меню

Структури и съоръжения 26.11.2018

Обикновено парникови стреч фолио

Оранжерия от стреч фолио

Изграждането на оранжерия от стреч фолио не изисква специални умения, инструменти или големи разходи. Ниско тегло, преносимост, простота, експлоатационен живот повече от един сезон - затова градинарите често избират такава структура.

За да получите парникови надеждни, удобни в експлоатация, не изисква постоянен ремонт, е необходимо да се определи правилно материалите. Важна е и формата на самата конструкция, правилните изчисления на размерите и съответствието с инсталационната техника.

Плюсове и минуси

Стреч фолиото не е предназначено да покрива площадките, за разлика от по-скъпия и по-малко еластичен парников материал. Въпреки това, той има предимствата:

  • може да служи 2-3 сезона;
  • не се влошава поради дългосрочно съхранение;
  • запазва топлината и влагата добре;
  • не изисква допълнителни крепежни елементи.

Готовата оранжерия за топлоизолация на практика не се различава от капиталната конструкция на клетъчен поликарбонат, но е по-евтина и има ниско тегло. Няколко слоя материал, между които въздухът, забавя температурата, намалява отрицателното въздействие на пряката слънчева светлина. Основният филм е пропусклив за UV спектъра, така че растенията получават всички необходими вещества, узряват значително по-бързо.

Съвет!

Използването на вторичен тип е нежелателно. На повърхността му може да има капчици масло, а прозрачността е поне с 40% по-ниска.

При изграждането на оранжерията е възможно да се откаже почти напълно трудно приспособление. Еластичността на материала ви позволява да създавате сложни форми, като същевременно намалявате натоварването на основната рамка. Скоростта на строителството се увеличава значително.

Вътре в такава оранжерия въздухът ще се затопли незабавно, но в горещо и слънчево време той може да бъде опасен за растенията. Ако не осигурите специални клапани за вентилация, дизайнът може да се използва само няколко месеца в годината. Изключително трудно е да се правят движещи се елементи от такъв материал, което също се нарича разтягане сред недостатъците. Такава оранжерия бързо губи първоначалната си форма: генерираната електроенергия буквално привлича прах към себе си, така че е необходимо редовно да се мие повърхността, за да се осигури достъп на слънцето до растенията. Поради структурата не е лесно.

Вижте също:

Стъклена оранжерия го направи сам

Стъкло оранжерии - един от най-трайните опции. Тя е структурно по-сложна от обикновена оранжерия, изработена от геофибърна ...

Важни параметри

Навиващ стреч фолио - лесен начин за актуализиране на съществуващата оранжерия. Готовата рамка от всякакъв вид материал ще бъде подходяща. Трябва да се обърне специално внимание на избора на филм. Ако строителството ще трябва да започне от нулата, е необходимо да се избере вида на конструкцията, нейния размер и дори вида на фундамента.

Основи и материали

Основата за такава оранжерия не е задължителна. Ако рамката е тежка, например, дървени, капитал, тогава е допустимо да се направи малка основа от дървен материал или тухла. По този начин е възможно да се изключи гниене на основните опори. Ако пропиленовите тръби се използват като рамка, можете да го направите със стандартен печат на избраната област. При големи размери на стените, височина повече от един и половина метра, е необходимо да се закрепи стабилно рамката на оранжерията върху земята. Филмът след разтягане няма да бъде еластичен, така че вятърът ще действа върху цялата област.Ако земята позволява, моно дълбоко копаят подкрепа, по-надежден вариант - укрепване на долната лента на тежки материали.

Избирайки стреч фолио, трябва да обърнете внимание на дебелината, суровините и бариерните свойства. Можете да сравните няколко типа по параметрите, показани в таблицата:

Тип на филма дебелина Бариерни свойства
Клинг филм от 5 до 11 микрона ниските почивки лесно
PVC от 20 до 30 микрона средно, разкъсан с усилие, но преминава топлина
EVA от 13 до 20 микрона високо, има най-добрата топлоизолационна характеристика
полистирол от 7 до 18 микрона средна, разкъсваща се с усилие, но по-малко еластична

Най-добрият вариант за оранжерията ще бъдат филмите PVC или полипропилен. Материалите от клинг са твърде тънки, за достатъчното затопляне ще са необходими минимум 5-7 слоя, но прозрачността в този случай рязко пада. Полистироловите съединения са твърде нееластични, EVA филмите имат по-добри механични характеристики, но цената им е няколко пъти по-висока, поради което не се препоръчва да се използват за домашно оранжерии.

Съвет!

В Европа PVC продуктите не се използват, защото се считат за токсични. Но в някои страни тази забрана не съществува.

При работа с филм е необходимо да се вземе предвид неговия тип, за да се избегнат типични грешки. Продуктите от полистирол слабо се разтягат, докато PVC съединенията могат да се удължат с 3-4 пъти. Препоръчителната степен на разтягане е не повече от три пъти. Така че, можете да спестите еластичността, еластичността, здравината и да постигнете силна връзка на слоевете от материал. Термично заваряване не се използва: под действието на температурата, разтегливите материали се стопяват и компресират, фиксирането не се случва. Също така е неприемливо и пиърсинг метални скрепителни елементи на свободни места, където няма силна подкрепа по периметъра. Трябва внимателно да се използват лепилни състави. Някои химически елементи могат буквално да "ядат" филма.

дизайн

Оптималният дизайн е дъгообразен. Може да се сглобява от вертикални опори и фолио, нищо друго не се изисква. В този случай можете да постигнете почти всяка височина, като изберете рамката с необходимата дебелина. Тази форма не изисква изграждането на основата или покрива, ако е необходимо, можете да замените всеки отделен елемент.

Избирайки формата на бъдещата оранжерия, е необходимо да се вземе предвид нивото на натоварване от сняг и възможното въздействие на кондензата. Ако телето е целогодишно, задължителни са скатовете. Изключително трудно е да се изгради двускатен покрив от филм, а формата на дъгата, от своя страна, няма да позволи снега да се издигне над конструкцията, поради което сривът е малко вероятен. Вътре в кондензата ще тече по стените, което също е желателно. По този начин почвата се овлажнява, капки не попадат върху листата.

селища

За да определите необходимото количество материали, трябва да използвате няколко основни параметъра. Първо, отглеждани култури: ако това са зеленчуци, височината на оранжерията трябва да бъде най-малко 1,5 пъти по-висока от максималната, за зелените и краставиците е по-малко от минимум 70-80 сантиметра. Но този дизайн е много труден за поддържане. Оптималната височина се счита за 150-170 сантиметра. Ако имате намерение да засадите едно легло, то ще е достатъчно за ширина до 1 м. Второ, ако наблизо има няколко оранжерии, между тях трябва да планирате пътеки с ширина 30 сантиметра, така че можете да влезете, да сложите кофа, дори да донесете градинска количка.

Съвет!

Ако наблизо се намират няколко оранжерии от филма, необходимо е също така да оставите разстояние между тях, така че да можете да измиете външните страни на залепената мръсотия.

Броят на вертикалните опори се изчислява въз основа на желаната дължина. Ако натоварването с вятър е Нева, достатъчно е да се настрои дъгата на всеки 2,5-3 метра. В противен случай е необходима по-плътна рамка: опори на всеки един и половина метра. Същото се отнася и за всякакъв вид основа, метал и дърво.При изчисляване на височината на опорите е необходимо да се има предвид наличието или отсъствието на основата. Най-малко 50 сантиметра всяка подкрепа в отсъствието на долната лента трябва да бъде включена в земята.

При изчисляване на необходимото количество филм трябва да се отбележи, че най-доброто е покритие в 2 слоя с припокриване на една трета от ширината. Достатъчно е да се изчисли периметърът на рамката, да се добави една трета към него, след това да се умножи по две. Вземете под внимание необходимостта и така наречената "пола", която трябва да предпазва кацането от издухване. Това ще отнеме около 10% от получената обща дължина. Крайната стойност се разделя на 2, за да се отчете разпъването на филма. Така няма да има голям излишък, но недостигът на материал може да бъде избегнат.

Сглобяване на оранжерии

Сглобяването започва с монтажа на рамката. Ако са избрани полипропиленови дъги, те се добавят на капки към предварително уплътнената почва. Ако е необходимо, изпълнете долната облицовка: по периметъра е положена дървена шина, към нея са прикрепени вертикални опори с ъгли и скоби. Ако рамката е дървена или метална, монтирайте я в обратен ред: първо, крайните стени, след това долната облицовка, след всички вертикални опори и горната облицовка.

За навиването на готовата рамка не е задължително да се премахне или разглоби. Трябва да започнете от върха. За фиксиране, можете да направите един хоризонтален завой под всички точки на опора, след което вече можете да духате. Първият слой е направен без припокриване, след това обратното движение се започва от горе до долу с припокриването на всеки слой. Така че, дизайнът се оказва топъл и издръжлив. Ако е необходимо, повторете отново всичко.

Най-трудната част е сглобяването на вратата и вентилационния прозорец. Необходимо е фолиото да се прикрепи със стиплер към рамката. Ако те са пропиленови дъги, могат да се използват специални скоби. След затварянето на вратата вратите се закрепват с кал, насочвайки към него всички слоеве филм. Същото се прави и с вентилационния прозорец. Накрая самите отвори се режат с остър нож за канцеларски материали.

Съвет!

Вратите и прозорците, особено на дървена рамка, могат да бъдат сглобявани отделно, но изолацията в такава оранжерия може да пострада.

Грешки и съвети

Стреч фолиото може да се закрепи буквално върху всякаква повърхност, поради напрежението, което държи дори върху гладки поцинковани листове. Въпреки това, много градинари правят типична грешка - те забравят да проверят качеството на рамката преди да изтеглят филма. Ако на метала има скоби, върху пластмасата има тънък цвят, в местата на огъване участъкът ще се разкъса на първо място през първия сезон. Затова преди сглобяването е необходимо да се обработят такива площи с папка или голяма шкурка.

Не е необходимо да се запазват и оставят зони с еднослойна намотка. Дори ако околната температура не е твърде ниска, не се изисква високо ниво на топлоизолация, наслояването е важно. Това прави оранжерията по-трайна. Стрейч филмът се разрушава при нагряване на слънце, под действието на ултравиолетова радиация. Ако това е само един слой материал, слабите места ще се появят бързо, цялата структура ще „се промъкне“. С многослойна намотка база, първия кръг, не подлежи на вредни ефекти.

Друга често срещана грешка е да се игнорира платно. Колкото по-висока е оранжерията, толкова повече се отразява на вятъра. При височина над един и половина метра се препоръчва да се закрепи дъното с диагонални ленти. Същото може да се направи и на върха. Ако това е така дъга или оранжерия, Можете допълнително да затегнете рамката, разтягане един вид "кон" на покрива чрез всички опори.

Изграждането на оранжерия от стреч фолио е доста проста задача. Най-добрият дизайн ще бъде най-простата дъга, тя е стабилна под влиянието на сняг, не се страхува от конденз и силни валежи, лесни за поддръжка. Еластичният филм ще продължи няколко сезона, ако подготвите рамката правилно и следвате правилата за монтаж.Отличните топлоизолации, високото ниво на проводимост на светлината, ниските разходи са сред основните предимства на този дизайн.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 оценки, средно: 4,00 от 5)
Зарежда се ...
Оранжерия от стреч фолиоОранжерия от стреч фолио

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания