меню

Отглеждане на домати 12.08.2018

Основните причини, поради които доматите се изчервяват

домати

Неравномерният цвят на доматите не е сигнал за болестта на растението, но говори за грешки в грижите за доматите. За да се намери същността на проблема, е необходимо да се разбере как се среща зреенето на домати.

Зреене на домати

Развитието на доматите се състои от два етапа: на първия етап се развива растежът и образуването на плода, на втория етап, в продължение на 3 седмици, получените плодове започват да придобиват червен или кафяв оттенък.

Кога да започнете да се притеснявате?

Ако след 3 седмици доматите не станат червени, тогава е необходимо да се проучат подробно причините, влияещи на процеса на узряване, и да се пристъпи към тяхното елиминиране. Неспазването на елементарните правила за грижа води до неравномерен цвят на доматите.

Основните причини за неравномерния цвят

Има поне 5 общи причини за това, ще ги разгледаме по-долу:

  1. Клас на функции. Например, разнообразие от домати, Пол Робсън, в което зелените рамене се считат за норма. С времето зелените площи се превръщат в червени, но по-късно от други сортове.
  2. Неприятна температура. Неправилното спазване на температурния режим, или по-скоро повишението на марката плюс 35 градуса, ще предизвика спиране в производството на естествен пигмент - ликопен. Ликопенът прави доматите червени.
  3. Лошо осветление. Недостатъчно излагане на слънчева светлина, поради прекалено плътно засаждане на доматени храсти. В резултат на това узряването на плода се нарушава, което води до неравномерно оцветяване.
  4. Липса на хранителни вещества. Причината за недостига е неправилното прилагане на храненето, т.е. с излишък или дефицит.
  5. Натоварени много плодове. Обща причина за неопитни производители. Неправилно оформен храст, върху който има излишък от пасион и четки и образува самата задръстване. Резултатът е голям брой плодови четки и доматен храст, който не може да осигури на всеки домат хранителни вещества.

Ако бъде открита грешка, трябва незабавно да вземете мерки за отстраняването му. Качеството на културата директно зависи от правилното обслужване на растението. Предлагаме да разгледаме по-подробно как да коригираме ситуацията.

Основните методи за подобряване на качеството на реколтата от домати

Ето 5 прости метода, които значително влияят на качеството на вашата реколта:

  • Внимателно изберете различни домати.
  • Наблюдавайте температурата за удобно отглеждане на домати.
  • Осигурете качествено осветление на плодовете. За да се постигне максимално осветление, не може да се направи без използването на пергола, подставки и жартиери.
  • Прекарайте йодното листно хранене. За приготвянето на йоден разтвор се нуждае от йоден -1 капка и топла вода в обем от 3 литра. Това хранене се извършва не повече от 3 пъти на сезон.

 

Важно е!

Не превишавайте предписаната доза йод, в противен случай ефектът за растението ще бъде пагубен.

 

  • Нарежете доматите редовно, от началото на засаждането и през целия живот на храста.

заключение

Да се ​​отглежда добра реколта от вкусни и здравословни плодове за всеки, който се занимава с отглеждане на зеленчуци. Достатъчно е редовно да се осигурява висококачествена и своевременна грижа за растенията.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
доматидомати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания