меню

Заготовки за домати 10.10.2018

Една проста рецепта за осоляване на домати през зимата в банки

Солени домати

В сезона на реколтата от зеленчуци винаги възниква въпросът как да се запазят зеленчуците до пролетта или да се запазят. За зимни препарати можете да използвате всички зеленчуци, които харесвате. Дългогодишният опит ми казва, че най-популярни са доматите. Всеки ги обича и чака на масата. И без значение в кой ден: дали семейството ви се е събрало за вечеря или са дошли гостите, консервираните домати винаги са подходящи на масата.

Солените домати са добри като закуска и могат да допълват всякакви ястия: картофи, ориз или тестени изделия. Доматите са много лесни за съхранение и най-лесната рецепта е пред вас. Доматите ще солят по горещ начин с добавянето на подправки: билки, чесън, дафинов лист и пипер.

За да се запазят всички зеленчуци, банките трябва да се подготвят предварително. Поставете контейнера върху каната и стерилизирайте за 5-7 минути. Обложките за зашиване могат да се обливат с вряща вода или да се потопят в кипяща вода за 1-2 минути. След такива процедури банките са подходящи за консервиране и всякакви зеленчуци ще стоят до пролетта без проблеми и проблеми. Капаците не са подути и зеленчуците не са кисели.

Консервираните домати не са лишени от полезни свойства, така че през зимата ще ви бъдат осигурени витамини. Валцувани домати в днешната рецепта, получавате отличен вкус на зеленчуци, които засенчват всички опции за съхранение. Закупувайки буркан с домати в магазина, получавате котката в чантата.

Често, производителите поставят твърде много оцет, така че срокът на годност на такива домати за повече от 2 години, съответно, техният вкус оставя много да се желае. Затова запишете моята рецепта и смело гответе, вкусът на доматите ще се окаже просто чудесен, леко кисел, но ще усетите докосване на сладост.

съставки:

  • домати - 1 кг;
  • захар - 2 маси. л.
  • сол - 1 маса. л.
  • вода - 1,5 литра;
  • Оцет - 2 маси. л.
  • магданоз - 2-3 клончета;
  • дафинов лист - 2 бр.
  • чесън - 2 скилидки;
  • сладък пипер - 1 бр.
  • Грах - 6-7 бр.

Как да се готви осолени домати

Подправки се слагат в стерилизирани буркани: чесън, няколко парчета белен пипер, няколко клончета магданоз и грах.

подправки и подправки в буркан

Поставете измитите домати върху подправките: най-добре е да използвате средни домати, които лесно се побират в бурканите.

поставете домати в буркан

Доматите се пълнят с вряща вода, покриват се с капаци и се оставя да престои 10 минути.

налейте вряща вода

Източете водата от доматите в тенджерата, тя ще бъде марината, просто количеството на бурканите, както би трябвало, и няма нужда да измервате колко ще пасне. Сварете вода, добавете сол и захар, разбъркайте веднага, така че кристалите да се стопят. Изсипваме оцета и изключваме огъня.

готвене туршия

Горещата марината се налива домати в банките за втори път и накрая се навива.

бурканче с кисели домати

Слагаме банките с домати, за да се охлади под одеяло, и след това ги изпращаме за съхранение на всяко хладно и тъмно място: складово помещение, изба или изба, която не се замразява. Добър апетит!

вкусна консервация

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
Солени доматиСолени домати

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания