меню

Структури и съоръжения 30.11.2018

Поликарбонатна оранжерия у дома

поликарбонатна оранжерия

Отглеждане на зеленчуци, цветя и билки на вашия парцел ви позволява да получите екологично чиста реколта. Поликарбонатните оранжерии създават оптимални условия за растеж на културите. Можете да получите резултати много по-бързо при слизане в покрити структури, отколкото с възможност за засаждане на открито. Поликарбонатните структури на рамката дават възможност да се отглеждат растения, независимо от природните климатични особености на района.

Предимства и недостатъци на оранжерията на профила и поликарбоната

Поликарбонатната оранжерия е рамка, изработена от метален профил, зашит с клетъчен прозрачен полимерен материал. Дизайнът се характеризира със следните предимства:

 • стягане. Плътно монтираният поликарбонат предотвратява проникването на хладния въздух в пространството и запазва топлината вътре;
 • наличност. Материалът, от който се изграждат конструкции, може лесно да се купи на търговските пазари и в специализираните магазини;
 • лекота на ерекция. Можете да закупите готови комплекти, които могат да бъдат сглобени според инструкциите на производителя с помощта на импровизиран инструмент, или да изградите оранжерия според вашите нужди и възможности;
 • експлоатационен живот. Конструкцията на рамката, зашит поликарбонат, ще ви служи най-малко 10-15 години. Класическите оранжерии с пластмасова обвивка или жично стъкло често се нуждаят от ремонт;
 • висока светлина. Клетъчният поликарбонат предава целия спектър на слънчева светлина;
 • устойчивост на температурни крайности. Пластмасата с полимерни добавки е в състояние да поддържа качеството си отрицателно (до -40заC) и високи температури (до +130заС);
 • възможност за увеличаване на продължителността на летния сезон с инсталиране на отоплителни и осветителни източници. Рамката е в състояние да издържи теглото на осветлението;
 • бързо разглобяване. Ако трябва да прехвърлите оранжерията на друго място, можете лесно да разглобите структурата, да я транспортирате и да я построите на друго място;
 • ниско тегло Профилите и поликарбонатните листове имат малка маса, така че можете да изградите оранжерия без фундаментална основа. Дизайнът може лесно да се транспортира без участието на специално оборудване;
 • UV защита. При производството на поликарбонат се използва специален състав, който предотвратява проникването на ултравиолетови лъчи;
 • устойчивост на материали към агресивни вещества. Можете да използвате инсектициди или други продукти за контрол на вредителите в оранжерията.
 • якост на покриващия материал. Двойна пластмаса с полимер, пчелната пита вътре в материала, въздушната междина прави поликарбоната надеждна, добре запазваща топлина, гъвкава, лесна за рязане и монтаж.

Можете да инсталирате поликарбонатна оранжерия върху рамката на тръбния профил. Скелетът на такъв материал е в състояние да издържа не само на покриващия материал, но и на натоварване от повече от 300 кг на 1 кв. М. м.

поликарбонатна оранжерия

Сравнението на оранжериите с техните различни материали е дадено в таблицата.

позиция поликарбонат филм стъкло
фундамент Не изисква Не изисква Необходимо за избягване на изкривяване
кадър Наличен тръбен профил, който е лесен за сглобяване в хардуер или ъгли. Срокът на действие е не по-малко от 15 години. Дърво, което изисква редовен ремонт и лечение на гъбични инфекции. Срокът на експлоатация е не повече от 5 години. Дървени рамки, които имат голямо тегло. Изисква надеждно свързване между сегментите. Животът на 5-7 години с редовна грижа.
Покриващ материал Гъвкав, издръжлив, износоустойчив поликарбонат, устойчив на механични повреди. Живот не по-малко от 10-15 години. Евтини и достъпни материали - полиетилен. Той просто се простира върху скелета и се закрепва с помощта на ламели и шипове. Срок на експлоатация - 1 година. Необходимо е да се купува и шие всяка рамка с нов полиетилен всеки сезон. стъкло много крехък покриващ материал, който лесно се поврежда от механично въздействие. С пролетното движение на почвата, природни явления (градушка, силен вятър, силен дъжд) могат да се счупят или да се счупят. Необходима е висока грижа при работа в оранжерията, за да не се повредят градинските инструменти.
Разходи за В зависимост от площта, формата на конструкцията и дебелината на поликарбоната, цената е 20-30 хиляди рубли. Цената на изграждане на оранжерия ще бъде от 4 хиляди рубли. при използване на стари дограма със стъкло трябва да попълните лента фундамент, Цената на базата - от 5 000. Изисква годишно остъкляване на покрива със стъкло или оранжерийно фолио.
Важно е!

Икономически изгодно е да се инвестира веднъж в изграждането на поликарбонатна оранжерия, която ще ви служи най-малко 15 сезона.

Видове поликарбонат за оранжерии

Производителите правят лист поликарбонат с различни характеристики. Материалът се произвежда в съответствие с утвърдения стандарт TU-2256-001-54141872-2006.

Можете да изградите поликарбонатна оранжерия от следните типове:

 • 2H е двупластов материал с дебелина от 0,4 до 1 cm с правоъгълни пити. Предлага се в 4 варианта в зависимост от дебелината на поликарбоната;
 • 3X - трислоен поликарбонат с дебелина 1,6 cm, чиито пчелни пити имат отделни наклонени ребра за втвърдяване. Материалът, дължащ се на сложната структура, е по-устойчив на стрес и механични повреди;
 • 3H - материал от три слоя от полимерни листове с правоъгълни пити. Той има дебелина от 0.6 до 1.6 cm;
 • 5W - петслоен поликарбонат с дебелина 2 см с правоъгълни пити;
 • 5Х - поликарбонат от 5 слоя, всеки от които има пчелна пита с допълнителни скосени ребра. Дебелината на един лист може да достигне 2,5 см. Тя е в състояние да издържи натоварване до 3,4 кг на квадратен метър. см.

Материалът се произвежда в листове с дължина 6 и 12 м. Височината на един панел е с размери за всички видове 2.1 м. Поликарбонат с маркировка 5Х се произвежда с височина 1.2 м.

поликарбонатна оранжерия

Видове и характеристики на профилите

Силата на оранжерията и нейният експлоатационен живот зависи от надеждността на рамката, която е зашита с покриващ материал. Скелетът, който ще продължи най-малко 15 години, е изграден от метален тръбен профил. Необходимо е да се избират продукти с галванизация. Профил от галванизирана тръба:

 • има висока якост;
 • не корозира;
 • в състояние да се огъне;
 • лесно се изрязва от инструмента;
 • Цинковото покритие е в състояние да създаде нов филм, който предпазва от корозия.

Рамката е изградена в различни форми. Профилът от алуминиева или стоманена тръба с поцинкована стомана има оптимални характеристики за изграждане на оранжерията на вилата. Като по-евтин материал за изграждане на рамката, можете да изберете дървена секция от 30 х 30. Сравнителните характеристики на компонентите за изграждане на поликарбонатни конструкции са показани в таблицата.

особеност Поцинкован алуминиев профил Галванизиран стоманен профил дърво
раздел От 20 x 20, 30 x 30 и т.н. От 20 x 20, 30 x 30 и т.н. С разрез от 30 x 30
Метод на монтиране Хардуер, ъгли Заваряване, ъгли, хардуер Хардуер, ъгли
Огъваща способност високо ниско Много ниско
тегло малък голям малък
Устойчивост на корозия устойчив устойчив устойчив
Устойчивост на влага устойчив устойчив Изисква обработка
Живот, години 20 години 30 и повече години 5-7 години
Цена за изграждане на оранжерия 6 х 3 м От 8 хиляди рубли. От 17 хиляди рубли. От 5 хиляди рубли.

Най-лесният за използване алуминиев профил. Компетентно сглобената конструкция, подсилена с усилващи елементи, е в състояние да издържа на големи натоварвания и природни явления. Да изградим ядрото на поцинкован алуминиев профил изберете V, U или W-образни продукти. Огъването на всеки тръбен профил осигурява твърдост на конструкцията. Можете също да използвате квадратни или тръбни профили на студени и горещо валцувани продукти.

Проектиране на поликарбонатни оранжерии

Преди изграждането на конструкцията е необходимо да се направи скица. Това ще помогне да се направи изчисляването на броя на материалите. Създайте план за бъдещата структура в 3 прогнози. Можете да използвате графика хартия. Начертайте страничен изглед от края и изглед отгоре с прилагане на размери, разположение на вратите, ребра.

Полезна!

Ако притежавате компютърни програми за рисуване и рисуване, можете да използвате умението за проектиране на оранжерия.

Когато строите, вземете под внимание, че клетъчният поликарбонат се продава на листа от 6 м, а ширината му е 2,1 м. Можете да проектирате оранжерия от всякакъв размер. Не забравяйте, че конструкцията с ширина над 3 м ще изисква допълнителни опори за стабилността на рамката.

размери

Оранжерията от поликарбонат може да бъде всякакъв размер. Изчислете колко сте готови да отглеждате растения в сградата. За пълния растеж на един доматен храст се нуждаете от поне 40 х 40 см. Можете да оборудвате по-ефективна система за засаждане по метода на Метлидер.

Когато правите чертеж на поликарбонатна оранжерия, използвайте следните препоръки:

 • дължината на надлъжните стени е по-удобна за изчисляване на кратно на 2;
 • Считайте колоните на разстояние най-малко 1 m
 • посочете точките за втвърдяване на чертежите и техните точки за закрепване;
 • За да се направи парник по-висок от 2 м от ширината на стандартен поликарбонатен лист, използвайте база в проектирането и строителството. Можете да поставите структурата на базата на дървен материал, тухла или друг материал.

Хлебните оранжерии могат да бъдат монтирани на кутиите за билото. Това ще спести на материала и ще приложи метода на Meatlider. Най-често градинарите строят малки оранжерии с ширина от 2 м и дължина от 3-4 м. Структурите на оранжерията на рамката, зашити с поликарбонат, се правят за високи култури с ширина 3 м и дължина 6 м.

Цената на поликарбонатните оранжерии

Общите разходи за изграждане на поликарбонатна оранжерия на собствен участък зависят от размера и материалите. Готовите комплекти, които само трябва да се сглобят, ще струват повече от ръчно изработени. Качеството на компонентите може да е под очакванията. Производителите предлагат монтажни комплекти за различни ценови листи.

поликарбонатна оранжерия
форма Размери, m кадър Дебелина на поликарбоната, cm Очаквана цена, руб.
капка 2 x 4, централна височина 2 m Профил от поцинкована тръба 20 х 20

0,4

От 11 500

извит 3 x 4, с височина в работната площ от 2 m Профил от поцинкована тръба 20 х 20

0,6

От 15500

фронтон Височина 4 x 8, 2 m Рамка от поцинкован профил 25 х 25 и усилващи ребра 20 х 20

1,6

От 26,000

фронтон Височина 3 x 6, 2 m в работната зона Заварена рамка от поцинкована стоманена профили с правоъгълно напречно сечение

2,0

От 35 000

За ръчно изработени, ръководени от цената на материалите и рисунката.

Дебелина на поликарбоната, cm Цена на лист 6 м, търкайте.

0,4

От 2500

0,6

От 5000

0,8

От 7000

1,6

От 12,000

2,0

От 18 000

2,5

От 22 000

Метален тръбен профил с галванизация струва от 130 рубли. за 1 м. Колкото по-голямо е напречното сечение, толкова по-висока е цената. Необходимо е също да се изчисли броя и цената на скрепителните елементи. Трябва да изберете металните винтове за сглобяване на рамката. Когато се покрива с поликарбонат, е по-добре да се използва хардуер с гумени подложки. Това ще гарантира плътността на конструкцията. Също така не забравяйте за панти за врати и вентилационни отвори.

поликарбонатна оранжерия

Избор на формата на оранжерията

Формата на конструкцията на рамката, зашит поликарбонат, зависи само от вашите предпочитания. Можете да изграждате оранжерии под формата на:

 • арки;
 • капчици (куполи);
 • двускатен покрив;
 • многоъгълна форма;
 • удължаване на стената;
 • raznoskatnoy.

Можете да изградите поликарбонатна оранжерия с всякаква форма и да я направи мобилна. Достатъчно е да прикачите колелата към долната основа на рамката. Можете също да носите лека конструкция върху алуминиева рамка. За това са ви нужни само няколко души.

Внимание!

В зависимост от материалите, оранжерията трябва да бъде заровена в земята или прикрепена към солидна основа.

извит

Тя е структура във формата на продълговати прозрачни арки тунели. Има и друго име за този дизайн за оранжерии - "хлебница". Оранжерията тип арка е монтирана на рамката под формата на дъги. Страничните стени могат да бъдат прави, половината от височината на човек, а покривът на сградата е монтиран на извити профили. Предимствата на конструкцията под формата на арка са:

 • лекота на сглобяване;
 • икономична консумация на материали;
 • устойчивост на силен вятър.

Сред недостатъците трябва да се отбележи, че през зимата е необходимо периодично да се премахва снежната покривка от конструкцията. Лекият наклон води до забавяне на снега на покрива. Също така за изграждането му се изисква да се използва профил, способен да се огъва. Ще бъде проблематично да се изгради профилна рамка от стоманена тръба.

поликарбонатна оранжерия

купол

Има друго име - "капчица". Това е малка поликарбонатна къща, чийто покрив е под формата на продълговатия купол. Предимствата на този тип са:

 • не изисква почистване на сняг през зимата;
 • голяма използваема площ.

Недостатъците включват сложността на дизайна. Горната част на оранжерията трябва да бъде изградена от гъвкав профил.

куполна оранжерия

Права стена

Дизайнът е под формата на мини-къща, сглобена върху скелет и зашита с лист поликарбонат. Основните предимства на съоръжението са:

 • лекота на строителство;
 • лесно уреждане;
 • голяма използваема площ;
 • способността да се използва като рамка от всякакъв материал.

Трябва да има голям наклон на покрива, за да се осигури независимо спускане на сняг.

оранжерия с права стена

Стенна оранжерия

Най-често е под формата на къща с еднокрилен покрив. Тя може да бъде издигната до жилищна сграда или стопанска постройка с недостиг на свободно място на обекта. Предимства на оранжерията:

 • спестяване на материали;
 • простота на дизайна;
 • повишена устойчивост.

Недостатъкът на стенната конструкция е липсата на слънчева светлина, която растенията ще изпитат. Препоръчително е да се строят такива оранжерии само от южната страна. Най-често това са тесни структури, в които е възможно да се направи само едно легло. Нанесете в тях метод за отглеждане на култури според Mitlayder.

монтиране на стена

многоъгълен

Конструкцията на счупени линии, монтирани върху правоъгълна рамка, изисква точни изчисления на товара. Предимствата на оранжерията са:

 • способността да се работи с остатъците от материали;
 • възможността за самостоятелно сняг.

Сред недостатъците на формата е необходимо да се посочи сложността на конструкцията.

многоъгълен

фронтон

Конструкцията е издължена или просто двускатен покрив, вграден в земята. Предимствата на конструкцията на този проект са:

 • скорост на строителство;
 • икономична консумация на материали;
 • простота на изчисленията и конструкцията.

Основният недостатък на тази форма е липсата на полезна площ за отглеждане на култури. Близо до стените в ъглите е възможно само отглеждането на нискорастящи растения. Достъпът за грижи и поливане обаче ще бъде труден.

поликарбонатна оранжерия

С митолидер

За отглеждане по метода на Mitlider годни всякакъв вид. В основата на метода е създаването на високи легла, където растенията ще получават максимално количество хранителни вещества през кореновата система. В същото време грижата за културите е проста и не изисква много време.

според midlider

Направете оранжерия от поликарбонат го направете сами

Преди строителството, направете подробен чертеж на бъдещата структура с посочване на размера. Това ще помогне да се изчисли колко ще се изисква тръбен профил или дърво за сглобяване на рамката и броя на листа поликарбонат.

Избор на местоположение

Оранжерия от поликарбонат може да се изгради навсякъде в лятната вила. Не избирайте райони в близост до сгради, огради и в сянката на големи дървета. По-добре е да изберете плоска суха зона. Изграждането на конструкцията по склона е изпълнено с въздействието върху стените на структурата на потока на водата и топенето на снега. Възможно е също растенията да изпитат недостиг на слънчева светлина.

поликарбонатна оранжерия
Внимание!

Помислете за разположението на страните по света. Необходимо е надлъжните стени да са разположени успоредно на юг.

Качеството на почвата няма значение. Можете да заспите в оранжерията, подготвена за отглеждане на култури на земята. Направете смес от:

 • 60% от земята в градината;
 • 25% изгнила тор;
 • 5% дървесна пепел;
 • 10% торф.

Смесете всички съставки и ги изсипете в оранжерията. В резултат на това ще получите подхранваща почва, в която културите ще получат всички вещества, необходими за растеж и плод.

Какви инструменти и материали ще са необходими

За самостоятелно изграждане ще ви е необходим поликарбонат в количество, необходимо за зашиване на рамката. За монтиране на сърцевината е необходимо да се подготви тръбен профил или дървен блок. Металният тръбен профил трябва да има напречно сечение най-малко 20 х 20 мм. Баровете трябва да бъдат закупени с размер най-малко 30 х 30 мм. Също така подгответе скрепителни елементи.

От необходимите ви инструменти:

 • лопата за изравняване на площадката и дълбочината на рамката;
 • ножовка за рязане на поликарбонат;
 • Строителна лента за точни дължини;
 • Български или метални ножици за рязане на тръбни профили;
 • отвертка за монтиране на листове.
Полезна!

За монтаж на поликарбонат трябва да вземете винтове с гумени шайби или да затегнете хардуера чрез импровизирани гумени уплътнения.

Работата трябва да се извършва в сух ден след като се слее снегът. Още през април-май ще можете да засадите разсад в надеждна модерна оранжерия, която ще ви служи най-малко 15 години.

Основните етапи на сглобяване

Изграждането на поликарбонатна оранжерия със собствени ръце се извършва в следния ред:

 1. Почистване на площадката и изграждане на базата, ако е необходимо. Маркирайте с въже и щипки.
 2. Нарежете от метален профил или дървени блокчета с желаната дължина за скелета. Използвайте строителна рулетка, българска, ножици за желязо или ножовка.
 3. Сглобяване на рамката с ребра. Използвай скицата. Всички елементи се закрепват върху хардуер, ъгли. Заваряването е възможно за монтиране на стоманени тръбни профили. Започнете от крайната стена. Завършете монтажа на покрива.
 4. Укрепете основата на рамката в земята. За да направите това, пробийте отвори, в които поставяте шпилки или тръби с погребение в земята на дълбочина най-малко 20-30 cm.
 5. Поставете рамката на рамката за врати и вентилационни отвори.
 6. Подгответе поликарбонатни парчета според вашия подготвен проект.
 7. Зашийте рамката с поликарбонатни парчета.
 8. Направете вратите и отворите, закрепете фитингите.

Ако има празнини между дъното на оранжерията и повърхността на земята, те трябва да бъдат запълнени с почва.

поликарбонатна оранжерия

Правила за работа с поликарбонат и профил

Основното правило при работа с поликарбонат е разглеждането на местоположението на въздушните клетки. Необходимо е клетките да са разположени вертикално на повърхността на земята. Позволено е положението на пчелната пита под ъгъл. Ако парчета покривен материал са разположени хоризонтално, в тях може да попадне влага. Ленти трябва да бъдат монтирани между поликарбонатни листове, които ще предотвратят навлизането на хладен въздух и изтичане на топлина.

поликарбонат за оранжерии

Профилът е по-добре да се реже с ъглошлайф (български). Рязането с ножици може да доведе до образуването на стружка, огъване на профилните ръбове. Когато работите с метални профили, използвайте ръкавици и предпазни очила. Уверете се, че носите дрехи, изработени от негорими материали. Не работете в близост до запалими течности, деца, животни.

Конструкцията на поликарбонатна оранжерия ще направи възможно създаването на идеални условия за отглеждане на различни зеленчуци, цветя и зеленчуци. За един сезон можете да засадите няколко вида растения в един дизайн. До есента е необходимо да се премахнат върховете, да се изкопаят леглата, да се добави органична материя. През зимата, в зависимост от проекта, е необходимо да се гарантира, че голямо количество сняг не се натрупва на покрива на конструкцията.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
поликарбонатна оранжерияполикарбонатна оранжерия

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания