меню

Структури и съоръжения 5.11.2018

Оранжерия от това, което беше

оранжерия го направи сам

Всеки уважаващ себе си производител има оранжерия. Някои хора купуват завършен дизайн, други предпочитат сами. В курса се намират разнообразни материали. Поради използването на скрап материали, цената на домашно оранжериите е ниска.

За какво е оранжерията?

През пролетта времето е променливо, често се връщат студове. За да се пазят разсадът на домати в къщата е неудобно, той се изтегля. оранжерии те са построени, за да сеят зеле, краставици, цветя за разсад, да се отглеждат домати в тях или да се отглеждат рано зелени.

Директната цел на заслона е да се предпазят зеленчуковите хребети от времето и студения въздух. С него зеленчуковият сезон започва по-рано. Малките съоръжения се отопляват с биогорива (оборски тор, изгнили растителни остатъци) и слънчева светлина.

Съвет!

През есента мобилните модели се използват за подслон на хребетите с късно узрели зеленчуци. Той им помага да узреят преди началото на замръзване.

За отглеждането на ранни зеленчуци и разсад, градинарите конструират различни конструкции от скрап материали. Те се основават на твърда рамка, която се зашива със стъкло, поликарбонат, филм и други материали, които изпускат слънчева светлина.

Видове оранжерии в страната

Всички видове оранжерии в страната могат да бъдат разделени на три групи. Най-простите конструкции нямат основа. За тяхното изграждане са необходими дъгови и покривни материали. Рамката е монтирана на точното място в градината. На него хвърлят филм или нетъкан материал.

Втората група летни къщи има ниска рамка (25-50 см), дъги, покриващи тъкани. Това е стационарен дизайн. Преди да я построи, в дълбочината на лопатата се изкопава траншея, в която се вкарва пресен тор. Над биогорива се излива слой от плодородна почва. Рамката е поставена отгоре. В погребаните оранжерии върху отглежданите от биогорива разсад и ранните зеленчуци.

Оранжерии от парников тип имат височина до 1,2 м. Видове рамки:

 • сводести
 • един наклон;
 • фронтон.

Те правят такива конструкции от различни материали под ръка, всички те имат основа и рамки, които могат лесно да бъдат отстранени и отворени.

Най-простият сводест тунел

Това е сгъваем дизайн. За изграждането му ще са необходими: материал, хардуер, инструменти. За изработка на базата под формата на кутия трябва да имате:

 • дъска с ръбове 4 x 15 cm;
 • антисептично;
 • самонарезни винтове;
 • ъгли.

Оптималната ширина е 1,2 м. Дължината зависи от размера на раздела и количеството материал. Дъските са нарязани според размера. Те са покрити с четка с 2-3 слоя антисептик с четка. Сухите дъски се търкаляха в кутия. Твърдостта на дизайна се дължи на ъглите.

Инструменти, които се използват в работата:

 • рулетка;
 • отвертка (отвертка);
 • ножовка;
 • четка;
 • маркер.

Базата се поставя на постоянно място, пристъпва към монтирането на дъги, удобно се изработват от PVC тръби с диаметър 25 mm или повече. За фиксирането им с армировка. Нарязва се на парчета с дължина 0,5 m.

Определя се от разстоянието между дъгите. Интервалите трябва да са еднакви. Оптималната стъпка се счита за стъпка от 0,5 м, но ако тръбите са малки, тя може да се увеличи до 1 м.Колкото по-малко е разстоянието между дъгите, толкова по-малък е покривният плат.

Съвет!

Растенията в съоръжения, ориентирани от север на юг, получават повече слънчева светлина.

Местата за монтиране на дъгите маркират маркера по дългите страни на кутията. До драйверите на етикетите в арматурното табло. Те го потапят с чук, не по-малък от 25 см, поставете го извън или вътре в рамката.

Тръбите се нарязват на парчета с дължина 3 м. Те се поставят върху щифтовете, които стърчат от земята. Към рамката е фиксирана перфорирана лента. Дизайнът е подсилен от съединител. Тя е направена от парче тръба, поставена върху дъги, твърдо фиксирани с тел.

Покриващ материал (PVC фолио, лутрасил) се нарязва на едно парче. Дължината му е равна на дължината на кутията + 2 височини на задника + 2 надбавки 20–25 см. За да се запази плътността на филма, тя се фиксира със счупен градински маркуч. Първо, тя се нарязва на 3 m парчета, след което се нарязва на цялата дължина. Поставете маркуча върху филма върху дъгата.

Goodies минуси
лекота на използване дизайнът е с ниска якост
ниска цена сградата е слабо вентилирана
лекота на производство

Изолирана арочна оранжерия

Необходими са бутилки от цветна пластмаса (зелено, кафяво) със същия обем (2 л). От тях се изгражда фондация. Парцелът е изравнен, клечките маркират ъглите на структурата и опъват връвта. Те копаят плитък изкоп, в него се поставят бутилки, пълни с вода и затворени с капаци.

Дъгите са оформени като арка, PVC фолио или нетъкан покривен материал е свързан с него. През деня слънцето затопля бутилирана вода, през нощта отдава топлина, предпазва разсад от ниски температури.

От пластмасови бутилки

Ако не изхвърляте пластмасови бутилки от напитки, през зимата те ще се натрупват много. През пролетта можете да ги направите оранжерия. В допълнение към тях, ще са ви необходими и други материали:

 • релса 20 х 20 мм (дължината зависи от размера на оранжерията);
 • пръти 40 х 40 mm;
 • PVC фолио;
 • въдица за риболов 1 mm;
 • фиксиране на ъгли;
 • самонарезни винтове.

От бар направете основата във формата на правоъгълник. Ъгли, използвани за свързване. Всички бутилки отрязват дъното. Те са облечени на релса, прилепващи плътно един към друг, за да направят тръба. Ръбовете на ламелите трябва да излизат отдолу и отгоре за 3-4 cm.

В ъглите на основата са поставени 4 бара, закрепете ги с ъгли. Направете горната лента. Три стени са зашити с тръби от пластмасови бутилки. Изпъкналите краища на ламелите са завинтени към хоризонталните шини със самонарезни винтове.

За да се подобри структурата с стъпка от 50 см между вертикалните опори, дръпнете линията. Едната страна служи като вход към оранжерията, тя е нагъната с филм или е сглобена правоъгълна рамка от решетките. Зашийте го с тръби от пластмасови бутилки, вземете вратата. Окачва се на пантите.

Покривът на оранжерията прави фронтон. Зашийте го с тръби подобни на стените, дъното за плътност дублират PVC фолио. Ръбовете на решетките поставят мебелен телбод. Оранжерията на бутилката има няколко предимства:

 • траен;
 • евтин;
 • лесен за производство;
 • лесно се демонтират и прехвърлят на ново място;
 • предпазва растенията от ниски температури;
 • Материалът на бутилките запазва свойствата си в широк диапазон от температури от -50 ° С до + 100 ° С.

Вижте също:

Как да защитим доматите в оранжерии от прегряване

Как да запишете домати от топлината в оранжерията - това е спешен въпрос за тези, които искат да получат добра реколта. Израстване ...

Оранжерия от стари прозорци

След замяна на дървени прозорци с пластмаса, лятното жилище получава материал, от който да изгради оранжерия. За построяването на най-простия дизайн под формата на книга е достатъчна само една двойна крила и двойка висящи контури. Основата на оранжерията може да бъде високо легло.

За дълги легнали оранжерийни рамки ще са необходими повече. Кутия и дъски са направени от кутия, външните му размери (дължина, ширина) трябва да съответстват на размера на прозореца. За да не се задържа дъждовна вода, височината на задната стена трябва да бъде по-голяма от предната.

Съвет!

Към краищата на външните болтови пръти (ламели) за затваряне на малката празнина.

Предимствата на оранжерийната рамка:

 • няма нужда да изхвърляте стари рамки;
 • производството изисква минимум строителни материали;
 • трайна конструкция;
 • кутията и рамката могат лесно да бъдат прехвърлени на ново място.

Хижа от краставици

Времето за производство на палатка за краставици отнема малко. От материалите се изисква една PVC тръба с диаметър най-малко 50 mm и парчета 6 са по-тънки. За дебел сондаж се прави отвор в центъра на бъдещата структура.

Основата на цялата конструкция е поставена в ямата - дебела тръба, с тънки тръби, залепени в диаметър. Техните върхове са окабелени, а отгоре е поставена пластмасова бутилка. Тя ще предпази филма (нетъкан материал) от повреда.

На дизайна хвърлят филм. Може да се фиксира със стар маркуч за напояване. Тя трябва да бъде нарязана на парчета с дължина 25-30 cm, на всяка от които да се направи надлъжен разрез. Такава импровизирана брава се поставя върху всяка тънка тръба по-близо до основата.

Най-простата оранжерия на лозата

За изграждане на сводеста оранжерия се използва лоза с дължина 1,5 mm с дебелина около 1 cm. В допълнение към нея вземат стари градински маркуч. Нарязва се на парчета с дължина 20 см. От 2 пръта и едно парче маркуч правят една дъга. Дължината на тръбата действа като фиксатор, лозата е залепнала в нея.

Дървените клечки се прокарват по периметъра на конструкцията със стъпка от 50 см, към тях се прикрепят дъги от пръчка с помощта на жица. На готовата рамка на опъване филм или покриващ материал. Дизайнът на пръта е много практичен, цената му е минимална.

Оранжерии

Видът на облицовката зависи до голяма степен от материала на рамката и нейната форма. ако състои се от дъгислед това използвайте меки материали. За твърди конструкции е подходящ всеки вид обшивка:

 • филм;
 • поликарбонат;
 • стъкло;
 • нетъкан текстил.

стъкло

Стъкло добре преминава светлина, запазва топлината, служи дълго. Стъклената оранжерия е лесна за почистване, лесна за почистване, може да се лекува срещу инфекции с химикали.

Рамката за изграждане на стъкло трябва да бъде трайна, направена е от тръби (стомана, поцинкована), метални ъгли, метален профил, дървени пръти. Работата със стъкло изисква известни строителни умения.

филм

PVC филмът е евтин, така че най-често се купува за покриване на оранжерията. То е краткотрайно. Можете да разчитате на 1-2 години работа. До 10 сезона ще служат многогодишен филм за оранжерии. Тя не се страхува от замръзване, не е необходимо да се маха за зимата.

Подсиленият филм има повишена здравина, градушка, вятър и душове не се страхуват от него. Широка гама от температури, при които материалът запазва своите свойства, позволява използването на подсилен филм през цялата година.

поликарбонат

Лек, прозрачен материал, който предпазва растенията от прекомерно ултравиолетово лъчение, добро задържане на топлината. Поликарбонатът може да се реже с обикновен канцеларски нож. Лесно се закрепва към рамката от дърво, стоманен профил, пластмасови тръби.

Помощ!

Стандартният размер на поликарбонатния лист е 2,1 х 6 m.

За изграждането на поликарбонат не се нуждае от масивна основа. Дизайнът е издръжлив, издържа на дебел слой сняг, той е огнеупорен, може да се експлоатира през цялата година във всяка климатична зона.

Облицовъчни клипове

Рамката е покрита с филм, покриващ материал или покрит с поликарбонат. Те се закрепват с телбод, а за надеждност използват фиксатори от импровизирани средства:

 • филмът е подсилен отвътре с пластмасова мрежа за краставици или с рибарска мрежа;
 • напрежение между арките на въжето за дрехи;
 • укрепване на конструкцията на дървени дъски;
 • изграждане на рамка от тръби и дървени летви, използване на скоби за PVC тръби.

Клипсите са направени от парчета пластмасови тръби или парчета от стария напоителен маркуч.

Вижте също:

Есенна подготовка на оранжерията за отглеждане на домати

Оранжерия е контролирана от човека среда, ограничена от природни условия и от това как точно е тя ...

Плюсове и минуси на домашно оранжерии

плюс минус
Парниковият парник струва по-малко от фабрично произведените Отнема повече време, за да се работи върху самостоятелен дизайн, отколкото да се изгради закупен модел.
Размерите на дизайна могат да бъдат всякакви За работа са необходими специални инструменти.
Използваните материали могат да се използват (стъкло, дъски, пръти)

Удобни материали

Основните детайли на всяка оранжерия: рамката, основата и покривката. За изграждане на основата с дъски, дървен материал или скрап:

 • стари дограма;
 • гуми;
 • бъчви.

За изработката на рамката се използват рамки, пластмасови тръби, фитинги, дървени греди, електрически кабел, метален профил, бар.

Отзиви

Николай, Санкт Петербург

Моят съсед има оранжерия за 25 години. Направи рамката на металния профил и прибра предното стъкло на трактора. От тях купувам разсад от домати, винаги силен и здрав.

Андрей, Твер

Промених прозореца в апартамента. Старите рамки бяха изчистени от боя, шлифовани, покрити с няколко слоя ленено масло. Изработен от тях заслон за разсад. От няколко години отглеждам краставици в него. През есента изваждам земята, през пролетта напълвам новата с тор на дъното.

Катрин, Московска област

Съпругът построил парник от зеле от голяма гума от трактор. Той изряза страничните й части, напълни го със смес от градинска почва и хумус. Две дъги, огънати от метални пръчки, поставени напречно и покрити с покриващ материал.

заключение

Осъществяване на оранжерия със собствените си ръце не отнема много време. Използването на скрап намалява цената на строителството. Възможно е да се извършва самостоятелно строителство през няколко сезона.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
оранжерия го направи саморанжерия го направи сам

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания