меню

Структури и съоръжения 30.11.2018

Начини за отопление на оранжерия през зимата

отопление на оранжерии през зимата

Зимни оранжерии - висш пилотаж в биографията на всеки градинар. Ако човек знае как да отглежда зеленчуци през зимата, той с право се нарича професионалист в тази област. Да се ​​построи зимен парник е половината от битката. Необходимо е да се осигурят възможности за неговото отопление - в случаи на силен замръзване и внезапно охлаждане. Има много начини за организиране на отопление за оранжерия. Изборът на отоплителна система зависи от уменията и уменията на капитана.

Ефективен дизайн на зимната оранжерия

Зимните оранжерии се различават от леките оранжерии по следните критерии:

 • функционалност;
 • място в земята;
 • тип архитектурна структура;
 • използвани строителни материали;
 • изглед на отоплителната система.

Зимните сгради са многофункционални. Те растат не само обикновени зеленчуци, гъби, цветя и билки. През зимата оранжерията може да отглежда цитрусови и екзотични култури. Подредбата на оранжерията зависи от това какви видове растения ще предпочитат градинаря.

Отопляема оранжерия може да се инсталира по различен начин на земята. Тя се задълбочава в земята или се изгражда на повърхността. Архитектурната структура на конструкцията е сводеста, хоризонтална, дву- или три-наклонна. Има и наклонени покриви на оранжерии.

За изграждането на изолирани сгради се използват тухли, дърво, метални рамки или основа от PVC тръби. Остъклени или покрити с оранжерии листове от оранжерии поликарбонат, Понякога можете да намерите комбинирани дизайни. Можете да отоплявате помещението по различни начини: газово отопление, тръби, положени под земята, домашно приготвена печка, биологично гориво.

Това е интересно!

Топли оранжерии се монтират на горните етажи на частни къщи или гаражи.

отопление на оранжерии през зимата

Как да се намалят загубите на топлина през зимата

През зимата винаги има риск от загуба на топлина. Дори в надеждна структура има загуба на топлина. В същото време лампата за отопление, слънчев колектор или пещ работят правилно. Трябва да открием причината и да я премахнем.

Най-често загубата на топлина се получава, когато един от поликарбонатните листове е повреден. На него могат да се образуват малки пукнатини. Първоначално те почти не се виждат, но с течение на времето те се увеличават поради спадане на температурата. Собственикът трябва внимателно да провери цялата оранжерия и да поправи повредата. Стъклените облицовки също могат да се счупят. Студената прониква в ъглите с недостатъчна изолация или чрез повредени греди.

Загубата на топлина се дължи на факта, че срокът на експлоатация е изтекъл фундамент, Основата на дървото става неизползваема пет години след инсталацията. Ако след проверка на купола се оказа, че не е повреден, е необходимо да се отвори базата. Когато се случи неприятности през зимата, фундаментът се затопля, а през пролетта започват да ремонтират.

Загубите от топлина възникват поради тежки студове. В този случай, оранжерията веднага се затопля. Конструкцията на поликарбоната е удобна, тъй като нейният купол винаги може да бъде покрит с друг слой материал. Може да се предотврати внезапна загуба на топлина. Необходимо е да се извършват работи по поддръжката на всеки шест месеца.

Понякога градинарите правят голяма грешка.Те променят температурата на отоплителната оранжерия. Прекалено горещият въздух изсушава земята и корените на растенията могат да се прегреят. Най-добре е да се изолира конструкцията или да се поправи.

отопление на оранжерии през зимата

Видове отоплителни оранжерии и методи за тяхното производство

Отоплителната система за зимни оранжерии е:

 • естествено (използвайте природни ресурси);
 • изкуствени (прилагат технически средства).

Удобно и икономично е да се използват природни ресурси, но те не винаги са достатъчни за пълно отопление. Техническите средства с използването на газ, вода и електроенергия успешно се комбинират с естествени методи. Ако имате желание и умения, можете да подготвите отопление за оранжерии сами.

Естествено отопление

Естественото отопление на оранжериите включва слънчева енергия и биогориво.

отопление на оранжерии през зимата

Слънчева енергия

Слънчевото отопление е надежден и безплатен начин на отопление. За да я приложите, е необходимо да се инсталира оранжерия на мястото на максимална слънчева светлина. Материалът, с който е покрита конструкцията, трябва да има парников ефект. Поликарбонатните листове създават парников ефект не по-лош от стъклената облицовка. Те имат клетъчна структура. Клетките задържат въздуха, създавайки изолиращ слой.

Енергията на Слънцето ще затопли оранжерията още по-добре, ако дизайнът е правилно ориентиран. Най-хубавото е, че билото на покрива е ориентирано по конвенционална линия от изток на запад. Арочната оранжерия натрупва повече слънчева енергия, отколкото други структури.

отопление

Слънчевото отопление е един от най-добрите естествени начини за генериране на топлина. Той има единствения недостатък: през зимата слънцето се затопля много по-слабо, отколкото през пролетта и лятото. За пълно отопление оранжерии се нуждаят от допълнителни средства.

отопление на оранжерии през зимата

биогорива

Биогоривото се разлага органична материя. Като биогорива се използват различни видове тор:

 • кон;
 • крава;
 • свине;
 • отпадъци от патици, гъски, зайци.

Първоначално торът се смесва със слама. Това увеличава производителността на горивото. Дълбочината на полагането е 20 см, дебелина - 25 см. След полагането се активират процесите на масово разлагане. За да направите това, земята в оранжерията напоени. Налично биогориво, то загрява почвата, отделяйки въглероден диоксид. Време за загряване - 10-120 дни, с периодично актуализиране на масата.

Недостатъците на биогоривата са същите като тези на слънчевата енергия. Не може напълно да загрее оранжерията по време на студения сезон. Опитните градинари разбират, че без изкуствено отопление те не могат да направят.

Информация!

Най-добрият тор за биогорива традиционно се счита за кон.

Изкуствено отопление

Техническа отоплителна система се използва по всяко време на годината. Има много разновидности от него. Принципът на работа на всяка система зависи от метода на отопление и използваните единици:

 • отоплителни котли;
 • пещ;
 • Слънчеви панели;
 • вода, въздух, газ;
 • Топлинни пушки;
 • електрически уреди (включително инфрачервено отопление);
 • инсталация на кабели;
 • импровизирани средства, евтини и спешни начини.

Котли за отопление на оранжерии

Понякога се използват котли на твърдо гориво. Твърдите горива са дървени стърготини, дърва за огрев и специални брикети. Такава система изисква постоянна поддръжка на огъня и не е подходяща за разпитване. По-добре е да закупите газов котел. Работи на газ, който се доставя в бутилки или на природно гориво. Има и котли, които работят в електрическата мрежа.

Инсталирането на котела изисква сериозни умения от капитана. За да инсталирате такава система е по-добре да поканите специалист.

отоплителна маса

Отопление на печки

Отоплението на фурната ще струва на собственика по-евтино от отоплението с електричество. Обикновена оранжерия може да се направи на ръка. Моделът има свиня или комин с хоризонтален изход. Принципът на печката изглежда така:

 • постави тухлена пещ в преддверието на оранжерията;
 • поставя комина (под хребетите или по дължината на конструкцията);
 • поставете комина в обратна посока (за освобождаване на въглероден оксид).

След монтажа на камината между края и пещта трябва да има разстояние от около 25 см. Разстоянието от горната част на прасето до леглото е 15 см или повече.

Една добра печка може да бъде изработена от обикновен железен барел:

 • боя отвътре с два слоя боя;
 • направи няколко дупки в нея (комин, пещ, кран и резервоар);
 • пригответе печката и я поставете в цевта;
 • отстранете комина;
 • поставете 5 метра тръба отвън;
 • монтирайте 20-литров разширителен резервоар върху цевта (може да бъде заварен от обикновените железни листове);
 • правят отопление от метален профил 40x20x1.5;
 • положете тръбите в почвата, като държите на разстояние 1.2м.

Необходимо е водата непрекъснато да циркулира в самостоятелно създадена система. За това трябва да закупите специална помпа. Печката се отоплява с дърва за огрев.

Съвет!

За да контролирате температурата в оранжерията с печка, можете да използвате електронен сензор. Сензорът е инсталиран в оранжерията, а на борда - в хола.

Домашна печка е подходяща за отопление, ако собствениците знаят как да я обработват правилно и да контролират температурата своевременно. Такава единица ще струва евтино, но изисква много работа и трудности.

отопление на оранжерии през зимата

Слънчеви панели

За да инсталирате соларната система, изберете един или повече слънчеви панели. Те натрупват слънчевата енергия. Благодарение на това е възможно да се пести енергия и да бъде по-малко зависима от централните електрически мрежи. В допълнение към панелите трябва да закупите инвертор. Инверторът ще преобразува DC към AC. Също така, системата изисква надеждна батерия. То акумулира енергия "в резерв". За правилното функциониране на батерията е необходим контролер, а релето контролира показанията на температурата.

слънчеви панели

Можете да инсталирате соларната система сами, но това изисква сериозни финансови инвестиции. Слънчевите панели няма да се изплатят веднага. По-добре е да не ги инсталирате в студени и влажни райони: лошото време влияе неблагоприятно на работата им. Ако слънчевата активност в региона е достатъчна, можете да мислите за инсталиране на слънчева система.

Водно отопление

За оборудването на система за затопляне на вода ще са необходими тръби за гореща вода и голям котел. Системата затопля не само въздуха, но и земята. Решаваща роля при монтирането на такова отопление играе местоположението на обширната тръбна система и типа на отоплителния котел.

Можете да вградите тръбата в системата за централно отопление. Този метод е ефективен, ако разстоянието между къщата и оранжерията не е повече от 10 метра. С по-голямо разстояние загубата на топлина не може да се избегне, така че трябва да загреете тръбопровода.

Важно е!

Страничната лента се прави само след получаване на официално разрешение.

Нагряването на водата е ефективен метод, но провеждането му включва получаване на официално разрешение за вкарване на тръба. За да получите такъв документ не винаги е възможно.

затопляне на вода

Въздушно отопление

Една проста система за въздушно отопление се състои от пластмасов маркуч и топлинен акумулатор (генератор). Въздухът влиза в перфорирания ръкав. Поради перфорацията на ръкава, тя се разпределя в оранжерията. Дизайнът е прост: неговата инсталация не изисква много пари, но не може да се нарече широко разпространена. Причините са следните:

 • ръкавът не затопля земята. Той е на върха, защото горещият въздух може да изгори растенията;
 • влажността винаги трябва да се контролира: парата изсушава земята и въздуха;
 • въздухът се охлажда бързо, когато спре да се нагрява.

Оранжерии за отопление на въздуха - не е най-добрият начин за отопление на оранжерия. За разлика от водата, въздухът се охлажда бързо и перфорираният ръкав заема много място в помещението. Това ще доведе до нерационално използване на пространството.

За отопление на оранжерията с въздух е по-добре да се използват топлинни вентилатори. Те са компактни, бързо нагряват помещението. В топлина на тяхното използване, както е предвидено - за вентилация и вентилация.Топлинен вентилатор, подходящ за малка оранжерия. В неговата заявка се вземат предвид разходите за електричество.

Важно е!

Необходимо е да се следи работата на вентилатора, така че да не изгаря растенията с поток от горещ въздух.

Газова система

Работата на газовата система изглежда така: нагревателят е монтиран и газът се изгаря в оранжерията. За оранжерията средни газови бутилки са достатъчни, за индустриален модел е необходима връзка с централен източник на захранване. Газът изгаря и растенията получават необходимия въглероден диоксид. За да се поддържа оптимален микроклимат вътре в оранжерия с газово отопление, трябва да се осигури вентилация.

Газовото отопление е само за професионални майстори.

отопление на газ

Топлинна пушка

Газова топлина пистолет - един от най-добрите методи за отопление на оранжерия в студа. За неговото самостоятелно производство е необходим опит. Тръбите са запечатани с автоматична антена и върху тях са поставени нишки. Свържете гъвкавата обвивка на пистолета. Тя може да бъде направена от перфориран метален маркуч. Гъвкавата очна линия ви позволява да регулирате дебита на горещия въздух. Пистолетът е завъртян във всяка посока.

За производството на тялото ви трябва да вземете метална тръба и да я закрепите с болтове. Тогава една малка тръба видях мелница. Необходима е малка тръба за газ. Необходимо е да се направи дупка в нея и да се разшири до 5 мм. Тялото е удължено с метален диск (диаметърът на диска е 8 cm). Той се фиксира под газовия горелка за подобряване на преноса на топлина. В диска са пробити 8 дупки. Диаметърът на всеки от тях е 1 cm.

След като направите тялото на пистолета направете скобата. Предназначен е за фиксиране на топлообменника. За топлообменника ще ви трябва метална тръба. Диаметърът му е 8 см, а стените не трябва да са твърде дебели. Задният край е заварен към стената, в която е пробит отворът. Този отвор е необходим за удължителния кабел, идващ от горелката. Скобата е фиксирана с болтове.

Всички части на горелката се сглобяват. След това топлообменникът е оборудван с вентилатор. В отвора на топлообменника. Към нея е прикрепена част от тръба с диаметър 80 mm. През тръбата и отвора нагряваният въздух излиза от вентилатора. Същата вентилационна конструкция е монтирана на другия край на топлообменника. Необходимо е да се прехвърля горещ въздух в студено помещение. Като източник на енергия за вентилатора, използващ електричество или батерия.

Остава да пробиете няколко дупки за лесно възпламеняване на газ. Като стойка за пистолета, можете да използвате желязна рамка, направена от армировка.

топлинна пушка

Отоплители за електрическо отопление

Най-често оранжериите се отопляват с конвектори, нагреватели или радиатори. За да спестите електроенергия, можете да оборудвате оранжерията с инфрачервен нагревател.

Предимства на инфрачервеното отопление:

 • действа по посока, затопля земята;
 • оранжерията може да бъде зонирана чрез преместване на инфрачервените лампи;
 • лесно инсталиране:
 • комфортен контрол на температурата.

Когато инфрачервените отоплителни въздушни маси не се движат с такава сила, както при използване на други единици. Това има благоприятен ефект върху чувствителните растителни видове. Ако IR панелите са монтирани под формата на шах, в оранжерията няма да има неотопляеми зони.

Практически няма недостатъци на инфрачервените нагреватели.

парно отопление

Отоплители за кабелно отопление

Полагането на нагревателния кабел започва в процеса на изграждане на оранжерия. Отоплителите за кабелно отопление регулират температурата на земята. Това е важно за растенията, защото в процеса на растеж те се нуждаят от различно ниво на топлина. Най-често градинарите използват система за подово отопление. Тя е лесна за работа и температурата се контролира автоматично. Друг плюс на такава система е равномерното разпределение на топлината.

В процеса на полагане на кабела, отстранете торф и поставете пясък на негово място. Кабелът се поставя в този пясъчен слой, като преди това е положен върху топлоизолационния слой.Методът е идеален за растенията, но цената на електричеството ще бъде много голяма.

Съвет!

Като алтернатива можете да използвате инверторния климатик.

нагревателен кабел

Ниска цена и ефективни начини

Една от популярните "домашно приготвени" е печката. Той е достъпен и всеки може лесно да го сглоби. Неговият недостатък е, че отнема много гориво и трябва постоянно да се поставят дърва за огрев. Вместо печка е по-добре да се постави пиролизна печка. На цена ще струва малко повече, но ще има по-малък разход на гориво. Полагане на дърва за огрев в пещ за пиролиза трябва да бъде 1-2 пъти на ден. Долната линия е, че дървото в пиролизната пещ не изгаря, но постепенно тлее. Когато тлеещото гориво излъчва много топлинна енергия.

Нагревател на филм е лесен начин за загряване на малка оранжерия. Необходимо е да се изкопае дупка с дълбочина 15 cm и да се покрие почвата с изолиращ слой. Като термоизолатор се използва полистирол. Покрит е с полиетилен, а отгоре е поставен пясък. Тя трябва да бъде мокра и груба. Устройството постепенно натрупва слънчева енергия, поддържайки оптималното ниво на температурата в оранжерията. Филтърният нагревател се използва до -10 ° C.

Като аварийно отопление оранжериите се използват импровизирани средства. Те могат да спестят растения в случай на внезапно замръзване или повреда на съществуващата отоплителна система. Няколко порести тухли се импрегнират с керосин и се поставят в метален контейнер. Намира се в близост до оранжерията. Нагряваният въздух се издига по отклонената тръба и създава завеса от студа.

В случай на охлаждане, можете да използвате пластмасови бутилки, напълнени с вода. Те се поставят в цялата оранжерия, без да се затварят капаците. През нощта водата, загрята от слънчевите лъчи, отдава топлина на растенията. Налице е и изпаряване на влага.

Полезен и романтичен е методът за подгряване на свещи. На леглата трябва да сложите няколко дъги и да ги покриете със спанбонд. Вътре в дизайна поставете свещи под металните капачки. Капачката предпазва стаята от пламъка, натрупва топлина и я дава на растенията.

Има много начини за отопление оранжерии и оранжерии, Много от тях изискват финансови инвестиции, но ако покажете изобретателност, можете сами да направите проста отоплителна система.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
отопление на оранжерии през зиматаотопление на оранжерии през зимата

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания