меню

Вредители и болести по описание на доматите със снимки и методи за лечение 10.10.2018

Кухи плодове Домати

Кухи домат

Понякога, вместо красиви домати с розови бузи, градинарят получава деформирани, малки или кухи домати. Кухите плодове са тези, които имат вътрешни кухини, вместо сочна, вкусна месо. Има няколко причини за появата на такива домати.

симптоми

Разпознаване на кухия плод може да бъде незабавно. Първо, дефектните домати придобиват нестандартна форма за домати, както и размер. Те могат да бъдат твърде малки или тромави. Външно, индивидуалните домати приличат на сладки пиперки - повърхността им е оребрена, а формата е конична или кубична.

Ако докоснете тези зеленчуци, можете да разберете, че кожата им е много плътна, твърда. Трудно е да се пробие с натиск. И ако го отрежете, сокът няма да се появи, защото вътре няма пулп.

Защо се появява доматена кухина?

Кухината е нарушение на биологичните процеси на растеж на зеленчуците. И ако копаете по-дълбоко, тогава можете да говорите за празнота още преди образуването на плодове. Всичко зависи от опрашването: ако е лошо, тогава доматите няма да бъдат обвързани с качествени. Този проблем възниква по различни причини.

Фактори, влияещи върху опрашването:

 • Температура. Известно е, че при повишени температури на въздуха (над 32 градуса) прашецът става стерилен. Тя вече не може да оплоди напълно женските цветя. Възможно е, разбира се, част от полена да стигне до предназначението му, но тази сума няма да е достатъчна, за да формира здрав, тежък домат.
опрашване
 • Влажност. Ако времето е твърде студено, когато степента падне под 13 градуса по Целзий, а влажността се повишава значително, прашецът започва да се слепва в бучки. Тя не може напълно да спи от прашниците. Така оплождането не се случва. В краен случай, дори и част от полена да пада върху цветята, на тяхно място ще се появи атипична форма на домати без вътрешности, с недоразвити семена.
 • Отглеждане на домати в оранжерията. Опрашващи насекоми, които рядко посещават оранжерията, за да събират цветен прашец, влияят на процеса на опрашване. Това се дължи на факта, че повечето от вратите и прозорците на оранжерията са затворени. Или вътрешността е твърде гореща, която отблъсква насекомите. Ако отглеждате пчели, опрашването няма да се случи без пчели. Можете, разбира се, сами да извършите процедурата по опрашването, но все пак е по-добре да го направите, отколкото естествените асистенти, тогава няма да работи, може би, плодовите яйчници ще образуват по-ниско.
 • Липса на опрашване. В открития терен, вятъра, валежите и пчелите свободно прехвърлят цветен прашец от цвете към цвете - в ход е естествен процес на торене. Но в парниковото пространство да се създадат подходящи условия за опрашване може да бъде трудно. Плодовете, разбира се, могат да бъдат вързани от партенокарпията, но в този случай началото на зеленчуците ще се появи след много дълго време. Те ще бъдат формирани и зрели за дълго време. Те ще съдържат малко захари и киселини, което неизбежно ще доведе до кухина, грозота, безсеменен характер.
Важно е!

Ако не всички полени участват в процеса на опрашване, то тогава процесът на торене е необичаен. Плодовете ще образуват кухи, ниски семена. Такива домати узряват по-дълго от обичайното и се развалят много по-бързо.Вкусът им също е различен - по-често те са неподсладени, без вкус.

Предотвратете появата на безплодни цветя

Всички превантивни мерки трябва да бъдат насочени към премахване на причините за лошо опрашване на цветята. За това ви е необходимо:

 • опитайте се да поддържате комфортна температура за опрашване. Доматите са добре привързани при 18-25 градуса;
 • влажността на въздуха не трябва да надвишава 70%;
 • ако доматите растат в оранжерия, те трябва непрекъснато да се излъчват, така че да не се натрупва застой на въздуха или кондензация;
 • по време на цъфтежа в оранжерията трябва да инсталирате вентилатор, така че „вятърът“ да разстила полена през цветята;
 • примамват насекоми опрашители на обекта с помощта на сладки примамки;
 • разклащайте клоните на растенията всяка сутрин за по-добро опрашване;
 • през първата половина на лятото се прилагат плодови стимуланти (домати, яйчници, фитокарпин);
 • по време на цъфтежа, преработката на доматите с борна киселина.

Кухи сортове домати

Абсолютният брой на летовниците е сигурен, че пустотата на доматите е признак на брак. Въпреки това, не всеки знае, че има специални сортове домати, за които кухините вътре са общи. Те имат груба дебела кожа и изразена ластика. Вътре са кухи, точно като българския пипер. Тези сортове домати се отглеждат за пълнене и приготвяне на вкусни салати. Цветът на кожата на такива домати е различен: от светложълт до тъмночервен. Има дори и райета.

Известната кухина доматени хибриди:

 • Раираната кухина е висок средно-сезонен сорт от американски произход. Кожата е червена с жълти надлъжни ивици. Сортът е известен като Striped Stuffer, Striped Cavern.
 • Жълтият пипер е високопродуктивен сорт със средни периоди на зреене. Много зеленчуци до 200 грама. Оребрените плодове са оцветени в ярко оранжево. Руският еквивалент на американец е илюзорно разнообразие.
 • Дребно буржоазно пълнене - очевидно тежки плодове приличат на българския пипер. Те са тъмно червени на цвят. Има формата на пресечен конус. Непретенциозен траен сорт. Идеален за руския климат.
Кухи сортове
 • България е хибрид с ранно узряване на културите. Доматите имат формата на квадратче. Polupustotelye. Сортът се характеризира с продължително изобилие на плодове. В Русия "България" е известна като Короната.
 • Фигура - ранен отстъп. Цветът на доматите е червен. Леко куха. Разнообразие от украински любителски развъждане.
 • Зеленият пипер е много висок сорт. Доматите имат тъмнозелен цвят. Първата реколта не е куха.

заключение

За да растат домати пълноправен - упорита работа. Тази култура е взискателна към условията на растеж, а леката промяна във всеки фактор неизбежно води до формирането на нискокачествени плодове. Гледайте температурата и влажността на въздуха, помагайте да опрашвате доматите, да ги нахранявате навреме, да поливате растенията и след това те ще ви очароват с богата реколта.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания