвети на опитни градинари.

Какво определя периода на събиране

Следващите фактори влияят на узряването на плодовете на домати:

 1. Разнообразие от домати.
 2. Климатични особености на региона.
 3. Грижи.

За съжаление комбинацията от тези фактори обяснява най-честата причина - бавния растеж и лошото културно развитие.

клас

При отглеждане на няколко вида домати, дори в една поликарбонатна оранжерия, може да се открие един модел: при едни и същи условия някои плодове достигат зрялост много по-рано от други. Това се дължи на различното време на узряване. В ранните сортове плодовете узряват до средата на лятото, в средата на сезона - до август, а в късните - едва през есента. Характеристиката на сорта винаги е посочена върху опаковката със семена, така че преди сеитба, трябва да се обърне внимание на периода на зреене.

Ако искате да отглеждате домати в средата, трябва да обърнете внимание на ранните парникови сортове домати. Сред тях са Алфа, Афродита, Амурски, Банг, дон Хуан.

Климатични особености на регионите

Климатът в цяла Русия варира значително, в резултат на което се променя периодът на узряване на доматите. Колкото по-студена е температурата в района на отглеждане, толкова повече време ще отнеме плодовете да достигнат зрялост. Така в Ленинградска област и Санкт Петербург, реколтата започва не по-рано от края на юли, в Сибир и Урал, пикът на реколтата от домати е през август. В предградията с топло лято можете да се насладите на домашно домати през юли. На юг, където климатът е достатъчно топъл, доматите узряват до средата на края на юни.

Важно е!

Независимо от териториалното разстояние, ако лятото е студено и дъждовно, периодът на събиране може да се измести 2-3 седмици по-късно.

грижа

Нарастването на културата е силно повлияно от правилната грижа. Състои се от:

 1. Редовно поливане, особено по време на цъфтежа и растежа на доматите.
 2. Разрохкване и плевене от почвени плевели.
 3. Изработване на хранителни добавки.
 4. Опаковане и обвързване.

Всеки етап е важен, а ако са пренебрегнати, тогава доматите ще се появят много късно, те може да нямат достатъчно време да узреят поради предстоящите студове. С често поливане и торене около 3-4 пъти за целия период на отглеждане, доматената реколта може да се поддържа по-рано от обикновено за няколко седмици.

Процес на събиране

За да се съберат домати в оранжерията, трябва да започнете веднага щом в храстите се появиха зачервени плодове. Доматите трябва да се събират преди обяд, когато няма интензивна топлина. На първо място, плодовете са откъснати с ярко оцветена кожа - те вече са напълно узрели, можете веднага да ги изядете или да ги използвате в готвенето. Ако няма такива, тогава се прибират домати, които са почти достигнали зрялост. Месото на такива плодове е все още трудно, но кожата вече активно придобива характерния цвят на сорта.

Доматите постепенно се изтръгват от целия храст, опашката на клонките остава на плода. Прибирането се извършва поне веднъж на всеки 3-4 дни. Когато настъпи високият сезон (обикновено след 2-3 седмици на зреене на първите плодове), бране на зеленчуци се прави най-добре всеки ден.

Ако доматите не се отстраняват от храста във времето, те започват да се влошават и могат да изгният. Самото стъбло се огъва и се напуква поради голямото тегло на плода. В най-лошия случай целият храст ще се счупи и доматите ще бъдат развалени.

Какво да правите, ако доматите не са узрели

Понякога се случва, че дори в поликарбонатни парници доматите не могат да узреят до края. Това се случва, защото на културата липсва топлина, светлина или хранителни вещества в почвата. Когато наближават студове (когато температурата през нощта или през деня падне под нулата), трябва да се премахнат дори зелените парникови домати. С рязък спад на температурата, доматеният пулп моментално се влошава и такива домати не могат да се консумират - те имат неприятен вкус и пулпата се разхлабва.

Зелените домати се разкъсват и узряват у дома. При стайна температура и ниска влажност на плодовете за 3-4 седмици ще се покаже ярък цвят, а вкусът на доматите не се различава от онези, които бяха разкъсани червено в оранжерията. Ако поставите незрели домати на слънчев прозоречен перваз, те узряват само за няколко седмици, месото им става сочно и приятно, а вкусът става сладък.

Внимание!

Доматите могат да узреят в кутии, кошници, дървени кутии.

Съвети

За да не се развалят зрели и неузрели домати, те трябва да бъдат правилно подбрани. Помощ при събирането на някои практически съвети:

 • трябва да събирате плодове в плетена кошница или кофа. Зрелите зеленчуци трябва да са отгоре, незрелите плодове се поставят на дъното - те няма да се задушат;
 • първо съберете долните плодове и след това отидете до горната част;
 • Всички домати трябва да бъдат сухи по време на процеса на разкъсване и по време на съхранение. Влагата по кожата не е разрешена, водата ще предизвика образуването на плесен.
 • към събраните зелени домати трябва да се сложи един червен плод. Благодарение на тази малка струйка, реколтата ще пее по-бързо;
 • върховете от доматите не се изхвърлят - това ще направи добър тор за следващата година. Изцедете върховете, а през пролетта запоривайте го в количество от 1 килограм в барел от 200 литра и напойте доматите от болести и вредители.

Прибирането на доматите изобщо не е трудно, основната задача е да се прави своевременно, преди началото на студеното време, така че зеленчуците да не замръзнат след това. Събраните зрели домати се съхраняват на хладно място, след което те няма да се развалят дълго време. Средният срок на годност на зрелите домати е от един месец до два. Зелените плодове в прохладни условия могат да се съхраняват до зимата, докато нищо лошо няма да им се случи.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
домати в оранжериятадомати в оранжерията

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания