меню

Отглеждане на домати 16.01.2019

Домати разсад разцъфнали преди засаждане в земята какво да правя?

разсадът е разцъфнал

Появата на първите дръжки на разсадите от градинари от домати очакваме с особено нетърпение. Но ако пъпките започнаха да се формират още преди засаждане в открит терен, вероятността за успешен трансфер на храсти, високи добиви в бъдеще значително намалява. При неправилни земеделски практики по време на отглеждането на разсад, можете да видите цъфтеж дори няколко седмици преди планираното засаждане. За да се коригира такава ситуация е реално чрез коригиране на режима на поддръжка на растенията.

Защо разсад цъфтят

Цъфтежът на младите храсти е съвсем нормален. Опитните градинари знаят, че появата на първите пъпки няколко дни преди трансплантацията е сигурен знак за зрелостта на растението. Доматите от всякакъв вид и сортове са покрити с яйчници отдолу нагоре. Това означава, че на самия връх на формацията ще се появи тогава, когато по-ниските вече ще образуват зрели плодове и напълно ще изчезнат. Следователно няма нищо лошо в ранното отваряне на пъпките.

Въпреки това, буйно цъфтеж, активното образуване на дръжки, особено дълго преди трансплантацията, може да увреди образуването на други системи и елементи. Към момента на трансплантацията в открития терен, доматът трябва да има разклонена коренова система, дебел и стабилен ствол, буйни зеленчуци, които могат да получат достатъчно хранителни вещества от слънчевата светлина. Основната причина за появата на ранни и нежелани цветове в нарушение на аграрната технология:

  • кацане твърде рано;
  • прекомерна топлина;
  • прекомерно хранене.
Съвет!
Някои сортове се оставят да пресаждат дори с първите яйчници на плода.

Ако храстите са били засадени преди средата на март, цветята могат да се появят още в средата на май, когато слизането не винаги е възможно. Същото се случва, ако стаята е твърде гореща. С нарастването на храста е по-добре да се намали отоплението, което не само стабилизира растежа на надземната част, но и се превръща в мярка за втвърдяване на бъдещите домати. Постепенно температурата се намалява от 25 градуса по време на кълняемостта до 18 или дори 15 градуса в периода преди засаждане в земята.

Ако градинарят не използва сложни торовеи ги избира самостоятелно, съчетава се с народни средства, има шанс да засили развитието на една част от растението, като по този начин наруши храненето на всички останали. Например, високи концентрации на суперфосфати са нежелани, както и голямо количество азотни торове в комбинация с калиеви препарати.

Последици от това явление

В повечето райони на Русия естествените условия просто принуждават летниците да поникнат по-рано и да засаждат храсти късно не само на открито, но и в оранжерии. следователно направете го вече с цветя. Въпреки това, специалистите в областта на селскостопанското инженерство напомнят, че ако цветните стъбла вече са се развили, ще бъде невъзможно да се избегнат сериозни загуби. Всяка четка, извадена от домат, е загубена реколта. От една формация могат да се развият до пет и дори повече плодове, в зависимост от характеристиките на сорта. Следователно, основната последица от ранното цъфтеж е намаляване на общия добив.

Съвет!

Цветя може да падне в други случаи, но това винаги показва нарушения в развитието на храста.

В някои случаи, особено при използване на неправилни торове, цветята се развиват преди самият храст да стане достатъчно силен.Стъблото може да остане твърде тънко, а кореновата система не е развита, малък брой листа също показва грешен растеж. В същото време, когато се появят първите цветя, всички жизнени сили на доматите ще бъдат хвърлени в образуването на яйчника, така че растежът на останалите части ще се забави. Степента на оцеляване в този случай ще бъде много ниска, загубите на самите храсти ще бъдат доста големи.

Какво да направите, за да спрете цъфтежа

На първо място е необходимо да се проучи начинът на поддръжка на храстите и да се регулира. Допълнително осветление е желателно да се изключи, защото може да стимулира бързо яйчниците от многобройни цветове. Забавяйки растежа на целия храст, е възможно да се изключи по-нататъшното разпространение на цъфтежа. Поливането е необходимо да се намали малко. Вместо веднъж на два дни, превключете на режим веднъж на всеки 72 часа, а в други случаи използвайте външно не-коренно овлажняване на въздуха. Препоръчително е разсадът да се премести на по-хладно място, където температурата няма да надвишава 16-18 градуса, дори и през деня. Ако вечер и през нощта в стаята ще бъде малко по-хладно, това също ще спре края на растежа.

Необходимо е да се изключат всички торове, които стимулират яйчниците и цъфтежа. От народни средства това са различни вещества, съдържащи кофеин, както и смеси с добавка на живи дрожди. Минералните торове са азотни и фосфатни концентрати. Препоръчително е да се премине към тези комплексни добавки, които концентрират силата на растението върху развитието на корените и стъблото. В този случай процентът на оцеляване ще бъде много по-висок.

Не е необходимо да се премахват цветята, няма да спре появата на нови четки. Препоръчително е да се ограничи растежа на яйчниците. Щипка зелени в този период не трябва да бъде. Активното образуване на листа може да продължи. Желателно е да се ускори трансплантацията в оранжерия или оранжерия.

Съвет!

Можете да изградите просто временно оранжерия, която предпазва добре от вятъра и студения въздушен поток.

Правилна превенция

Първата и основна мярка за превенция е подборът на определени сортове и времето на тяхното слизане. Суперстелевите видове могат да узреят много по-бързо, що се отнася не само до самите плодове, но и до храстите. По-късно, напротив, цъфтят в друг период. Затова трябва внимателно да планирате работа с разсад и храсти, готови за трансплантация, като се съсредоточите върху климатичните норми, лунните календари, текущите прогнози за пролетта и лятото.

Грешни сигнали за необходимостта от започване на цъфтежа могат да доведат до прекомерно осветление, така че трябва да спазвате правилата. Оптимално за светлинен ден на разсад 14 часа по време на основното време и 16 часа по време на първите етапи на поникване. Понякога градинарите, особено начинаещите, се стремят да компенсират липсата на този ресурс чрез непрекъснато включване на специални лампи. Нуждата от тях изчезва в повечето региони още в средата на април, което трябва да се вземе предвид.

Съвети и трикове

Ако разсад от домати все още цъфти, а това не е необичайно, не трябва да се отчайвате. Важно е да се поддържа правилно, засаждане в открито храсти земята. На първо място е необходимо да се премахнат ненужните механични движения, например честото пренареждане на самите кутии и саксии. Прашецът от горните цветя ще падне до по-ниските, като по този начин се наблюдава опрашване на растението в нормалния случай. Но ако цветните стъбла се появиха преждевременно, храстът с малки домати, които най-вероятно няма да растат нормално, ще трябва да бъдат трансплантирани, те само ще отнемат силата от растението.

При разсаждане трябва допълнително да се задълбочи разсад. Първите цветя могат дори да бъдат отрязани, правейки могила от насипна земя точно до тази марка.По този начин, доматите могат да дадат повече корени да получат максимални хранителни вещества и да осигурят необходимата храна за яйчниците дори и в такива екстремни условия.

Доматите са добре приспособени дори към неблагоприятния климат, поради което градинарите от всички региони са особено обичани. Ако спрете цъфтежа на храстите във времето, запазете първия яйчник и стимулирайте развитието на корените, стеблото и листата, ще можете да получите отлична реколта. Първоначално трябва да вземете прости превантивни мерки, за да не рискувате засаждането.

Разпечатайте
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Все още няма оценки)
Зарежда се ...
разсадът е разцъфналразсадът е разцъфнал

Прочетете също

Най-добрите хибриди на домати със снимки и описания