меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 15.03.2019

Изсушаване на върха на разсад от домати какво да правя?

младок

Ако на върховете на разсад се появяват жълти и сухи листа, трябва бързо да идентифицирате причината и да отстраните проблема. В повечето случаи проблемът е решен. Причината може да е в неправилно поливане, неграмотно хранене или болести. На тази основа е необходимо да се изследват храстите и да се предприемат мерки за подобряване на здравето на кълновете - да се прилага тор, да се създаде благоприятен микроклимат.

причини

Отглеждането на здрави и здрави разсад е в основата на добрата и богата реколта. Правенето на грешки при грижата за кълнове може да има отрицателен ефект върху формирането на яйчниците, плодните и зреещите. Домат - култура непретенциозна. Семената имат висока кълняемост, разсадът расте и се развива много добре. От неопитността на градинаря може да се появят сухи върхове на листата и абсцесия. Има няколко основни фактора:

 1. Липса на достатъчно поливане.
 2. Ниска концентрация на влажност.
 3. Недостиг на полезни микроелементи.
 4. Образование гъбично заболяване.
 5. Атака срещу вредители.
 6. Повишена почвена влажност.
 7. Необразован трансфер до леглото в градината.
 8. Директен контакт с UV лъчи, което причинява изгаряния на листата.

Всички изброени коренни причини сериозно застрашават бъдещия храст на доматите. Ако не вземете правилните мерки и не отстраните проблема, малко вероятно е да можете да отглеждате качествена култура.

Решения на проблеми

Домати - култура, която предпочита влажна среда, която изисква редовно поливане. Когато изсушена коренова система е нарушение на доброто хранене на растението, което води до изсъхване и отпускане на листата. Първият признак за липса на влага е изсъхването на върха и жълтенето на долните листчета, които бързо се разпространяват по цялата листа.

Също толкова важно е да се поддържа оптимална влажност. Строго забранено е инсталирането на разсад близо до отоплителни уреди. Потокът на топъл въздух има отрицателен ефект върху кълновете, като:

 • върху почвата има кора, което предотвратява аерацията на корените;
 • има нарушение на метаболитни процеси в разсад.

За справяне със ситуацията следва да се следват редица препоръки.

 1. Разсадът се полива изобилно, така че кореновата система да е напълно напоена.
 2. Следващото поливане трябва да се извърши, ако горният слой на почвата е добре изсъхнал.
 3. Разхлабете почвата между напояването, за да увеличите дишането.
Обърнете внимание!

На етапа на поникване тази култура трябва да се полива обилно, но рядко. За да се повиши влажността на въздуха около зелените саксии и нагревателните уреди, трябва да се поставят контейнери за вода, което ще увеличи количеството изпарение на влагата.

Забранено е пръскането на листата. Това води до образуването на гъбички на повърхността им.

За да се премахнат трансфузиите на почвата, разсадът трябва да се трансплантира в свеж субстрат и всеки корен трябва внимателно да се провери. Тези, които имат нездравословен вид и слаба коренова система, не използват. Те е малко вероятно да станат добри и силни храсти с отлично плодоносене. Почвата за разсаждане на кълнове трябва да бъде:

 • лесно;
 • питателна;
 • разлива разтвор на калиев перманганат, който предотвратява образуването на патогенна микрофлора.

Последващото поливане се извършва съгласно описаната по-горе технология.

Накисване на почвата

Когато се сблъскате с подкиселяване на почвата, което се проявява в изсушаването на горната част, пожълтяване по краищата на листата и образуването на леко отлагане на почвата, е необходимо да се предприемат бързи мерки за елиминиране на смъртта на кълновете. В този случай, растението не може напълно да поглъщат влагата и полезни микроелементи от почвата, съответно, кореновата система започва да се храни за сметка на въздушната част на разсад. Причината е излишък на влага при поливане с вода, съдържаща примеси и хлор или излишък на торове.

Веднага след като на повърхността на почвата се открият жълти и бели петна, се изисква възстановяване, което изисква:

 • отстранете горния слой на почвата;
 • излива нова почва;
 • организиране на поливане с дъжд или стопилка;
 • ограничаване на въвеждането на превръзки до 1 път в рамките на 2-3 седмици.
Съвет!

При липса на способност за събиране на стопилка вода, можете да защитите обичайното от чешмата.

Недостиг на хранителни вещества

Разсадът страда от липса на микроелементи, което се проявява под формата на сушене на върха, ярък нюанс на листната плоча, пожълтяване и падане. Не е необходимо незабавно да се въвежда храна с висока концентрация. Необходимо е да се определи причината за симптомите:

 • Липса на азот - леки малки петна по горните листовки, последвани от пълно падане.
 • Недостиг на калий - изсушаване на горните листчета по ръбовете.
 • Липса на цинк - стесняване и свиване на върха. При липса на мерки за борба с проблема на зелените умира в най-кратки срокове.
 • Липсата на бор - невроза на върха на кълновете, образуването на жълтеност на новите листа.
 • Недостиг на желязо - обезцветяване на зелената маса, стъбло. Забележимо умират от върха.

За да попълните баланса на микроелементите, трябва да използвате тор, който съдържа компонент, който липсва:

 • Азот - можете да използвате разложен тор, разреден във вода 1/10 или пилешки тор с вода 1/20.
 • Желязо - поливане с железен хелат, комбинирано с вода 5 г / 5 л.
 • Калий - използвайте дървесна пепел с вода с концентрация 50 g / 1 l. Първо използвайте вряща вода. Разтворът се влива в продължение на 24 часа, след което се добавят 5 литра вода.
 • Бор - борна киселина.
 • Цинк - провеждане на листно подхранване от цинков сулфат и вода 5 g / 1 кофа.

Доматите изискват добро осветление, но младите разсад са опасен контакт с директните лъчи на слънцето. Това провокира появата на светли петна и изсушаване на горната част на листата. Такъв е случаят при засаждане на кълнове на цветна леха, а причината е липсата на ранно втвърдяване на растението, което може да подобри имунитета към патогенна микрофлора и външната среда.

Болести и вредители

Горната и листата на доматите от разсад изсъхват, когато се образуват гъбични заболявания или нападения от вредители.

Възможни проблеми:

 1. Черният крак - най-опасното заболяване, което се появява в началния етап на отглеждане на кълнове. Симптоми - появата на тъмнината в основата на стъблото. Това предизвиква прекомерно поливане, кратки дневни часове, висока плътност на засаждане, неправилно подготвена почва. Разтвор: хвърля разсад с лекарство, наречено Максим или Превикур, което блокира развитието на болестта. След това засадете кълнове в отделни контейнери с чиста и здрава почва.
 2. Septoria петна по листата. Симптомите са черни петна и сиви петна на върха и листа. Резултатът е пълно изсъхване и потъване. Причината за инфекцията е необработена и замърсена почва.
 3. Късна болест, Признаци: тъмни петна на горната и листната плоча, последвани от бърз растеж, обхващащи стеблото, изсушаване на зелено и проливане.Причината е използването на заразени семена, неправилно боравене с контейнера за засаждане, замърсена почва.
 4. Кафяво петно, Симптоми - кафеникави петна, екстензивно разпространение и сушене на листата на върха. Причината е повишеното ниво на влажност на въздуха и редовното напукване.

В последните три случая е необходимо лечение с фунгициди.

Съвет!

Ако възникне болест на разсад, трябва да се вземат мерки възможно най-бързо, тъй като разсадът може да умре за по-малко от един ден.

За отглеждането на здрави разсад от домати трябва да се опитаме усилено. Всяко пренебрегване на препоръките на експертите може да доведе до загуба на всички издънки. Трябва да се запознаете с предпочитанията на определен тип култура и да се придържате към предписаните по-горе правила.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 1,00 от 5)
Зарежда се ...
младокмладок

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания