меню

Доматените сортове със снимки и описания 14.03.2019

Топ 10 на най-популярните сортове домати

домати

Потребителското търсене е отличен показател за популярността на продукта, а семената от домати не са изключение. Откривайки кои най-често купувани домати, е по-лесно да изберем сортове за новия сезон. Обръщат внимание не само на цветните снимки, но и на особеностите на културата: зониране, срокове на узряване, предназначение на плодовете (маруля, ецване, консервиране). В горната част са представени известни сортове и новозелени домати.

De barao

Домат "De Barao" направи плесен с руски градинари в трудните 90-те години, и все още не се отказва популярност. Въпреки че времето на сорта - srednepozdny, го отглеждат дори в Северозападна Сибир, засаждане в приюти.

На високи, до 2-2,5 метра високи храсти се образуват 8-10 четки. Обикновено един неопределен домат се пренася в 1-2 стебла, свързани с пергола или колове. Събирането на плодове започва в 120-125 дни, в състояние на техническа зрялост.

Доматите са овални, с тънка и плътна кожа. Цветът зависи от типа:

 • ярко червено;
 • розово;
 • кафяв, почти черен;
 • злато.
Съвет!

Животновъдите извеждат няколко разновидности от сорта De Barao с плодове с различни цветове и форми.

Средното тегло на доматите е 80-120 грама. Вкусът е сладък, приятен, с характерен привкус на домати. De Barao е устойчив на инфекции, толерира малко засенчване, дава реколта дори в лош сезон за доматите.

Семена за продажба предлагат агрофирми:

 • Gavrish;
 • Седекия;
 • Aelita;
 • Сибирска градина.

Bull сърце

Минават години, но все пак, на върха на най-продаваните домати, сортът „Бик сърцето“. Големи плодови, вкусни, определящи (високи и разпространяващи се) домати, с добра грижа, представляват отлична реколта.

Растението достига 2 метра в оранжерията, растежът, както при всички деца, е ограничен. Първата четка се формира около 8 листа, в този ред най-големите плодове обикновено растат. Тегло - 400-600 грама, въпреки че някои копия могат да тежат 700-800 грама.

Цветът на кожата е пурпурно-червен, вътре е сладък, наподобяващ диня. Вкусът е сладък, с едва забележима пикантна киселинност. На хребети, сортът се отглежда само в южните райони, обичайната практика се разраства в приюти. По отношение на плододаването сортът превъзхожда много други домати. От хребетите те събират 3-4 кг от храста, в оранжериите цифрите са по-високи, по 10-12 кг всяка. Тъй като сърцето на Бул е разнообразно, градинарите често отглеждат семена за последващо засяване. Но за да се запази вкуса и теглото на доматите, се препоръчва да се актуализират с нови семена.

Пузата Хата

От групата на неопределени сортове интересно Доматена долина Пузата. Той се хвали за добива, първоначалния вид на плода, за великия вкус. Растението расте до два метра (по хребетите - до 1,5 метра), образува 5-9 четки с оребрени плодове. Всеки тежи 170-250 грама. Интересна форма на домати - под формата на круша, с ясно изразен ластик (като че ли плодовете се разделят на акции).

Цветът на кожата и пулпата са червено-оранжеви. Нарязаният плод е сладък, сочен. При ядене има сладък, приятен аромат.

Цел:

 • рязане;
 • салати;
 • опазване.

Плодовете не губят форма в заготовките, те изглеждат красиво в разнообразни.

Розов мед

Подходящ за отглеждане в заслони, както и за хълмове на открито Доматен розов мед, Името не се дава случайно, вкусът на плодовете на този сорт е впечатляващ дори за гастрономи: захар, сладък, наистина домат.

Те започват да събират рано, след 110-112 дни плодовете са готови за прибиране на реколтата (етап на техническа зрялост). Слабите листни храсти обикновено водят до 1-2 ствола, като отстраняват страничните издънки, докато растат. В четката се образува 4-5 плода. На долния слой плодовете са по-големи, до 600 грама, колкото по-високи са по-малките домати (250-300 грама). Формата на доматите е във формата на сърце, цветът е розово-пурпурен с модулации. Възрастните плодове изглеждат красиви и необичайни.

По принцип, доматът отива върху салати, пресни. Приготвя вкусни сокове и сосове. Плодовете на розовия мед не могат да се съхраняват. След узряване те трябва незабавно да се рециклират.

Голяма мама

Неопитни градинари мечтаят да отглеждат големи домати, да не говорим за преживялите. Доматите на Голямата мама ще ви помогнат да превърнете мечтата си в реалност, предлагаща непретенциозни грижи и големи плодове.

Сорт от групата на закърнели домати, расте до 80-100 см. Листата малко, но тъй като плодовете са големи, изисква монтирането на опори и жартиера. Олово растението в 1-2 стволови, премахване на страничните издънки.

Доматите тежат 250-35 грама. Кожата е тънка, вътре - сочна и месеста. Въпреки голямото тегло, плодовете не се напукват, запазват своята привлекателност и вкус дори след кратко съхранение. Използвайте - салати, сокове, сосове.

Черен трюфел

Екзотични сортове твърдо "регистрирани" в парцелите на местните градинари. Сред тях - черен трюфел, изненадващи плодове с необичайна форма и цвят.

Храсти растат до един и половина метра, висока листа. В етапа на формиране и узряване на плодовете на ръката, те силно се натрупват на земята, поради което се изискват подкрепа и жартиера. Доматите са с крушовидна форма, плътни, с лъскава плътна кожа. Цвят - бордо, на стъблото се превръща в кафяв, почти черен нюанс. Всеки, който е опитал трюфела, го хвали за сладостта му, пикантен деликатен аромат.

Въпреки оригиналната форма и цвят, сортът е непретенциозен, възможно е дори и за начинаещи. предимства:

 • стабилност;
 • висок набор от домати;
 • запазване на качеството;
 • универсалност в употребата (осоляване, консервиране, е вкусно прясно).

Плодовете на трюфелите са красиво изрязани.

Градинар Петруша

През 2013 г. сортът Петруша градинар се появява в каталога на Държавния регистър. Разработено е от сибирски развъдчици, адаптирани към климата на рискови земеделски зони.

Основни функции:

 • домати;
 • височина - 50-55 см;
 • с прости пъпки;
 • плодове под формата на овал, тежащи 140-180 грама;
 • устойчиви на заболявания.

Разнообразие от плодотворни, непретенциозни в грижата, "намери" за тези, които само майстор градинарство. Според прегледи на летни жители, плодовете са стабилни по хребети, в тунели, временни убежища под филма.

Доматите са вкусни, сладки, добри както в салата, така и в различни препарати (осоляване, ецване, консервиране, сушене).

Съвет!

За ранно събиране на плодове се препоръчва да се премахнат стъблата.

гаспачо

Много хора познават прочутата супа от гаспачо, която се основава на домати. Разнообразието със същото име е най-доброто за приготвяне на това студено вкусно ястие. Също така, плодовете му се използват за осоляване, правят вкусни и красиви асорти с краставици и тикви.

Закърнели, до 40 см от растението на върха на плодните плодове са покрити с цилиндрични плодове. Доматите са много плътни, ярко червен цвят и добър наситен вкус. Предимства:

 • лесна грижа;
 • компактност;
 • универсално приложение;
 • ниска чувствителност към болести и вредители;
 • не татко.

Плодовете са готови за прибиране на реколтата за 120-125 дни. Тъй като сортът принадлежи към доматите със средно узряване, по-добре е да се отглеждат в оранжерии или филмови тунели в средната лента.

Ilda

Малките плодови домати не са необичайни в лятните вили.Те са избрани за продуктивност, ненадминат вкус, универсално приложение. Тези домати включват сорта Илди, обичан от градинари от различни региони на Русия. Високи, силно храстови храсти достигат почти два метра. Съцветията са сложни, на вид наподобяват фен. Растението цъфти обилно, образувайки голям брой малки, до 15 грама тегло, домати.

Във всяка четка расте 50-60 парчета. Незрели домати - светлозелени, след пълно узряване - ярко жълто. Форма - крем, със заоблени контури. Кехлибарената плът блести през твърдата кожа.

Плодовете узряват неравномерно, така че едновременно в четката растат зелени, оранжеви, жълти и зрели жълти домати. В този случай четката все още може да цъфти, така че гледката е невероятна.

Показатели на сортовете на добива - 3,5 -4 кг плодове от храста. Съхраняват се за дълго време, до два месеца, подходящи за дългосрочно транспортиране.

Употреба:

 • осоляване;
 • кисели краставички;
 • опазване;
 • декорация на съдове;
 • салати;
 • десерти.

Ildi, когато осоляването не губят форма, не се напуква. Те изглеждат красиво в разнообразни, както и в дизайна на различни кулинарни ястия.

Kenigsberg

Сорт "Кьонигсберг"отгледани в Сибир, успешно изпитани от летни обитатели в средната лента, на Урал, на европейския север. Навсякъде един домат показва отличен добив. Отнася се до индетерминантни сортове, високи, мощни. Препоръчва се за засаждане в билата, но в умерен климат все още е по-добре да не се рискува и да се култивира в оранжерии.

Растения високолитистични, разтегнати. Формирайте четка след 8-9 листа, всяка с по 4-6 парчета плодове.

Видове Königsberg:

 • червен (традиционен сорт, форма - удължена цилиндрична, тегло - 200-220 грама);
 • розово;
 • злато (съдържа голямо количество каротин, устойчив на фитофтора);
 • с форма на сърце (достига 800-1000 грама);
 • райе (червено с жълти плодове).

Сортовете сортове са сходни по характеристики, разликите се отнасят главно до формата, цвета на плодовете. Големите домати отиват в салати, овални и пиперни - за осоляване, консервиране.

Доматът се отличава с толерантност към суша, висока адаптивност, добив. Плодовете са вкусни, с характерен доматен вкус.

Гамата от домати в горната част на най-закупените, няма да губи време и да получите най-добрите сортове за засаждане. Висококачествен семенен материал - залог, че реколтата ще зарадва!

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 оценки, средно: 5,00 от 5)
Зарежда се ...
доматидомати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания