меню

Структури и съоръжения 20.11.2018

Оранжерия със стари прозорци, плюсове и минуси

оранжерия на дограма

Използване на стари прозорци като основа на оранжерията ще спести на материали, ще намали времето за подготовка и дори ще се сглоби.

Компетентният избор на базата, правилната предварителна обработка са необходими, за да се получи наистина топло, издръжливо, стабилно парниково тяло, което може да се използва във всеки климат. Всички етапи на работа могат да се правят сами, без специални инструменти, което също е важно.

Парникови характеристики

Прозорците са по същество готови разстояния, които могат да бъдат съединени плътно, за да се предотврати издухването на оранжерията. Чрез комбиниране на слепи конструкции със стандартни, които имат вентилационни отвори, е възможно да се постигне оптимален режим на вентилация. Предимствата на тези оранжерии включват:

 • добро осветление;
 • вътрешна бърза топла почва;
 • експлоатационен живот;
 • ремонтопригодност.

Очилата могат лесно да се счупят, ако се борави небрежно, но само една чаша трябва да бъде сменена и това няма да отнеме твърде много време. Топлолюбивите култури, които се нуждаят от много светлина, могат да бъдат засадени тук през първите месеци на пролетта, когато земята малко се затопли. Стъкло запазва топлината добре, ако правилно запечатани фуги, вътре няма да има течение, дори малка система за вътрешно отопление ще има по-голям ефект.

Съвет!

Въпреки че стъклото предава светлина, то забавя някои от ултравиолетовите спектри. Следователно културите могат да растат тук много по-бавно.

За този тип оранжерия фондацията не е задължителна. Ако не използвате тежки стъклопакети и пластмасови изделия, достатъчно е почвена основа. Можете да запечатате земята с пневматични инструменти или дори ръчно. Но трябва да се разбере, че в този случай е необходимо да се избягва всякакво претоварване, потъване, което е трудно, ако топографията на обекта е поне малко неравномерна. Основата за оранжерията може да се направи дори от обикновени тухли или дървени греди.

Оранжериите от старите прозорци имат някои недостатъци. Първо, те не могат да бъдат прехвърлени. За разлика от поликарбонатните рамки, такива оранжерии са неподвижни. Възстановяването е възможно, но вероятността от повреда на главните конструкции е много висока. Второ, невъзможно е да се използва за покриване на стъкло дори и при малки щети, особено ако е фабричен дефект под формата на „капки” или пукнатини. Те ще бъдат като лещи за увеличаване на топлината, което ще доведе до изгаряния на листата. С течение на времето, хидроизолацията и термичната защита ще отслабят, така че оранжерията ще изисква редовна поддръжка.

Каква рамка да използвате

Можете да съберете оранжерия от всяка рамка, дори ако те не са еднакви по размер, но е препоръчително да се спрете на един вид материали. Най-достъпният начин е да се монтират стари дървени прозорци със стъкло. Ако бюджетът позволява, можете да изградите от демонтираните пластмасови кутии, които сега са в големи количества, преминават за рециклиране.

дърво

Дървените конструкции, особено старите, които се използват от няколко десетилетия, могат лесно да бъдат намерени в близост до входовете на жилищни сгради. Въпреки че изглеждат непредставими, те са добър вариант за оранжерия. Малката дебелина и ниското тегло правят възможно изключването на конструкцията на фундамента, дори и проста база ще е достатъчна. В екологичните показатели на основния материал няма съмнение, че е достатъчно да се боядисва дървото с влагоустойчива емулсия или да се импрегнира със защитно съединение срещу вода и гризачи.

Съвет!

При избора на боя си струва да се обърне внимание на нивото на неговата токсичност, някои видове не са подходящи за оранжерии, защото е затворено малко пространство.

Те са лесни за инсталиране, тъй като можете да извадите стъклото от тях. По време на сглобяването това е желателно, тъй като най-често това не става без разделени елементи. Замяната на една секция също няма да бъде проблем. Простите дървени рамки понасят по-лесно изкривяванията, те просто трябва периодично да се обработват с уплътнител. Ако дървото е цяло, не е повредено, най-вероятно то ще стои повече от десетина години с правилна грижа.

От недостатъците са големи разходи за премахване на духането и "студени мостове". Прозорците изискват внимателна обработка на всички фуги, всеки шев. Почти всяка година трябва да проверите цялата структура, така че растенията да се чувстват комфортно вътре.

Метална пластмаса

Пластмасовите прозорци вече активно променят собствениците на апартаменти, къщи, така че намирането на материал за оранжерията може да бъде лесно. Такива рамки ви позволяват бързо и без излишно прилягане за сглобяване на красив и чист дизайн, докато работата с уплътнител и изолационни материали ще бъде минимална. Предаването на светлина от стъкло в такива опаковки е отлично, крилото често се отваря лесно и дава възможност да се избере една от няколко позиции. Затова можете да издухвате оранжерията при всякакви климатични условия. Дебелината на стъклото в този случай е малко по-голяма, а самата рамка е по-силна, тя ще издържи на натиска на силен вятър, на голям слой сняг. Основното предимство е, че този тип рамки няма да изгният дори без фундамент и никакво повдигане от земята.

По отношение на опазването на околната среда, съществува малък риск от намиране на токсични материали. Но това е голяма рядкост, днес всички производители са внимателно подбрани, контролът е доста труден. Затова не можете да се притеснявате. Допустимо е използването на активни отоплителни системи, вътрешно напояване.

Основният недостатък - много тегло с малък максимален товар. Всяко стъкло тежи приблизително 1,5-2,5 пъти повече от дървен прозорец. Ще бъде невъзможно да се направи без основа. Покривът трябва да е идеално равен. Ако има изкривявания, теглото на товара ще се разпредели неравномерно, стъкленият блок скоро ще се счупи, кутията ще се огъне, няма да е възможно да се възстанови. Трябва също да се има предвид, че прозорците се променят най-често поради загуба на херметичност и не се използват за оранжерии.

Кой покрив да изберем

Ако има много прозорци, можете да ги покриете от тях. Монтиране няма да е лесно, но резултатът ще бъде оранжерия с максимално и равномерно осветление. Ако има пролуки в прозорците, това ще позволи най-ефективно да се проветри цялото пространство. От такъв материал трябва да бъде направен двускатен покрив, тъй като стъклото не може да издържи натоварвания от голямо количество сняг.

 

Съвет!

Този покрив трябва да бъде подсилен с ферми или ребра.

Алтернативата е поликарбонат. С него можете да изградите извит купол с ниско тегло. Това е идеален вариант за изграждане на оранжерии от метални рамки. Осветлението ще бъде малко по-малко, но покривът няма да изисква допълнителни конструкции за монтиране или армиране. Няма нужда от уплътняване и топлоизолация.Но е необходимо да се вземе предвид, че поликарбонатът не може да бъде проектиран за тежки студове, оранжерията може да се използва само в определен период.

Най-лесният вариант е да разтегнете дебел филм върху рамката и да го закрепите. Подобен неместен покрив е добър за тези, които предпочитат да оставят земята отворена. През зимата полиетиленът може да бъде премахнат, което позволява на снега да намокри почвата, а през пролетта слънцето бързо затопля земята. В ветровит климат, това не е най-добрият избор, ще има проекти в оранжерията, а самият покрив бързо ще се срине.

Изборът на материали и изчисления

Наборът от материали за такава конструкция е най-простият:

 • пясък или трошен камък за основи;
 • Дървена греда за опори;
 • рамки и стъкло;
 • пирони, винтове;
 • уплътнител, изолация;
 • боя или защитно импрегниране, ако е дърво;
 • полиуретанова пяна.

Можете да правите с инструменти, които почти всеки има. За удобство е по-добре да вземете отвертка, мозайката, специална тренировка за дърво, но можете да използвате ножовка, отвертка. За да направите дизайна гладък, трябва да използвате ъгъла, нивото, отвесната линия, лентовата мярка.

Вижте също:

Стъклена оранжерия го направи сам

Стъкло оранжерии - един от най-трайните опции. Тя е структурно по-сложна от обикновена оранжерия, изработена от геофибърна ...

За да направите изчисления, трябва да разширите рамката на земята, като изберете най-тясната за крайните страни, най-широката за страничните стени. Поставете размера, подравнявайки страната, трябва да измервате контура. Оптималната ширина на оранжерията е 2,5 метра. Две легла с ширина един метър и достатъчен проход могат да бъдат поставени на такава площ. Височината трябва да бъде най-малко 160 сантиметра, ширината зависи от броя на рамките. При изчисляване на материалите е необходимо да се има предвид, че за всеки от четирите ъгъла е необходим дебел прът, ламели за долния, средния и горния тапет. Този етап може да бъде пропуснат, ако рамката е металопластична. Задължително монтиране на усилващи елементи и опори на всеки един метър и половина дължина. Освен това, трябва да използвате ламели за укрепване на средата на оранжерията. Дървеният материал за покрива се изчислява по същите параметри, ако са поставени рамките.

Съвет!

Връзките ще бъдат по-трайни, ако използвате метални ъгли и специални преходни елементи за покрива.

Подготовка на рамката

Дървени стари прозорци, като пластмасови торбички, трябва да бъдат разглобени. Извадете аксесоарите, разглобете старата пяна, отстранете пантите, отстранете отварящите елементи, ако е възможно, отстранете стъклото. Необходимо е да се пясък и повторно боядисване на дървото, то е допустимо просто да се насити с нов слой от защитни съединения. По-добре е да се променят всички первази вече след сглобяването, но първо трябва да бъдат подготвени, тъй като е по-удобно да се извършват измервания преди инсталацията. Ако рамките са мокри, те трябва да бъдат добре изсушени на слънце.

Пластмасовите рамки трябва да се проверяват за плътност: да се налива вода на всеки от краищата. Не трябва да влиза вътре в чашата. Ако това се случи, по-добре е повреденият елемент веднага да намери заместител. Такъв материал не изисква допълнителна подготовка, което е неговото важно предимство.

Сглобяване на оранжерии

Необходимо е да се започне строителството от монтажа на долната облицовка, той може да служи и като основа, ако рамките са светли дървени. Предварително изкопайте траншея с дълбочина 15 см, покрийте я със смес от чакъл и пясък. Покрийте тази основа с рубероид, за предпочитане в два слоя. Горе държи дървен материал в размера на бъдещата оранжерия, закрепете в ъглите. Можете да обработите дървото с битумна мастика, за да увеличите живота му. Отвън подсилвайте основата с железни пластини.

Следващият етап е изграждането на вертикални опори. За да направите това, можете да използвате дъски с приблизително същата дебелина като избраната рамка. Инсталирайте първата опора в ъглите, след това на всеки 1,5-2 метра по периметъра. В основата на изчисленията е да се вземе ширината на една подготвена рамка.Ако височината на един прозорец е недостатъчна, е планирано монтирането на две нива, като първият слой от опори трябва да бъде двойствен, за да се увеличи броя на етажите. Завържете вертикалите с лента с дебелина не по-голяма от 4 см, затегнете ъгли с парчета. Монтирайте втория слой по същия начин, ако е необходимо, но в една дебелина на опората, след това изпълнете последната лента. Всички затегнете винтове и ъгли.

Съвет!

Всеки следващ хоризонтален слой на рамката трябва да е по-тънък от предишния. Така че, можете да намалите общото тегло на товара.

Прикрепете рамката към подготвената рамка. Това може да се направи с помощта на обикновени винтове. Да обработи всички пукнатини със строителна пяна, за да продължи работата след пълното му изсъхване. Ъглите на самите рамки трябва допълнително да се запълнят с уплътнител, за да се засили хидроизолацията и да се предотврати образуването на големи количества кондензат.

Вижте също:

Как да си направим оранжерия от пластмасови тръби със собствените си ръце

В магазините за градинари, можете да намерите всички готови оранжерии, но това не винаги отговаря на желанията на хората. За тази цел ...

След като съберете покрива. Ако има достатъчно рамки, можете да сглобите дизайн на фронтон. Първо фиксирайте крайните триъгълници, които след това могат да бъдат затворени с поликарбонат или полиетилен. Закрепете два противоположни ъгъла с билото. В горната част на тапицерията се прави рамка с най-малко две перпендикулярни линии. За билото на разстояние, равно на ширината на рамката, пробийте наклонените опори. Укрепете бъдещия покрив с вертикални стълбове в средата. След това завийте рамките със самонарезни винтове, затворете крайните прозорци с наличните материали.

Вратите се монтират последно. След това поставете отново всички елементи на фитингите, върнете стъклото. Завийте актуалните каишки, запечатайте ги. Ако вратите са по-тежки от рамката, допълнително монтирайте рамката на вратата, направете го на етапа на монтиране на вертикалните опори на всяко ниво.

Чести грешки и прости съвети

Най-честата грешка - изграждането на теле от рамки на прозорци в кръстопът с основните сгради. Често градинари смятат, че това може да спести при отопление. Всъщност приземяването няма да получи желаното количество светлина. Оптимално е да има такава структура на разстояние от високи дървета и огради, където количеството слънчева светлина е максимално. Това ще бъде особено полезно в началото на пролетта, когато зеленина и дори първите зеленчукови храсти вече могат да бъдат засадени в оранжерия, загрята от лъчи.

Тъй като конструкцията на фундамента изисква разходи, тя често се изоставя, а след това се облекчава, за да се намали общото тегло на оранжерията. Ако отстраните вертикалните опори и средните тръби, оранжерията ще се окаже нестабилна. Силният вятър постепенно ще го унищожи, изолацията ще пострада, ще се появят пропуски по-често. Ако трябва да спестите върху материалите, да намалите теглото си, по-добре е да изберете най-тънките пръчки или метален профил.

Съвет!

Алуминиевата или поцинкованата стомана е най-подходяща за оранжерии.

Не най-често, но грешка - използването на двойно остъкляване като основен материал. Те се поставят в металната рамка. Тъй като те са активно предадени за рециклиране, можете лесно да намерите точното количество, но опитни градинари се препоръчва да използват най-простите единични пакети. Двойното стъкло почти напълно изолира целия спектър от ултравиолетови лъчи, растенията просто не получават необходимите хранителни вещества от светлината. В допълнение, такава рамка има много голяма тежест, тя се нуждае от капиталова основа.

Изграждането на оранжерия със стари прозорци със собствените си ръце е лесна задача, която всеки може да използва владетел и чук. Възможно е да се изгради оранжерия на вашия сайт от обикновените съветски прозорци и от по-модерни пластмасови торбички. Особено внимание в двата случая трябва да се обърне на конструкцията на рамката, изолацията и защитата от течения.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
оранжерия на дограмаоранжерия на дограма

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания